Вижте какви суми се дължат към "Музикаутор" за някои рок и др. концерти

16 дек 2018, 20:20 ч. 2492 / 7 15
пред./следв.

   Тази вечер, 16 декември, темата на предаването "BTV Репортерите" бе промоутърската фирма "Moko Solution" и затрудненията, които тя изпитва при връщането на парите за билетите за няколко несъстояли се нейни събития - мюзикъла "Оркестър без име", бенефисния мач между "Левски" и "Милан", концерт на тенора Хосе Карерас и др.

   В предаването е интервюиран и председателят на "Музикаутор" Ясен Козев. Той заявява, че към момента "Moko Solution" дължат над 131 000 лв. отчисления за авторски права за свои събития. Показана бе и таблица с отделните концерти и дължимите суми за всеки от тях. Ето извадка за какви суми претендира "Музикаутор" за рок концертите:

Bryan Adams - 8472,43 лв.
DEEP PURPLE - 17 732,81 лв.
NAZARETH - 2091,92 лв.
40 години ФСБ - 10 851,94 лв.
FOREIGNER - 20 684,21 лв.


   Представителят на организатора Димитър Дамянов призна за задълженията и се ангажира те да бъдат погасени, като се надява това да стане до края на годината. Според него вече са върнати близо 200 хил. лева за билети. Съобщено бе, че "Moko Solution" имат дългове и към зала "Арена Армеец", Античния театър в Пловдив, "Eventim", а някои от изпълнителите също не са получили договорените хонорари (напр. Хосе Карерас, Григорий Лепс, Горан Брегович, Al Di Meola). Последното е и причина за провала на няколко събития. Част от тях са проведени от други промоутъри.

   Оказва се, че Дамянов има много други фирми, а "Moko Solution" е в ликвидация от 2015 г. Общите приходи на компаниите му между 2014 и 2017 г. се определят на над 4,5 млн. лева. Срещу "Moko" са подадени редица жалби и сигнали и заведени искове.

 



Коментари   (15)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


бен40 20.12.2018 16:32:28 отговори + 0 0
глупости са тва, всички бъдещи концерти на дамянов са поети от други промоутъри. предаването е поръчково, за да изкара този промоутър от пазара. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иван Лалев 17.12.2018 08:51:49 отговори + 15 2
Чувал съм за случки, в които Мюзикаутор иска да вземе пари за авторство, но НЕ МОЖЕ да докаже, че те представляват даден изпълнител. Ако някой от тях чете сега, нека отговори на това. И къде да се види списък с артистите, на които същите те защитават правата, защото от вчера се опитвам и нямам успех. И последно - има достатъчно български банди - ако някой от членовете им чете тук, нека да отговори дали са получили такива отчисления от където и да било!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MalmSuite 17.12.2018 09:49:35 + 10 2
Виждал съм някакъв списък преди години. Беше ми интересно да видя дали любимите ми групи са там. Бяха. Не знам дали получават някакви пари от цялата работа, тези организации събират пари не само за концерти, но и от хотели, ресторанти и т.н. Идея си нямам дали има полза от тях. Скептичен съм. Струва ми се безмислено, групата Х да изпълни някакви авторски песни и после да се плащат права върху тези песни на някаква организация. Но това си е мое мнение. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Раптор 17.12.2018 14:01:26 + 1 0
Виждал съм списъка- на практика всички значими лейбъли (включително Nuclear Blast, Napalm Records, Metal Blade и т.н.) си имат договори с Мюзикаутор.
Друг е въпроса кой какво получава от българските- те си получават някакви отчисления, само че като никой не те излъчва по радио и телевизия и даже в youtube не те гледат особено и отчисленията са мизерни.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Раптор 17.12.2018 14:04:19 + 4 0
"Струва ми се безмислено, групата Х да изпълни някакви авторски песни и после да се плащат права върху тези песни на някаква организация. Но това си е мое мнение."
Да де ама групата може и да изпълнява авторски песни, ама в редица случаи съавтори на част от тези песни са бивши членове на групата (дето може и да не си приказват дори с настоящите членове) и те си искат парите и искат да си ги получават примерно без да влизат във взаимоотношения с бившите си колеги. Няма как да няма такива организации, друг е въпроса какви комисионни си отчисляват и дали са разходоориентирани или правят пачки за сметка на авторите.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 17.12.2018 14:28:25 + 4 1
Казвате ми, че като свирим кавъри на песни из столичните клубове (като част от репертоара), групата или клубът трябва да плащат за авторски права на сбирщина български мошеници? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

