Задушаващата прегръдка на демонична омраза - SUFFOCATION, BELPHEGOR и HATE в София

5 мар 2020, 22:26 ч. 2264 / 10 22
пред./следв.

   В ранната вечер на 4 март, след като цял ден се трупаха и размотаваха небрежно по небето, облаците сякаш се сетиха, че имат работа да вършат, плеснаха се образно по челото, рекоха си: "Абе довечера има концерт на BELPHEGOR и SUFFOCATION, бе, атмосфера (ха-ха) трябва да се създава", запретнаха ръкави и се заеха да изливат стабилен дъжд. Градът потъваше в сумрак, а най-мрачните пътища вкупом започнаха да водят към "Mixtape 5". Часът на срещата наближаваше, а когато срещата е организирана от "BGSTC", знаеш, че трябва да си точен, защото графикът се спазва, а при пет групи в работен ден това е голям плюс. BELPHEGOR и SUFFOCATION са на съвместно турне от миналата година, преминаха веднъж през Европа, след това през САЩ и отново се завърнаха в Европа за "Europe Under the Black Death Metal Fire II" в края на февруари, този път със стабилната подкрепа на специалните гости HATE и съпорт, вариращ за различните дати. На нас ни се "паднаха" шведите CARNOSUS и гърците SHADOWMASS.

   Така, малко преди 19 ч., пред (все още) шепата публика в клуба, на сцената излязоха CARNOSUS. Задачата на шведската петорка не беше никак лесна. Момчетата свириха за пръв път у нас, не изглеждаше да са добре познати на феновете, а и са само с едно издадено EP зад гърба си. Дебютният им албум "Dogma of the Deceased" е предвиден за издаване по-късно през март и вероятно надеждата е да събудят повече интерес към него с изпълненията си на живо. Дет метълът, който представиха с парчета като "Insidious Saviour" и "Deceptive Authority", видимо допадна на повечето от присъстващите и задържа интереса към краткия сет на шведите. След като дадоха всичко от себе си в отреденото им време, шведите отстъпиха място на следващата група, която също свири за пръв път на родна почва.

   SHADOWMASS са интересна група, която направи завой в стиловата посока на вечерта и изстреля порция траш и спийд в мрачни краски. Четворката от южната ни съседка до миналата година се подвизаваше като FADOM и под това име има издаден един траш албум ("Pantophobia", 2014). След прекръстването на SHADOWMASS издават едноименен албум през 2019 г., от който чухме парчета като "Final Blow" и "Felicity". Постараха се да се представят добре на сцената пред увеличаващата се публика и свириха с много хъс и енергия.

   След тези две сравнително млади групи дойде ред на истински ветерани в дет/блек метъла - и трите банди, които очаквахме да чуем, са сформирани в началото на 90-те години на миналия век. Да се задържиш толкова дълго на сцената, означава, че правиш нещо както трябва, а опитът и класата си казват думата - разликата бе видна с просто око и чуваема с просто ухо още при първите тактове от "Into Burning Gehennaa", с която поляците от HATE започнаха своя сет. Клубът вече се беше понапълнил, на сцената се бяха разположили черепи и рога, подобни на зловещи тотеми върху осветените си колове. През дългата история на съществуването си групата преживява много промени в състава си и ако човек не следи изкъсо какво се случва, може да не е сигурен точно кой кой е под мъртвешкия грим, с който музикантите излизат на сцената, но една фигура е абсолютно невъзможно да бъде объркана. Предвождана от вокалиста Adam Buszko - ATF Sinner, тоест Adam the First Sinner, - четворката се зае да покаже на публиката, която посрещна появата ѝ с одобрителни възгласи, силата на черната омраза. Второто явяване на HATE пред българската публика е твърде кратко. Шест парчета, включително "Sovereign Sanctity" от актуалния единадесети албум на групата ("Auric Gates of Veles", 2019), преминават като на един дъх. Няма почивка нито за миг, когато от сцената се лее специфичният дет метъл с блек заемки, славянски привкус и сатанинска душа. Плътни вълни отекват в костите, гърмят в черепа, блъскат в ребрата. Коварната мелодичност на "Sovereign Sanctity" увлича в опасни дълбини, барабаните в "Luminous Horizon" са ритуал за мрачен екстаз. Чухме още "Valley of Darkness" и съвсем новото "Perun Rising", но гладът на феновете не остана задоволен и викове "още, още" изпратиха музикантите след изтичането на отреденото им време.

hate

 

