THE RASMUS зарадваха българските си почитателки с букет от черни рози

12 фев 2009, 21:57 ч. 350 / 5 32
пред./следв.
Ще си позволя да започна с една "питейна" аналогия: на фона на "високооктанови горива" от Финландия като AMORPHIS, CHILDREN OF BODOM или дори APOCALYPTICA, на концерта на сънародниците им THE RASMUS на 12 февруари очаквах да ми сервират не водка, а безалкохолна бира. Все пак на входа дежурният въпрос на охраната беше "Имате ли 16 години?" Но ме очакваше приятна изненада - бира може би, но в никакъв случай "слаба ракия"...
   Подгряващи изпълнители нямаше, тъй като, както се разбра няколко дни по-рано, естонката Кърли (Kerli), която трябваше да придружава финландците по време на турнето им, била задържана от неотложни звукозаписни ангажименти. Феновете се събираха под звуците на разнороден музикален фон - от NIRVANA до Robbie Williams и от Alice Cooper и QUEEN до METALLICA - докато не стигнаха около 1500 на брой.
   Минути след 20:30 ч. четиримата от THE RASMUS се качиха на сцената, предвидимо съпроводени от девически писъци, и без много бавене забиха сингъла от актуалния си албум "Black Roses" - "Living in a World Without You". Звукът беше чист и ясен, а младите фенки подскачаха ритмично и протягаха ръце към идола си Lauri Ylonen, който също така енергично подскачаше по сцената и дори се провикна: "Хора, толкова сте далече, не мога да ви достигна!" (между сцената и огражденията имаше поне 3 метра).
   Не след дълго, в началото на изпълнението на "F-F-F-Falling", вокалистът слезе по-близо до почитателките си и може би зарадва не една от тях.
   Сетлистът на финландците беше истински букет от черни рози за феновете на мелодичния им рок - редуваха се стари хитове и песни от актуалния им албум, балади и изненадващо здрави рок парчета, рифове от електрическата китара на Pauli Rantasalmi и акорди от акустичната на Lauri Ylonen. Харизматичният вокалист пък освежаваше обстановката с непринудени и искрени закачки с феновете между всяка песен. Нееднократно той и групата му засвидетелстваха топли чувства към страната ни и българската публика. Lauri размаха ръка, на която носеше мартеница, и се извини, че е подранил, но идеята му харесала. След изпълнението на още едно актуално парче, "Justify", той напомни, че във втория албум на THE RASMUS имало песен за София, но не можели да я изсвирят, защото била "твърде бърза". Момчетата все пак подхванаха рефрена на "Sophia", която наистина фигурира под номер 4 в "Playboys", издаден през далечната 1997 г. Към средата на шоуто темпото бе забавено за кавър на "Perfect Day" на Lou Reed, която изпълни басистът Eero Heinonen под акомпанимента на акустична китара в ръцете на Lauri. Eero отбеляза, че денят му в София наистина бил перфектен и особено му харесала планината Витоша.
   Докато Lauri Ylonen определено беше атрактивен с динамичното си присъствие и отказващата да се подчини на гравитацията перхидролена прическа, за мен гвоздеят на вечерта беше иначе незабележимият и скромно изглеждащ китарист на групата, Pauli Rantasalmi. Неговите солидни рифове изнесоха на раменете си шоуто от музикална гледна точка и ако не бяха те, може би събитието дори нямаше да бъде отразено с репортаж на този сайт. Pauli свиреше с привидна лекота и небрежност, само както би могъл да си позволи наистина добър музикант, а пристрастията му към интересни дисторшън и ехо ефекти подчертаваха индивидуалния му стил. С разпалващи рок сола бяха "подправени" парчетата "No Fear", "F-F-F-Falling" и "Not Like the Other Girls".
   Групата като че ли набираше скорост с всяко следващо изпълнение и с "фаталната" 13-та в сетлиста "Immortal" достигна своеобразен пик. Lauri извисяваше гласа си с всички сили, а неравноделният ритъм на китарните рифове раздвижи краката и ръцете на множеството. Тук трябва да спомена, че цялото шоу на THE RASMUS впечатли с много по-рок звучене от студийните записи на групата. Имаше сила, имаше плам, имаше и стремеж към импровизация и излизане от рамките на "студийното". Не липсваха, обаче, приглушено-емоционални и изцяло акустични моменти, като песента "Live Forever". Цели седем песни от актуалния "Black Roses" изпълниха финландските музиканти на сцената на зала "Универсиада", а разпалената реакция на публиката показа, че новата творба на THE RASMUS е добре приета на родна територия. Парчета като "Black Roses" и ударната "The Fight" раздвижиха феновете също толкова, колкото и хита "In The Shadows", големият пробив на групата от 2003 г., който дойде почти в края на сетлиста им.
   Дори и минута не изчакаха музикантите, преди да се качат за бис, като Lauri хвана бас китарата, а от публиката бе повикана девойка, пред която стоеше голямото предизвикателство да се превърне във вокалистка на групата за непретенциозното и веселяшко, но изпълнявано на изцяло на финландски език, Rakkauslaulu (което, както поясни Lauri, означавало "Любовна песен"). Разбираемо, девойката прекара малко повече време увесена на врата на идола си, отколкото пеейки.
   С финалното парче, "Sail Away", THE RASMUS се сбогуваха с българската си публика след час и половина чист рок (пък макар и мелодочен) и "отплаваха" към следващата спирка от турнето си, Истанбул.

