Till Lindemann от RAMMSTEIN запали "фен" в Белградска Арена

22 мар 2010, 19:35 ч. 1865 / 19 21
пред./следв.
На 20 март в Белградска Арена се състоя последния концерт на RAMMSTEIN от втората част на турнето им, което е в подкрепа на излезлия миналата година последен (за сега) студиен албум на индъстриъл титаните от Германия "Liebe ist fur alle da". Концертът бе организиран от българската "Balkan Entertainment Company" и съвсем логично привлече доста родни фенове, които пропътуваха разстоянието до Белград специално за да видят своите любимци. Тази вечер в Белградска Арена българската реч беше нещо съвсем обичайно, а зрителите изпълнили залата до краен предел станаха свидетели на едно уникално шоу, чието ниво на професионализъм би учудило дори и най-придирчивите фенове.

   Всичко започна с германска точност - в 20:00 часа на сцената се качиха музикантите от норвежката електро-индъстриъл група COMBICHRIST. Сравнително непознати на по-голямата част от зрителите, те оставиха добри впечатления със сравнително краткия си 30-минутен сет. Впечатление направи фактът, че освен вокалист, на сцената се изявиха още само клавирист и двама барабанисти. COMBICHRIST бяха добре приети от сръбско-българската публика и успяха да свършат работата, за която са избрани от RAMMSTEIN като подгряващи за турнето им.
   Точно в 21:00 часа осветлението в залата угасна и около 20 хиляди гърла започнаха да крещят неистово. През черната стена първи на сцената си проправиха път с помощта на кирки китаристите Paul Landers и Richard Kruspe. След тях бе ред и на фронтмена Till Lindemann - той бе доста по-изобретателен от колегите си, използвайки като помощно средство оксижен. Пристъпи бавно по наклонената рампа към микрофона, вдигна ръце за поздрав към публиката, а в следващия момент се опита да надвика хилядите гласове, запявайки със светеща уста първите акорди на "Rammlied". От тук до края на концерта всичко свърши сякаш за около 5 минути. RAMMSTEIN са убийствени на сцена, а като прибавим към това музиката и специалните ефекти, театъра и концепцията, то се получава нещо наистина страхотно, което колкото и дълго да продължи, все ти се струва, че е твърде кратко.
   Последва второ парче от новия албум на групата (тази вечер публиката чу цели 8 от него) - "B********", на което Till показа какво значи зверски рев: "Buckstabuuuuuuuuuu!". Това изпълнение бе последвано от една от най-бързите песни на RAMMSTEIN "Waidmann's Heil". Не е необходимо да казваме какво се случваше в този момент точно пред сцената, където съвсем логично бяха най-дивите фенове. Около Lindemann заехтяха първите взривове, а самият той пееше за същността на човешкия род и стремежа му да унищожи всяка форма на живот, която се движи на планетата Земя. Тук дойде моментът и за няколко RAMMSTEIN класики - "Keine Lust", "Weisses Fleisch" и "Feuer Frei!" бяха изстреляни една след друга, а през това време сцената беше "окъпана" с множество фойерверки и огромни огнени езици. Вероятно в този момент феновете от първите редове са се чувствали като във врящ казан, чиято температура е на границата, която човешкото тяло може да приеме, но въпреки това те не престанаха да скачат и пеят песните на своите любимци. Българското знаме естествено се вееше буквално най-отпред! През цялото това време отляво на сцената цял взвод от сръбски пожарникари гледаха укорително и недоволно, очаквайки всеки момент да се стигне и до тяхната намеса.