   Кратка техническа пауза и зазвучава атмосферично интро, което притегля като с магнит хората, разпилели се да полафят с приятели, да пийнат или изпушат по цигара отвън. Реквизитът е на мястото си на сцената - кости, свещи, скоро се разнася и миризмата на тамян. Светлината е приглушена, музикантите заемат местата си на сцената, все още с гръб към публиката, наелектризираното очакване се примесва с тържественост и рязко всичко отива по дяволите, по-точно, по демоните, а най-точно, право в пастта на коварния демон Белфегор. Жанрово оставаме в блека, гарниран с декорите, грима и театралния размах в изпълнението на живо, и в дета с умопомрачителните технични умения на музикантите, парещата скорост, с която се изстрелват рифовете, отличителните вокали и специфичния звук на групата. След 11 албума, последният, "Totenritual", издаден през 2017 г., и почти три десетилетия опит, на сцената бандата е добре смазана машина и еталон за професионализъм. BELPHEGOR атакуват със "Sanctus Diaboli Confidimus" (което вече от доста време се води "ново, неиздавано парче), преляла в "Swinefever - Regent of Pigs" от последния диск, и по реакцията на публиката се вижда колко въздействаща е групата на живо. Следват още две парчета от последната творба, "The Devil's Son" звучи като същината на BELPHEGOR, събрана само в една песен, а "Totenkult - Exegesis of Deterioration" е гръмовен залп покосяващи акорди, който някак успява хем да те смачка, хем да те потопи в дяволска наслада. След края на това турне австрийците обещават да се посветят на записите на новия албум, който би трябвало да излезе тази година, и припомняйки по този великолепен начин предшественика му, още повече засилват нетърпението и очакването.

   Разбира се, внимателно подреденият сетлист се връща назад чак до албуми от зората на хилядолетието като "Lucifer Incestus" (2003) с едноименното парче. Helmuth зад микрофона и на китарата е величественият жрец на мрачния ритуал, с който краде души, призовава демони и превръща публиката във врящ и кипящ котел от мятащи се глави и коси, размахващи се юмруци и дерящи се гърла.

   След края на изпълнението феновете продължават да искат още и изглежда, че BELPHEGOR ще срещнат топъл прием и при ново, четвърто посещение в страната ни.

Сетлист на BELPHEGOR, 4.03.2020 г.

01. Sanctus Diaboli Confidimus
02. Swinеfever - Regent of Pigs
03. The Devil's Son
04. Totenkult - Exegesis of Deterioration
05. Belphegor - Hell's Ambassador
06. Conjuring the Dead/Pactum in Aeternum
07. Virtus Аsinaria
08. Lucifer Incеstus
09. Baphomet
10. Bondage Goat Zombie


belphegor

 

   Време е обаче за съвсем първата поява пред българска сцена на американците SUFFOCATION, едни от пионерите в развитието на дет метъла. Славят се със своя техничен стил, който вдигат на ново ниво със страстта и хъса, с които свирят, а както успяхме лично да се убедим, се впускат с жар и плам и в изпълненията на живо. За банда с толкова дълга история е нормално да се случват промени в състава в течение с годините. Голям плюс за нюйоркчаните е, че въпреки тези промени държат постоянно високо ниво. Разбира се, щеше да е голямо удоволствие да видим зад микрофона Frank Mullen, един от основателите на групата и неин вокалист от самото начало чак до 2018 г., когато обяви пенсионирането си от тази "длъжност". Сега мястото заема Ricky Myers и по всичко личи, че преходът е успешен и Ricky се вписва повече от добре сред колегите си.

   Сетлистът на SUFFOCATION бе добре балансирана смесица от стари и нови парчета. Старите ни връщаха чак до дебютния албум на бандата, "Effigy of the Forgotten" (1991), та дори още малко по-назад, до "Catatonia", "първото парче, записано от групата". Класики като "Pierced from Within" докарваха тълпата до екстаз с шеметни сола сред тежките юмруци на рифовете, които налагаха тълпата. Погото се вихреше дори на извадките от "...Of the Dark Light" (2017), последния диск, приет малко по-резервирано от предишните. Мрак и студ, адски пламъци, зверски ревове, демонични китари и брутални барабани, енергия, изливаща се на помитащи талази, натегната като пружина ярост, освободена внезапно, изстреляла се като отровна змия, море от звук, небе от звук, суров, безжалостен, помитащ. Някакъв невъобразим водовъртеж, който нямаш време да осмисляш и в който се хвърляш с главата напред, за да те изплюе накрая изцеден, разтърсен, почти прероден.

   Виждали сме и групи, по-щедри на хвалби към българската публика, но изглежда че музикантите се наслаждаваха искрено на преживяването и реакцията на феновете. След като заглъхнаха последните ноти на "Infecting the Crypts" и трябваше това да е краят на сета, бандата се върна за бис, с който вече довърши публиката и сложи точката на паметната си първа среща с българските си почитатели. Няма да откажем още веднъж още от същото.

