U.D.O. в София - хер Dirkschneider подари метално сърце на българската публика

19 ное 2022, 10:13 ч. 2972 / 1 16
пред./следв.

   Близката връзка на германския метъл ветеран Udo Dirkschneider с България съвсем не е от вчера. Той гостува още в редиците на ACCEPT в София през далечната 1993 г., а през 2005 г. в Каварна се случи последният концерт на ACCEPT с Udo в историята от тогавашния реюниън на вокалиста с бандата. Концертите на U.D.O. у нас, вкл. вчерашния, са вече осем. Бандата на хер Dirkschneider е свирила в столицата, Каварна, Велико Търново и Пловдив. През ноември 2011-а U.D.O. заснеха DVD на същото място, където бе и шоуто им снощи - в зала "Христо Ботев" в Студентски град. През 2016 и 2017 г. бяхме свидетели и на два лайва на проекта DIRKSCHNEIDER.

   В дъждовната вечер на 18 ноември около залата цареше обичайното предконцертно оживление. Пропускателният режим позволяваше зрителите да влизат бързо и най-нетърпеливите започнаха да заемат местата си пред сцената още преди 19 ч. Френската олдскул хеви метъл банда EXISTANCE посещаваше страната ни за втори път (след участието си на "Hills of Rock 2017") и имаше за задача да открие представлението.

   Минута преди 19:30 ч. прозвуча кратко интро и четиримата музиканти от EXISTANCE излязоха на сцената пред около 200-300 души. По време на изпълнението им публиката се удвои и почти утрои. EXISTANCE промотираха издадения си през октомври 2021 г. актуален албум "Wolf Attack". Фронтменът Julian Izard на няколко пъти разпя феновете, а по време на изпълнението на песента "Power of the Gods" раздели залата на две половини и накара публиката да му приглася последователно и накрая заедно. Стилът на EXISTANCE пасваше идеално на предстоящото основно представление - поредното гостуване на U.D.O. в България. След осем парчета, малко след 20:10 ч., французите развяха българския флаг, благодариха ни за гостоприемството и си взеха довиждане с феновете.


existance

   След кратко пренареждане на сцената настъпваше времето за кулминацията. Зрителите няколко пъти скандираха Udo! и точно както бе по график - в 20:45 ч. прозвуча интрото на германския квинтет - записан от групата кавър на "No Class" на MOTORHEAD. По това време в залата имаше вече над 1500 души. Звукът, като цяло, бе на доста добро ниво, предвид "лошата слава" на "Христо Ботев".

   Концертът вчера съвпадна с издаването на двойния сборен албум на Udo и компания "The Legacy", с който групата отбелязва 35-годишнината си. Събитието обаче бе част от турнето за промоция на творбата от 2021 г. "Game Over". Затова музикантите наблегнаха на песни от актуалния си, 17-и (!!!) студиен диск, като не липсваха и класики и, разбира се - композиции на ACCEPT, на чиито изпълнения феновете огласяха мощно залата.

   Стартът бе даден с парчетата "Prophecy" и "Holy Invaders" от миналогодишния албум, след което се върнахме към дебюта от 1987 г. с "Go Back to Hell". Последваха композиции и от по-стари, и от по-нови издания на U.D.O. Първата песен на ACCEPT бе "Breaker", след която руският китарист Andrey Smirnov остана сам на сцената за кратко соло. Шоуто продължи с "Rose in the Desert" други две песни от "Game Over" - "Kids and Guns" и "Like a Beast".

   Първата епична композиция на ACCEPT - "Princess of the Dawn", бе и първата от многото точки на кипене, когато публика и музиканти буквално се сливаха в едно. Класическата песен от 1982 г. в оригинал е под 6 минути. Вчера бе изпълнена за около 10 минути с много импровизации и припяване на феновете. Последва леко успокояване с "Blind Eyes" и "The Bogeyman", но само за кратко. "Fast as a Shark" отново раздвижи вече наброяващите близо 2000 души зрители. 15-отото парче бе "Metal Never Dies" (отново от "Game Over"), след което бе време за бис.