   Ето и пълен сетлист на състоялия се на 12 февруари 2009 г. в зала "Универсиада" концерт, организиран от "Sofia Music Enterprises" (галерия със снимки от шоуто може да видите тук):
01. Living in a World Without You
02. In My Life
03. No Fear
04. Ten Black Roses
05. Justify
06. F-F-F-Falling
07. Liquid
08. Your Forgiveness
09. Chill
10. Ghost of Love
11. First Day of My Life
12. Not Like the Other Girls
13. Immortal
14. Live Forever
15. The Fight
16. In The Shadows
17. Guilty
Бис:
18. Rakkauslaulu
19. Sail Away
Florimel




Коментари   (32)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 28.08.2010 18:36:10 отговори + 0 0
просто вече ПРИПАДАМММ като го видя!
Толкова е красив!
Обичам те Лаури!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 13.07.2010 10:57:43 отговори + 0 0
Искам да видя Лаури на живо!
Даже искам целия да е мой! (cry)(cry)(cry)
ОБИЧАМ ТЕ ЛАУРИ!
100%ти гарантирам че няма никоя друга която
да те обича колкото мене!
ти винаги ще имаш най-специалното място в моето СЪРЦЕ!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 13.07.2010 10:50:30 отговори + 0 0
Ех,този ЛАУРИ направо ми изяде очите!
толкова е сладък! та той е НАЙ-КРАСИВОТО момче в целия свят бе хора! така ми се иска лауринцето да ми е мъж!
но това си е просто една мечта! Ех мечти мечти!
дано някой ден да отида на техен концерт и да си взема
автограф и снимка от ЛАУРИ! Моля те Господи сбъдни ми поне тази мечта! ;( (cry)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

kimberly 13.08.2009 02:28:56 отговори + 0 0
винаги си спонмям за концерта със сълзи на очите..ей сега гледах лайфа от сф и пак плаках,обичам ги.всеки път когато слушам песните им се вдъхновявам и се чувствам по-уверена от всякога.дори сега,когато много се промених и почти не слушам рок,продъжавам да слушам The Rasmus всеки ден,защото аз живея с тяхната музика...
Който има проблем с възрастовата граница да дойде да ми каже нещо...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ninja 24.07.2009 17:26:07 отговори + 0 0
Дам , това за стиловете наистина е достойно за уважение ,а и много интересно всъщност като звучене.А за каква възрастова граница говорите ? На 24 години още чета понякога комикси и гледам стари анимации.Много хора го правят , а да не говорим за игрички и тем подобни.Я стига сте се правили ,а бъдете реалисти и уважавайте достойните ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 22.07.2009 15:46:59 отговори + 0 0
ТАЯ ГРУПА Е ПОД СЯКЖА КРИТИКА Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 18.05.2009 19:44:57 отговори + 0 0
пфф.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

