Живителната сила на EPICA възроди концертния живот в София на 30 април

1 май 2022, 13:43 ч. 2550 / 10 12
пред./следв.

   Седмица след като отбелязахме у нас православния Великден, нидерландските симфометъли EPICA устроиха своеобразен празник по повод възкресението на концертния живот в България във вечерта на 30 април 2022 г. Макар и шоуто на Simone Simons и компания да не беше първо посещение на чуждестранни рок музиканти от началото на коронавирусната пандемия през март 2020 г. досега, секстетът ни поднесе глътка свеж, вихрен и истински отдаден метъл под открито небе - преживяване, за каквото видимо бяхме зажаднели.

   След толкова продължителна концертна "суша" е някак тривиално да коментираме теми, които винаги са вълнували родната публика - избора на място за провеждане на концерта, пропускателния режим, напитките, тоалетните, качеството на звука. Затова само накратко ще споменем, че по изброените точки организаторите от "Sofia Music Enterprises" нямаха забележими пропуски. Следобедният дъжд бе отшумял и бе оставил след себе си свеж въздух, а на терена на парк-център "Юнак" в Борисовата градина витаеше оживление, преплетено с трепетно очакване.

   Точно в 19 ч. два автомобила паркираха в близост до сцената и от тях слязоха звездите на вечерта (или поне мъжката част) - Arjen van Weesenbeek, Coen Janssen, Rob van der Loo, Isaac Delahaye и Mark Jansen от EPICA. Помахаха на феновете за поздрав и се скриха в бекстейдж зоната, за да се подготвят за представянето си.

   Само няколко минути след това под светлините на прожекторите се появиха SEVI: Павлин Иванов (барабани), Рали Велинов (бас) и присъединилият се миналата година към групата китарист Александър Кирилов, предвождани от рок фурията Светлана Близнакова. Амбициозната родна банда заби енергично и близо 200 души (които ставаха все повече в течение на сета им) размахваха юмруци във въздуха, куфееха и скандираха в тон с призивите на гласовитата вокалистка. Чухме композиции от албумите "The Battle Never Ends" (2016) и "Follow Me" (2019), както и сингъла от 2021 г. "Dark Knight".

   За около 40-минутното си представяне SEVI получиха повече от топло посрещане. Дали защото публиката вече познава добре музикантите и творчеството им, или заради жаждата за рок емоции на живо, между група и фенове прескачаха искри, които малко по-късно щяха да запалят големия пожар с излизането на EPICA.

Сетлист на SEVI:
01. Follow Me
02. Am I Alive?
03. Never Again
04. Dark Knight
05. Art of War
06. Don't Hesitate
07. Onе Time Thing
08. To Hell and Back
09. The Bаttle Never Ends


sevi



   Предстоеше четвъртият концерт на EPICA на българска земя след дебюта им на "Kavarna Rock Fest" на 23 юли 2010 г., хедлайнърското им участие в софийската зала "Юбилейна" по-малко от година след това, на 26 март 2011 г., и дългоочакваното им завръщане на 30 юни 2017 г., на сцената на фестивала "Hills of Rock" в Пловдив. Музикантите пристигаха да представят "Omega", своя осми дългосвирещ студиен албум, създаден в условия на световна пандемия и излязъл през февруари миналата година. На концерта в София снощи композициите от новия диск имаха своя дебют на живо пред истинска публика. И то каква - Simone, Mark и Coen не пестиха комплименти към стеклите се за концерта им близо 1500 българските фенове.

   Десет минути след 20 ч., под все още светлото априлско небе и под съпровода на инструменталното интро "Alpha - Anteludium", петимата рицари на небесното царство завладяха подиума и предизвикаха бурни овации. Сред тях като видение в черно, с ресни от бляскави камъчета по раменете, се яви синеоката, ангелогласната, спиращата дъха Simone Simons. Новият химн "Abyss of Time" моментално завихри и увлече публиката.

   Огромна бе насладата да се наблюдават заразителния ентусиазъм на музикантите и безбройните закачки помежду им - ту клавиристът Coen дърпаше струните на басиста Rob, ту китаристът Isaac удряше с ръце чинелите на барабаниста Arjen, а Mark и Simone пееха рамо до рамо и си разменяха усмивки. Долу на терена пък непознати срещаха погледи, докато заедно пригласяха на припевите, и вдигаха за наздравици кенове крафт бира с лика на Simone (ограничена серия светло пиво с логото на EPICA).

   Репертоарът на нидерландците включваше 7 от 12-те парчета в актуалния им запис "Omega". Останалите 7 песни в сетлиста обхващаха почти цялата им дискография, като единственият пренебрегнат албум остана "Consign to Oblivion" (2005), но пък от дебюта "The Phantom Agony" (2003) получихме две бижута, в които искреше вокалната химия между нежния тембър на Simone и харш вокалите на Mark - "Sensorium" и небезизвестната "Cry for the Moon".

   Почти час и петнайсет минути след началото отекваха последните ноти на заключителния епос от едноименния албум "Omega", за който Simone бе споменала, че може би ще е последното парче за вечерта, освен ако Coen не размисли. Светлините угаснаха и музикантите се оттеглиха. Но бе повече от ясно, че Coen ще размисли. Клавиристът се появи сам на сцената и с кратко и искрено слово благодари на тълпата, а после представи нова песен, която досега не бе свирена никога на живо - дори по време на онлайн спектакъла "Omega Alive", който се състоя на 12 юни 2021 г. Ориенталските мотиви на любимата на Simone "Code of Life" отново раздвижиха публиката, а Coen използва възможността да напусне поста си и да повилнее из сцената със своя характерен, извит като сърп преносим клавир.