Сетлит на SUFFOCATION, 4.03.2020 г.

01. Thrones of Blood
02. Jesus Wept
03. Clarity Through Deprivation
04. Funeral Inception
05. Cataclysmic Purification
06. Pierced from Within
07. Liege of Inveracity
08. Breeding the Spawn
09. Effigy of the Forgotten
10. Bind Torture Kill
11. Catatoniа
12. Infеcting the Crypts
---
13. Abоmination Reborn

 

Текст: Гергана Стойчева - Нуша
Снимки: Иво Канин

 

   В галериите ни може да разгледате над 150 снимки от концерта на SUFFOCATION, BELPHEGOR и HATE в София.

 

suffocation

 

 Коментари   (22)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Туц 9.03.2020 21:51:18 отговори + 2 2
баДко, нуша е известна в дет метъл средите, биеше малките метъли на кравай и ги пращаше за бира с техни пари. Издаде 6 албума като Ексхуматор 90-те... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

1912 7.03.2020 13:49:02 отговори + 0 7
Дебнещият Страх, сигурен съм, че утре ще бъдеш зарадвана с един огромен и красив букет цветя =D. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дебнещият страх 7.03.2020 16:49:22 + 5 0
Аз съм сигурен, че утре си на работа и ще трябва сам да разтоварваш цял камион с хран. продукти. И като се прибереш ще поднесеш на мама букет от разноцветни спагети. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дебнещият страх 7.03.2020 12:29:34 отговори + 4 1
Беше въпрос на време тоя да се разпсува...
Бас, че сега разправя на всичките си 2-ма приятели как знае повече от вас песните на Белфегор. И значи е баси великия изключително невероятния пич. А да не казвам какъв е С****** с Колелото, че и мене ще ме цензурирате.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

1912 6.03.2020 21:44:45 отговори + 1 8
Ами ето парадокс. Анонимен разбирач,който нищо не е постигнал, като мен,знае много по-добре какво се е свирило на този великолепен концерт, от вашия преуспял колега. За напред ще имаме словесни полемики,че като гледам това няма да е последния такъв репортаж. Чакайте ме отдолу с червения химикал. Наздраве и приятна вечер Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 6.03.2020 21:59:48 + 9 0
Ами ето още един парадокс. Една от 10 песни дали е била свирена, или не, съвсем не е да знаеш "много по-добре" от някого какво е изпълнявано на някой концерт
Правите неуспешен опит да се самоизтъкнете отново без да кажете кой сте.

Ако сложим от едната страна на везна каквото е постигнала нашата колежка, а от другата познаването на 1-2 песни на ъндърграунд банди... Везната дори няма да се наклони, а ще се сгромоляса към първата си страна. Защото ще е като да сравняваме планина от гранит и перце от врабче

Направо няма да можем да спим, очаквайки следващия път, когато ще пуснем сетлист, неточен с една песен. А Вие ще ни засечете като Главен прокурор корупционна приватизация

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

1912 6.03.2020 21:10:42 отговори + 3 9
WE ROCK След като ви хващам аматьорските грешки е очевидно,че най-малкото съм по напред от вашата колежка "журналистка" от към фенщина. Концерта беше мега як,но вие нямате абсолютно никъв принос за тва. А и тук пародията е че имате сетлиста на групата и пак не знаете кво са свирили. Вместо да ми излизате с разни клиширани глупости, си вземете бележка и пращайте адекватни хора да отразяват събитията. Надявам се да не ми изтриете и тоя коментар. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


WeRock.bg 6.03.2020 21:10:42 + 9 2
Нашата колежка не можете да я стигнете и срещу нея да тичате в абсолютно нито едно отношение

Отново - покажете ни Вие кой сте, за да имат вашите "хващания" някаква тежест. Дотогава сте просто поредният анонимен "разбирач".

По никакъв начин не зависи и няма как да зависи от Вас кого да пращаме по събитията.

А най-много обичаме хора, които ръсят обиди като каруцар на селски пазар и после се оплакват, че им е изтрит коментар
А, и освен това се правят на много вещи на тема репортажи
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

1912 6.03.2020 19:56:36 отговори + 0 8
Към WE ROCK : Това че сте снимали сетлиста нищо не значи. Парчето Bondage Goat Zombie не беше свирено,подчертавам с две дебели линии НЕ беше свирено. Всеки който е фен на Belphegor и е бил на концерта може да го потвърди. Идеята е занапред да пращате хора които са по навътре в материята и знаят за кво иде реч,съответно и да се получи наистина актуален и реален репортаж, иначе да трагедия няма . Cheers Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 6.03.2020 20:26:33 + 10 2
Нищо не значи? Групите слагат по сцената листове с песни, които нищо не значат?
Добре
Вече ще знаем. Ще се постараем да го казваме и на всички музиканти, които интервюираме

Не знаем какъв фен сте, но думичка за концерта, за групата, за обстановката и т.н. не казахте. Но от 1-2 неточни песни в сетлистите направихте ГОЛЯМ проблем.

