Железният орел покори висините над столицата - PRIMAL FEAR в София на 18 април

19 апр 2019, 15:45 ч. 1965 / 6 6
пред./следв.

   Вчера, вечерта на 18 април, се състоя едно много приятно събитие, което събра феновете на германския хеви/пауър метъл в столичния клуб "Joy Station" в Студентски град. Пред българската публика се представиха PRIMAL FEAR, подкрепени от SINNER.

   Организацията на концерта беше на високо ниво - влизането в клуба ставаше съвсем безпроблемно, всеки се настаняваше където пожелае - пред сцената или около масите. Предлагаха се напитки, храна, имаше и щанд с мърчандайз.

   Първи, под вой на сирени, на сцената се качиха ветераните от SINNER. Формацията е създадена още в началото на 80-те години на миналия век от креативния басист и вокалист Mat Sinner. Снощи на ударните видяхме Markus Kullmann, а китарите бяха поверени на дългогодишните партньори на Sinner - Tom Naumann и Alexander Scholpp. Групата беше подбрала сетлист с преобладаващи парчета от ранното си творчество, като изпълни само една композиция, "Tequila Suicide", от едноименния с нея албум от 2017 г., последен засега в творчеството на групата. По време на представянето си SINNER обявиха, че работят по нов албум, наречен "Santa Muerte", който се очаква да излезе през септември тази година.

   Тук ще направим малко отклонение да кажем, че видимостта към сцената в клуба беше много добра, а отстрани имаше два широки екрана, които показваха в едър план музикантите. Зад сцената също имаше екран, на който се прожектираха кадри свързани с темата на песните или части от клипове на съответните парчета. Звукът, особено на SINNER, на предните редове се чуваше доста усилен, но пък от задните твърдяха, че се чува идеално. Ефектът е възможно да се дължи на особеностите на клуба, който е просторен, но с нисък таван. От друга страна широкото пространство, при доволно пълен клуб, допринасяше за комфорта на посетителите, като дори пред сцената нямаше голяма блъсканица.

   За изпълнението на песента "Danger Zone" на сцената излезе италианската певица Giorgia Colleluori, която дели вокалните партии в групата ETERNAL IDOL с Fabio Lione, известен най-вече от различните формации съдържащи в името си RHAPSODY. Вокалистката ще участва и в споменатия предстоящ албум на SINNER "Santa Muerte". Giorgia се включи и в представянето на песента "Germany Rocks", а самостоятелно изпълни последното парче от сета на бандата "Rock and Roll", кавър на LED ZEPPELIN. "Germany Rocks" беше удачно заменено от Mat Sinner със "Sofia Pocks" и скандирано с удоволствие от публиката. Освен това фронтменът обяви, че шоуто на SINNER е не само за пеене, а и за пиене, като музикантите вдигнаха наздравица с чаши бира. Хедлайнърите PRIMAL FEAR също продължиха този почин, като се подкрепяха по време на изпълнението си с вино и уиски.

Сетлист на SINNER:
01. Comin' Out Fighting
02. Bad Girl
03. Tequila Suicide
04. Born to Rock
05. Danger Zone (вокали - Giorgia Colleluori)
06. Concrete Jungle
07. Knife in My Heart
08. Rebel Yell (кавър на Billy Idol)
09. Germany Rocks (вокали - Mat Sinner и Giorgia Colleluori)
10. Rock and Roll (кавър на LED ZEPELLIN) (вокали - Giorgia Colleluori)



   SINNER подгряха отлично публиката, която ги изпрати с бурни аплодисменти. След известна пауза на сцената се качиха PRIMAL FEAR. Всъщност някои от героите бяха същите и направиха две изяви за вечерта, а именно басистът Mat Sinner и китаристът Tom Naumann. На барабаните беше Francesco Jovino, като втори китарист - Alex Beyrodt, а вокалист беше енигматичният Ralf Scheepers, който респектираше, както винаги, освен с гласови възможности и с атлетична физическа форма. Когато се пише за Ralf Scheepers, винаги се споменава оттеглянето му от GAMMA RAY и неуспешния му опит да "оглави" JUDAS PRIEST на мястото на напусналия през 90-е години на миналия век Rob Halford. Всъщност е спорно дали това трябва да се таксува като неуспех, защото заместниците на великите в последствие рядко се радват на добра кариера, докато Scheepers създава стойностната група PRIMAL FEAR.

