Timo Tolkki: "STRATOVARIUS вече не съществуват"

2 апр 2008, 13:40 ч. 721 / 10 28
пред./следв.
Лидерът на STRATOVARIUS Timo Tolkki разпространи следното съобщение:

   Време е да прекратя мълчанието и да обявя това, което някои от вас вече подозираха. STRATOVARIUS вече не съществуват. През миналия октомври казах на момчетата, че разпускам бандата, като им обясних и причините.
   Това писмо е адресирано до вас, феновете на STRATOVARIUS, които подкрепяха групата толкова много години. Отначало имах намерение да напиша по-общо, типично за музикалния бизнес изявление, каквито по принцип не казват нищо. После реших, че заслужавате да чуете поне части от истината за това, което ставаше зад сцената, за да разберете решението ми.
   През цялото време, откакто Timo Kotipelto [вокали] и Jorg [Michael, ударни] се присъединиха към групата, имаше напрежение и негативи. Това се концентрираше върху мен, Timo Kotipelto и Jorg. Причините, поради които [басистът] Jari Kainulainen беше уволнен преди години са толкова абсурдни, че дори няма да се опитвам да ги обясня сега. Ако някой ден напиша книга, може би ще ги кажа там.
   При всички случаи, мисля че семената бяха посети още тогава - преди около 12 години. Имаше много спречквания, Jorg ми се оплакваше от Timo Kotipelto, а Timo Kotipelto ми се оплакваше от Jorg. Понякога ставаше пълна каша, но, естествено, нищо не излизаше навън и не достигаше до феновете.
   Нямам намерение да дискредитирам Timo Kotipelto и Jorg тук. И двамата по принцип са добри момчета. Но понякога нещата просто се случват и взаимоотношенията поемат в нежелани посоки. То е като развод - никой не го иска, но понякога е най-добре всеки да поеме по собствен път. Плюс това, искам да ви кажа какви бяха нещата зад завесите. Вие винаги виждате само добрата страна, без да знаете какво става.

