Велики рок песни, вдъхновени от играта на покер

20 мар 2022, 07:03 ч. 861 / 4 0
пред./следв.

 

   Големите творци могат да намерят вдъхновение и муза от неочаквани места. Такъв нестандартен източник на вдъхновение е играта на покер, която е повлияла на немалко музиканти и творци от различни сфери на изкуството. Редица песни, книги, филми, пиеси и картини са вдъхновени от най-популярната игра на карти и са посветени на нея.

   Като игра с богата история, покерът възниква преди векове и постепенно се разпространява по целия свят. Първоизточниците на играта на карти се зараждат в Азия, откъдето е пренесена в Европа, а след това и отвъд Океана в Америка. Там достига до своя пик благодарение на игралните зали и големите турнири по покер, а през последните десетилетия се пренася и онлайн. На специализираните платформи играта на покер може да бъде намерена в разнообразни вариации и модалности, включително в игрите с крупие на живо. Те комбинират в едно удобството на онлайн изживяването с адреналина от играта в зала.

   В основата на всички тези разновидности обаче стои традиционната игра на карти, благодарение на която се зараждат песни като "Ace of Spades" и "Shape of My Heart".

   MOTORHEAD, "Ace of Spades"

   Като една от най-емблематичните песни с покер тематика, "Ace of Spades" се превръща в легендарно парче за MOTORHEAD и една от най-разпознаваемите рок песни въобще. Пусната е като сингъл през октомври 1980 г. и моментално се изкачва в класациите. В превод Ace of Spades означава Асо пика, което е най-силната карта в тестето, а песента е изпълнена с препратки към играта на карти. В основата на създаването ѝ стои фронтменът на MOTORHEAD - легендарният Lemmy Kilmister. Lemmy бил запален по казино игрите и по-конкретно ротативките, а впоследствие дори си направил татуировка на емблематичното Асо пика. След смъртта на Lemmy неговият близък приятел Dave Grohl от FOO FIGHTERS си татуира същия символ в негова чест.


   Elvis Presley, "Viva Las Vegas"


   Същински химн на Града на греха, "Viva Las Vegas" е записана през 1964 г. от Краля на рокендрола към едноименния филм. Интересен факт е, че Elvis никога не изпява тази песен на живо, но за сметка на това започва да бъде изпълнявана от други изпълнители и става изключително популярна. Това е и едно от най-разпознаваемите парчета на знаменития певец.


   Sting, "Shape of my Heart"

   Следващата емблематична песен, вдъхновена от играта на покер, е дело на британския музикант Sting в колаборация с китариста Dominic Miller. Тя излиза през 1993 г. и е използвана в саундтрака на филма "Леон". Това е една от песните, които са най-тясно свързани със соловата кариера на Sting, заедно с "Desert Rose".

   Песента разказва историята на играч на карти, който играе не за да спечели, а за да се опита да разбере логиката, която стои зад късмета и случайността. Sting характеризира играча като философ, тъй като той търси висшата истина зад късмета, превръщайки играта в духовно преживяване, а не в такова, водено от алчност. Също така, тъй като е покер играч, той никога не показва истинските си емоции, което е необходимо по време на игра на покер, за да държи останалите играчи в неведение. Интересен факт е, че Sting създава целия текст наум по време на разходка в гората, след като е чул рифа на песента от своя приятел Dominic Miller.


   Kenny Rogers, "The Gambler"

   Песента "The Gambler" е написана от Don Schlitz през 1976 г. и впоследствие е записвана от различни изпълнители, включително Johnny Cash. Kenny Rogers обаче е този, който успява да направи песента успешна и разпознаваема. Неговата версия става кънтри хит Номер 1 и си проправя път до поп класациите във време, когато кънтри песните рядко преминават границата на попа. Издадена е през ноември 1978 г. като заглавна песен от албума му "The Gambler", който му носи наградата "Грами" за най-добро мъжко кънтри вокално изпълнение през 1980 г.

   Текстът на песента "The Gambler" разказва за среща на двама непознати във влак, които водят разговор за покер. Всъщност чрез метафоричното използване на покер термини, това се превръща в разговор за живота. Рефренът "всеки играч знае, че тайната на оцеляването е да знае какво да изхвърли и да знае какво да запази" е не просто съвет, приложим на игралната маса, но и в живота като цяло.

още за:

Heavy Metal


Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".