   За разлика от много други групи, RAMMSTEIN никога не са бягали от случващото се около тях, независимо колко грозно и отвратително е то. Те винаги са успявали по неповторим начин да го разкажат и опишат, показвайки до какви лудости може да достигне човешкият мозък. Такъв е и случаят с "Wiener Blut" - песен, в която се говори за стореното от Josef Fritzl. Умопомрачително изпълнение на групата и особено на Till, което накара много от присъстващите да потръпнат от ужас, докато висящите от тавана на сцената бебета, резултат от кръвосмешението между Fritzl и дъщеря му, ги пронизваха със светещите си очи! Зрителите почти си представиха ужаса, в който Elisabeth Fritzl е живяла цели 24 години, а в края на песента обесените бебета започнаха да се взривяват едно по едно. Лиричната "Frühling in Paris" успокои до някъде положението (след "Wiener Blut" наистина имаше нужда от нещо по-кротко), но това беше за съвсем кратко. Дойде ред на последния за момента сингъл на групата "Ich tu dir weh", а на фона на садо-мазохистично съдържание на песента започнаха и издевателствата на Till върху клавириста Christian "Flake" Lorenz. Против волята си той бе завлечен и натикан в метална вана, след което бе залят с огнена течност, която вероятно би изгорила всичко, до което се докосне. Всичко, но не и "Flake", защото след секунди той успя да се измъкне невредим от ваната, при това пременен в лъскави диско дрешки, за да продължи своята неспирна разходка между двата клавира (през почти целия концерт, докато свири, Christian Lorenz кротко и необезпокоявано се разхожда по две фитнес пътеки).
    "Du Riechst So Gut" бе подпомогната на припева доста сериозно от феновете, а щом започна "Benzin", се случи и нещо наистина неочаквано. Изпуснат от охраната фен успя да се качи на сцената. Потича малко около единия китарист, а след това започна да се кланя до земята, явно изразявайки по този начин уважението си към групата. Пеейки песента, Till се обърна невъзмутимо към него, насочи огнената си пръскачка и с едно натискане на спусъка успя да го подпали целия! Фенът започна да тича и крещи като обезумял през цялата сцена, а трима пожарникари веднага се качиха, събориха го на земята и започнаха да го гасят с пожарогасители. В момента, в който пламъците изгаснаха, Till се приближи до клетника и с шутове го изхвърли от сцената. Чак в този момент голяма част хората в залата разбраха, че това е част от шоуто, а не се случва наистина. Няма майтап - в момента, в който човекът пламна, момичето, което стоеше до мен, изпищя и хвана лицето си с две ръце!

   Оттук до края на концерта остана време (почти) само за класики. "Links 2 3 4" и "Du Hast" бяха изпети от цялата зала, а малко след това, докато публиката крещеше "You’ve got a pussyyyyyyyyyyy", Till, възседнал фалосоподобна пръскачка, обливаше публиката с подозрителна бяла течност. Групата се прибра за задължителна почивка, а няколко минути по-късно залата отново бе обхваната от адски огньове и множество фойерверки. Бисът започна с класиката "Sonne", последвана и от последната нова песен за тази вечер - "Haifisch". Тук видяхме и номера с лодката, само че този път в нея беше вокалистът на COMBICHRIST. За останалите членове на подгряващата група също имаше работа - двамата барабанисти се включиха в "Ich Will", като за целта в двата края на сцената бяха инсталирани допълнителни комплекти барабани. Прекрасната "Engel" беше отредена за втори бис, а Till се появи на сцената преобразен като изгонен от небесата ангел, чиито крила изгоряха в края на песента. С това и мрачната приказка, разказана ни от RAMMSTEIN, свърши.
   Концертът на германската група в Белград е нещо, което дълго ще се помни от присъствалите фенове. Съвсем умишлено не говорим за звук и осветление - вероятно сами се сещате, че професионализмът при тази група и нейния екип е на едно от най-високите възможни нива. Тези, които не успяха да отидат в сръбската столица, ще имат възможност и за поправителен изпит - на 23 юни RAMMSTEIN ще подпалят и националния ни стадион, като поканата за това отново е отправена от "Balkan Entertainment Company". И този път извинения за неприсъствие не се приемат!

