Udo Dirkschneider: "Не бих записал наново стари класики на ACCEPT"

31 май 2017, 08:39 ч. 3887 / 15 22
пред./следв.

   ACCEPT с Udo Dirkschneider винаги ще останат класика. Mark Tornillo е много добър фронтмен и с него ACCEPT издадоха три невероятни албума. Но онова, което е вечно е желязното начало - дисковете и металните химни, които направиха от групата машината, която е днес. На фестивала "Midalidare, Rock In The Wine Valley" в село Могилово между 9 и 11 юни (поръчай билет онлайн) феновете отново ще чуят класиките, изпети и "изграчени" от оригиналния глас - Udo Dirkschneider.

   Интервюто с Udo Dirkschneider, което може да прочетете по-долу, е излъчено в "От другата страна" по радио "Варна" на 22 май, както и в предаването "Евробокс" на програма "Хоризонт" по БНР.

 

udo

 

От Другата Страна: Привет, мистър Dirkschneider, малко детайли за предстоящото ти гостуване в България?
Udo Dirkschneider: Ще го кажа така - всички класически песни на ACCEPT, които правим. Или казано по-друг начин - най-известните композиции на бившата ми група.

Преди време ми беше споменал, че приключваш с ACCEPT, а сега правиш концерти само с техни песни?
Когато обявих, че ще приключа завинаги с ACCEPT, много хора започнаха да ме питат, защо не изпълнявам повече техни песни като за последно. Заради този наплив в края на 2015 решихме да си вземем почивка от U.D.O. и да направим 10-15 специални концерта, на които да изпълняваме само композиции на ACCEPT. Обаче колелото се завъртя и концертите ставаха все повече. Хората наистина приеха и харесаха идеята. Така че в продължихме и след тези 10-15 концерта. Но въпреки всичко в момента записваме новия албум на U.D.O. Така че един ден наистина ще сложа край на всичко свързано с дискографията на бившата ми група.

Защо според теб хората харесват тези концерти?
Заради това, че ги изпълнявам аз. Направихме вече 120 концерта. И изглежда, че феновете ги искат, искат да чуят песните с оригиналния вокалист, което ме прави щастлив. Но определено един ден краят ще дойде. И както отбелязах вече работим по нов албум на U.D.O., и дори имаме вече няколко потвърдени концерта за следващата година. Не знам кога, но със сигурност проектът DIRKSCHNEIDER ще отиде в килера.

Спомена, че изпълнявате най-доброто от ACCEPT, но защо няма песни от последните три албума на групата с теб?
Това, което ни предстои е, че след летните фестивали, ще направим втора част на турнето с DIRKSCHNEIDER, като тогава сет листът ще бъде различен - ще има песни от "Objection Overruled", "Predator" - песни, които не изпълняваме на сегашните концерти. За това и продължаваме с DIRKSCHNEIDER. Много хора ни питат защо от сета ни липсват определени композиции, получаваме тонове имейли от фенове, които ни молят да продължим с това турне, но с други парчета. Тогава решихме да направим още една обиколка в Европа с DIRKSCHNEIDER, но сетът ще бъде почти 90 процента друг с напълно различни песни от досегашните.

Имаш ли любима песен от ACCEPT, която обичаш да изпълняваш на живо?
Трудно е да отговоря, но страшно много харесвам "Neon Nights" от "Restless and Wild".

Защо според теб, когато хората говорят за ACCEPT, винаги споменават класическите албум като "Restless and Wild", "Balls to the Wall", "Metal Heart"?
Нека го кажем по този начин - обикновено пред мен феновете говорят основно за "Breaker", "Restless and Wild" и "Balls to the Wall". За тях това са най-добрите и добре познати албума на ACCEPT. Мислил съм защо. И стигам до извода, че с тези албуми групата стана много известна.

Може би защото с тях правите пробив...
Пробивът за ACCEPT дойде с "Breaker" в Европа, а с "Balls to the Wall" постигнахме световна популярност.

От много години U.D.O. нямат лейбъл в Америка, това означава ли, че е трудно отново да привлечете публика в САЩ?
Вече сме били там два пъти с U.D.O., сега турнето в Америка с DIRKSCHNEIDER беше много успешно. Там все още има фенове на хеви метъла. Не е много лесно да направиш турне в Щатите, но когато се случи, всичко се получава добре.

Преди няколко дни говорих с Johnny Gioeli от AXEL RUDI PELL и той ми каза, че в Америка радиостанциите вече нямат културата да пускат рок музика и хората не знаят какво да слушат.
Това е вярно. Там почти няма радиостанции, които да излъчват рок музика или метъл. Но има много интернет радиа. Знам, защото дадох много интервюта за тях.