   Хедлайнърите наченаха сета си с песента "Final Embrace" от албума "Jaws of Death" от 1999 г., а на екрана зад барабаните видяхме сцени от култовия сериал "Викингите". Последва химнът "In Metal We Trust", след което Ralf Scheepers поздрави събралите се фенове. С няколко парчета PRIMAL FEAR почетоха последния си засега албум "Apocalypse" от 2018 г. Наскоро, след шест албума за италианския лейбъл "Frontiers Records", бандата се завърна при сънародниците си "Nuclear Blast", започна работа по нов албум и дори издаде през есента на миналата година сингъла "Crucify Me", който обаче не беше представен снощи. Затова пък групата ни "разходи" из цялото си немалко творчество. Чухме и някои от характерните за PRIMAL FEAR баладични парчета - "Fighting the Darkness", "King of Madness", "When Death Comes Knocking". Насладихме се и на завидните способности на китаристите, които изваяха сола по време на песните "Nuclear Fire" и "Fighting the Darkness", като по време на втората чухме цяла инструментална пиеса за китари и ударни. На екрана зад сцената освен части от клипове и други кадри, често гордо размахваше криле Железният орел - символ и талисман на PRIMAL FEAR.

   Редовният сет на групата завърши с парчето "Metal Is Forever", а като бис бяха представени композициите "Chainbreaker" и "Running in the Dust" от дебютния албум на PRIMAL FEAR (едноименен с групата) от 1998 г. Трябва да отбележим, че бандата "подари" на феновете второто парче от биса, което обичайно не изпълнява на концертите си, тъй като беше възхитена от реакциите на отзивчивата българска публика. Сред феновете имаше представители на поне четири поколения, включително и малки деца. Снощният концерт беше много подходящ да доведете и приобщите наследниците си към Праведната музика.

   Сред скандирания "PRIMAL FEAR, PRIMAL FEAR!" и аплодисменти завърши петото гостуване в България и второ в София на германските пауър метъли. Оставаме с очакване за нови срещи.

Сетлист на PRIMAL FEAR:
01. Final Embrace
02. In Metal We Trust
03. Blood, Sweat & Fear
04. Face the Emptiness
05. Hounds of Justice
06. The Ritual
07. Under Your Spell
08. Nuclear Fire
09. Fighting the Darkness
10. King of Madness
11. The End Is Near
12. When Death Comes Knocking
13. Metal Is Forever
Бис:
14. Chainbreaker
15. Running in the Dust

 

Текст: HeathenHeart
Снимки: Disco.bg for "JOY Station"

 

  В галериите ни може да разгледате почти 200 снимки от концерта на PRIMAL FEAR и SINNER, любезно предоставени ни от "Joy Station", чиито автори са фотографите от Disco.bg.

 



Коментари   (6)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Andi 23.04.2019 19:18:46 отговори + 7 0
Най-големите в пауър-метъла......след Хелоуин ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

metal_forever 20.04.2019 14:38:40 отговори + 18 0
Убийствено добри! Раздадоха се на макс! Няма да е зле по-честичко да ни навестяват. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

hamlet 20.04.2019 17:27:20 + 2 5
Кои това? PF или Sinner? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 19.04.2019 18:22:02 отговори + 24 0
Нашта скромна групичка останахме много доволни. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тц, тц, мрън мрън 19.04.2019 16:57:40 отговори + 26 0
Още съм под влияние на това, което преживях.
Страхотен концерт!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сокол 19.04.2019 16:04:58 отговори + 24 0
Страхотен сет лист на Праймъл - евалла!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".