10 години "Фрактура"




   Интервю с Васко Катинчаров

Автор: Satyr

   През юни 2008 г. предаването за рок и метъл музика по телевизия "ММ" - "Фрактура" отбеляза своя 10-годишен юбилей. Едно повече от сериозно постижение, което бе повод да се срещнем с автора и водещ на "Фрактура" от създаването й досега Васко Катинчаров.


   Metal Katehizis: 10 години "Фрактура" - можем без съмнение да кажем, че това е най-дълголетното не само тв предаване за тежка музика в България, но и изобщо рок/метъл доайен в медийното пространство, нали така?
   Васко Катинчаров: Предаването наистина стана на 10 години и предвид днешните динамични условия на телевизионния пазар, това наистина си е малко постижение. Ще цитирам баща си: "Струваше ми, но си струваше". Само ще спомена, че в първите години взимах по 6 лв. на предаване, което значи 24 лева на месец. И ако това не е фенщина - здраве му кажи...

   Няма как да избегнем тривиалните въпроси като "Как успя?", "Какво ти струваше?", "Какви бяха най-големите трудности?" и т. н. Но нека ги съберем в едно - разкажи накратко и най-общо по-важните моменти в историята на "Фрактура" за тези 10 години.
   За тези 10 години управлението на ММ се смени четири пъти. Факт е, че успях да убедя всеки един от тях колко е важно за една музикална медия да има в ефира си предаване, което да отразява рок музиката. Успях да задържа "Фрактура" в ефира с много усилия и упоритост, които продължават и до днес. Какво точно ми струваше си знам само аз. Най-големите трудности бяха когато преди 2 години тогавашните ни английски собственици ми поставиха условие да си намеря спонсор до един месец или "Фрактура" пада от ефир. Тук е моментът да изкажа безкрайните си благодарности към г-н Цонко Цонев, кмет на град Каварна, който разбра ситуацията и успя да спаси предаването.

   Какво те кара да продължаваш след всичко това?
   Любовта ми към музиката и нуждата на хората да гледат клипове и интервюта с любимите си групи и изпълнители. Далеч съм от мисълта, че съм единствен, неповторим или най-добрия, но знам, че "Фрактура" е предаване, с което са отраснали поколения фенове. Затова мога да съдя от имейлите, които съм получавал и продължавам да получавам от зрителите.

   Въпреки че през 1998 г. Интернет вече навлизаше масово в ежедневието на българина, все пак, тогава разпространението му не бе като в последните години, нито информационните ресурси в него - толкова богати. Как измени с времето работата ти Глобалната мрежа?
   На всички е ясно, че поне 90% от новините достигат моментално до нас благодарение на Интернет. Аз самият ежедневно ползвам няколко сайта и ми е трудно да си представя как сме работили с колегите без достъп до Интернет. Според мен не е далече деня, когато телевизионното разпространение ще се пренесе изцяло в Интернет.


Васко с Dave Mustaine от Megadeth


   С това частично отговори и на следващия ми въпрос - Някакви предвиждания в тази насока по отношение българската действителност? "Фрактура" вече може да се гледа и онлайн, дали в обозримо бъдеще тя и изобщо програмата на "ММ" ще се гледа предимно онлайн?
   Това изцяло зависи от зрителя. Важното е, че му се дава алтернатива да го гледа по телевизията вкъщи или от някъде в интернет. Фактите сочат, че с всеки изминал ден на все повече хора им е по-удобно да гледат "ММ" онлайн на адрес www.mmtv.bg.

   С какво друго се занимаваш, освен с "Фрактура"?
   През мен минават голяма част от медийните партньорства на "ММ" с промоутъри на всякакви концерти и музикалните компании. Извън "ММ" от повече от 3 години съм музикален редактор във Военния телевизионен канал и пиша за кино в сайта www.avtora.com.

   Именно - доколкото знам, другата ти голяма страст, освен музиката, е киното. Къде намираш припокриването между тези две форми на изкуство и по какви филми си падаш най-много?
   Наистина винаги съм се интересувал от кино. Припокриването е огромно, защото визията дава на звука допълнителна форма и така автора може да подсили емоционалното въздействие на произведението си. Гледам филми според настроението си, но в личния ми топ 5 попадат заглавия като: "Гладиатор", "Мъж под прицел", "Гепи", "Жега" и "Спасяването на редник Райън".

   Какво става със Suffer H и какъв е в момента статусът на бандата?
   В последните 2 години с групата не свирим. Може да се каже, че за неопределен период от време Suffer H не е активна група. Официално не сме се разделяли, като утре можем да решим отново да свирим заедно.