До Aces 17.12.2018 07:53:32 отговори + 16 2
Виж - тука са останали цели 2 коментара където не си отговорил с по 2 коментара да ни убедиш колко необходими и полезни за Мюзикаутор.

Аз не оспорвам съществуването им. Оспорвам няколко неща:
1. Големите проценти, които искат
2. Начините, по които ги искат
3. Абсолютната непрозрачност какво се случва след това с парите
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Филипов 16.12.2018 21:59:31 отговори + 25 2
Тия са си явно паразитиращи рекетьори. Вървят по примера на руските си колеги, които осъдиха през 2009 в Ростов на Дон Deep Purple че на концерт са си пели собствените песни. Те щели да им платят авторските, ама след като си удържат комисионните. Та тия музикални рекетьори са осъдили също и хор на ветераните от войната, които са пели песни, които са ги пели и в окопите през втората световна война. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Zyklon 16.12.2018 21:55:02 отговори + 25 4
Добре де, при положение, че промоутъра си плаща хонорар на групата предварително и тя идва и свири, защо пак трябва да плаща за права на Музикаутор за техните песни, като финансово всичко е уредено. Тези пари в какъв процент се изплащат и на кой? На групата, лейбъла? Аз ако имам заведение и пусна в него например Sodom.. те откъде ще знаят какво съм пуснал, а ако знаят дали впоследствие до Sodom ще стигнат някакви отчисления? Не разбирам какво налага съществуването на подобна организация. В биологията подобен 'организъм' се нарича паразит. Може и да греша, но ако някоя българска метъл група е получила пари от тях за такива права ще ми е интересно да разбера. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Aces 17.12.2018 01:46:19 + 1 5
Има разлика между хонорар и пари за права.Идва група Х.Групата казва ,че шоуто струва Х пари(декори,сцена,звук,осветление,тех.персонал,охрана и тн).да речем шоуто на Мейдън е около 300000 лв.Но без правата върху песните.Правата може да ги държи всеки (групата,мениджмънта,лейбъла).Промоутъра си урежда правата с този които държи правата или с Музикаутор. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Aces 17.12.2018 01:53:50 + 3 5
Ако запишеш кавър на някоя песен,трябва да отчетеш процент от всяко продадено копие за правата над песента.Е за тва навсякъде има такива организации.Една част за изпълнителя,друга за организацията. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мрънкач 16.12.2018 21:13:03 отговори + 24 1
Само аз ли не мога да разбера какъв е смисъла от съществуването на "Музикаутор"? Виждам две, може би три страни- музикалната група, фирмата организатор, която да покани групата и евенутално звукозаписното студио (лейбъл по модерно му) и мениджърите които има някакви прави и правоотношения с групата. Къде тук се намесва "музикаутор" като непоискана четвърта страна, че и търси парче от баницата? Само на мен ли ми звучи като рекет? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Aces 16.12.2018 21:27:26 + 2 6
Във всички държави има такива организации.В случая, организатора дължи пари за правата,ако изрично не упенато в договора със съответния изпълнител. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Aces 16.12.2018 21:35:35 + 2 5
Музикаутор не защитава само правата от концерти.Всички радио и тв станции дължат пари за излъчваните песни .Както и музика използвана за реклама.У нас това е Музикаутор. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

На Грую звънците 16.12.2018 21:11:11 отговори + 27 2
Не се наядоха тия Музикаутор и това си е. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".