   Раздвижването с "Code of Life" бе само загрявка за голямото подскачане, което последва в тон с маршово-ритмичната "Beyond the Matrix". А краят на това епично метъл преживяване бе поставен с посланието на "Design Your Universe", че всеки от нас има силата да създаде живота, който иска. Гора от полюляващи се ръце изпрати нидерландските симфометъли, а те завършиха 100-минутното музикално празненство с традиционното раздаване на сувенири като палки, перца и хавлии и групова снимка с публиката.

   Като незначителна липса трябва да отчетем отсъствието на балада в сетлиста, тъй като в по-нежните и инструментално обрани композиции вълшебният глас на фронтдамата Simone наистина блести. Но ни остава да вярваме, че ще има и следващ път - EPICA винаги обещават да се върнат и винаги спазват обещанието си, дори да им отнеме няколко години.

   По-долу е пълният сетлист от концерта на EPICA, състоял се в парк-център "Юнак" на 30 април 2022 г., а в нашите фотогалерии можете да насладите на над 70 чудесни снимки от шоуто на нидерландците и подгряващата българска банда SEVI.

Сетлист на EPICA:
01. Alpha - Antеludium
02. Abyss of Time
03. Sensоrium
04. Freedom - The Wolves Within
05. Unchain Utopia
06. The Obsessive Devotion
07. Storm the Sorrow
08. Kingdom of Heaven, Part 3 - The Antediluvian Universe
09. The Skеleton Key
10. Cry for the Moon
11. Omega - Sovеreign of the Sun Spheres
Бис:
12. Code of Life
13. Beyond the Matrix
14. Design Yоur Universe
Outro: Theme from "Pirates of the Caribbеan"

 

Текст: Florimel
Снимки: Иво Канин

 

   Десетки снимки от концерта на EPICA и SEVI може да разгледате, следвайки връзката.

 

epica

epica



Коментари   (12)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Сепуко 3.05.2022 11:54:20 отговори + 9 2
Хубаво написан, но неточен репортаж! Имаше проблеми с началото не заради дъжда, а както ни обясняваха заради някакви организаторски глупости. На влизане беше анархия, а защо решиха да вкарат кола през нас публиката умът ми не го разбира! Организацията на баровете също беше покъртителна! За звук няма да говорим въобще!
Но заради Кафявото заглавие давам палец надолу! Не е Честно да обявявате и превъзнасяте органзатор завлякъл хиляди от нас с пари от непроведени събития! Приятели не дойдоха точно заради това!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хикс 2.05.2022 11:30:27 отговори + 4 10
Реших да не ходя, защото сега и снимките като гледам Симончето не е каквато беше. И аз не съм и никой не е, но... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

slipknot 2.05.2022 06:57:21 отговори + 5 1
Концерта си беше повече от добре с изкключение, че заради дъжда вместо в 17:30 пусаха от 18:00. SEVI като откриваща група бяха на ниво, но странно защо не изсвириха Hate you. Според мен скоро няма да имат по-добър момент да я изсвирsт за пръв път. EPICA показаха защо си струваше да се чака толкова дъло за известна група като тях. Можеше да споменат какка на едната песен Coen и Simone си търкаха задниците еднив в друг. Но ако трбва да свравнявам с концерта в София и този в Букурещ миналата година- в София свириха по-добре макар времето да усложни оранизацията Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

River 1.05.2022 19:55:24 отговори + 7 0
Щеше да е страхотно да чуем и River на живо. Концертът беше страхотен! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тори Кейлър 1.05.2022 16:50:51 отговори + 10 3
Севи защо не са свирили избраната от Алис Купър песен? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


florimel 1.05.2022 16:22:46 отговори + 9 12
Благодарности за градивната критика. Още в началния абзац е посочено, че това не е първият концерт от началото на пандемията насам. Малко по-големият мащаб и локацията (на открито) го отличават от останалите. Радвам се, че заглавието предизвиква емоции - това беше целта. Благодаря за проявения интерес Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хм? 1.05.2022 17:11:40 + 13 4
Не че нещо, но...

"Повече от година след първото извънредно положение заради пандемията от COVID-19, многобройни ограничения, повечето от които засягащи масовите прояви, около средата на месец май 2021-ва концертният живот започна отново да набира сила."

Пръв абзац от фоторепортаж, който е публикуван тук в този сайт. Става въпрос за концерт на Стефан Вълдобрев... на открито... от 20 май 2021 г.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хм? 1.05.2022 17:44:22 + 15 4
Да не говорим, че тук изобщо не иде реч за предизвикване на емоции, а за обикновено уважение спрямо всички останали от бранша, които си скъсват задниците от бачкане, за да има какви ли не концерти и накрая да прочетат - Epica възродиха концертния живот. Ми... не е така. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

.... 1.05.2022 15:36:22 отговори + 21 3
BGTSC направиха 2 сериозни концетта, Тангра направиха 1 сериозен концерт, Контрол представиха нов албум и десетки други концерти се случиха последните 2 месеца. Заглавието кърти.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Госпожица градивна критика 1.05.2022 15:03:34 отговори + 24 5
Концертният живот в София се възроди доста преди концерта на Epica. По-рано тази година гледахме Rotting Christ, Naxatras, Батюшка, Paradise Lost, както и редица чудесни български банди. Хубав концерт, хубав репортаж, но адски недообмислено и гръмко заглавие. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hellrider 1.05.2022 14:26:44 отговори + 12 0
Страхотен концерт и страхотно преживяване.И група и публика се наслаждаваха на макс.Наистина всички бяхме зажаднели за такива емоции,но и въпреки това,самите Епика си забиха много здраво и вратът ще ме боли някой друг ден. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metal Pro 1.05.2022 14:02:03 отговори + 13 0
Наистина добър концерт! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".