   Ако синтезираме най-честите упреци, които "Фрактура" получава от феновете - защо предаването не е всеки ден от 18:00 до 23:00 ч., защо не излъчваш пълни концерти, провели се в България, защо има само хардкор, защо рок нощите, които правиш, не са в по-удобно време и дори не през деня, защо повтаряш видеоклипове и най-важното - защо не си с дълга коса и облечен в кожени дрехи с шипове и вериги?
   Ще отговоря по отделно на всеки един от въпросите.
   - Предаването не е всеки ден от 18:00 до 23:00 ч, защото не съм едноличен търговец, който сам определя какво да прави. Аз съм служител в "ММ" и имам ръководство, което определя каква да бъде общата политика на медията. И аз се съобразявам с това.
   - Не излъчваме пълни концерти, защото ако искаш да заснемеш такова нещо, и да го излъчиш, трябва да платиш много сериозна сума за авторски права. Много малко медии могат да си го позволят по принцип. В най-добрият случай мениджърите на съответните банди разрешават да бъдат снимани само първите две песни от концерта. В други случаи се разрешава да се снима само първата една минута.
   - Ако някой смята Killswitch Engage, Lamb of God и Machine Head за хардкор, значи, да- "Фрактура" е хардкор предаване.
   - Преди години имаше специализирани уикенди по "ММ", в които през цялата събота и неделя в дневния ефир имаше метъл. Два от най-екстремните уикенда бяха "Brutal Metal Weekend" и "Black Metal Weekend". Тогава много зрители ми пишеха, че не могат да повярват, че гледат тази музика в 12 ч. на обяд. Тези времена отдавна минаха и сега се съобразявам с програмната схема на медията. Единственият шанс метъл нощите да намерят място в ефира на "ММ", беше в неделя след полунощ. Трябваше да избирам или да приема тези часове, или да няма подобни нощи.
   - Клиповете няма как да не бъдат повтаряни, защото предаването е веднъж в седмицата и ако искаш дадено видео да бъде видяно и оценено от хората, трябва да го пуснеш поне 3 поредни предавания.
   - 5 години бях с достатъчно дълга коса. След като излязох от казармата вече не чувствах нужда да я пускам отново. На мнение съм, че човек носи в главата и сърцето си всичко онова, което му трябва. Не е необходимо непременно да има външни белези, с които да показваш какво ти харесва.


Васко с един от малкото музиканти, които са по-високи от него (когато са обути в огромни кубинки) - Marcel "Schmier" Schirmer от Destruction


   Имаш ли пълна "власт" над предаването си - решенията какво да се излъчи и винаги ли се взимат от теб?
   За моя радост имам нужната свобода сам да определям какво и как да присъства в предаването. Само в моментите, когато има нецензурна визия или са намесени авторски права, се налага да доуговарям допълнителни детайли.

   Можем ли някога да чакаме едно или повече DVD-та с най-доброто от "Фрактура"?
   Едва ли, защото на този етап не смятам, че сме направили нещо чак толкова уникално, че да представлява комерсиален интерес.

   Кое е най-трудното интервю, което си взел?
   Това е първото ми интервю със Suicidal Tendencies. Беше през 99-а година, и когато застанах срещу тях започнах нервно да се потя. Имало е и други случаи, но това си остава моето истинско "кръщене".

   Кое е интервюто, което много си искал, но не си успял да вземеш?
   Аз съм много голям фен на Death. Много би ми се искало да можех да се срещна с Chuck Schuldiner, но за съжаление няма как да стане. За сметка на това съм изключително щастлив, че успях да направя интервю с уникалния басист Steve DiGorgio, който свиреше в Death.

   Да се върнем отново на историята - как започна всичко преди 10 години? Имам предвид най-първото предаване. Как успя да стигнеш до излъчването му?
   Музикална компания "Wizard" издаваше албумите на групата ми. Запознати с моята голяма страст към метъла, те ми се обадиха един ден и ми предложиха да се пробвам като водещ на предаване, което стартират по "ММ". Аз реших да отида там и да се пробвам дали ще се справя. Първоначално се бях спрял на името "Нокаут", но "Фрактура" ми хареса повече и си избрах него. В самото начало предаването се излъчваше всяка неделя от 0:00 до 02:00 ч. В последствие успях да склоня началството да го изместят от 22:00 ч.

   И как продължи?
   Стъпка по стъпка успях да наложа името и нещата продължиха да се развиват. Започнах метъл нощи, а след това дойде време и за най-големия ми успех - цели метъл уикенди в дневния ефир.


Васко със Steve DiGiorgio


   Някакви по-специални тържества по случай юбилея? Например концерт?
   Партито по случай десетата годишнина ще се проведе на 1 юли в клуб "Строежа" в Студентски град. Всички, които желаят да присъстват, са добре дошли след 22:30 ч. Ще свири и група, но коя е тя ще стане ясно там, на място.

   "Фрактура" ли е най-голямото ти постижение в професионален план?
   Аз се занимавам и с много други неща зад кадър, но за това, което хората виждат в медийното пространство мога да твърдя, че наистина е едно от най-големите ми постижения. Не друго, а това, че вече 10 години успявам да се боря то да бъде в ефир.

   Ако започваше днес, на фона на вече придобития опит, какво би променил в предаването?
   Бих събрал екип от хора, които са по-тясно специализирани в отделните подстилове. Вероятно щях да си взема водещи мъж и жена, а аз да бъда само продуцент на предаването.

   Кой е последният концерт, който посети "по работа", но те увлече и остана да изгледаш докрай?
   Това беше концерта на поляците Behemoth. След като направих интервюто и снимахме каквото ни позволиха, аз останах, защото много отдавна не бяха гледал група, която мога да опиша с думата "машина". Това беше един от най-добрите концерти, на които някога съм присъствал.

   Благодаря за интервюто, желаем ти още 10 пъти по 10 години, тук е и мястото за някакво финално послание към читателите ни, ако искаш да отправиш такова.
   Бъдете позитивни и правете неща, които ви карат да се чувствате щастливи. Истината е в думите, че щастието на всеки човек е в умението му да се радва. Малките неща правят живота ни смислен.


Васко с Testament