Заклинанията на ROTTING CHRIST покориха София на 15 май

16 май 2016, 18:26 ч. 2411 / 7 14
пред./следв.

   Кой не би искал да е такъв, какъвто е, без капка преструвки, грим и маски? Кой не би се отдал на емоцията, предизвикана от музика с точно такова послание? Може би именно в това, а и в сходните балкански темпераменти, се крие ключът към любовта на българските фенове към ROTTING CHRIST от съседна Гърция, които за пореден път гостуваха в София на 15 май и екзалтираха до изтощение близо 666 родни метални сърца в клуб "Mixtape 5".

   Организираният от "Live & Loud" концерт премина в приповдигната атмосфера, която напълно потуши единствения дребен недостатък - графикът се движеше с леко закъснение. Феновете щурмуваха клуба малко след 20:15, но пък влизането беше безпроблемно и бързо. В залата се бяха събрали около 150 човека, а отвън имаше поне още толкова, когато концертът започна десетина минути преди 21 ч. с представянето на първата банда за вечерта.

   Най-интересното при гърците SPIDER KICKERS беше техният барабанист-вокалист James Edouarth, който едновременно дънеше двойни каси и ревеше в микрофона на хедсета си. Траш-дет метъла на четворката от Янина звучеше като от зората на дългата им 30-годишна история, която обхваща пет студийни албума. От последния, "The Hill of the Dead" (2014), чухме композиции като "Only А Fool Rules" и "No Blood". След около половин час на сцената, първата подгряваща група отстъпи място на българските си колеги.

   EUFOBIA излязоха в 21:40 и видимо предизвикаха в публиката повече ентусиазъм от предшествениците си. Сетът им беше концентриран, енергичен и успя да раздвижи феновете в първи мошпит за нощта, след като китаристът Ники подсказа: "Никога не е твърде рано за едно пого". Прозвучаха парчета като "Justine" от дебюта им "Insemination" (2010) и "Rain of Snails" от последвалия го "Cup of Mud" (2011), a предстоящото издание бе представено от новата композиция "Hater", след която момчетата обявиха раздаване на безплатни промо дискове с музика от албума, очакван до края на тази година. Веднага след това чухме и актуалната "Liquid of Creation", която вече може да се похвали с видеоклип. Беше почти 22:30 ч., когато родният дет метъл квартет слезе от сцената под аплодисментите на близо 300 фенове.

   Но най-горещото посрещане, разбира се, бе запазено за ROTTING CHRIST, чието интро зазвуча минути преди 23 ч. и бе почти заглушено от скандирания на името на бандата. Фронтменът Sakis Tolis и брат му Themis заеха местата си съответно пред микрофона и зад барабаните под съпровода на бурни ръкопляскания и викове, а след секунди към тях се присъединиха китаристът George Emmanuel и басистът Van Ace. Не след дълго всички присъстващи бяха погълнати от неумолимия бавен ритъм и хипнотизиращите арамейски строфи на "Ze Nigmar" от актуалния албум на гръцките "екстремисти" - "Rituals". Под минималистичното осветление на червен прожектор Sakis изглеждаше като обагрен в отблясъци от адовия огън, докато ревеше призива на "Kata Ton Daimona Eaytoy", а тълпата подивяваше, за да изригне после в маршовия ритъм на най-изпълняваната на живо класика на ROTTING CHRIST - "Athanati Este" от "Sanctus Diavolos" (2004). "Благодаря, България!" - прозвуча на чист български от устата на харизматичния фронтмен.

   Заклинанието "Nemecic" от "Theogonia" (2007) накара множество вратове да се разкършат, а гърлата на верните последователи на Sakis и компания с радост откликнаха на зова и запяха мелодията на припева. В почти пълното затъмнение на уютния клуб, смразяващите кръвта писъци от "Apage Satana" отекнаха дълбоко в събралото се множество. Достойни представители на старата школа бяха "The Sign of Evil Existence" от дебютния дългосвирещ албум на ROTTING CHRIST, "Thy Mighty Contract" (1993), и кавърът на парчето "Societas Satanas", записано в оригинал от сънародниците им THOU ART LORD през 1996 г. "Societas Satanas" и жестовете на Sakis по време на изпълнението ѝ вдъхновиха тълпата да се разцепи на две и да се втурне в яростен "wall of death", последван от кипящ мошпит.

   С последните акорди на "Noctis Era", докато феновете все още не се бяха осъзнали след едночасовата сеч, удари полунощ и фронтменът на ROTTING CHRIST се сбогува с думите: "Пазете духа жив!". Следващата минута бе изпълнена с викове, които се обединиха в ритуално скандиране на "У-а, у-а!" и четиримата музиканти се завърнаха, за да довършат останалите живи души с тежката безсърдечност на химна "Χ Ξ Σ (666)" и за финал да ни покосят с песента-емблема на бандата, квинтесенцията на философията им: "Non Serviam" от едноименния албум, издаден през 1994 г.

   Петнайсетина минути след полунощ настана време разделно. "Нощта е тъмна и пълна с ужаси", нарежда една заклинателка от познат роман и телевизионен сериал. Софийската нощ също беше с няколко нюанса по-тъмна, когато я напуснаха заклинателите от Гърция.