   Имахме чудесни години, 14 записа, 6 световни турнета с над 1000 шоута по целия свят, три златни диска, финландско "Грами" и почти 3 милиона продадени записа.
   Достигнах до моето решение след дълго, внимателно и логично премисляне повече от година и знам, че това е правилният път за мен. Чувствах се зле да бъде в STRATOVARIUS. Нещо там беше ужасно сбъркано, а сякаш никой не го беше грижа.
   Обратното броене наистина започна от последния албум на STRATOVARIUS през 2005 г. Тогава атмосферата в бандата беше изключително неприятна. Прекарах по-голямата част от 2004-а възстановявайки се от нервния си срив през април, когато постъпих в болница. От тази точка нещата започнаха да се променят. Jens [Johansson, клавишни] ме подкрепяше безрезервно през 2004 г. с телефонните си обаждания. След това направихме едноименния си албум, който мисля, че е ужасен и започнахме да се готвим за последващо турне. По това време ми беше ясно, че нещата изобщо не вървят. Като че ли никой не се интересуваше от нищо. Имах идеята да използваме прожекционни екрани, а за това ни трябваха образи. Планирах изображенията и в основни линии - цялото шоу. Не си пролича никой да го е грижа. Като че всички бяха на принципа на минималното съпротивление. Атмосферата на репетициите беше ужасна. Lauri Porra [бас], който току-що се беше присъединил се чудеше какво става с тази група. Jorg Michael дойде на това турне направо от SAXON и носеше тениска на SAXON на повечето шоута. Отношението му към по-голямата част от турнето бе изключително арогантно към всички. Но особено към мен и Timo Kotipelto. Самият Kotipelto се държеше към мен доста добре, но усещах враждебността. Разбира се, като професионалисти направихме много добри концерти, но те бяха по-скоро като полирани и репетирани, а не емоционални и идващи от сърцето.
   Мисля, че Timo Kotipelto винаги се сърдеше, тъй като не успяваше да прокара свои песни и текстове в записите на STRATO. Наистина не разбирах това, понеже той си имаше соло проект, където можеше да прави каквото си иска. Отне ми доста години да му кажа директно, че просто не харесвам неговите песни и текстове и че основната разлика между мен и него е, че аз пиша песни, които да звучат като песни на STRATO, а той се опитваше да прави песни на STRATO, които да звучат като песни на KOTIPELTO, все едно са част от запис на KOTIPELTO.
   Не е лесно да каже на някой, че не харесваш музиката му. Вие, момчета и момичета, не харесвате всичката музика, нито пък аз. Нито и Timo Kotipelto.
   Аз съм никой да казвам коя музика е добра и коя лоша, но мога да кажа какъв тип музика харесвам. А нещата на Timo Kotipelto просто не ми допадаха.
   Трябва да призная, че смятам, че той е написал много велики песни по време на своята соло кариера. И вероятно той би казал същото за моите песни. Ние просто сме много различни. Той има много по-различно чувство за хумор от моето.
   Може би най-лошото нещо в STRATO бе, че ние в бандата никога не бяхме истински приятели. За 12 години съм бил на гости на Kotipelto може би 5 пъти. За мен Jens беше най-близък, по-късно харесах и Lauri Porra, който е чудесен човек. Но ние никога не станахме истински приятели. Сигурно е изненадващо за вас, но това е истината.
   Турнето продължаваше и техникът на барабаните на Jorg ми каза пиян, че Jorg напуска групата след турнето, но свири на концертите, "защото е бизнесмен". Негативното отношение на Jorg към мен достигна връхната си точка с това, което ми каза в Сиатъл. Той ми каза, че мисли, че групата е свършена. Опитвахме се да запишем за трети път концертно DVD в Сао Паоло, но не можехме да използваме кадрите, тъй като свирехме доста лошо. Направо беше ужасно. Въпреки че подлудихме публиката на това турне със 120 дати, като цяло нещата изглеждаха все едно сме на работа. Обаче, не и за мен. Поне не тогава. Но ми се струваше, че сърцето на никой не е с групата, а всичко е само заради парите.
   Турнето дойде и отмина, ние оцеляхме, а Jorg не напусна бандата. Но беше най-неприятното турне, което някога съм правил. Много успешно, но сякаш беше пресилено. Не беше забавно. Беше тъжно.

   Следващото нещо, което имах намерение да направя бе добър олдскуул пауър метъл албум в стила на "Visions". Усещах, че феновете го заслужават и че това е правилният ход. Това беше злощастният "RR"-албум. Процесът по писане на песните вървеше и те звучаха наистина добре и мелодично и в голяма степен като стария STRATO. През цялото време бях на нокти, заради ситуацията в бандата и очаквах трудни звукозаписни сесии.
   В крайна сметка, в късната 2006 г. завършихме демо запис с 10 съвсем нови песни. Не бях особено доволен от демото, но то послужи за целта си - да представим парчетата на звукозаписната компания. След това запазих 12 дни в студио "Sonic Pump", Хелзинки през март 2007 г. Това беше най-ужасната записна сесия, която някога съм правил. През цялото време Jorg обясняваше, че трябва да си върнем "глада от Visions", въпреки че не мислех, че той го има у себе си. Никой го нямаше. Записите изобщо не бяха както преди. Никой не репетираше сериозни и всичко звучеше ужасно. Играх си с ударните партии около седмица и накрая се предадох. Горе-долу по това време започнах да си мисля защо поддържам всичко това, при положение, че е толкова трудно. Спомням си колко време, енергия и пари отделихме за "Elements 1". По-нататък нямаше какво да направим, без да повторим отминалото. Знаех, че Timo Kotipelto не харесва особено този албум, което отново показва разликата между мен и него. Естествено, не мисля, че е задължително той да го харесва, но за мен "Elements 1" е върхът в развитието на STRATO и вероятно трябваше да разпусна групата още тогава.