Брилятна идея! Нечувано и невиждано! Ние никога не бихме се сетили. Но за да се вслушаме в нея - настина покажете Вашите качества и умения. Авторката на репортажа е тук с името си, а Вие сте?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 6.03.2020 21:03:23 + 8 2
Считайте това за първо и последно предупреждение да не обиждате грубо другите потребители. И без това коментарите Ви са на ръба на добрия тон.

Човек, който предполагаемо е бил на концерт на любима група, вече втори ден се занимава с разправии в коментарите, без изобщо да коментира самото събитие.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

S-O-D 6.03.2020 10:05:09 отговори + 3 0
Наистина добавете Surgery of Impalement, както казват в коментарите. Това беше втората и последна песен от биса. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mosher 6.03.2020 09:42:42 отговори + 11 1
Това си беше фестивал! Жестока вечер! Така се прави! Чакаме Flotsam&Jetsam! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

1912 5.03.2020 23:40:36 отговори + 12 18
Авторката на статията не знам точно какво е слушала от сета на Belphegor но парчето Bondage Goat Zombie въбще не присъстваше. А Suffocation при излизането си на бис след Abomination Reborn веднага забиха Surgery of Impalement, което тя явно е пропуснала. Но нищо важното е, че облаците са се плеснали по челото =D Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дебнещият страх 6.03.2020 06:45:14 + 16 14
Е*Аси ужаса. На някви дето не им се разбира какво пеят една песен изпуснала, а друга не познала. Чудо голямо. Но важното е да се изхвърлиш като на мокър пясък. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mosher 6.03.2020 09:37:41 + 9 3
При пет групи какъв ти е проблема? Тези групи ги слушам от години и бях забравил, че чух някои от песните. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

На баба ти хвърчилото. 6.03.2020 13:11:02 + 5 11
Когато пишеш репортаж е редно да знаеш къде си бил и какво си чул, за да бъде репортажа читав нали така беше? Или ще снимаме сет листа и на втората песен излизаме да пушиме цигарки и да гледаме облаците. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

1912 6.03.2020 13:25:23 + 4 7
Дебнещият страх, не знам какво работиш, но като ти гледам мисленето ми е ясно колко си кадърен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

1912 6.03.2020 13:28:59 + 2 9
Mosher, ами кво да ти кажа, след като слушаш групите от години и не можеш да им разпознаеш песните.... толкова си им фен. Пробвай с нещо друго, тая музика не за теб
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дебнещият страх 6.03.2020 14:34:02 + 6 1
А ти какво работиш "кадърнико"? Обозначил ли си се? И ако изобщо работиш даже и разносвач в някой супермаркет (което е най-вероятно) на 100% ли си безгрешен?
Никога не си слагал ориз Басмати на рафта с ориз Жасмин?
И това ли ти осмисля жалкия живот - да се правиш на много отворен тука? Я покажи ти какво си постигнал пък да видим няма ли да ти намерим далеч по-големи кусури.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Гоуем праз 6.03.2020 15:01:14 + 5 0
Фърчилото, ако беше сниман сетлиста, нямаше да има прооуски, малко ти куца логиката. Аз търсих вчера да намеря сетлист на групите, никъде нямаше, даже и за предишни дати, така че явно някой е стоял и си е водил записки, като гледам още от самото начало, от първата група. Сигурен ли си че бе е просто прооуск при пускането на материала, както е последно парче? Освен тва, репортажа си е добре, аман от клиширани статии с по два реда за отбиване ба номера. Ако ти е толко зор, да им беше писал на редакцията да им обърнеш внимание, ше рече човек, че няма изписани преди това сума ти неща написани, другия път само снимки и сетлист и всички да са доволни. Мен много ми хареса целия концерт, съпорта можеше и без него, ама се постараха и не беше дълго, та минахме към същественото. Много добре, да записват нови албуми и пак да идват. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 6.03.2020 15:22:05 + 13 1
Деца, не се карайте!
И най-вече - не обиждайте!
Имаме заснет сетлиста на Белфегор. На който дори е задраскана една от песните, т.е. се предполага, че е актуален.
И как изглежда той?
Ето как!

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".