Правим музика не за феновете, а за себе си!




Интервю на Адриан "Maldoror" Лазаровски и Андон "Whiplash" Донев с Daniel Svensson от In Flames

   Вече 11 години той налага кожите в бандата, която пренаписа скрижалите на дет метъла, само за да ги захвърли в последствие. Бандата, която издаде задължителните не само за дет феновете, но и за всеки уважаващ себе си метълист "Colony", "Clayman" и "Reroute To Remain". Бандата, която ще ни навести за втори път в края на март след убийственото си представяне като съпорт на титаните Slayer на миналогодишния "Калиакра Рок Фест" - In Flames.
   Заварваме най-младия член на групата - барабаниста Daniel - в изключително добро настроение и разговорът потича като по вода, а темите се сменят като периодите в творчеството на шведската метъл машина - турнето, заместникът на приетия в клиника за алкохолизъм лидер Jesper Stromblad, спомените от България, предстоящия концерт, музикалната еволюция, заслужената почивка...

   Metal Katehizis: Здрасти, Daniel! Как върви турнето?
   Daniel Svensson: Перфектно. Вече близо година сме на турне. Свирихме къде ли не, но не мисли, че се оплаквам - напротив… Това е може би най-успешната година в историята на In Flames и всички се чувстваме доволни и горди от постигнатото.

   Предстои ви да посетите България за втори път през последните десет месеца. Какви са впечатленията ти от концерта през лятото?
   О, България… Летния фестивал, със Slayer… Беше страхотно, че дойдохме при вас, защото си изкарахме невероятно добре. Настаниха ни в прекрасен курорт, имахме и два почивни дни… Феновете бяха супер, концертът - също. Изобщо, имах чувството, че сме на ваканция, а не на работа, хе-хе! Лично аз за първи път посещавах вашата страна и много ми хареса.

   След концерта много хора казаха, че непременно искат да ви гледат отново, но като хедлайнъри. Какво ви накара да се върнете толкова бързо?
   Човече, мога да те излъжа и да ти кажа, че е заради вас - защото сте били страхотни и прочие, - ала предпочитам да бъда откровен. Всичко е бизнес, нали знаеш. В момента обикаляме цяла Източна Европа. Ще свирим в Чехия, Унгария, България… Естествено, ще ни бъде много приятно да дойдем отново при вас, ала ако не бяхме получили добра оферта, това едва ли щеше да се случи.

   Какъв сетлист да очакваме?
   Подборка от стари и нови песни. Проблемът е, че заместникът на Jesper - Niklas - успя да научи само седемнайсет парчета, понеже ситуацията беше доста спешна.

   Надявам се, че ще научи още поне една-две до софийското шоу…
   И аз се надявам, хе-хе! С две думи, ще се постараем да сглобим качествен микс от старите и новите ни песни, но нали знаеш - когато имаш толкова много албуми, все ще се намерят недоволни защо не сме изпълнили това и онова…

   Как е Jesper в момента? Всичко наред ли е?
   Да, съвсем скоро се видяхме. Изглежда супер и съм много радостен, че го виждам в топ-форма, ала нали знаеш… в подобни случаи лекарите трябва да се справят с множество проблеми, които са невидими отвън, които са скрити под повърхността и те разяждат отвътре…

   Кога според теб ще може да се присъедини към вас?
   Това е последното турне, което правим преди големите летни фестивали. Ако всичко се развива добре, за летните фестивали Jesper ще е сред нас на сцената.

   Успява ли Niklas Engelin да се справи с китарните предизвикателства на Jesper?
   О, да. Той го е правил и преди, така че е в час с нещата. През 2006-а ни помогна за две турнета. Много е стабилен на сцената и на феновете няма да им липсва нищо… освен Jesper, естествено.

   In Flames е доста активна концертна банда. Мислели ли сте някой ден да си направите почивка, по-дълга от няколко месеца?
   Да, възнамеряваме да я направим следващата година, след края на турнетата. Силно се надявам ваканцията ни да трае поне година, хе-хе, понеже ако не ние, то семействата ни го заслужават!

   Били сте на турне с всякакви групи. С кои от тях ви е било най-приятно?
   Уф, труден въпрос… Може би със Soulfly, Gojira и Sonic Syndicate.

   Като стана дума за концерти, кога ще се изкефим на нов лайв-албум на In Flames?
   O, едва ли ще е скоро. Да ти кажа честно, не сме големи фенове на лайв-албумите. Ето - издадохме един и едва ли можем да се гордеем с него. Знаеш ли какъв е основният проблем на концертните албуми? Според мен са скучни. Когато групата е на турне, вдигаш си задника и я гледаш на живо, а не си седиш вкъщи пред стереото. Стереото е за студийни албуми.

   Интересно… А какво мислиш за концертните DVD-та тогава?
   А, виж, срещу концертните DVD-та нямам нищо против. Там е запазена някаква част от магията, случила се на сцената… Да отминат турнетата, да си починем малко и току-виж сме изпраскали някое DVD, хе-хе!

   Мина почти година от излизането на "A Sense of Purpose". Как го преценяваш от дистанцията на времето?
   Все още смятам, че това е най-добрият ни албум. Знаеш - когато излезе ново заглавие, по принцип музикантите се скъсват да го хвалят и да тръбят, че било най-доброто от всичко, което са записвали досега, ала в случая спокойно мога да го заявя… пък и вече е минала и една година, хе-хе. Изключително разнообразен и експериментаторски албум, с най-добрата продукция, която сме имали… И си личи, че сме работили върху него като сплотена, мислеща в една посока група.

