Здрав хеви метъл понеделник с CAGE в София

4 апр 2017, 20:33 ч. 1388 / 8 15
пред./следв.

   "Леле, вие сте жестока публика! Всички понеделници ли са такива в София?", пита запъхтян от вълнение и екшън на сцената Sean Peck. Той е онзи вокалист с удивителния глас, който дойде за нещото, което изглеждаше като грандиозен проект за преброяване на метъл звездите и проверка на възможностите им за отборна работа наречен "Metal AllStars". Тогава той долетя до София с DEATH DEALER на менъуореца Ross the Boss. Годината беше 2014-а, а приликата с други лица и гласове съвсем не е случайна. Всъщност Sean никога не е крил, че идол в детството му е бил Rob Halford и вместо тапети в стаята си е имал плакати на JUDAS PRIEST, IRON MAIDEN и т.н. Класик. Като всички нас и той е метъл фен, вдъхновен, пораснал и оформен като личност с дейното участие на любими хеви метъл фигури.

   А сега той е една от тези фигури за част от публиката в столичния клуб "Live & Loud", където американската легендарна ъндърграунд хеви/пауър метъл банда CAGE свири на 3 април. Тъкмо на рождения ден на Sean "The Hell Destroyer" Peck - вокалист на групата и неин двигател от 1992 г. Тази вечер той празнува своя 50-годишен юбилей и, както сам отбелязва по някое време в течението на шоуто, какъв по-добър подарък за празника му от този? Нали? Действително е така, тълпата му пее неизменната "Happy Birthday!" на няколко пъти и то с цяло гърло, пълни чаши, вдигнати високо и от сърце. При такова посрещане и такава гледка и от стомана да си, ще се разтопиш. Разправя как в Щатите няма да му повярват какво се е случило тук в понеделнишка вечер и снима лудницата пред сцената. Не виждам торта със свещички, но и Sean е скромен в исканията си към организаторите от "Live & Loud" - "Пичове, може ли още две-три бутилки вода на сцената?". Ще са му нужни. Започват сета с "Planet Crusher" и "Shoot to Kill" и следват още 11 парчето от подготвения сетлист, но ще си искаме и бис, как иначе. Та така, де, "I Am the King" и "Hell Destroyer" са трета и четвърта, а след още две идва поредната, на която няма как да не се вживееш за кандидат хеви певец, без обаче да оставяш уменията си по "въздушна китара" незабелязани. Настръхване има и на "War of the Undead". Също и на "From Death to Legend", която е много силна на запис на изпълнението на живо така впечатлява, че ти иде да седиш отпред и да се опитваш да изкараш вокалните партии заедно със Sean, докато не прегракнеш съвсем, а после лично да го помолиш да я изпее пак.

   Следва пачка от три коктейла "Молотов", хвърлена към публиката, която така и така вече е избухнала, за да се стигне до парчето "King Diamond", което е поклон пред Краля и още един "учител" на Sean. Той признава, че се е поуморил, но високите му октави са си там и продължават да пробиват дупки в тавана на клуба. Но да не излезе, че подценявам останалите музиканти в CAGE? Съвсем не! Те са машини, а за Dave "Conan" Garcia - дългогодишния китарист и приятел на фронтмена, с когото свирят заедно от 1992-ра, се чува оттук-оттам, че е "животно", но в положителен смисъл. Изглежда като кечист с активна дейност и свири сякаш човешката умора е нещо, за което само е чувал другите да говорят. Останалите в състава са Alex Pickard - бас, Sean Elg - барабани и Casey "The Sentinel" Trask - китари. Все наскоро постъпили надъхани младоци, но, като цяло, бандата стои балансирано на сцената. Има ги хеви стойките, има ги закачките, има и доста движение и куфеене на сцената - направо зяпваш как майсторски изпълват тези 6x4 метра. Както традицията повелява, Sean представя колегите си с наближаването на последната отсечка от шоуто. Там някъде е гъделичкащото соло на Casey Trask и двете последни песни - "Chupacabra" и "Metal Devil". Не само на нас ни се ще шоуто да не свършва, но и на тези горе на сцената. Изпросваме си и "White Magic", а след това са задължителните ръкостискания, снимки и прочее, за които иначе си има измислено наименование - "meet & greet".

   Виждам как се композира една "футболна" снимка на фенове с всички музиканти от CAGE, както и подгряващата група SOL INVICTUS. Да ви кажа две думи и за тях - изпускам само две парчета от сета им, който съответно се е забавил заради леки технически проблеми, а аз пък заради тридневен концертен маратон в една любима северна държава. Значи всичко е под контрол.

   SOL INVICTUS са родна формация, която жули хеви метъл по традиционния начин и усещам как с времето ще моделира собствено звучене като подсили търсения в съвременния саунд и се разгърне повече именно в тази посока. Иначе тук можете да разпознаете бивши членове на онзи трибют-проект на SABATON, който се казваше UNBREAKABLE и вероятно сте гледали в "Rock It" на едно бифорпарти на шведите, а може би и вече като SOL INVICTUS през юли миналата година, пак в "Live & Loud", където отваряха за две групи от Швейцария - GONOREAS и WICKED PLAN. Тази година чакаме дебютния им албум, от който свириха сингъла "Fallout", който се прие добре, и когато излезе ще говорим повече за тях.