   Тук е мястото да обърнем внимание на състава на U.D.O. Компания на легендарния вокалист правеха освен синът му Sven Dirkschneider (барабани), споменатият Smirnov, Dee Dammers (китара) и не кой да е, а бившият басист на ACCEPT Peter Baltes, заместващ постъпилия в болница през септември Tilen Hudrap.

   А с допълнително удължения бис Udo показа, че за него българската публика изобщо не е безразлична. Той обяви, че специално за нас ще бъде изпълнена класиката на ACCEPT "Metal Heart". Ако и групата да е свирила песента на концерта си в Норвегия, то никъде другаде освен в скандинавската страна и тук на настоящото турне не е звучала тази песен. И не само това бе разликата от стандартния сетлист…

   След "Man and Machine" и "Animal House" дойде ред на още една изненада - "Midnight Mover", с която и до края звучаха само песни на ACCEPT. Нямаше как да се мине и без тоталния хит "Balls to the Wall", чийто припев, разбира се, се носеше мощно от гърлата на феновете. Колкото и да е подходящо за край на концерт това парче, то финалът все още не настъпваше. U.D.O. ни подариха още една ACCEPT класика - "I'm a Rebеl". И въпреки че това бе дванадесетото гостуване на хер Dirkschneider в България, изглеждаше сякаш Udo е в родината ни за първи път. Няма съмнение, че докато 70-годишният певец е все още на сцената, ще ни посещава отново. Краят настъпи с пуснатата като аутро на запис "The Show Must Go On" на QUEEN и сме сигурни, че едва ли има човек, който да си е тръгнал разочарован от чудесното събитие, организирано от "Sofia Music Enterprises". Които за утре, 20 ноември, са ни подготвили акустично представление на SONATA ARCTICA и ELEINE.

Сетлист на U.D.O., София, 18.11.2022 г.:

--- Intro: No Class (Motorhead song) (Udo Dirkschneider cover)
01. Prоphecy (Game Over '21)
02. Holy Invaders (Game Over '21)
03. Go Back to Hell (Animal House '87)
04. Never Cross My Way (Steelhammer '13)
05. 24/7 (Mission No.X '05)
06. Independence Day (Solid '97)
07. Breaker (ACCEPT cover)
--- Guitar Solo (Andrey Smirnov)
08. Rose in the Desert (Steelfactory '18)
09. Kids and Guns (Game Over '21)
10. Like a Beast (Game Over '21)
11. Princess of the Dawn (ACCEPT cover)
12. Blind Eyes (Thunderball '04)
13. The Bogeyman (Dominator '09)
14. Fast as a Shark (ACCEPT cover)
15. Metal Never Dies (Game Over '21)
Бис:
16. I Give as Good as I Get (Rev-Raptor '11)
17. Metal Heart (ACCEPT cover)
18. Man and Machine (Man and Machine '02)
19. Animal House (Animal House '87)
20. Midnight Mover (ACCEPT cover)
21. Balls to the Wall (ACCEPT cover)
22. I'm a Rebеl (ACCEPT cover)
--- Outro: The Show Must Go On (QUEEN)

 

Текст: Мартин Силенъс
Снимки: Иво Канин

 

  В галериите ни може да разгледате десетки снимки на U.D.O. и EXISTANCE.

 

sven dirkschneider

u.d.o. baltes

udo

udo
Коментари   (16)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Дългия 22.11.2022 05:06:47 отговори + 2 7
Звукът беше отвратителен! Чуваха се само музикалните инструменти, а вокала се губеше. Спрямо концертите на Five Finger Death Punch, ACDC, Godsmack, този беше трагедия! Малобройна публика, която кротко си седеше по седалките, напрягайки слух в опит да чуе вокала, а голяма част от тези които бяха долу (при нас), обикаляха насам натам с бири в ръка... Харесвам U. D. O., но преживяването беше много под очакваното ниво! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