Има ли въпроси, които би искал да ти зададат, но никой не го е направил до сега?
Не... Питали са ме вече всичко...

udo

Създаваш музика почти 40 години - коя е най-голямата промяна за теб през този период в музикално отношение?
Разликите между сега и преди са много. Когато започвах, стилът, който изпълнявахме тогава, се наричаше хард рок. След което дойде промяната и хард рокът стана метъл, хеви метъл. Настъпиха много промени. Музикалните носители, по време на моето начало, бяха винил и касети. След което настъпиха дисковете, а днес всичко е дигитално. Музикалният бизнес се промени много. В миналото нямахме Фейсбук, Ютуб и всички останали платформи, днес можем да разпространим една новина до всяка точка на света за секунди. Това в миналото нямаше как да стане. Също така звукът се промени много. Знаеш ли кое остана същото? Феновете! Те все още предпочитат да слушат музиката, която ние правим и на която са лепнали етикета класически метъл. Музика, която е правена от човешки същества, песни, които можеш да запееш. Това остава същото и след 40 години.

От другата страна - Срещна ли трудности с писането на текстове, след първата ти раздяла с ACCEPT?
Не, наистина. Първият албум на U.D.O. беше "Animal House", обаче това трябваше да е издание на ACCEPT. Дискът беше готов, когато се разделих с тях. "Mean Machine" всъщност е изцяло мой албум. Заедно работихме по песните с китаристите Mathias Dieth и Andy Susemihl. Пишехме текстовете. Така че не беше чак такъв голям проблем да започвам да създавам лирики.

От другата страна - Има ли нещо в класическите албуми на ACCEPT, което днес би направил по друг начин?
Много хора ме питат, защо не презапиша "Balls to the Wall" или "Princess of the Dawn". Отговарям категорично с - Не! Песните са вече създадени и са класики. Не искам да променям нищо по тях или да правя нови версии на "Balls to the Wall" или "Princess of the Dawn", или "Fast as a Shark". Не виждам и смисъл. По-добре да си останат така, както са записани. Все пак това са класики!

Странно е обаче, че правиш турнета под името DIRKSCHNEIDER, а съставът е същия като U.D.O.?
Защото не искам да обърквам хората. Разбира се, че в DIRKSCHNEIDER музикантите са същите, пък и не виждам причина да ги променям. Ако обаче излизам под името U.D.O. и изпълнявам само песни на ACCEPT, за някого ще е леко объркващо. Защото някои хора може би ще очакват да изсвирим и песни на U.D.O. Така разделихме нещата и под името DIRKSCHNEIDER изпълняваме само песни на ACCEPT. За да направим разликата.

Предимствата и недостатъците да свириш в една група със сина си?
Много хубаво предизвикателство. Когато Francesco Jovino напусна групата, не съм мислил директно, че неговото място трябва да бъде заето от сина ми Sven. Знаех, че той е много добър барабанист. Тогава направи няколко концерта със SAXON. Аз пък по това време имах прослушвания с друг за този пост. Един ден отидох да гледам SAXON и да видя как свири синът ми. Беше в Берлин. След шоуто се видях с Biff Byford и поговорихме, споменах му, че си търся барабанист за групата, попитах го дали не познава някой подходящ. Тогава той ми предложи да работя със сина ми - "Защо не го качиш на борда? Той пасва идеално на този музикален стил". Тогава имах много дълъг разговор със Sven. Предложих му, попитах го дали ще се справи. Трябваха му три седмици, за да се съгласи да стане барабанист на групата на баща си. И се справя много добре.

Как реагира, след като му предложи мястото в бандата?
Много е горд, че свири заедно с баща си. Със сигурност много хора са си помислили, че щом синът ми е в групата, нещата в нея ще се променят. Обаче няма такова нещо. Имаме правила. Той е член на бандата. Барабанист в U.D.O. и DIRKSCHNEIDER. Когато имаме да си кажем някои лични неща, не занимаваме останалите с тях. Правим го насаме. В групата всички гледаме на него, като на член на бандата. Така че проблеми не съществуват.

Кое е най-важното правило, което той трябва да спазва?
О, Sven не прави нищо нередно. Забавлява се, запознат е с живота на турне. Разбира се той порасна с мен. Като малък съм го вземал по фестивали. Бил е дръм техник на U.D.O., така че беше наясно с положението. Всичко стана много леко, без никакви проблеми.

Сменяме темата - според теб начинът ти на пеене, повлиял ли е на други вокалисти, основно от немската траш сцена?
Може би, но никой не ми е признавал. Чувал съм обаче, че има вокалисти, за които начинът ми на пеене е бил вдъхновяващ. По някакъв начин гласът ми е уникален. Единственият, който може би се доближава около 95 процента да начинът ми на пеене, е брат ми. Така че можеш да пееш по моя начин, но гласът ми не можеш да наподобиш. За това и всички песни на ACCEPT с моите вокали са уникални!

udo


Как си успял да го съхраниш и на 65 години да изпълняваш толкова дълги сетове?