   През миналата, 2007 година бе повратната точка за мен в много отношения. Чувствах се по-добре, но по-отношение на STRATO се чувствах по-зле. Имаше борби за всичко, дори и за тривиалните неща, което наистина ме притесняваше. Много борби. Наистина много. Наложи се да изхабя много енергия, за да заредя със стока онлайн магазина ни, който бе задължение на Jorg и Timo Kotipelto, тъй като нямахме мърчандайз, а хората продължаваха да поръчват, защото нещата стояха на страницата. SSL-сертификатът, който служеше за удостоверяване на сайта, бе изтекъл преди година, но не успях да го подновя, тъй като нямах правомощията. Най-поръчваните стоки от магазина бяха изчерпани, а Jorg отказваше да зареди с нови. Не разбирах нищо от това, което ставаше. По това време се забавлявах повече, отколкото с моята рок-опера "Saana". Правейки това, осъзнах, че ми липсва STRATO - ентусиазмът, креативността и веселието. Не беше като в старите времена. "Saana" ми даде надежда, че все още има какво да науча на тази възраст и откри пред мен цял нов свят и ново начало. А и знаех, че подготвях няколко наистина яки метъл песни.

   Направихме 8 шоута на фестивали през 2007 г. и тогава аз стоях на сцената пред 45 000 метъл фена във Вакен, Германия и осъзнах, че с бандата е свършен. Спомням си ясно как свирехме същите стари песни, които сме свирили толкова пъти и проумях, че тази група няма душа. Огледах се и усетих, че съм част от пиеса, която има сценарий или е механизирана и повече не се случва нищо ново и вълнуващо. Групата звучеше ужасно. Сърцето на никой не беше с нея. Това беше просто същата стара песен. По това време Jorg беше на пълен работен ден в продуцентска компания, която се занимаваше с организиране на турнета, както и на фестивала във Вакен. Той буквално идваше да свири от офиса си и после се връщаше там. Всички се държава видимо възпитано, но нямаше приятелство, усещах единствено напрежението на отношения, които са приключили. През тази година осъзнах, че групата съществува по една единствена причина и това са парите. Усещах, че това е единственият стимул за Jorg и Timo Kotipelto, въпреки скритото напрежение. Тогава, на сцената на Вакен с ужас разбрах, че това е станало реалност и за мен. Поддържах групата заради пари. И тогава реших, че трябва да разпусна бандата.

   И така, беше по време на това шоу, когато реших, че всичко е свършило. Все още премислях всичко, но усещах, че за мен в бъдеще няма друго разумно действие. Не исках да уволня Timo Kotipelto и Jorg, защото те са и бяха толкова част от STRATO, колкото и аз и нямаше да е честно спрямо феновете. Тогава реших, че това, което е вече мъртво, е по-добре да бъде погребано. Съобщих на момчетата по електронната поще през октомври 2007 за моето решение и обясних подробно причините, надявайки се те да разберат моята гледна точка и да приемат реалността. Само Jens и Lauri отговориха. Timo Kotipelto и Jorg дори не отговориха на този имейл. Jens разбра моето решение, Lauri не успя. Аз го разбирам - той има представа как трябва да стоят нещата в една успешна рок банда, която обикаля света. Не е лесно да се откажеш от това. Той не съумя да види нещата от моята страна. Че Timo Kotipelto и Jorg не казаха и дума е достатъчно показателно. Искаха да приключа сагата на STRATOVARIUS със стил и с цялата си наивност през февруари 2008 г. написах мейл на групата, че трябва да кажем "довиждане" на нашите фенове с класа и да направим още едно турне. Няма да навлизам в подробности, но тогава получих отговор от Timo Kotipelto и Jorg. Тогава им пожелах всичко най-добро и им писах, че не може да има повече турне заради враждебните реакции. Това беше. Чувствам облекчение от решението си, но не бяха приятни юридическите причини, поради които трябваше да отлагам това съобщение толкова дълго.

