Замесват масово убийство във Финландия с метъл музиката

8 ное 2007, 15:24 ч. 321 / 7 34
пред./следв.
Вчера, 7 ноември, в град Туусула, Финландия 18-годишен младеж извърши ново масово убийство в учебно заведение. Pekka-Eric Auvinen застреля 8 души в училище в градчето северно от Хелзинки, след което се простреля в главата и почина няколко часа по-късно в болницата. Сред жертвите са две момичета, пет момчета и директорът на училището. Други 10 души са ранени. На предния ден Pekka-Eric Auvinen е качил свой видеоклип в "YouTube", "пророкувайки" клането. Прякорът му там е бил Sturmgeist89, а по стечение на обстоятелствата съществува и немска банда с името STURMGEIST (www.sturmgeist.no), но без да има пряка връзка между никнейма на младежа и нея. Закономерно журналистите обсаждат лидера на групата Cornelius von Jackhelln с въпроси, като неговият коментар е - "Не е честно и правило тази трагедия да се свързва с бандата ни. ... Хората убиват хора, а не музиката....". Също така, Sturmgeist е и персонаж от играта "Medal of Honor" и не е ясно откъде Auvinen е взаимствал прякора си.

   Интересно е, че "най-метъл" държавата в света - Финландия е и на трето място по притежание на огнестрелни оръжия на глава от населението, след САЩ и Йемен.

   Ето и снимка на Pekka-Eric Auvinen:
Свързани новини

Няма свързани новини.



Коментари   (34)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Pucca 5.12.2007 09:32:09 отговори + 2 0
немога да разбера защо обвиняват все музиката за нещо извършено от човешкия мозък. Все пак музиката която слушаш ти помага да почувстваш и дори да преодолееш нещо в живота ти. нека не обвиняваме метъла, защото по тази логика трябва да хвана ножа и да изколя цялата рода...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

демон 19.11.2007 15:07:49 отговори + 0 2
На времето ходих с една мацка-метълка,фенка на Тайп оу негатив,която казваше,че метълът се слуша от хора с проблеми.Между метълите има всякакви типове,и готини хора,и нещастници.Тоя явно е бил от вторите.Обективно погледнато няма друга субкултура в която толкова да се споменава за смъртта,Сатаната и т.н.Броят на самоубилите се метъл музиканти е по - голям от този на музикантите от други стилове.Да сте чували за самоубили се джазмени? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

vancheto_flower 14.11.2007 14:03:09 отговори + 1 0
Еххх, пак метъла им виновен!!! ТЦ ТЦ ТЦ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

пак съм аз 11.11.2007 21:43:51 отговори + 1 0
значи тая новина е доста интригуваща бих казал мдам и ми се струва доста позната дежа вю що ли?... питам аз! папата не можа да промени нищо като обяви метъла за сатанинска музика(тук имаше статия за това преди месеци), така че се връщаме към старите методи за почерняне на черната праведна просветителна музика добре го измислих нали Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

От четящ 10.11.2007 19:09:00 отговори + 0 0
Понеже по-доло аз прочетох мнението на ТЕД и не се стърпях реших разбира се и аз да дам своето семпло мнение по темата относно метъл музиката и "чалгата",както и ТЕД се изказва по-доло !!!
Та аз преди около година в един жълт наш вестник прочетох,че така наречената "БЪЛГАРСКА ЧАК-РАКА ЧАЛГА" била измислена от американски агенти на тайни секретни служби за да "зомбират" и унищожат българският народ,като нация и националност.Тя била създадена с цел да разбие психическоското и умствено поведение на българският народ.Това се прави с цел да се затрие по-голsма част населението на Бcлгария.Тоест чрез чалга музиката ,като пишеше в този жълт вестник (на,който няма да му цитирам името)се явява тази така наречена чалга музика ,като един вид забележете: МОЩНО "ПСИХОТРОННО ОРЪЖИЕ",което цели да порази психиката на голяма част от българските граждани.и това е измислено,като един вид стратегия от тайните секретни америкаски служби!!!
Повярвайте ми това съм го чел в този наш вестник преди точно година.Значи това е може би вярно,а може би не...кой знае?!?
Но навярно истината е някъде там .........
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