Не знам, не правя нищо специално. Единственото, което направих е преди 14 години да спра цигарите. Преди шоу не се разпявам. Мисля, че съм много голям късметлия с този глас. Никога не съм имал проблеми. Освен при настинките. Тогава гласът ми го няма никакъв. Никога обаче не съм отменял концерт заради проблеми с него. Наистина съм голям късметлия.

Връщам те на концертите - когато изпълнявате песни на ACCEPT, позволявате ли си импровизации на сцената?
При някои песни има нужда от леки промени, заради различните китаристи. Мелодиите обаче са същите. Но при повечето сола китаристите са свободни да правят, каквото си искат, разбира се като спазват структурата на композициите. Понякога правим малко по-различни аранжименти на някои композиции, паузи при други, разпяване при трети. Но без огромни промени.

Каква музика слуша Udo Dirkschneider извън метъла, който прави?
Когато съм вкъщи си пускам радио. В Германия има няколко наистина много добри радиостанции. Но през повечето време пускат поп музика и малко рок. Имаме едно радио - "Рок Антена" от Бавария, което има много рок музика в схемата си, но не пропуска и мейнстрийма. Вкъщи не слушам постоянно и всеки ден MOTORHEAD, IRON MAIDEN, METALLICA, AC/DC. Когато обаче тези банди издадат нещо ново, ми е любопитно да чуя какво са направили, продукцията, която са постигнали, звукът, който са избрали. През по-голямата част от времето, обаче, когато съм си вкъщи, не слушам хеви метъл.

Щом е така стиловете днес имат ли значение?
Мога да говоря само от моята позиция. Всеки метъл стил има фенове. Много хора слушат дет, дуум, има толкова много неща наоколо. Това, което забелязвам, е, че основните групи по фестивалите навсякъде изпълняват касически метъл. Имат песни, които лесно се запяват. Музиката е правена от човеци, не с помощта на компютри. И това е музиката, която хората искат да чуят. Също така ми прави впечатление по турнетата с U.D.O., че в публиката има много млади хора. Това означава, че младото поколение харесва класическия звук. Същото е и с песните на ACCEPT, които сега изпълняваме под името DIRKSCHNEIDER. Около една трета от публиката е съставена от многогодишни фенове, но има и много млади хора, които не са били родени, когато сме издавали тези албумите на ACCEPT.

Когато изпълняваш песни на ACCEPT на сцената, връхлитат ли те спомени от миналото?
Понякога се случва, но не е каквото си мислиш. Спомням си добре, какво е ставало в миналото, основно хубавите неща, но не се връщам често назад.

Накрая би ли споменал кой е твоят най-рокендрол момент?
Това, което винаги ще помня, е първото шоу, което направих в САЩ като вокалист на ACCEPT. Бяхме съпорт на KISS. За първи път стъпвахме на голяма сцена. Свирихме пред 18 хиляди души. Когато излязохме пред тях, бяхме като ударени. Не осъзнавахме какво ни се случва. Винаги ще помня преживяването. Този момент завинаги си остава запечатан в съзнанието ми.

Кои са най-добрите банди, с които ACCEPT са правили турнета?
Доста са, но винаги отговарям, че сме научили много от JUDAS PRIEST през 1981 година.

 



Коментари   (22)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Атанас Каканаков 5.06.2017 21:38:34 отговори + 0 0
Стига сте ДЖАВКАЛИ , ако сте там = ОК, ако ви няма пак = ОК, ... НАЗДРАВЕ !
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Monti 2.06.2017 21:45:29 отговори + 1 0
Дядо Удо е Велик!
Но нищо за новия китарист?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Trapeze 31.05.2017 23:58:19 отговори + 4 0
Хубаво интервю, само дето Удо е все така насметен относно песните на Акцепт. Решил да прави нещо, но получил тонове имейли от фенове, променил си мнението. Сега казва, че няма да записва отново песни на Акцепт, но ако получи тонове имейли от фенове, нищо не се знае - винаги всичко е възможно. Защо не вземе просто да си прави каквото му е кеф, без да се обяснява толкова? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

hellraze 1.06.2017 10:54:08 + 2 0
Парите движат света. Човека си казва "колелото се завъртя", т.е. машината за пари. Явно не е от обич към феновете, иначе сега щеше да е в АССЕРТ, както искаме ние. Отделно ми се иска да кажа, че и гласа на Удо не е като едно време (както го "четка" Мартин). Сега Удо повече "грачи", отколкото пее по концертите. А в песните, и на АССЕРТ, и на УДО има доста разнообразни вокали, различни от "граченето". Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

