Вдигнете високо чука - HAMMERFALL в София на 26 октомври

27 окт 2018, 12:43 ч. 2695 / 9 14
пред./следв.

   В приятната октомврийска вечер нетърпелива тълпа фенове чакаше пред столичната зала "Универсиада", за да се срещне с едни от емблематичните представители на пауър метъл вълната след средата на 90-те години - шведите HAMMERFALL. Концертът беше организиран от "BGTSC", промоутър станал нарицателно за перфектна организация и добре провеждани концерти. Вратите отвориха по разписание и всеки се настаняваше в залата, където предпочита, на трибуните или пред сцената, имаше шандове с напитки и мърчандайз.

   Първа на сцената излезе родната формация JOHN STEEL с вокалиста David Reece (eкс-ACCEPT, eкс-BONFIRE). Характерно за групата е, че записват албумите си и се представят с чуждестранни фронтмени. Например първият им албум "Freedom" (2015) е с легендарния вокалист Blaze Bayley (eкс-IRON MAIDEN, WOLFSBAIN), а вторият, "Everything or Nothing" (2017), е с певеца Doogie White (eкс-RAINBOW, eкс-Yngwie Malmsteen). JOHN STEEL представиха стегнат сет и се оттеглиха под заслужени аплодисменти.

 

   След това българската публика за пръв път се срещна с бандата от Сао Пауло, Бразилия, ARMORED DAWN. Те са нова група, създадена едва през 2014 г., но членовете ѝ вече имат опит в други формации. Докато останалите участници в бандата са бразилци, включително вокалистът Eduardo Parras, интересно е присъствието на финландския китарист Timo Kaarkoski. ARMORED DAWN вече имат два издадени албума - "Power of Warrior" (2016) и "Barbarians in Black" (2018). Текстовете им са основно на викингска тематика.

   Още с първата си песен ARMORED DAWN сгъстиха редиците пред сцената. Родните фенове оцениха по достойнство стегнатия пауър метъл на бразилците и шумно аплодираха бандата. Обстановката още повече се нажежи, когато при изпълнението на парчето "Men of Odin", Eduardo Parras размаха огромен меч. Беше представена и баладичната композиция "Sail Away", посветена на загиналия при катастрофа с мотор преди шест месеца продуцент на групата. Чухме още песните "Barbarians in Black" и "Beware of the Dragon" от последния албум на ARMORED DAWN. Бразилците бяха видимо доволни от реакцията на публиката и си направиха снимка с нашите фенове. След концерта китаристът Timo Kaarkoski беше така любезен да даде кратко интервю за WeRock.bg, което може да прочетете в края на репортажа.

 

   След известна пауза за пренареждане, на сцената се появиха декори на демонични фигури, с каквито са украсявани средновековните църкви и кули. Под нетърпеливи викове: "HAMMERFALL, HAMMERFALL!!!" и сред облаци дим, на сцената се качиха главните герои на вечерта. Шведите забиха ударно с парчето "Hector's Hymn" от албума им "(r)Evolution" от 2014 г. Последваха две песни от ранното творчество на групата - "Riders of the Storm" и "Renegade". След последното пълната зала избухна в бурни аплодисменти. Групата беше изключително приятно изненадана и фронтменът Joacim Cans смеси поздравите към българската публика със сърдечни благодарности.

   Емблематичното парче "Blood Bound" от албума "Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken" (2005) окончателно срина всякакви прегради, ако изобщо имаше такива. Снощният концерт на HAMMERFALL беше от тези, при които се осъществява уникална симбиоза между публика и изпълнители и всички в залата започват да се чувстват приятели, подчинени на една воля - да се забавляват и радват едни на други. Фенове и група се отдадоха с удоволствие на това преживяване. Всяка песен беше посрещана и изпращана възторжено. HAMMERFALL, във видимо превъзходно настроение, се шегуваха, движеха се непрекъснато по сцената, освен на чудесното свирене и пеене, бяхме свидетели на светлинно шоу и различни ефекти. Трябва да отбележим и добрия звук в залата, така че всяка дума на вокалиста се чуваше перфектно, а инструментите бяха удоволствие за ухото.

   Групата беше подбрала сетлист от цялото си творчество, тъй като последния ѝ албум е от 2016 г. и очевидно концертът нямаше за цел неговото специално представяне. Чухме много любими парчета, като "Crimson Thunder", "Threshold", "Built to Last", "Last Man Standing" и др. При изпълнението на "Legacy of Kings - Medley" имахме удоволствието да чуем индивидуално всички инструменти, включително чудесните сола на китаристите Pontus Norgren и Oscar Dronjak. Към края на концерта Joacim Cans разкри, че през януари следващата година HAMMERFALL започват записи на нов албум, който се надяват да се появи по-късно през 2019-а.