   Как го приемат феновете ви?
   Харесват го, как да го приемат? Големи късметлии сме, че имаме толкова предани и в същото време отворени към новото почитатели, които не искат от нас да правим все едно и също. Искам да отбележа и нещо друго - ние не правим музика за феновете, а за самите нас. Все пак ние сме тези, които трябва да свирят дадена песен стотици пъти, нали? И всеки път, когато изпълняваме едно парче, то трябва да ни харесва. Ето защо се стремим да създаваме качествена музика, издържаща проверката на времето, а не да продаваме едни и същи неща, скрити под различни обложки. Мисля, че именно в това е тайната на успеха ни - като оставаме верни на себе си, ние спечелваме любовта и на останалите.

   Групата ти не е спирала да се развива в музикално отношение. Ти лично имал ли си някога съмнения по отношение на посоката, която сте поемали?
   Не, защото всеки път правим онова, което ни диктува вътрешното ни желание. Ако имаме съмнения за някое парче, просто не го записваме и го оставяме настрани. След време можем да се сетим за него и да го преработим, а може и да не се сетим… Зависи на каква вълна сме в конкретния момент.

   Следователно няма смисъл да те питам имаш ли някакви идеи как ще звучи следващият ви албум?
   Прав си, няма, защото и аз не знам, хе-хе! Дори и да ти отговоря сега, по всяка вероятност ще те излъжа. Знам само, че ако го запишем сега, ще е един, а ако го запишем през 2011-а (когато навярно ще го направим), ще бъде съвсем друг.

   Какво би казал на обвиненията, че сте станали твърде комерсиални в последните 7-8 години?
   Според мен всяка успяла група рано или късно бива подложена на подобни обвинения. И знаеш ли какво? Най-често ги тиражират други музиканти, които просто ти завиждат. Подтекстът на тези обвинения винаги гласи: "Тия продават твърде много, а ние не." Защото, докато сте заедно в ъндърграунда, всички сте добри приятели, но успее ли някой от вас да пробие сред по-широк кръг от слушатели - при положение че свири същата музика и не се е променил, - всички му се нахвърлят. Така че обяснението е простичко и напълно човешко - завист и злоба.

   In Flames е сочена като вдъхновител от множество банди от т.нар. N.W.O.A.H.M. Как се чувстваш, когато чуваш подобни изказвания от колегите си?
   Поласкан. Бандата, в която свирех преди да стана част от In Flames, бе повлияна от In Flames, а ето че сега вдъхновяваме други хора да създават музика. Според мен това е страхотно. Докато има творци, които да вдъхновяват хората да грабват китарите, съм оптимист за развитието на музиката.

   Вие вдъхновявате не само млади банди, но и осемдесетарски легенди като Kreator например… "Enemy Of God" едва ли би звучал по този начин, ако не беше "гьотеборгската школа".
   Благодаря ти за хубавите думи, но за съжаление не съм го слушал. Ще трябва да си наваксам.

   През 1998-а ти замести Bjorn, който, както ти сам преди малко се изрази, "грабна китарата". Как мислиш, по-добър барабанист ли си от него?
   Не съм аз този, който трябва да отговори на въпроса ти, но… да, надявам се, че съм по-добър от него. Голям работохолик съм и непрекъснато се старая да се усъвършенствам. Обожавам работата си.

   Да се възползвам от случая и да те питам коя е най-лошата работа, която си имал?
   През една от летните си ваканции поработих за кратко в тютюнева фабрика. Беше истински кошмар!

   Случайно да знаеш нещо повече за участието на Jesper в последния албум на HammerFall?
   О, съжалявам. Трябва да питаш Jesper. Сигурно HammerFall са имали нужда от професионалист, хе-хе! Шегувам се, естествено!

   Тази година се навършват десет години от появата на един от най-високо оценените ви албуми - "Colony". Смятате ли да го отпразнувате по някакъв начин?
   Не сме мислили по въпроса. Ако намерим време покрай всичките тези концерти, защо не? Мен ако питаш обаче, по-вероятно е да отбележим 20-годишнината от излизането му, хе-хе!

   Обръщение към българските фенове преди концерта ви?
   Искам да им благодаря за подкрепата. Ние също много се радваме, че ще свирим отново при вас и ще изпълним доста по-дълъг сет.

   Това означава ли, че ще шоуто ви ще продължи поне към два часа?
   О, не, Niklas не знае толкова много песни. Според мен ще свирим между осемдесет и деветдесет минути.

    Да завършим с най-лошия слух, който си чувал за себе си.
   А, за себе си не съм чувал лоши неща.

   Аз обаче съм чувал.
   Какво си чувал?

   Че си бил голям темерут и отговаряш с по едно изречение в интервютата, които даваш…
   Това са пълни глупости, човече. С по едно изречение ли ти отговарях днес?

   Не, затова и ти казах, че е слух.
   Това може да го изтърси само човек, който не ме познава. По принцип, когато решат да злословят по наш адрес, завистниците се прицелват в цялата група накуп и започват да разправят, че сме се продали за големите мангизи, че сме изневерили на себе си и така нататък. Ние обаче не им обръщаме внимание и продължаваме напред!