ted 10.11.2007 14:51:24 отговори + 1 0
Ами ако аз си пусна токова клипче и се пиша азис, какво? Нима ще обвинят чалгата, че действа така на хората?
Въпросът не е до музика, а до психика.. Ако съм луда и искам да убивам мога да си пусна и кондьо
Вярно е, че човек се влияе от много неща. Но не е да чуеш едно Hail Satan.... Die.. Kill бля бля както и да е и да решиш, че ти изнасят личен концерт и те поканват да убиваш. Та ако беше виновна музиката много ми е интерсно, че като ги слушам не ми идва музата да убивам.. сигурно проблема е в мен?!!?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mystic_dragon 10.11.2007 09:45:22 отговори + 0 2
ок, бях с такова впечатление от много хора, а и от членове на метъл банди, които като малки са имали проблеми в семейството и т.н., но може и да греша. Не ми се спори повече. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Гарван 9.11.2007 23:08:22 отговори + 1 0
Пак говориш глупости. Излиза че всичките мои познати са изключения.Не виждам никаква връзка между метъла и убийствата. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mystic_dragon 9.11.2007 20:30:52 отговори + 1 0
Анонимен - 2007-11-09 08:37:00
Mystic Dragon: Всеки метъл, когото познавам, е имал някакъв проблем като малък в семейството си, в даскалото си и т.н.... и всеки такъв търси начин да избяга от гадната реалност чрез метъл музиката.

Пич, земи смени компанията, че току виж си ги подпукал твойте в даскало или у вас. Екзистенциалните проблеми на съвременното тийнейджърство няма нищо общо с хеви метъла, нито пък с чалгата.

А ти, пич, схвана ли, че не говоря за определена компания, а за хора отвсякъде? Ай ся, ако ти е кеф само да се заяждаш, ок, ама тук всеки си има право на мнение. И кво ми пропускаш думите в скобите, казах че има и изключения, ти явно си такова. Ейй, аман вече!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

newsted 9.11.2007 13:07:16 отговори + 1 0
аз досега като чета по новини и вестници побоищата (и убийствата дори) стават се по дискотеки и чалготеки . ходил съм на много концерти ,а не съм някой пребит или нещо по-лошо Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


acid_burn 9.11.2007 12:30:21 отговори + 1 0
не мисля, че метълът те прави агресивен и те кара да убиваш този или онзи; смятам, че щом си агресивен и склонен към насилие, започваш да слушаш метъл - защото е такъв тип музика. Тъй че метълът пряко няма вина, и айде стига вече... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 9.11.2007 08:37:00 отговори + 0 0
Mystic Dragon: Всеки метъл, когото познавам, е имал някакъв проблем като малък в семейството си, в даскалото си и т.н.... и всеки такъв търси начин да избяга от гадната реалност чрез метъл музиката.

Пич, земи смени компанията, че току виж си ги подпукал твойте в даскало или у вас. Екзистенциалните проблеми на съвременното тийнейджърство няма нищо общо с хеви метъла, нито пък с чалгата. А Пека просто си е бил с ментално заболяване момчето - тъпкано е с такива.
Distortion, мноо си прав, моето момче!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sorgenskammer 9.11.2007 07:47:05 отговори + 1 0
Айде пак метъла им е виновен.Не им ли писна?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Алекс 9.11.2007 06:51:42 отговори + 0 1
remember: Какво да си спомняме за Children of Bodom? За това, че убийството се е случило през 1960? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

foreigner 9.11.2007 01:50:30 отговори + 0 1
"Хърватин застреля петима членове на своето семейство, сред които двумесечно бебе, в град Пула, предаде националната телевизия.

