Уроци по тевтонски - ACCEPT отново завладяха сърцата на българските фенове

21 окт 2012, 14:47 ч. 621 / 16 18
пред./следв.
В късния следобед на 20 октомври тълпата пред зала "Универсиада" постепенно започваше да се сгъстява. Градусите се покачваха не само заради необичайно топлата есенна вечер, но и от трепетното очакване на една от легендите на класическия хеви метъл. Противоречиви чувства буди фактът, че преди около 20 години именно в тази зала беше и първото гостуване на тевтонските метъл величия у нас. Навярно много фенове си припомнят с носталгия златните години на Accept с харизматичния Udo Dirkschneider, но дори и най-скептичните сред тях не могат да отрекат приноса на Mark Tornillo за перфектния баланс между новите и старите неща на групата. А на въпроса дали новият вокалист се справя с нелеката си задача, отговорът е категоричен и беше даден още на първия концерт на бандата в настоящия си състав в Каварна преди две години, също по покана на "Loud Concerts".

   Началото на вечерта беше поставено в 20 ч. от родните пауърметъли PROJECT ARCADIA, предвождани не от кой да е, а от Urban Breed (екс-TAD MOROSE, екс-BLOODBOUND). Още под звуците на откриващата "Ged" стана ясно, че звукът е на перфектно ниво, а момчетата са в отлична форма. Последва обръщение на господин Breed към българската публика, в което ни информира, че следва да чуем песен от предстоящия албум на групата с негово участие. Интересът на публиката започваше да нараства, за да ескалира напълно в поднесения ни от бандата кавър на Dio - "Don't Talk to Strangers". С това Urban Breed окончателно спечели вниманието на постепенно нарастващата аудитория и следващият удар не закъсня - "Here to Learn", допълнително изостри апетита около очаквания албум на българите. Безкомпромисно прозвуча и небезизвестното парче "Shadows of the Night", макар и в променен вариант, последвано от помитащата "Not My Destiny". "Ще изсвирим още един кавър за вас", казва Urban и обещанието е изпълнено - сета на българите завърши с "A Touch of Evil". Така, бандата се оттегли, несъмнено присъединила доста нови фенове в редиците си.
Сетлист:
01. Gеd
02. Formidаble Foe
03. Don't Talk To Strangers (DIO cover)
04. Here To Learn
05. Shadows Of The Night
06. Not My Destiny
07. A Touch Of Еvil (JUDAS PRIEST covеr)

PROJECT ARCADIA
PROJECT ARCADIA

Вълнението и нетърпението достигнаха своя връх във вече почти пълната с над 2000 души зала, докато декорите на сцената постепенно започваха да се променят. С немска прецизност точно в 21 ч. ни връхлетяха мощните звуци на откриващата "Hung, Drawn and Quartered" от актуалния в момента албум "Stalingrad", бележеща началото на четвъртия концерт на ACCEPT у нас. Без излишни приказки,"Hellfire" нанесе следващия удар, като доказателство за безспорните качества на новата формация на бандата. "Restless and Wild in Sofia tonight" - залата избухва, превръщайки се в море от развяващи се коси, последвана от класиката "Losers and Winners". Няма как да не се отбележи, че Mark Tornillo беше в перфектна форма и се справяше еднакво добре както с новите, така и със старите парчета на бандата. Последва химновата - и в прекия, в преносния смисъл - "Stalingrad", подкрепена от гордо развяващия се флаг на... ACCEPT. Без излишни обяснения е отстъпено място на класическата "Breaker", представяща и невероятното трио Peter Baltes, Wolf Hoffmann и Herman Frank, работещо като добре смазана машина. Редуването на ново и старо творчество продължава и с "Bucket Full of Hate", но само за да направи рязък завой към далечната 1986 г. с "Monsterman". Напевната и разтърсваща "Shadow Soldiers" прераства в китарно соло на шестструнния майстор Wolf Hoffmann. Непосредствено след това отново е отредено място на класиките с "Neon Nights", разбиващата "Bulletproof", преливаща в китарен дуел между Peter и Wolf, последвани от всепомитащата "Aiming High". Останалата без дъх публика получава следващата си порция тевтонска стомана с обичаната "Princess of the Dawn", допълнително нажежена от Peter Baltes, който майсторски приканваше феновете да се включат в неговото изпълнение. "Up to the Limit" пък ни връща в златните години на бандата, звучаща също толкова актуално и днес, а "No Shelter" и "Pandemic" напомнят, че макар и отдаващи почит на класиките, ACCEPT продължават смело напред. Гвоздеят на вечерта е забит с вратотрошачката "Fast as a Shark", с която бандата се оттегли от сцената, оставяйки екзалтираните си фенове в трепетно очакване. Търпението е възнаградено - от усилвателите се разнесоха първите акорди на химна на вечерта "Metal Heart", изправящ на крака дори и най-задните редици на залата. Няма шанс да си отдъхнем - ACCEPT атакуват отново с "Teutonic Terror". Краят на двучасовият сет е поставен от неподражаемата класика "Balls to the Wall", изпиваща и последните сили на останалите без глас фенове. Така, неусетно сред порой от перца, тевтонските воини си вземат довиждане с българската публика, с обещание да се видим отново. А на нас ни остава да се надяваме, че ще продължат похода си, защото за пореден път ни доказаха, че все още знаят как се кове стомана.
Сетлист:
01. Hung, Drаwn and Quarterеd
02. Hellfire
03. Restless and Wild
04. Losers and Winners
05. Stalingrad
06. Breaker
07. Bucket Full of Hate
08. Monsterman
09. Shadow Soldiеrs /guitar solo
10. Neon Nights
11. Bulletproof
12. Aiming High
13. Princess of the Dawn /bass sоlo
14. Up to the Limit
15. No Shelter
16. Pandemic
17. Fast аs a Shark
Бис:
18. Metal Heart
19. Teutonic Terror
20. Balls to the Wаll
Arwen