   Ето и сетлист от концерта на ROTTING CHRIST в клуб "Mixtape 5", състоял се на 15 май 2016 г.:

01. Intro
02. Ze Nigmаr
03. Kata Ton Daimоna Eaytoy
04. Athanati Estе
05. Elthe Kyrie
06. Nemecic
07. Apage Satana
08. The Sign of Evil Existence
09. Fgmenth, Thy Gift
10. Forest Of N’Gаi
11. Societas Satanas (THОU ART LORD cover)
12. In Yumen-Xibаlba
13. Quintessеnce
14. Noctis Era
Бис:
15. Χ Ξ Σ (666)
16. Non Serviаm

 

Текст:Florimel
Снимки: Герасим Трифонов


   В галериите ни може да разгледате няколко десетки снимки от концерта на ROTTING CHRIST в София.

 

rotting christ



Коментари   (14)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


sulfric 18.05.2016 12:04:04 отговори + 6 4
супер е микстейп, не знам какво искате... Аз с кефи си ходя на всеки концерт там. Първи мисля че ми беше като идваха Parkway Drive 2013. И от тогава си ме кефи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Много Сърдит Викинг 17.05.2016 17:45:32 отговори + 5 13
Бях се заклел да не стъпвам в тази помийна дупка, но все така става някой от любимите ми групи да свирят там. Този път беше наистина за последно. Незнам какви интереси играят да се канят метал групи в това пробито заведение постоянно. Доста френдове останаха да си пият в градинката горе не защото не са истински фенове или нямат кинти, а защото това долнопробно барче не е за такъв род концерти. И за капак се оказа, че един приятел са го изхвърлили охраната за това, че правил...ПОГО. Да ви таковам у организаторите, това не ви вечеринка с веско маринов и володя стоянов! Метал концерт е по дяволите, музиката е агресивна поклониците правят пого! Това е от мен повече там няма да се видим, дори Леми да възкръсне и по незнайни причини за мен да организира концерта си в шибатото клубче с гейско име!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Да знаеш 17.05.2016 23:16:06 + 8 3
Най-големите кочини стават точно при този "организатор". А щом френда ти са го изхвърлили смятай какви лайна е изсрал! Останалите с пластмасовите бири до един са псевдо- метъли и позьори и като теб си намират неясни причини да се оплакват от всичко и всички! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Санд 19.05.2016 16:43:47 + 2 3
На мен пък за концерти доста ми допада, не знам какво те бърка... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

hate me 17.05.2016 16:16:27 отговори + 11 1
Дааааа добър концерт нооооооооо КРАТЪК! Предишния беше по-дълъг. И да отбележа че сет-а им е един и същ. Имат 10000000 албума а свирят едно и също, с изкл на песни от новия, заради които пренебрегнаха неща от старите. Кing of a stellar war принципно винаги го свирят, ама сега ...
п.п. Фен съм на групата, такива неща правят впечатление
Фанелките се изкупиха за отрицателно време
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Санд 19.05.2016 16:41:25 + 0 3
Че предишния концерт в RBF беше час. Този май отиде към час и петнадесет. Просто песните им са кратки, но това и мен не ме топли. Иначе имаше песни, които ги нямаше преди според мен...
Бяха донесли малко фланелки, което беше доста тъпо, да не говорим, че почваха от размер М...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xaoc 17.05.2016 10:58:42 отговори + 14 0
Истината за тази недостатъчно оценена група става видима за все повече хора - с всяка изминала година, с всеки изминал концерт. Заслужават си всяка една похвала. Каквото и да се каже - ще е малко. Безсмъртни са! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хейтър 17.05.2016 10:04:51 отговори + 7 6
Силен концерт на Ротинг Крайст се получи, перфектен звук за малък клуб като Микстейпа. Еуф(л)ория са вечните БГ надежди, нещо като музикална версия на Тео Уолкът в английския национален отбор, цял живот ще ги чакаме да се развият..Хванах малко от тяхното изпълнение, мъчат се момчетата, раздават се, но като цяло солидна скука. Добрата вест е, че са една идея по-добри от латвийска траш-дет формация от трима човека, двама от които са братя Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Луд 16.05.2016 21:45:04 отговори + 16 6
Епохален концерт!. За тези Хора ще е обидно да бъдат наречени богове. Невероятно сценично присъствие и атмосфера, брилянтен професионализъм, а в същото време след концерта ще дойде да изпие 1 бира с теб и да те попита дали ти е харесало!. Точно това липсва в музикантите напоследък. Страхотно е ,че има такива групи, който идват у нас. Мисля че доказахме че имат и солидна публика. Пак казвам... Страхотно беше! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xaoc 17.05.2016 10:56:38 + 6 2
"За тези Хора ще е обидно да бъдат наречени богове. " - Да! Титани ще им отива повече Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 16.05.2016 20:20:36 отговори + 21 1
Концертът як, репортажът як, Баба Яга пак е доволна и днес не е откраднала и изяла нито едно детенце. И Амон Амарт ще има концерт - Баба Яга може и утре да не яде дечица. Така ако продължава с хубави концерти, Баба Яга ще вземе да стане вегетарианка, му-ха-ха. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 16.05.2016 20:04:31 отговори + 20 3
Титани !!! РЕСПЕКТ !!! В същото време общителни , добронамерени и много земни хора . Да !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

HYPOHEAD 16.05.2016 19:27:25 отговори + 20 4
Кой им харесвал музиката, кой не, тия типове са измежду най-великите банди на живо. И все повече хора го оценяват. Неповторими! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mima pl 16.05.2016 19:02:52 отговори + 18 4
Беше яко! Изкъртиха

Беше яко! Изкъртиха!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".