UDO - the best 31.05.2017 16:39:18 отговори + 1 4
Няма ли да има песни от албумите на UDO в Могилово? Само на Accept песни ли ще има? В Универсиада през 2016-та чухте само песни на Аccept... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

никой 31.05.2017 18:01:18 + 2 2
Бре - големия фен на УДО още не е разбрал, че на концертите на Диркшнайдер се пеят само песни на Аксепт. То вече 2 години турне стана, а ти още си неразбрал Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Прост българин 31.05.2017 15:40:48 отговори + 10 1
Много хубаво интервю! Удо е голяма работа! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Трака - Трак 31.05.2017 10:36:35 отговори + 7 17
Удо е готин, Мартин е готин, Accept са богове, но този фестивал не става! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cronos 31.05.2017 11:07:26 + 14 2
Че феста още не се е състоял, бе! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 31.05.2017 13:43:02 + 2 4
Викаш, че не е достатъчно метъл? Спокойно - в Бургас по традиция до два-три месеца ще има фестивал, спонсориран от MTV... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-анти-терлик 31.05.2017 19:10:50 + 4 1
Фестивалът е във Варна. Ама нали трябва да изръсиш поредната си глупост. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 31.05.2017 22:37:36 + 1 3
"Spirit of Burgas" ще се състои във Варна тази гдоина? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-анти-терлик 31.05.2017 23:27:07 + 4 1
Невежото си е невежо. Спирита не се състоя и миналата, няма да се състои и тази година. Освен това - партньорството им с МТВ приключи още преди това, докато се провеждаше редовто.

А във Варна ще има нов МТВ фестивал.

Сега ми дължиш по 10 лева за всяко от 3-те неща, които научи от мен. И дълбока признателност и благодарност. Ако си способен на това.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 1.06.2017 09:20:07 + 1 2
"Spirit of Burgas", "Summer Chaos Festival" - бъркам ги. Два феста, и двата в Бургас, и двата тенекиени, и на двата квичат разни емота от MTV, и двата за 12-годишни... И има хора, които ги сраяняват с фестивалите в Каварна. Преди някоя друга година Царевицата и Папа Роуч, миналата година BFMV. Тук-там някое друго изключение като WASP. Смешна работа.

За фестивал във Варна чувам за пръв път. Не ми се мисли какви уроди ще гостуват, честно казано не знам и дали искам и да знам. Може би Линкин Парк и Джъстин Бийбър най-после ще зарадват феновете си от яслата.

Все пак благодаря за информацията
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-анти-терлик 1.06.2017 10:21:12 + 1 1
Невежото е и болно психически
Summer Chaos
Първо: Никога не е имал нищо общо с МТВ
Второ: За тази година няма обявен фестивал
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 1.06.2017 16:11:02 + 0 1
Не съм твърдял да има нещо общо с MTV. Просто канят емотата от тази телевизия... А ако още не са обявили, сигурно и това ще сторят, освен ако не са решили да предадат факлата на позора (или по-скоро на позата) на Варна. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-анти-терлик 1.06.2017 16:44:26 + 1 1
Не бил твърдял, че има общо с МТВ. А това какво е?

"анти-терлик 31.05.2017 13:43:02 + 2 – 3
Викаш, че не е достатъчно метъл? Спокойно - в Бургас по традиция до два-три месеца ще има фестивал, спонсориран от MTV... "

Сега да добавим и склероза или шизофрения към диагнозата ти. Или и двете.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 1.06.2017 19:34:48 + 1 1
" анти-терлик 1.06.2017 09:20:07 + 0 – 0

"Spirit of Burgas", "Summer Chaos Festival" - бъркам ги. Два феста, и двата в Бургас, и двата тенекиени, и на двата квичат разни емота от MTV, и двата за 12-годишни... И има хора, които ги сраяняват с фестивалите в Каварна. Преди някоя друга година Царевицата и Папа Роуч, миналата година BFMV. Тук-там някое друго изключение като WASP. Смешна работа. "

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

hellraze 31.05.2017 10:31:36 отговори + 8 3
И като съм се разписал, да питам нещо: Кога организаторите ще оправят плаката? Нали WASP отпадат. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

hellraze 31.05.2017 10:26:34 отговори + 7 1
А за един "Разбирач", ето Удо признава, че прави собствени песни от втория албум на У.Д.О. Явно и Мартин е наясно кой е автор на песните на АССЕРТ щом го пита това. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

hellraze 31.05.2017 10:18:22 отговори + 12 1
Много добро интервю. Както винаги Удо е откровен и честен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MalmSuite 31.05.2017 09:35:56 отговори + 10 0
Megadeth правят най-добре: записват класически албуми на живо. И става супер Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".