   Редовният сет на "Чукопадите" завърши с песента "Let the Hammer Fall" от албума "Legacy of Kings" (1998), който ще има юбилейно ремастерирано и ремиксирано издание през декември. След кратка пауза бандата излезе на бис и изпълни още три композиции - "Hammer High", "Bushido" и култовата "Hearts on Fire". Последваха аплодисменти, поклони, благодарности и станалата задължителна вече снимка с публиката. Така завърши един много хубав концерт, на който сред феновете можеха да се видят хора на всички възрасти, включително малки деца. HAMMERFALL е много подходяща група, на изява на която може да заведете наследниците си и така да ги приобщите към Праведната музика.

Сетлист на HAMMERFALL:

01. Hector's Hymn
02. Riders of the Storm
03. Renegadе
04. Dethrone and Defy
05. Blood Bоund
06. Any Means Necessary
07. B.Y.H.
08. Crimsоn Thunder
09. Threshold
10. Built to Last
11. Last Man Standing
12. Lеgacy of Kings-Medley
13. Heeding the Call
14. Let the Hammer Fall
Бис:
15. Hammer High
16. Bushidо
17. Hearts on Fire

 

Текст: HeathenHeart
Снимки: UnTonia


   Няколко десетки снимки от концерта на HAMMERFALL, ARMORED DAWN и JOHN STEEL с David Reece може да разгледате в нашите галерии.

 

 

 

Интервю с Timo Kaarkoski от ARMORED DAWN

WeRock: Какво мислите за турнето с HAMMERFALL?
Timo Kaarkoski: Върви страхотно, стартирахме от Дания, после Германия, Полша, Унгария. Всичко върви чудесно. Днес беше най-добрата публика от цялото турне до сега. Вашата страна е върхът.

Благодаря! Разгледахте ли София?
Само вчера, имахме един свободен ден и употребихме част от времето си да разгледаме забележителностите. Наистина красив град. Надявам се следващия път да имаме повече време, има много неща за разглеждане.

Какво мислите за бразилската метъл сцена, за другите метъл групи? Мислите ли, че се развива и има все повече фенове?
В Бразилия има много метъл групи и мисля, че се развиват. Достигат нивото на Европа и Америка. Проблемът е във феновете. Те, по някаква причина, не уважават бразилските банди, искат да виждат чужди групи. Например, ако една група свири кавъри на HELLOWEEN, тя ще има повече публика от бразилска група свиреща собствени песни. Трудно е за новостартираща бразилска група да събере публика на концертите си. Повечето бразилски банди стават известни първо в чужбина, например SEPULTURA стаха известни първо навън, а после в Бразилия. Това е голям проблем.

Как стана така, че финландски китарист се озова в Бразилия?
Това стана, защото се ожених за бразилско момиче и реших да остана в Бразилия, защото във Финландия е много студено и вместо да живея в Европа, реших да остана в Южна Америка. Харесва ми да живея в Бразилия.

Какво може да кажете за феновете в различните страни?
Ако говорим за Европа, в Германия, Швеция и Финландия, хората обикновено са малко по-тихи, чакат първо да видят какво ще изсвири групата и после реагират. В България публиката е шумна, но в Южна Америка е наистина щура, пеят всички песни. На един концерт на RUSH, когато изпълняваха инструментално парче, публиката пееше всяка нота от него. Тук е нещо подобно, всички участват в шоуто, всички викат, скачат и наистина пощуряват.

Имате нов албум тази година, планирате ли нов албум или първо ще попътувате на турнета?
Всъщност имаме десет нови песни, написани за нов албум, и като се приберем в Бразилия, ще започнем полека да записваме. Имаме собствено звукозаписно студио и можем да си позволим да записваме бавно. В същото време сме на турне и ако в някой град има студио, правим и записи. Очакваме албумът да се появи през април или май следващата година.

Как стана така, че HAMMERFALL ви избраха?
Имаме една и съща продуцентска компания и те ни познаваха. Видяха разписанието и че сме свободни по време на турнето им. Поканиха ни да сме заедно двете групи, тъй като публиката ни е общо взето една и съща и нещата тръгнаха много добре. HAMMERFALL са страхотни хора. Турнето върви чудесно.

По време на изпълнението ви споменахте, че жалите по близък човек.
Да, това е нашият продуцент Kato Khandwala. Той стана наш приятел като прекара шест седмици с нас в Сао Пауло. Почина преди няколко месеца в Лос Анджелис при катастрофа с мотор. Прибирал се е към дома си от студиото, където работи, спрял на червено и зад него имало кола, която не спряла. Мисля, че беше на 53 години, твърде млад, за да умре, имаше възможност да направи още много неща. (Kato Khandwala загива при катастрофа с мотоциклет на 25 април 2018 г., на 47 години - бел. авт.)