   При фотогалериите ни вече може да разгледате и 60 снимки на ACCEPT и PROJECT ARCADIA от шоуто им на 20 октомври 2012 г.

Accept, Sofia
Accept, Sofia
Accept, Sofia
Accept, Sofia


Коментари   (18)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 23.10.2012 08:51:10 отговори + 0 0
Снимките са малко, защото фотографите се пускат за 10-на минутки в началото на концерта и след това любезно се извеждат от охраната. Снимат и публиката, но голяма част от снимките са несполучливи, защото, както каза Depositus Cordis, е необходима фина настройка на фотото и става бавничко и трудно при липса на светлина. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Depositus Cordis 22.10.2012 14:29:22 отговори + 0 0
Fan - така е по-лесно. Влизат, нащтракват 50 снимки и си тръгват. Да въртят и към публика пък да сменят настройки и да чакат светлина...

Иначе на повече от половината снимки им е ниска скоростта и от това има замазване на движещите се обекти. А осветлението беше достатъчно добро и Аксепт позират и не се мърдат толкова много...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fan 22.10.2012 14:17:26 отговори + 0 0
Концерта беше наистина великолепен! \m/
Относно снимките от концерта - винаги съм се чудил, защо не се снимат/публикуват и снимки на феновете преди/по време на концерта? Да се усети атмосферата от тези които не са били...Иначе какъв смисъл има да се зуум-ват снимки - китара в едър план...какво интересно има в такава снимка?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Вратни Жили! 22.10.2012 12:43:22 отговори + 0 0
@Браян Джонсън. Напълно си прав. Много добре поднесено обобщение на събитието. Браво на Arwen.А за концерта просто трябва да кажа трепач! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Браян Джонсън 22.10.2012 09:59:15 отговори + 0 0
Право в десятката-точно,интригуващо и интелигентно поднесено!Както всичко излизащо под майсторското перо на Арвен!
Продължавай смело напред като тевтонските воини!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 22.10.2012 09:29:54 отговори + 0 0
Могъщи АКСЕПТ!!!!! Искам ги пак и отново и то скоро, а съпортбандата изкефиха на макс Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.10.2012 19:51:41 отговори + 0 0
това, както сигурно се сещаш е максималния капацитет

не малка част от тези седящи места са подвижни трибуни, които се прибират по време на концерт и на тяхно място се разполага сцената
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Plamen 21.10.2012 19:48:33 отговори + 0 0
Относно посещаемостта-залата беше запълнена почти на 100%. Според сайта на Зала Универсиада тя има 2300 само седящи места, от които много малко малко -около 100 бяха празни. Предната вечер гледахме групата в Солун в Principal Club Theater, който е с капацитет 2000 души и беше натъпкан яко. Клубът е в пъти по-малък от зала Универсиада.
А за концерта нямам думи. Уникална група!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сибин Майналовски 21.10.2012 18:52:28 отговори + 0 0
Охранителите на Loud Concerts развалиха празника на феновете на ACCEPT

Охраната, назначена от Loud Concerts по време на снощния концерт на ACCEPT в зала Универсиада, успя да

развали празника на хилядите фенове на немската група и по-специално на тези, които бяха дошли още от

18:30, за да бъдат на първите редове. Китаристът на групата Петер Балтес на няколко пъти хвърля

перцата си към най-верните привърженици на групата, но тъй като разстоянието между сцената и

загражденията бе доста голяма, те падаха в неутралната зона, където се намираха и охранителите.

