Завръщане към Тъмната страна: VADER и MELECHESH в София

21 апр 2013, 12:37 ч. 699 / 7 22
пред./следв.
Отначало малко ми беше криво, че дет/блек касапницата за тази пролет ще бъде набутана в "R.B.F." Нищо лошо за клуба - хубав, с як звук, но някак ми се виждаше тесен за подобно мащабно събитие.
   Постепенно си промених мнението.

   Пълен отличник откъм организация, концертът цепeше секундата - всяка група се появяваше с плюс-минус минута около обявените начални часове (за хедлайнърите - плюс пет!). Първи на сцената са французите W.I.L.D. - удрят изпипан, здрав дет-траш, но някак всичко в музиката им е познато, изсвирено. Липсва нещо оригинално, различно, което да грабне вниманието на петдесетината души, които просто стърчат безцелно в залата. Все пак тълпата пред клуба беше значително по-голяма, така че се успокоявам, че когато хората отвън допушат ще се присъединят към заформящото се меле.

   Но това не се случва и по време на стокхолмските зверове STERBHAUS. Колкото и порядъчно да са намазани с черни краски, колкото и да размахват коси и да се зъбят на десетте човека опрени в сцената, не успяват да трогнат никой от останалите (вече около шейсет) в залата. Шведите не се смущават и забиват доста свеж дет метъл, с едни тук-там бавни мелодични моменти на китарите, които ми навяват доста блек, че даже и готик настроения.

   Следва поредния бърз чек - голямо браво на озвучителите за саунда на всяка група, само китаристът на французите можеше да се пооплаче малко… но той куфееше щастливо до последно, така че няма да го мислим. Звукът е готов точно в 20:30 ч. и на сцената се подреждат декори като за 1001 нощ - иззад колоните се промъкват двама хашишини - с увити с черни фереджета глави и лица, и след впечатляващото близкоизточно интро, между тях застава едър джин, изскочил от бутилката. Впечатлението се разваля от сякаш леко неадекватния барабанист, който непрекъснато гледа някъде настрани с много отегчена физиономия, макар че свири забележително сложни инструментални пасажи.

   MELECHESH са изключително интересна банда, и ако не сте ги слушали, ви препоръчвам веднага да си ги пуснете - вървят добре с чаша арак, или каквато и да е високоалкохолна анасонова напитка. Макар че официално стилът им се води асирийски или месопотамски блек метъл, аз предпочитам да го наричам ориенталски дарк - навсякъде в музиката им, и в китарните, и в ударните партии са вплетени едни от онези ориенталски мелодии и ритми, които те карат да си представяш забулени танцьорки, които кършат заоблени форми, а след танца биват изядени от лъскаво люспесто чудовище.

   Е, не можах да го преживея - на група с пет албума, с изключително оригинално звучене и идеи, и със зверско присъствие на сцената, да се съберат малко над двеста човека е меко казано куцо, за страна в която дет феновете са повече отколкото на всеки друг метъл стил.

   Фенската агитка от десетина души с фланелки на Shamash обаче бърза да ме опровергае и прави мощно пого, скача и се раздава като цял пълен стадион.
   После йерусалимските пратеници хвърлят по някоя палка и перце и отстъпват място за озвучителите на дългоочаквания ситски лорд от Полша.

   С първите акорди на интрото, в залата, макар и в най-пълния й вид едва ли има 300 човека. Но разликата в настроението е равностойна на разликата между групите. В момента, в който Пьотр Вивчарек изрева "Софияяя!" и групата удари свръхбързите рифове на интрото си, тази разлика хвърли цялата налична публика пред сцената. Имаше скокове от нея, плуване в публиката, непрекъснато пого, куфеене и катерене при бандата, а я охраняваше само един човек. Завръщането към мрака мина през хитове като "Sothis" и "Dark Age" през почти целия албум "Black to the Blind", чак до парчета от последния албум като "Return to the Morbid Reich".

   Има нещо магично в полските дет метъл легенди, което си остана неуловимо за мен и този път. Въпреки че, гласът на Пьотр ("Питър") за мен е най-страхотният дет вокал като мощ и бленда; въпреки че барабанистът James Stewart e с най-бързите нервни сигнали на планетата - този нечовек не можеше да седи и за миг спокойно на едно място; въпреки че класата на изсвирване на песните беше изключително висока и това само увеличаваше дистанцията с останалите групи - това, което прави машините от Олщин различни и уникални е нещо неуловимо, нещо което се е родило някъде в цялата огнена сплав от идеи, виртуозност, десетилетия свирене и отдаденост на музиката.
   Нещо, за което могат да кажат с огромна сила и обаяние "Sofia! Come and see my sacrifice!"

   И да убедени, че колкото и фенове да има в залата, сърцата им ще принадлежат завинаги на тъмната страна.

Morion


   В галериите на сайта ни вече може да разгледате и около 80 снимки от събитието.
Сетлист на MELECHESH:
01. Illuminаtion: The Face Of Shаmash
02. Sacred Geometry
03. Ladders to Sumeria
04. Defeating thе Giants
05. Genies, Sorcerers and Mesopotamian Nights
06. Grand Gathas of Baal Sin
07. Triangular Tattvic Fire
08. Ghouls of Nineveh
09. Rebirth of the Nemesis (Enumа Elish Rewrittеn)
Приблизителен сетлист на VADER:
01. Sоthis
02. The Wrath
03. Frаctal Light
04. Heading for Internal Darkness
05. The Innermost Ambience
06. Carnal
07. True Names
08. Beast Raping
09. Return to the Morbid Reich
10. Reborn in Flames
11. Foetus Gоd
12. The Red Passage
13. Come and Sеe My Sacrifice
14. Distant Dream
15. Black to the Blind
16. Dark Age
17. Vision and the Voice
18. Hell Awаits (кавър на SLAYER)