   Тогава осъзнах, че след като имам такива чудесни песни, трябва някак да ги изкарам наяве. Свързах се с някои приятели и записахме основните парчета на същото място, където и записните сесии за "RR" на STRATO преминаха преди година и нещата минаха по мед и масло. Това беше щастие. Това беше енергия. Песните звучаха страхотно. Моите приятели Michael Kiske и Tobias Sammet се съгласиха да пеят в албума. Реших да направя нова група, наречена REVOLUTION RENAISSANCE, която ще продължи наследството на STRATOVARIUS. С първия албум искам да издам просто да издам песните и нямах време да търся постоянен състав. Сега правя това и ако сте заинтересувани, пратете ми имейл.
   Албумът излиза на 6 юни 2008 г. чрез "Frontiers Records". Аз съм развълнуван и щастлив... за пръв път от години насам. Нямам търпение да открия какво ми е приготвила съдбата с новата банда, проекти и песни. Намирам се в много креативен период. Имам моята продуцентска компания и работя по много различни проекти, не само метъл, а всичко, което ме кара да се движа.

   Първо, искам, въпреки всичко, да благодаря на Jorg, Timo Kotipelto, Jens, Jari, Lauri, Tuomo, Antti и Jyrki за тези 22 години. Беше страхотно. Желая на Jens, Timo Kotipelto, Jorg и Lauri успех и всичко най-добро, каквото и да имат намерение да правят по-нататък.

   Накрая, но с най-голяма важност, искам да благодаря на вас - феновете на STRATOVARIUS за любовта и подкрепа. Ще се виждаме по един или друг начин. Вие ще останете завинаги в моето сърце.


Коментари   (28)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Мартин 6.04.2008 21:24:21 отговори + 0 0
То им стана навик да се разпадат. Като гледам нещата-Wacken 2010. Там са. Следващите в списъка на разпадащи се са HammerFall. Разпадане или напускане на вокалиста-след 2009. Събиране-2012-13. Дотогава вокал Jorn Lande. Ставам за врачоварник, а? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mago De Oz 4.04.2008 18:30:47 отговори + 0 0
Жалко, изключителна банда (без последният албум), но за сметка на това се ражда нещо ново и свежо, нали така ? STRATOVARIUS умряха, да живее REVOLUTION RENAISSANCE Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Black Adder 4.04.2008 10:09:40 отговори + 0 0
Жалко за Стратосите, но те одавна спряха да са №1. Наистина се изчерпаха и много си личеше в Елементалните албуми, а последния дори не се накарах да го чуя. По едно време като беше невменяем Тимо ги беше изритал почти всички - в писмото нищо не споменава за този период! Пак имаше безкрайни писма до феновете, а накрая /заради кинтаж предполагам/ пак ги призова. В това последно писмо обаче звучи трезвен и с акъла си - значи е истина. R.I.P.


Ще бъде интересно Тимо да направи един общ проект с Тоби.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

kiske 3.04.2008 12:06:58 отговори + 0 0
Tolkki Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иван 3.04.2008 08:55:16 отговори + 0 0
Сатире,
знам , че по ай пи адресите понякога се трият неща от форума и се блокират такива!
В името на всичко нормално нека този потребител , който пише от каквито и да било ай пи адреси със случан ник "хаха" бъде спрян вовеки веков!
Недопустими са нещата , които списва за майки и тн....
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Depositus Cordis 3.04.2008 01:04:14 отговори + 0 0
Жалко според мен, но това понякога е по-добре от поредното турне на което се виждат бездарно ухилени физиономии...
Хубаво "предсмъртно" писмо.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xaxa 2.04.2008 23:34:41 отговори + 0 0
Stormcrow - 2008-04-02 20:22:12
xaxa - 2008-04-02 20:07:28
жалко...e цялото съществуване на тая група

...както и ти

... ************
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MadAxeman 2.04.2008 22:17:54 отговори + 0 0
Cronos имат някакво ДВД. Каня се да го тегля. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cronos 2.04.2008 21:35:58 отговори + 0 0
Жалко и че за всичките тези години не издадоха нито едно DVD. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

sla-mori 2.04.2008 21:28:04 отговори + 0 0
Мдам, една от първите метъл банди, които прослушах по-сериозно. Първата умря преди две години и половина, сега и тази...

