Тръгна подписка алея в Борисовата градина да носи името на Димитър Воев

10 юли 2021, 09:51 ч. 1237 / 1 14
пред./следв.

   Получихме следното съобщение:

Гражданската инициатива за именуване на алея в Борисовата градина на името на поета и музикант, идеолог и фронтмен на група "Нова генерация" Димитър Воев входира мотивираното си предложение и прилежащата подписка в Столичния общински съвет до неговия председател, г-н Елен Герджиков, с копия до кмета на Столична община, г-жа Йорданка Фандъкова и кмета на община "Средец", г-н Трайчо Трайков.

Предложението е подписано от 213 души, сред които представители на всички културни отрасли, университетски преподаватели, журналисти и общественици.

В мотивацията на инициативния комитет четем:

"Фигурата на Димитър Воев е неслучайно посмъртно митологизирана. Цялото му музикално-поетическо наследство е свидетелство за авангардност без еквивалент у нас и до днес. Сложната му система от символи и метафори разкрива огромната му сензитивност към социалната действителност. Живял във време, в което „човек със анцунг грухти през града", Воев ни завещава разобличаващ портрет на чалгаризираща се култура – процес, започнал още в края на 80-те г., който дамгосва цялото девето десетилетие и продължава с невиждана мощ през 21-ви век.

Текстовете на Д. Воев са актуални и днес. Те са наднационални и в същото време дълбоко свързани с травматичната идентичност на едно гранично поколение (колкото волно, толкова и болно). От историческа и социологическа перспектива се вижда, че сегашната нова генерация обитава сходна среда на проблематичност, среда, в която удобно се е настанил човекът-маса. За другия, този със собствен житейски проект, е рисковано да открие своя истински портрет. Воев слага точка: „по-добре да си отида,/за да бъде всичко в ред".

 



Коментари   (14)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Stewie Griffin 10.07.2021 16:49:51 отговори + 12 11
Съвременна България и Димитър Воев са несъвместими величини. Да кръщаваш каквото и да било в този миризлив селски град на името му, е все едно да бяха назовали някоя от залите в Син сити "Deine Lakaien". Нещо като нищо... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MalmSuite 10.07.2021 19:53:12 + 10 2
Е това е обида, чак пък селски и миризлив. За селата с любов, но София е такава каквато е България - и хубаво и лошо има. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Наблюдател 10.07.2021 20:35:56 + 14 3
Забелязал съм, че тези които наричат София село са главно дошлите от село... Преди 30 и повече години си беше много хубав и уреден град в сравнение с другите големи градове.
А скоро за единица време няколко пришълци ми заявяват гордо "Абе аз от 10 години живея в София бе"
Явно при тях това е равно на 1 век
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AVA 10.07.2021 12:25:40 отговори + 10 7
Напълно излишно! Стойността на личността Димитър Воев и неговото изкуство е над всякакви подобни опити за "почест". Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Музиканта 10.07.2021 11:52:00 отговори + 3 8
"Живял във време в което човек с анцунг грухти през града" - Воев не умира ли няколко години преди това време? Гледах малко снимки на Воев, напомня ми на Цитиридис във фейса, и малко по фризурата. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Гост 10.07.2021 11:42:58 отговори + 18 5
Не умеем да ценим големите си творци приживе, ама голямо натягане като вече ги няма.
На никой не му пука как се казват алеите в Борисова, сигурен съм, че без справка и най-големия софиянец няма да може да каже имената на коя да е алея. С две думи - отбиване на номера, което е без всякакво значение.
Музикантите нямат нужда от паметници, а музиката им да стига до децата и да става част от възпитанието и културата ни. Колко тинейджъри са чували текстовете на Воев? А колко знаят дори само заради звуковия фон текстовете на Криско и Гери Никол?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феята на Смъртта. 10.07.2021 11:11:36 отговори + 7 12
Аз пък искам алея Буги Барабата. С какво е по-лош от Воев? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Наблюдател 10.07.2021 18:15:07 + 9 5
Направи си подписка. Аз пък не виждам никаква база за сравнение като музиканти. Баси тъпия коментар. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феята на Смъртта. 11.07.2021 19:50:55 + 4 17
Баси тъпия комент е твоят, бро! Буги в сравнение с Воев е Титан. Може и да беше "твърде прост" в музиката си в сравнение с "изтънчената философия на воевото творчество и поезия", но, Буги се изразяваше точно, и право в десятката, без разните му там "философщини". Точно, ясно и грубо. Да не говорим, че БББ са светлинни години пред Нова Генерация. В парк като Борисовата, няма как, да искаш да кръстиш една, една някаква си алея "Воев"!!!! Това не променя нищо и е по-скоро израз на "селяндурски синдром на новодошлите в София, искащи да покажат че разбират от творчество". Абсолютно същото, все едно в Лондон, да започнат да събират "подписки", да кръщават алеи на Ози, Мик Джагър, Фил Колинз, Леми и т.н... Всичките изброени по-горе музиканти впрочем, са дали на световната рок сцена хилядократно повече , отколкото Воев и Нова Генерация. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Trapeze 11.07.2021 20:34:35 + 18 1
Феята, според мен твоят коментар е тъп и злобен. Няма значение кой е по-напред като музикант. Фенове на Воев искат алея на негово име - нека да я имат, няма нищо лошо в това, даже напротив, хубаво е, че го помнят и искат да направят нещо за него. Ти искаш алея на Буги - наистина, направи си подписка. Какво ти е виновен Воев и феновете му, че няма такава алея? Аз лично бих се подписал на всякакви подобни подписки, независимо дали става въпрос за любими мои музиканти или не толкова любими. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феята на Смъртта. 11.07.2021 23:03:01 + 2 12
Коментарът ми съвсем не е злобен, а по-скоро осмиващ! Извини, но, не може на кой каквото му скимне, и да си прави "подписки". Само с ядене не става... Подписки се правят, ако да речем исторически доказана личност бива пренебрегната. Нямам представа дали си бил в Австралия. Аз съм бил. В Мелбърн има AC/DC Lane и съм бил там. Както и паметник на Бон Скот. Впрочем, на групата Midnight Oil има...цял музей отново в Мелбърн. Не знам обаче, да има подписка за алея в парка на Мелбърн или Сидней на името на Кайли Миноуг... или Parkway Drive! С което искам да кажа, че събирането на подписи за названието на алея в парк на името на Воев е смешно! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Наблюдател 12.07.2021 00:26:51 + 5 6
Коментарът ти е преди всичко пълен с глупости. Кръчмарско блусче да сравняваш с явление от началото на 90-те. Интелектуалец визионер с каруцар - "мъдрец".
А и на Луната да отидеш по-умен няма да станеш. Колелото взимаш ли си като ходиш насам натам?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сепултур 12.07.2021 09:11:05 + 5 3
Буги беше педофил. Лош човек. Познавахме се, разказвал ми е, че даже и по вестниците писаха. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сепултур 12.07.2021 09:12:06 + 5 3
...освен че се опита да изнасили и моята мацка, която беше на 16 тогава и след това все едно мен беха изнасилили... Като се видяхме, ми каза „Пич, аз зная, че тя нищо не означава за теб“.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".