   Тук е мястото да споменем, че "Metal Katehizis" бе единствената българска интернет медия, която взе интервю от RAMMSTEIN малко преди концерта им в Белградска Арена. Защо откакто групата съществува в състава няма нито една промяна? Защо при другите групи има големи сътресения, а при тях - не? Какво мислят за провокацията и скандала и защо те са техни основни инструменти, с които изразяват това, което ги вълнува? Как си обясняват факта, че са станали най-известната немска група, измествайки от върха дори Scorpions? Защо са единствената група, успяла да добие световна мега популярност, пеейки на немски? Помогнало ли им е това, че са от Източна Германия в кариерата им? Защо канибализмът или извратения Josef Fritzl намират място в творчеството им? Ще остане ли сетлистът им същият през летните фестивали? Какво да очакват от концерта в София българските им фенове и какво RAMMSTEIN казаха специално за тях? Всичко това ще разберете скоро на страниците на нашия сайт. А ето и пълният сетлист от концерта на двете групи, провел се на 20 март в Белград (по-долу виждате и снимки):
RAMMSTEIN:

01. Rammlied
02. B********
03. Waidmanns Heil
04. Keine Lust
05. Weisses Fleisch
06. Feuer frei!
07. Wiener Blut
08. Frühling in Paris
09. Ich tu dir weh
10. Du riechst so gut
11. Benzin
12. Links 2 3 4
13. Du hast
14. Pussy
Бис 1:
15. Sonne
16. Haifisch
17. Ich will
Бис 2:
18. Engel


COMBICHRIST:

01. All Pain Is Gone
02. Scarred
03. Get Your Body Beat
04. Fuck That Shit
05. Blut Royale
06. What The Fuck Is Wrong With You?
Ози






Снимки: Alexander Zec, Envy


Коментари   (21)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


lubo 17.08.2010 21:40:52 отговори + 0 0
i love RAMMSTEIN
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Der Meister 25.03.2010 22:05:29 отговори + 0 0
Абе имам една забележка ... барабанистите на Combichrist излязоха на Haifisch!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 24.03.2010 15:49:34 отговори + 0 0
Дайте снимки на запаленя! Ха-ха! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ronnie 23.03.2010 12:33:15 отговори + 0 0
Прочетох само началото на ревюто, защото искам всичко на концерта им в София да ме изненада.
Имам обаче една забележка - защо толкова малко е написано за Combichrist, все пак не са коя да е група?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Envy 23.03.2010 11:52:46 отговори + 0 0
Тъжната истина е, че никога "няма да ги стигнем" - дори и сърбите, колкото и високопарни (празни) приказки да ни приказват BatBoy & Co... На светлинни години пред нас са, дори и да вземем предвид само залата им, да не говорим за пътища и пр. инфраструктура.
А що се отнася до концерта на Рамщайн - няма какво повече да се коментира. Чаках този момент 13 години и всяка секунда търпение си струваше. Незабравимо изживяване!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


distortion 23.03.2010 11:04:44 отговори + 0 0
Cherny - 2010-03-23 10:05:28
Строи се, ама в минало време вече. ББ казал на изпълнителя Главболгарстрой, че пари няма и да се спасяват. Строежът е замразен за неопределно време.

именно. да не говорим, че обществените поръчки у нас се изпълняват толкова немарливо, та и да построят зала, как ще я скопосат, не ми се мисли. не ми се обяснява нататък, който ходи на концерта, видя как изглежда и колко е удобна, дори с 20000 човека влизащи, куфеещи и излизащи.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

vin 23.03.2010 10:36:20 отговори + 0 0
http://www.youtube.com/watch?v=Gb3BUd45h8U - Du riechs so gut
http://www.youtube.com/watch?v=dw1LOtE3B8Y - Feuer Frei
http://www.youtube.com/watch?v=9KKixHPtb_I - Keine Lust
http://www.youtube.com/watch?v=F4JFBRP0Vnc - Weidmanns Heil

