Триумф на съвременния български метъл: VELIAN, DEADSCAPE и 37 BLACK в София на 21 януари

23 яну 2023, 07:36 ч. 1311 / 18 8
пред./следв.

   В събота, 21 януари, събралите се фенове в столичния клуб "Mixtape 5" имаха шанс да чуят три прекрасни български метъл групи. Събитието беше по повод представянето новия албум на VELIAN "Spectacle of Tragedy". Организацията беше добра, въпреки известното закъснение, влизането беше бързо и безпроблемно. Барът предлагаше различни напитки, а на щанда за мърчандайз имаше разнообразни артикули. Трябва да се отбележи, че интересът към продуктите на бандите беше голям и непрекъснато имаше хора, които ги разглеждаха и купуваха.

   Първи на сцената се качиха 37 BLACK, нова дуум метъл група от София. През февруари 2022 г. бандата издаде своя едноименен дебютен албум. Клубът още се пълнеше, а присъстващите бяха завладени от бавните, мрачни и печални композиции, които се лееха от сцената. Нежният глас на фронтдамата Светла Михайлова контрастираше на харш вокалите на Петър Димов, предавайки изразително настроенията в песните. 37 BLACK се представиха отлично и със сигурност спечелиха нови фенове. След изпълнението им си направиха снимка с публиката.

37 black

 

   Следващите изпълнители бяха мело-детметълите DEADSCAPE. Те могат да се похвалят с две дами в редиците си - вокалистката Мирела Кънева и китаристката Ани Димитрова. Стилът на групата е в традициите на северно-европейската мело-дет метъл сцена. Мирела притежава невероятен глас, като не разчиташе само на него, но и не спираше да призовава публиката да припява. Харш-вокалите ѝ трещяха като гръмотевица, а ѝ пригласяше нежният тенор на басиста Александър Трифонов, доста нетрадиционна комбинация, която е запазена марка на групата. Между песните певицата се шегуваше с публиката със самоиронични реплики и създаваше приповдигнато настроение. След снимка с публиката, DEADSCAPE се оттеглиха под заслужени аплодисменти.

deadscape

 

   Дойде време за черешката на тортата, виновниците за чудесното събитие - VELIAN. Групата съществува от 2015 г. и още с първия си сингъл "Fireflies" привлече вниматието на родните метъл фенове. Последваха синглите "Graveyard of Love (Fairy Tale of Love and Loss Part 1)" и "Maiden of Stone (Fairy Tale of Love and Loss Part 2)", към които бяха направени и много интригуващи видеоклипове, което още повече разпали любопитството на феновете, разбрали че на небосклона на родния метъл се задава интересно явление. Трябва да отбележим и стилната фотосесия на групата, в която музикантите бяха с интересни облекла, които по-късно си превърнаха в сценична "униформа".

   Дебютният албум на VELIAN "Godless" (2019) беше посрещнат с големи очаквания, които той напълно оправда. Оттогава групата има редица изяви, радващи се на голям интерес сред феновете.

   Така се стигна до издаването на втория албум "Spectacle of Tragedy", който беше представен снощи пред публиката в доволно пълния клуб "Mixtape 5". Имахме удоволствието да чуем на живо всички песни (без една) от творбата. Началото беше дадено със заглавната композиция, последва хитът "Funeral" с припев, който се забива в съзнанието: Handful of dirt after handful of dirt/Our years are slipping by... А химнът на саморазрушението "Reduced to Irrelevance" тотално омая публиката. Сърцата бяха едно сърце, мислите бяха един разум, ръцете бяха вдигнати в екстаз, развяваха се коси и бради, главите в транс тактуваха в ритъм. VELIAN гостоприемно ни приютиха в света на музиката си и ни оставиха да се докоснем до фантастични видения и мрачни илюзии. Невинаги на концерт се постига такова единство между изпълнители и фенове, такова общо съпреживяване на изкуството, което води до дълбоко удовлетворение и от двете страни, но снощи това се получи.

   Между песните фронтменът Иван Иванов казваше на публиката колко е щастлив, че албумът най-сетне излиза, след две години пандемия и ограничения. В това време в групата са се случили и щастливи събития - раждане на две бебета. Това още известно време е забавило издаването на "Spectacle of Tragedy". Иван няколко пъти благодари на феновете, уважили снощното събитие, но и те бяха благодарни за хубавата музика, която успяха да чуят на живо. Бяха представени и четиримата главни герои на вечерта, а именно музикантите от VELIAN - Иван Иванов - вокали, Дилян Недев - китара, Антонио Митов - бас и Велизар Болчев - барабани.

   С композицията "The Voyage" завърши първата част от концерта. Втората част начена с изпълнения на две балади в съпровод само на клавир, на който се изяви китаристът Дилян Недев - "November Farewell" и "Graveyard of Love". След това чухме някои по-стари хитове на групата, като "Fireflies" и "Burning Halo". Вечерта завърши с песента "Silent Assassin" и бисовете "Maiden of Stone" и "The Darkness Within". Група и фенове се разделиха под продължителни аплодисменти и очакване за нови срещи.

Сетлист на VELIAN:
01. Spectacle of Tragedy
02. Funeral
03. Reduced to Irrelevance
04. Broken
05. Star of Mine
06. One by One We Fall
07. Godless
08. The Voyage
09. November Farewell
10. Graveyard of Love
11. Fireflies
12. Burning Halo
13. Waiting in Silence
14. Sin Eater
15. For Eternity
16. Silent Assassin
17. Maiden of Stone
18. The Darkness Within

 

Текст: HeathenHeart
Снимки: Иво Канин

 

   Десетки снимки от концерта на VELIAN, DEADSCAPE и 37 BLACK в София на 21 януари може да разгледате в нашите галерии.

 

velian

velian

velian

velian



Коментари   (8)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Знайко 23.01.2023 11:34:45 отговори + 11 17
Ако 37 Black са дуум, Saint Vitus и Cathedral са полка Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Знайко-Байко 23.01.2023 13:09:06 + 16 1
Doom-ът е един от жанровете с най-много подстилове и течения. Не са само SV, Candlemass и Cathedral. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Знайко 23.01.2023 14:47:16 + 7 10
Баси, вярно ли? Но и 37 Black със сигурност не са там Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 23.01.2023 14:58:34 + 14 3
Не съм бил на концерта и за първи път чувам тази банда. Стана ми интересно. И гледам, че във Facebook са си написали "A doom metal band from Bulgaria".
Та те ако твърдя, че са дуум - кой е Знайко, че да го отрича? И на какво основание?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йоанко Кузел 24.01.2023 22:20:01 + 5 1
Е, айде сега логика! Значи, ако утре Бени от АББА рече че АББА винаги са били фюнеръл дуум банда, ние всички трябва да плеснем с ръце и да се съгласим с него, щото кой по-добре от него знае какво свирят АББА, а? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Vlady 23.01.2023 11:05:39 отговори + 16 1
Страхотен концерт! Браво и на трите групи! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

UntrueMetal 23.01.2023 10:24:11 отговори + 19 1
Супер беше, страхотен концерт се получи! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Aegon 23.01.2023 09:19:18 отговори + 29 7
Концертът беше много хубав. 37 Black бяха приятна изненада за душата, Deadscape както винаги се представиха на ниво, а Velian изнесоха не просто концерт, а спектакъл. Новият им албум е страхотен! Надявам се един ден да ги видим на голяма сцена с хор и оркестър, за да разгърнат пълния си потенциал... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".