messi 23.11.2022 07:21:09 + 2 0
Колкото и да не искам да го призная,донякъде си прав! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Monti 23.11.2022 18:12:09 + 2 1
Ти явно си от тези хора, които винаги са отрицателно настроени Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Real ACCEPT / Udo fan ! 21.11.2022 21:54:09 отговори + 5 0
Удо Дикшнайдер - моят " METAL " идол , за пореден
път доказа , че при него , годините се отразяват
единствено в положителна посока !
Отново страхотен концерт , група и публика - като едно !
Страхотна публика - както винаги , благодаря най-искрено !
Благодаря и за извънредното участие на Peter Baltes - любим басист още от ACCEPT .
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CoreyT 21.11.2022 12:26:23 отговори + 10 0
Ние бяхме точно до озвучителя, който освен че си свърши перфектно работата, по едно време си извади телефона и взе да снима...И как няма, беше супер як концерт!
Имах чувството, че и те самите не искат да си ходят.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дъртия 21.11.2022 11:09:41 отговори + 9 0
Изяждам се от яд, че пропуснах…. Нищо - следващия. Слушам го от 1983 г. Още си пазя касетките с Аксепт от онова време, някой ден ще му подаря някоя, надявам се. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

jojo 21.11.2022 09:45:51 отговори + 7 0
Уникален концерт беше.Великан удо дикшнайдер. Страхотна атмосфера.Незабравимо шоу.Много ми харесва Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Bars 20.11.2022 07:21:42 отговори + 15 0
Отново страхотен концерт, който пак си заслужаваше пътуването от Бургас и обратно.
Existence ми завъртяха главата, нищо че са ми непознати като група - чудесен олдскул метал, чудесна работа.
Хер Удо едва ли има нужда да го коментираме. На 70 години се раздаде със същия ентусиазъм, с който пя преди 30 г.в "Универсиада" през '93-та. Повече от два часа не е никак малко за която и да е група. Очаквах с нетърпение да видя и Балтес - и той е зверска, неостаряваща машина за ритми.
Малкият Диркщнайдер, Смирнов и Дамерс си бяха на обичайното ниво - изобщо Удо си знае как да подбира музиканти.
Широко коментирания звук също си беше ОК, не знам защо но аз като цяло имам добри впечатления от "Христо Ботев"
Дано скоро ги видим пак!
U.D.O. rules!

Поздрави!
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1662146657516832&id=100011755371434
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fantomas 19.11.2022 18:59:15 отговори + 21 0
УДО е бил и ще си остане класа ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

hell0ween 19.11.2022 18:42:41 отговори + 27 0
Страшен концерт беше.Много се изненадах като видях Балтес с бандата,защото съм пропуснал момента,че ще замества.Удо на тези години,какъв глас държи още и концерт над 2 часа е изключителна рядкост вече!Имаше всичко,Удо класики,Удо нови страхотни песни,Аксепт класики и дори звука си беше супер,въпреки че е в Христо Ботев.Подгряващата банда не я знаех,ама направо ми скриха шапката, изключително олд скул хеви метъл от млада банда,страшно добри са и им станах моментално фен! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metal Heart 19.11.2022 17:36:47 отговори + 18 0
Беше великоооо Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Наблюдател 19.11.2022 17:13:37 отговори + 22 0
Отдавна не бях ходил на концерт в Христо Ботев. Много як стана този. Но и спомените от всички предишни, които съм гледал там са само положителни. И такива с лош звук. След години не помня това, а хубавото преживяване. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Zyklon 19.11.2022 13:32:54 отговори + 18 1
Звукът беше добър. Да не повярва човек. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Срахотия 19.11.2022 11:32:38 отговори + 30 0
Този човек винаги е на топ ниво! Бандата, въпреки че се сменят музикантите често, никога няма слабо място! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Monti 19.11.2022 10:52:20 отговори + 34 0
Отново страхотен концерт на Удо и компания. На неговата възраст прави по над два часа концерти и е в супер форма. Респект Удо! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

messi 19.11.2022 10:19:14 отговори + 31 0
Невероятно беше вчера! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".