Коментари   (22)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


satanic psycho 666 5.05.2013 22:13:37 отговори + 0 0
Концертът беше супер як! Единствено ме е яд че ги навряха в RBF клуба. Ништо против мястото но точно за този концерт беше много тясно.И четирите групи бяха супер, аз лично получих тениска от вокала на Sterbhaus. На Melechesh и Vader така яко се задрусти клуба напрао не се дишаше. Както и да е, изкарахме си супер. Моите благодарности към Питър и компания че се сетиха да минат и по наша земя. HAIL VADER! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 23.04.2013 17:44:53 отговори + 0 0
нямаше и 120 човека в залата Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 23.04.2013 17:19:26 отговори + 0 0
Не беше такъв сетът на мелекеш. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.04.2013 12:17:04 отговори + 0 0
Много точен репортаж!
Аз бях там и се разбих!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Що така... 22.04.2013 11:26:06 отговори + 0 0
"ПРИБЛИЗИТЕЛЕН" сетлист на Vader? Текстописецът не е записвал, не е останал до края на концерта, или не е разпознал песните???
Несериозно е някак.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Люк 22.04.2013 08:46:08 отговори + 0 0
Репортажът е много готин, искрено ми хареса.
Тormentor също е много прав.
Както във всяко друго отношение, боклуците сред метълите са далеч повече от свестните такива.
Hail VADER!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Аз 22.04.2013 06:19:42 отговори + 0 0
Абе които си е фен отива,които не е си намира оправдания и в това че вали.В крайна сметка проблема е че за хората е по-важна позата отколкото да отидат на концерт Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.04.2013 01:35:02 отговори + 0 0
Съвсем не съм съгласен в Tormentor.. недоволните и онеправдани от живота мьетали винаги дават много голяма гласност на проблемите си, но това не значи че са много спрямо останалите. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Аз 22.04.2013 00:05:09 отговори + 0 0
Vader надценени?!?Баси смеха,попосмях се на това доста!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.04.2013 22:31:08 отговори + 0 0
Анонимен - 2013-04-21 19:45:37
Вейдър са тооолкова надценени. Добре, че бяха Melechesh.
---

Възможно е и да са надценени. Аз лично никога не съм им бил особен фен. Факт е обаче, че разкъртиха. Същото важи и за Melechesh. Съпортите също раздадоха доста добре.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 21.04.2013 19:45:37 отговори + 0 0
Вейдър са тооолкова надценени. Добре, че бяха Melechesh. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ббб 21.04.2013 18:22:12 отговори + 0 0
Tormentor - 2013-04-21 16:07:03
Изглежда на вас всичко трябва да ви се казва в прав текст защото не разбирате от ирония

В България е пълно с безброй яки дет метъл фенове - най-големите и най-верни фенове на планетата, просто никога не ходят на концерти. Или групата е тъпа, или вече е идвала тук цял 1 път (или пък в случая на Вейдър - всяка година), или клубът не става, или организаторът е смотан, или бирата е скъпа, или това, или онова. Страхотни фенове с терабайти музика, нито един оригинален диск и нито един посетен концерт (естествено по чужда вина). И накрая - "ама що няма концерти". Да сте живи и здрави

Koето си е истина, истина си е!
Обаче не винаги е така...надявам се! Аз не бях там, защото живея на другия край на България далеч и нямаше как да пътувамНо винаги , когато имам възможност посещавам концерти. Иначе Вейдър съм ги гледал вече два пъти и знам,че стават много яки концерти А за това,че не се купуват оригинални продукти - ами жалко е, защото да държиш оригиналния диск или винил на дадена група е незаменимо усещане. Аз самия имам доста голяма колекция и смятам да продължавам да я увеличавам, доколкото мога
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.04.2013 17:44:51 отговори + 0 0
Къде бяха изпотените плейбои от Метъл Форс? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Християн 21.04.2013 17:33:16 отговори + 0 0
Tormentor е адски прав.Каквото и да се прави,винаги "феновете" са недоволни..Все има някаква причина,и веднага почвате да спамите ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tormentor 21.04.2013 16:07:03 отговори + 0 0
Изглежда на вас всичко трябва да ви се казва в прав текст защото не разбирате от ирония

В България е пълно с безброй яки дет метъл фенове - най-големите и най-верни фенове на планетата, просто никога не ходят на концерти. Или групата е тъпа, или вече е идвала тук цял 1 път (или пък в случая на Вейдър - всяка година), или клубът не става, или организаторът е смотан, или бирата е скъпа, или това, или онова. Страхотни фенове с терабайти музика, нито един оригинален диск и нито един посетен концерт (естествено по чужда вина). И накрая - "ама що няма концерти". Да сте живи и здрави
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 21.04.2013 15:58:50 отговори + 0 0
Беше мега добро
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.04.2013 15:36:12 отговори + 0 0
Мориончо,на колко си години? Ти верно не живееш в БГ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хаха___ 21.04.2013 14:48:59 отговори + 0 0
SMF +1 Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

SMF 21.04.2013 14:14:03 отговори + 0 0
"за страна в която дет феновете са повече отколкото на всеки друг метъл стил" ????? Ти сигурен ли си, че живееш в България бе пич? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.04.2013 13:48:11 отговори + 0 0
към 300 си бяха Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 21.04.2013 13:36:18 отговори + 0 0
И 200 души нямаше. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ZerraX 21.04.2013 13:24:55 отговори + 0 0
10. Caravans to Ur - с тази закриха Melechesh.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".