40-годишният мъж е застрелял баща си, брат си, снаха и двете им деца, се казва в съобщението. Убиецът, който няма криминално досие, сам се е предал на полицията. /АФП
БГНЕС "
коя ли му е любимата метъл група на тоя? чакам предложения
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


foreigner 9.11.2007 01:43:41 отговори + 1 0
и аз като чух за станалото си казах само:коя ли група ще е виновна тоя път като предположенията сериозно клоняха към Slayer...а какво да кажем за милионите убийства по цял свят за година...100% са извършвани само от гадни метъли... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

jilino 9.11.2007 00:00:39 отговори + 1 0
Аве наи вероятно щом е изършил такова престъпление е единствения Финландски фен на КОНДЬО)))))) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

acid_burn 8.11.2007 23:31:46 отговори + 1 0
Чаках да се появи такава новиа Даже се учудих, че закъсняха с това да обяснят, че момчето е слушал метъл Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

remember 8.11.2007 22:26:16 отговори + 0 1
MMMMMMMMMMMMm Я си спомнете и 'Children Of Bodom', a Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

distortion 8.11.2007 21:55:52 отговори + 0 0
мхм, сигурно не знаете, но Хитлер е слушал Slayer, като любимата му песен била "Angel Of Death"; ислямските екстремисти, дето се взривяват в населени райони, се кефят на grindcore и blackmetal; а човекът, пуснал Little Boy на Хирошима и който доскоро (щото почина) твърдеше, че оттогава няма проблеми със съня (а избил малко повече от 100 000 души)...та този ми ти американски герой най-вероятно е бил фен на Overkill; даже от тяхното име идва и терминът по-късно...да не споменвам музикалните вкусове на Нерон Като цяло, злото извира от метъла, защото вероятно го е създал дяволът.

Така е, момчета, който плаща, той поръчва музиката (и не само нея). Ако утре папата почне да се носи с кожа и пирамидки, ще знаете, че и неговият шеф (но не небесният) го е натегнал.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


darkane 8.11.2007 21:44:50 отговори + 0 1
и аз слушам основно метъл и мразя чалга, но замислете се - в коя друга музика толкова често се споменават смъртта и убийството? загледайте се в снимките, обложките, текстовете на повечето дет и блек метъл банди. повечето ми приятели не могат да разберат как може да ме кефи обложка със скелети, които разчленяват новородено дете (cannibal corpse), то и аз не мога да си отговоря.
не казвам, че тежката музика трябва да се забрани или ограничава, но със сигурност има "пръст" в повечето подобни психо-изпълнения.
това е както в рапа - там нали пеят за наркотици, жени и коли, а истинският рапър задължително е гангстер и в живота. така ми се струва, че ако човек не е особено добре психически може да реши, че истинският дет метъл фен е убиец и в живота...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Jerom_FF_Tolkin 8.11.2007 21:38:35 отговори + 1 0
ве то има и уайт метъл ве, там разни Страйпър-Майпър, дето пеят неща от типа "Господ е светлината на живота, повярвай му и самият ти ще станеш светлина...", тъй че не целия метъл е насочен към "задълбочаване на проблемите". то ако си циклофреник, дори и Бритни да въртиш по цел ден, това нема да те спре като "влезеш у фаза" да фанеш едно чифте и да пораздадеш малко справедливост. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Чурек 8.11.2007 21:37:25 отговори + 0 0
В You Tube е имало и клип,но е бил веднага изтрит.Качен е бил от този същият часове преди да стане тази трагедия.Така казаха днес по TV новините. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mystic_dragon 8.11.2007 21:30:08 отговори + 0 1
Всеки метъл, когото познавам, е имал някакъв проблем като малък в семейството си, в даскалото си и т.н. (сигурно има и изключения, но за повечето това важи) и всеки такъв търси начин да избяга от гадната реалност чрез метъл музиката. Обаче метълът вместо да му помогне му задълбочава проблема, защото човек започва да вижда всичко все по-черно, да мисли само за смърт (не може да се отрече, че в текстовете на всяка една метъл група има нещо казано направо или намекнато за гадния свят и за хубавата смърт). Ясно е обаче и че никой със здрава психика не би тръгнал да трепе, просто някои хора лесно се поддават на влияние. Та не може да се каже, че САМО метълът е виновен или САМО тоя изперкалия си е виновен, просто двете неща са съчетани. Така мисля аз. Пък за чалгарите животът е перфектен, въртят си кючеците, кой от тях ще вземе да мисли за самоубийство. Накратко това, което каза Alexi from Espoo според мен е вярно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Wargasm 8.11.2007 20:23:52 отговори + 0 0
Нищо ново под слънцето. На някой му паднало пердето, решил, че не му се живее и отнесъл със себе си още няколко...Даже и по филмите с подобна тематика, убийците-самоубийци са или метъли или рокаджии. Сигурно рапа не подтиква към насилие с всичките ,,пари, коли, жени ( извинявам се, кучки ), наркотици, оръжия..." Чалгията пък МАСОВО убива само мозъците на хората - превръща ги в живи мъртъвци... Ама досега нито една статия по въпроса. Не е ли това странно, а? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Gadolino 8.11.2007 19:12:30 отговори + 0 2
бе според мене метълът и Стивън Кинг са виновни за всяко клане от 1975-а година насам! аз за тва слушам само АББА и Бони М и чета основно чиклит. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MORTY 8.11.2007 19:11:48 отговори + 1 0
ALEXI FROM ESPOO:Поне според мен има якаква логика в думите ти(че метъла подтиква към агресия),но ако си наред с главата няма да отидеш да трепиш хора още повече ученици.Музиката като цяло е начин да разпуснеш след тежък работен ден,затова ме е яд когато я свързват с някоя беля.Помня как се опитваха да осъдят Джудас,затова че двама лумпени се самообили.За мое голямо съжеление винаги метълите оставаме от другата страна,а този изрод добре че се е самообил,просто не заслужава да живее.Дано гние в АДА изрода. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