Вместо да помогнат на феновете и да им подадат ценните сувенири, неприветливите гардове най-

безцеремонно си ги прибираха в джобовете. На няколко пъти две деца (на видима възраст към 10-12

години) за малко да бъдат премазани в опитите на метълите да се докопат до нагло присвоените перца. В

края на това безобразие изнервените фенове започнаха да подвикват към охраната да подаде поне едно

от перцата на децата, но напразно. Въпросните сувенири, освен безценни в колекционерско отношение за

върлите привърженици на ACCEPT, са и доста добър артикул за продажба по eBay, напомнят запознати.

Едно перце на Балтес в момента се търгува за 74 долара (http://www.ebay.com/itm/ACCEPT-1985-Metal-Tour-

Guitar-Pick-PETER-BALTES-custom-concert-stage-Pick-/310301625147?

pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item483f6b0b3b). Като се има предвид, че Петер метна над 10 перца, по този

начин наглите охранители са си докарали към 750 долара за една вечер, възмущават се обраните фенове

на бандата.

Сибин Майналовски - един от хората, които плащат заплатата на въпросната охрана
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.10.2012 17:03:45 отговори + 0 0
Да ясно Каквато е и моята преценка 1500 Катехизис винаги преувеличават бройката Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


hellraze 21.10.2012 17:02:27 отговори + 0 0
Страхотен концерт. Не, че се учудвам. АССЕРТ са хеви метал боговете! И аз след концерта се усетих, че не свириха Son of a Bitch - жестока класика. Много хора съжаляваха, че не са изсвирили и някои балади, например Kill the Pain и Winter Dreams. Не бих казал да ги изпълнят вместо някои други песни, а плюс всички останали. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Гергана Петканска 21.10.2012 17:01:27 отговори + 0 0
the stupid - 2012-10-21 16:30:41
Сори, пич, аз се къпя за разлика от доста от присъстващите
И да, за едно си прав- "Мidnight mover" липсваше!

Зиги - 2012-10-21 16:41:13
Не знам какво да ти кажа, явно много голямо впечатление прави на мъжете един коментар, които написах на шега в една от по-миналите теми за Accept... Ахахахахха!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Зиги 21.10.2012 16:41:13 отговори + 0 0
Някой ще светне ли нас непросветените, коя е Гергана Петканска и защо днес вече два пъти срещам името и под новини свързани с концерта на Accept? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

the stupid 21.10.2012 16:35:22 отговори + 0 0
2500 души се кефихме само и единствено на Аксепт. След няколко седмици срещу още около 20 евро ще се радваме и на Криейтър... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

the stupid 21.10.2012 16:30:41 отговори + 0 0
Страхотен Urban Breed! При изпълнението на двата кавъра ме побиха тръпки. Отлично подгряване. Радвам се, че не бе поканен Звезди с Аналгините си, че щях да се усетя Hung, Drawn and Quartered.
Оценка 5 за Accept /по шестобалната система/. Определено китарите и барабаните бяха изнесени на преден план, но при ежедневни концерти няма как да е по друг начин. Вокалите са най-потърпевши от мащабните турнета. Освен това, като лична критика, мога да подчертая, че имаше парчета, за които ми трябваха 30, че дори 40 секунди, за да разбера какво точно се изпълнява. Така бе с Up to the limit и No shelter. Може би е от проблем с озвучаването, или от проблем с моя слух. Долу китарите се усещаха по-остри, но звукът бе по-добър отколкото на трибуните.
Сетлист смес от ново и старо е удачен, ала все пак на мястото на No shelter и Bucket full of hate можеха да бъдат Midnight moover и Screaming for a lovе bite, примерно. Гергана Петканска си хвърли гащичките с кафявото напред и затова не изсвириха Son of a Bitch В реда на мисли относно облеклото, чудя се как може да има такива селчуги, които да се появят на метъл концерт по памучен анцуг! До мен за кратко се паркира дебелана с долнище и горнище, което беше цялото в топченца от прекалена употреба /или от втора употреба/. Малко уважение е необходимо - първо към себе си, после към групата, а и към публиката...
За финал искам да спомена, че скорошното турне в САЩ на Криейтър и Аксепт имаше за сцена основно малки клубове от рода на Микстейп 5, с билети на цена от 25$. Тук 2500 души им се наслаждавахме на цена от 20 евро. Явно печалбата за/на Лауд Консъртс не е хич лоша.
И съвсем за финал - всички таксита пред залата извозваха на цена от 1.30 лева за километър, което също хич не е лоша печалба...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


popfolk_headbanger 21.10.2012 15:56:50 отговори + 0 0
Нямам думи, невероятен концерт беше... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.10.2012 15:56:44 отговори + 0 0
И аз бях там, и бира пих, и се веселих!
Up to the Limit!
Up to the Limit!
Up to the Limit!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metal Heart 21.10.2012 15:12:25 отговори + 0 0
Страхотен и всепомитащ концерт. Браво на Arwen за труда и перфектния репортаж. Надявам се скоро пак да видим на живо "тевтонските воини". Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".