etarnal_flame 11.05.2009 19:13:21 отговори + 0 0
Вижте какво скъпи и не чак до там "скъпи" хора,
всички онези със злъчните коментари, мисля, че е излишно... особено незначително е и е проява на лош вкус и ниска култура да разваляте щастието на онези, които са ценители на музиката на финската банда Като един от тях, искам да споделя искрените си впечатления от идването им в България и живото изпълнение. Тези момчета са истински музиканти до един! В това отношение мнението на пишещият статията не ми се стори дори близко до обективното. Вероятно той е фен на Паули, но смятам, че постиженията и на останалите са достойни за уважение. Като музиканти с 15 годишна кариера те доказват таланта си многократно. Самият факт, че музиката им изобилства от разнообразие както в стилово, така и в музикално отношение е показателен. Пример за това са думите на Звери, която е почитателка на "старата визия" на The Rasmus, вероятно сред вас има и такива, които си падат по dark and moody звученето на групата. Следователно от значение е факта, че в групата има растеж, движение и развитие през годините. Какво по-хубаво от това! The Rasmus правят стойностна музика, с която се relate-вам и която ме вдъхновява ежедневно със своята дълбочина и музикалност
За финал, в отговор на профанността на лаиците, които твърдят, че възрастовата граница на слушащите TR гравитира около малолетие... има една приказка "be aware" и още една, която мисля че подхожда на онези, които обичат да се изказват неподготвени "get a life".
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дари 8.04.2009 01:38:29 отговори + 0 0
Концертът беше страхотен!
Самите момчета...*кхм* мъже са чудесни и много мили,наистина оставиха значима следа в сърцата на феновете.
Много силно се надявам отново да дойдат.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Моника 23.02.2009 14:22:31 отговори + 0 0
Концертът бееше наистинаа много добър.Слушам ги малко, но от доста време.Не очаквах нещо разбиващо, но определено разбиха предразсъдъците ми.Доказаха ми много хихи..и сега определено ги слушам повече!..толкова бяха енергичнии и нещо, което мога да кажа за малко изпълнители и групи някак си успяха да се свържат с нас публиката и взаимно си предавахме амаа супер много енергия...усещах я всяка секунда!Просто ме разбиха...дано скоро дойдат пак Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


ninja 20.02.2009 02:27:35 отговори + 0 0
Статията е добра , концерта беше добър.Смея да подчертая ,че не съм им фен ,но на живо звучат много добре.Звука бе чист и организацията бе на високо ниво.Изпълнението беше много добро.Зверче пропусна доста мила и мисля ,че има за какво да съжеляваш.Не са от най-добрите музиканти ?Еми то не е това целта сладур.А и това какво значение има изобщо ?Я стига.Беше супер , има го в замунда.нет който иска да го свали Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

**The Rasmus** 16.02.2009 10:48:04 отговори + 0 0
Концерта беше мн готин тоя анонимен където е написал:sme се изложиха с теа педалил.Пич искам ти каа че ти си *****!!!Лаури(вокала) е най-готиния човек овичам гоо!!!THE RASMUS FOREVER!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.02.2009 10:28:53 отговори + 0 0
The Rasmus се представиха страхотно!!! Концерта много ми хареса, дано да дойдат пак скоро!
ПП: Само да спомена, че на концерта присъстваха и доста хора отдавна минали пубертета, които също се изкефиха максимално. Като си признавам, че аз съм една от тях.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