Благодаря за отделеното време, пожелаваме ви успешно турне!
И аз благодаря. За пръв път сме в България. Много ни хареса, много красива страна.


Интервюто взе Seidurman



Коментари   (14)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Lil Wayne 29.10.2018 11:14:55 отговори + 5 1
Яд ме е че не отидох Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CoreyT 29.10.2018 09:52:04 отговори + 10 3
Супер як концерт се получи...и наистина хората, дори тези които бяха дошли с децата си, се изкефиха на макс. Така трябва!
Хамърфол, ако дойдат пак ще отида да ги гледам. Респект за организаторите.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

popfolk_headbanger 28.10.2018 18:54:53 отговори + 15 4
Откровено казано, мисля, че залата не беше пълна както предния път, защото тази вечер свирят Таря и Stratovarius - сходни стилове, малко може да се е разпределила публиката, вероятно не са били и малко двоумящите се на кой концерт им се ходи. Така поне мисля. Иначе концертът беше страхотен, изкефиха ме и бразилците, но техният звук беше кал и шум. Мисля, и по-скоро се надявам, HammerFall да подкарат ново турне, след новия си предстоящ албум, което да мине и през България, без да се налага да чакаме още 9 години за следваща среща с тях.

Между другото, евала на родните организатори, всичко беше перфектно, за пореден път.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Nerd 28.10.2018 08:21:48 отговори + 16 6
Толкова години ги чакахме, а толкова слаба посещаемост! Много хора се надъхваха, но не дойдоха. Концерта беше жесток!
Очаквам групите да започнат да ни заобикалят отново!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 28.10.2018 08:52:39 + 19 9
Напротив, залата беше почти пълна и Хамърфол бяха много приятно изненадани. Я виж в какъв малък клуб са свирили снощи в Солун. Освен това явно не си прочел какво са писали Хамърфол във Фейсбук след концерта в София. "Holy shit, Sofia, why did it take us nine long years to get back? We apologize, and humbly bow to you! #Respect" Това си е явна заявка, че искат да дойдат пак. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Гост 28.10.2018 06:53:09 отговори + 20 3
Концертът беше страхотен. Всеки път като слушам John Steel си мисля, какъв карък е, че не са родени две десетилетия по-рано, и няколко държави по-на запад. Много яки. Пред тях бразилците направо бледнееха. Hammerfall са доста подценявана банда, а имат място в световния елит, определено.
В залата - първо, много се пушеше. Второ - смърдеше ужасно. А на първа линия една стокилограмова свиня явно се беше надрусала с нещо, защото изкара целия концерт в пристъп на параноя, че някой го краде. Въртеше се, заяждаше се, попипваше си джобовете и непрекъснато всяваше смут с налудното си поведение и видима превъзбуда.
Колко жалко, че не е измислен дрегер за прихостимуланти, за да остават такива тъпаци извън залата и да не притесняват нормалните хора, отишли да се наслаждават на музиката!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Феникс на грил 28.10.2018 14:13:00 + 15 1
Докато не въведат смъртното наказание за пушенето по концерти, от забрани файда май няма да има. Организаторите се бяха погрижили да има огромно място за пушене, но на ганьовците това пречи ли им да пушат вътре в залата? Явно не. Пак не беше чак такава смрад, ама в тая зала и две цигари стигат. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Флатуленция 28.10.2018 02:58:56 отговори + 18 2
Страхотен концерт, единственото неприятно нещо бяха пръдните в центъра на залата, преди Hammerfall. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сяра 28.10.2018 03:04:52 + 12 0
Съгласен съм с вас. Концерта беше мн як, но някой здраво черпеше без задръжки. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

NorthernDarkness 27.10.2018 23:48:09 отговори + 25 9
Hammerfall като цяло винаги са били музиканти от класа. И вчерашната вечер не беше изключение. Също останах с добро впечатление от самата организация. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Nerd 28.10.2018 08:16:06 + 14 8
Не е случайно, че Hammerfall са култ, а при BGTSC няма лабаво. Винаги всичко им е изпипано и стегнато. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 27.10.2018 17:51:57 отговори + 16 10
Много як концерт! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 27.10.2018 17:48:31 отговори + 18 10
Редко готин концерт беше това. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

metal_forever 27.10.2018 13:57:21 отговори + 33 17
Страхотно шоу! Организацията беше на ниво! Браво на организаторите!
John Steel ме изненадаха много приятно, вече имат фен в мое лице.
Armored Dawn не бяха зле, но имат още какво да учат........

Hammerfall - уникални, в страхотна форма,........ Чувството не може да се опише с думи.....
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".