Имам и още видеота, но съм в процес на upload!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cherny 23.03.2010 10:05:28 отговори + 0 0
Строи се, ама в минало време вече. ББ казал на изпълнителя Главболгарстрой, че пари няма и да се спасяват. Строежът е замразен за неопределно време. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 23.03.2010 08:18:10 отговори + 0 0
П.П. стана ми малко тъжно като си помислих, че подобна зала няма да видим у нас в близките....години, ако изобщо. Залата се строи ,ако не знаеш. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Engel 23.03.2010 06:09:15 отговори + 0 0
http://www.youtube.com/watch?v=UcGX6XVMyOI Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 23.03.2010 01:51:01 отговори + 0 0
Това зверилище го гледах на 4 февруари в Лондон, потресаващо е просто!!! Явно продукцията е една и съща нявсякъде, силно се надявам и се моля и в София да бъдат с нея... този концерт искам да го гледам пак и пак! Ще се коментира с години след това! BTW... имам белет за пред сцената. Търсих за НА сцената, ама бяха свършили... :Ррр
Моля ви, нека да посрещнем и да изпратим RAMM както подобава, да ни запомнят и да се връщат всяка година!
C u there Sofia!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

hetfield4o 22.03.2010 22:40:55 отговори + 0 0
НЯМА ТАКОВА ШОУ!!!!!!!!!!!!! И ОЩЕ НЕ СА ИЗМИСЛЕНИ ДУМИ ДА СЕ ОБЯСНИ!!!!!!!!!!!!!!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Joruel 22.03.2010 22:40:44 отговори + 0 0
Ето и моят репортаж от събитието: http://joruel.blogspot.com/2010/03/blog-post_22.html

Разкъртващ концерт...направо още не мога да го осъзная напълно!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йонас 22.03.2010 22:31:42 отговори + 0 0
Приятели, гответе се. Това шоу е по-голямо от повечето неща, които сте виждали. Дори да докарат една трета от огньовете, ефектите и сценичното оборудване, което представят сега на турнето - пак ще е велико. Групата е съставена от абсолютни чудовища - пълни професионалисти има и на сцената, и зад нея - страховит филм. Съмнявам се, че друга банда може да направи подобно нещо в днешни дни. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

usurper 22.03.2010 20:21:06 отговори + 0 0
ПП Звук, зала, сцена - всичко беше просто перфектно, иначе наистина имах чувство, че всеки втори е българин там... но като цяло публиката можеше и по-добре да се представи; мисля, че тук ще
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


usurper 22.03.2010 20:10:30 отговори + 0 0
Още се въстановявам от концерта, надминаха ми вскякави очаквания... Не е лошо ревюто, макар да имах някои забележки, ама да не издрбняваме само да речем, че за сметка на друго обяснено, за мен черешката на тортата бнше Engel и Тил изглеждаше наистина величествено с горящите крила (всяко по около 2 метра, под тежестта на които той едва стъпваше), които хвърляха по още около 3 метра огън... Абе след всичко това ги чакам повече от нетърпеливо тук и съм сигурен, че шоуто ще е повече от велико Поздравления и че сте се домогнали до интервю Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.03.2010 20:10:09 отговори + 0 0
Joey - 2010-03-22 19:41:18
Поредна професионално написана новина. Браво!

Наистина БРАВО за репортажа очакваме продължението!

Rammstein само да ни дойдат ще им покажем как посрещаме в България любимите си групи Не случайно българската е една от най-дивите публики! Време е и бате Till да го разбере
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

distortion 22.03.2010 20:09:42 отговори + 0 0
страшен пъкъл беше в залата! страхотно шоу!
звук и светлина...не вярвам да се случат в България.

П.П. стана ми малко тъжно като си помислих, че подобна зала няма да видим у нас в близките....години, ако изобщо.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

d3m0nhun73r 22.03.2010 19:58:24 отговори + 0 0
СЕЧ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Samaell.. 22.03.2010 19:48:32 отговори + 0 0
Чакаме ги на 23 юни ! x) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Joey 22.03.2010 19:41:18 отговори + 0 0
Поредна професионално написана новина. Браво! С нетърпение очаквам интервюто. Cheers!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".