кимбър 14.02.2009 22:58:10 отговори + 0 0
концерта беше сбъдната мечта за мен!
имаме и на публикуваните в сайта снимки (с малко странна прическа)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.02.2009 18:33:35 отговори + 0 0
Ох, дано децата, които са били на този концерт, един ден не станат като пишещите коментарите тук (: Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Боряна 14.02.2009 17:37:39 отговори + 0 0
Концерта беше много хубав!
Страшно много се зарадвах когато испяха всичките ми любими техни песни от сорта на Chill,F-f-f-falling,No Fear,Ten Black roses i tn.
На следващия ден нито можех да се движа от цялото това скачане,нито можех да пея в час по музика,понеже гласа ми беше изчезнал още след 5/6 песен.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.02.2009 15:40:28 отговори + 0 0
sme се изложиха с теа педали Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

freak 13.02.2009 22:04:05 отговори + 0 0
p.s.: тру-тата да млъкнат Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

freak 13.02.2009 22:01:06 отговори + 0 0
беше много готино!!! Знаех всяка една песен дори когато никой не пееше обожавам ги Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ди 13.02.2009 20:37:44 отговори + 0 0
Охх незнам какво да кажа нямам думи просто не мога да го опиша..трябва да се изцивее простоАдски ми хареса звученето им и песните бяха добре подбрани...направо магично изживяване)) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Звери 13.02.2009 16:00:27 отговори + 0 0
Хм..преди години, когато им бях луда фенка бих дала мило и драго само за да ги зърна на живо, пък камо ли за концерт, и то в България! Сега, обаче, дори не потръпнах при новината, че ще идват в София...и понятие си нямам на какво се дължи това(дали заради новия албум или заради музикалното ми "порастване"). Въпреки това се почувствах поласкана от факта, че ще имат визита в България...дори през главата ми мина нелепата мисъл да отида на концерта...Е не отидох...дори, може би, малко съжалявам...най-вече заради песни като Chill, F-f-f-falling и Liquid; новата стара визия на Лаури и мисълта да вида една бивша любима група на сцена (: Но сега като се замисля по-добре...всеобщо е мнението(дори и на най-заклетите фенове, които естествено никога няма да го изречат на глас), че не са от най-талантливите музиканти...Въпреки това изказвам удивление и уважение към вокала, че се е постарал да прочете нещо за България (: Но пък, от друга страна, жалкото е, че са наблегнали повече на по-новите албуми(визирам Dead Letters, Hide From The Sun и Black Roses), а няма култови песни като Myself, Dirty Moose и т.н....или поне нещо повече от Into
Радвам се за всички които са се изкефили на концерта и им пожелавам да изживеят отново тази еуфория (:
Ай, живо здраво...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 13.02.2009 15:02:33 отговори + 0 0
Кой каквото сика да казжа просто беше велико, жестоки музиканти и снощи го доказаха Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

black rose 13.02.2009 14:41:22 отговори + 0 0
Аз бях на концерта и много ми хареса, а бях тийнейджърка преди десетина години. Децата са непредубедени и са добър знак дали нещо си струва или не Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

makeyourownbones 13.02.2009 14:18:30 отговори + 0 0
Не мога да разбера защо някои хода хейтват без да са били на лайва. Тъпо е. Много. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аноним 13.02.2009 13:52:09 отговори + 0 0
Даниело, следвай си твойте приоритети и не ни давай акъл. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


daniela_dw 13.02.2009 11:56:50 отговори + 0 0
абе хорааааа, защо на концерти не слушате музика, а гледате 13-годишни принцеси? има си приоритети в тоя живот.... на концерт се ходи, за да СЛУШАШ преди всичко, за да си свериш часовника също, но не и за да преследваш пепеляшки, които така или иначе не си струват..... детски смешки.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

anonim 13.02.2009 11:13:24 отговори + 0 0
Е, по концертите винаги е имало супер яки сливки, само че пръчовете винаги преобладаваме. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fanatik_Priest 13.02.2009 10:41:29 отговори + 0 0
Баа отскоро по концертите само жени има! Който е бил на някой от трите траш концерта знае за какво говоря! Не, че има нещо лошо, просто прави впечатление. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 13.02.2009 09:46:26 отговори + 0 0
Яките трю фъкинг бед метълисти веднага се изказаха... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AndreaSeleste 13.02.2009 09:41:39 отговори + 0 0
детска радост - шарени бонбонки! а гу-гу-гу! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 13.02.2009 09:16:13 отговори + 0 0
яко малки женки! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

frost 13.02.2009 08:50:03 отговори + 0 0
пфф!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".