wolf 8.11.2007 18:57:42 отговори + 1 0
Абе защо да го е*а, като някой изперка и направи такава простотия и слуша някаква друга музика никой нищо не казва, а ако някой слушащ метъл - веднага се вдига такава дъндания! Няма такива работи, че метъла поражда агресия, има хора които са си вече подобни изроди, и се обръщат към метъла защото не го разбират напълно и заради журналисти които пишат такива глупости, че кара хората да ходят на даскало с патлаци и да трепят наред! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Lestat 8.11.2007 18:55:06 отговори + 2 0
Alexi from Espoo Ти като слушаш Manowar примерно и се изпълваш с агресия и искаш да станеш рицар ли? И да колиш на ред с меча си? Или като слушаш Cannibal Cropse ти идва да гърмиш и колиш... ти луд ли си, това че на пича му е хлопнала дъската... а не се знае дали не е и друсал или пушил... знаеш кво е влиянието.. кофти е тва което се е случило, но не го свързвайте с музиката... Бих казал че влиянието е повече от филми и игри, а това че психиката на момчето е била слаба, кофти.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Alexi from Espoo 8.11.2007 18:12:29 отговори + 0 1
Вижте хора!! Истината е, че когато един тиинейджър не е съвсем наред в главата, хеви метълът със сигурност оказва някакво влияние. Музиката разбира се не убива хора, но специално нашата музика подтиква към насилие и агресия. Това трябва да се приезнае и каже, защото при подобна трагедия в която е замесена тежката музика, почти всички метъли се правят на "ни лук яли, ни лук мирисали" и тотално отричат или не съзират връзката. Защо никой от тези убийци в училищата не се оказа почитател на Селин Дион,Шер или Фейт Хил?!?!?! Замислете се и ще забележите, че има истина в думите ми. Сега сигурно ще се изсипят един куп псувни по мой адрес, може и коментарът ми да бъде изтрит, но не би било редно, защото нали всеки тук изразява личното си мнение... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


lady 8.11.2007 16:50:53 отговори + 1 0
от линка , цитиран в статията се вижда , че групата е немска, а не норвежка.Клиповете , които е качвал в yuotube са свързани с убийства.Има някои свързани с Хитлер.Човека нее бил наред с главата просто не е виновна музиката. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 8.11.2007 16:22:41 отговори + 0 0
много е чудно откъде си е заимствал прякора след като на немски sturm означава буря(както и нападение, атака), а geist е дух...много сложно да се свържат двете думи, още повече, че северните народи ежедневно си измислят нови думи като свържат 2/15 от старите...и вече ми писна да обвиняват вечно разни рок и метъл групи за тия масови убийства! и аз слушам GnR, но не съм седнала да требя хора наляво и надясно... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

метализмо 8.11.2007 16:20:32 отговори + 2 0
Открай време праведната музика боде очите на "фарисеите".Защо никъде на пише как чалгата уби около 5 милиона българи Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пека Лайнен 8.11.2007 16:10:51 отговори + 0 0
Избий ги всичките! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".