На мен пък много от любимите ми техни песни са из последните албуми.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


MadAxeman 2.04.2008 20:35:37 отговори + 0 0
Хубава група бяха. Не всичко ми харесваше, но винаги ще ги слушам. Успях и да ги гледам на живо (страхотен концерт)....може би така е по-добре...и без тва последните им работи не ми допаднаха.
" Турнето продължаваше и техникът на барабаните на Jorg ми каза пиян....."
Междудругото според мене техника наистина е алкохолик
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Stormcrow 2.04.2008 20:22:12 отговори + 0 0
xaxa - 2008-04-02 20:07:28
жалко...e цялото съществуване на тая група

...както и ти
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xaxa 2.04.2008 20:07:28 отговори + 0 0
Анонимен - 2008-04-02 19:55:51
жалко


... e цялото съществуване на тая група
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.04.2008 19:55:51 отговори + 0 0
жалко Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Journeyman 2.04.2008 18:54:23 отговори + 0 0
Бяхте велики....И ни дадохте толкова много с началото на творчеството си в ония мътни години...когато стилът беше на път да се сгромоляса.Не искам да коментирам последните 4-5 студийни албума, но стартът беше брилянтен.I такъв ще си остане завинаги в моето сърце.
RIP
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Dante 2.04.2008 18:21:11 отговори + 0 0
RIP ;( Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

StratoBOB 2.04.2008 18:12:34 отговори + 0 0
Ilith, "живеем в цървулландия" където сеирът е най-харчен. Споделям мнението ти. RIP Stratovarius Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sorgenskammer 2.04.2008 17:44:46 отговори + 0 0
Стратовариус бяха най,ама най-добрата финландска метъл група.За съжаление от десетина години ставаха все по-малко креативни,все по-скучни и донякъде се радвам,че приключиха веднъж завинаги.Добре го е казал Толки,въпреки че соло материалът му не ме впечатлява,а публичните му "изяви" не подлежат на коментар...
"това, което е вече мъртво, е по-добре да бъде погребано"
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ronnie 2.04.2008 16:21:12 отговори + 0 0
Жалко за Стратосите, но ако емоцията наистина се е била изгубила е по-добре, че са се разделили. Колкото до инфантилните коментари по-долу - проявете уважение поне към откровеното изявление на Толки. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ilith 2.04.2008 15:24:10 отговори + 0 0
Не ми е ясно, щом не ги харесвате, защо въобще се занимавате? Защо четете новината? "Едно недоразумение по-малко" ; "Добре, че се разпаднаха" . На някое деликатно място ли ви бъркаха, какво? Не ви допадат - не ги слушате, що за малоумни изявления?
Това е една ужасна загуба според мен, дано дори поотделно пак да продължат да правят музика.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 2.04.2008 15:23:15 отговори + 0 0
уотевър... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Blackiel 2.04.2008 15:18:42 отговори + 0 0
Да пре***хте феновете, взехте им парите и сега като сте доволни можете да се пенсионирате. Харесвам някои от нещата на групата, но Толки за поредене път доказа що за човек е. И сега пак с неговите ОГРОООМНИ изказвание, които както винаги нищо не казват. Този човек отдавна загуби моето уважение. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

bla bla 2.04.2008 15:03:35 отговори + 0 0
слава бога вече ги няма.
но ще се съберат отново тоя кинтаж не дава мира на душите.
усещам нещо като вакен 2010та примерно
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.04.2008 14:50:26 отговори + 0 0
Ако ми триете мненията че са обидни " Едно недоразумение по-малко!" не е ли обидно мнение за една от най-великите групи? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

StratoBOB 2.04.2008 14:19:23 отговори + 0 0
Пак! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Мартин 2.04.2008 14:04:05 отговори + 0 0
пак ще се съберат спокойно Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

samovar 2.04.2008 14:02:48 отговори + 0 0
Едно недоразумение по-малко! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ilith 2.04.2008 14:00:19 отговори + 0 0
о! боже! мои! =О Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".