   Сега продължаваме този хеви метъл понеделник, който сме решили да приемем като удължен уикенд, защото така ни харесва! "Voodoo Metal Bar" е подходящо място да се слушат хеви метъл класики и да сe смучат питиета, докато в кооперацията отсреща цивилните граждани не започнат да си мият зъбите и се стягат за работа във вече настъпилия вторник. Ние не сме като вас и никога няма да бъдем!

Сетлист на SOL INVICTUS:
01. S.I.T.О.
02. Into the Storm
03. Unbroken
04. Fаllоut
05. House of the Hill
06. W.A.R.
07. Кaвър на Стенли

Сетлист на CAGE:
01. Planet Crushеr
02. Shoot To Kill
03. I Am The King
04. Hell Dеstroyer
05. Beholder
06. War Of The Undead
07. From Death To Legend
08. Kill Devil
09. Final Solution
10. Flying Fortress
11. King Diamond
12. Chupacаbra
13. Metal Dеvil
Бис:
14. White Magic

 
Текст и снимки: Албена Цолова - Бета

 

Cage



Коментари   (15)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


stanislav 6.04.2017 19:55:36 отговори + 4 4
Много прости и злобни хора има, уви - и сред феновете. Как да се надяваме, че е възможно политиците ни да се обединят в усилията си за добруването на страната, като дори "метъл братството" у нас е вечно разединено и каращо се?!? Дори да беше реклама (а съм убеден, че не е), нали става въпрос за рок бар, а не за дамски превръзки и не е ли правилно, да поддържаме всички, които са част от метъл-културата и сцената?!? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 7.04.2017 07:14:01 + 2 1
Вече 16-а година не спираме да се изненадваме. Непрекъснато учим нови неща

Сега научихме, че не можем да пускаме реклами където и както ние решим. Или поне без да питаме "разбирачите"
Не можем да пускаме реклама в репортаж за концерт. Или поне без да питаме
И изобщо, на собствения си сайт, не можем да правим каквото решим

Дори толкова спорното, шокиращо, излизащо извън всякакви граници изречение да не е реклама - пак не можем да го пуснем, защото "разбирачите" не позволяват

Но в репортажа, след шокиращото изречение, има и още едно:

"Ние не сме като вас и никога няма да бъдем!"
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Марш в дупката 8.04.2017 08:54:43 + 1 2
Станиславе, не си ли ти един от плюещите и мразещи всичко което SME, Loud Concerts, bgtsc, Цонко и тн. правят за това "метъл братство"?
Как така изведнъж стана радетел за същото?

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

познавач 5.04.2017 20:42:52 отговори + 0 9
Вярно рекламата в репортажа идва доста натрапчива, но пак се чете. Това да е проблемът. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 5.04.2017 18:24:20 отговори + 9 7
Интересно колко много хора тук се изживяват като собственици на сайта и държат сметка кое било реклама и кое може и кое не може Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сляпото прогледна 5.04.2017 18:51:33 + 8 11
Става въпрос за нахалството и безпределното дебелоочие на Бета, което дразни. А това, че сайта го позволява си е ваш проблем и минус. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 5.04.2017 19:00:40 + 9 5
Ако да се спомене в едно изречение заведение по този начин, е нахалство и "безпределно дебелоочие", то вашето (на всички "собственици" тук) целодневно мърморене какво е? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Брееей 5.04.2017 10:30:13 отговори + 12 14
Какви "читатели" имало тук. Държат сметка на сайта дали пуска такава или онакава реклама. Ами айде питайте и за банерите и т. н. това каква точно реклама е и колко струва
И каква бира пият хората от сайта. И колко струва. И със или без бутилката е цената
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Име или псевдоним 5.04.2017 15:31:57 + 9 10
Ами според мен всяко нещо трябва да си има мястото. Банерите са за реклама, а концертните репортажи са за концерта. Не знам, може и да бъркам. В никакъв случай не ме интересува каква реклама има на банерите, колко струва и каква бира пият хората от сайта. Eдинствено ме интересува парите от реклама от банерите да са достатъчни за да съществува сайта. Циничната рекламата на Voodoo Metal Bar няма пък абсолютно никаква връзка с концерта на Cage в Live & Loud. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Брееей 5.04.2017 16:47:10 + 7 7
А да си чувал за продуктово позициониране и доста други форми на нестандартна и скрита реклама? Според теб те всички трябва да бъдат забранени. Ами забрани ги Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Име или псевдоним 5.04.2017 17:50:29 + 0 11
Ми аз пък си мислех, че това е форум и всеки може да си казва мнението, а не милиция или прокуратура за да забранява това или онова. Щом считаш, че е правилно ОК, а купешки работи като продуктово позициониране "нестандартна" и "скрита" реклама звучат като нелепи оправдания.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Брееей 5.04.2017 18:11:27 + 6 3
Че аз преча ли ти да си казваш мнението? И аз си казвам моето. Та значи банери може, понеже не са купешки, а скритата реклама е купешка и не може Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Въпрос: 5.04.2017 09:35:38 отговори + 15 13
Това накрая платена реклама на сладкарницата, която някой е решил, че може да нарече "метъл бар" ли е?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Име или псевдоним 5.04.2017 07:59:08 отговори + 18 14
Бета какво става, в репортаж за концерт е включена безплатна реклама на заведения ли? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сляпото прогледна 5.04.2017 09:08:56 + 11 15
Ха, добро утро! Нали тя прави повечето събития там и след това сама си пише репортажите
Кой си мислиш, че плюе срещу останалите заведения и събития?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".