Ако сляза от сцената без рани и кръв по себе си, значи концертът ни не е бил добър!


Venom
Интервю на Envy с Cronos от Venom
През 1979 г. в Нюкасъл се ражда група, чиято цел е да бъде "по-мрачна, зловеща и сатанинска от Black Sabbath" и да създава по-шумна, бърза и тежка музика от всичко, познато дотогава. Скоро след това въпросното формирование постига целта си, издава албумите "Welcome to Hell" (1981) и "Black Metal" (1982) и поставяйки началото на цяло ново течение в екстремното аудио-изкуство...
   Цели три десетилетия по-късно България най-сетне ще приветства световноизвестните и официално признати родоначалници на блек метъла на своя земя. Да, всемогъщите Venom ще щурмуват София на 30 май по покана на набиращите все повече сила и опит "Most of Evil Music" и ще се опитат да сравнят със земята прословутата зала "Христо Ботев", при това в компанията на норвежките си сподвижници Mayhem!
   Броени дни преди задаващата се звукова кланица успяхме да се свържем с човека, в когото ще бъдат вперени хиляди очи и свити в "дяволски" конфигурации ръце през тази знаменателна задаваща се предпоследна вечер на май. Човекът, определящ съдбините на Venom вече 30 години. Самият Cronos. Именно с родения в Лондон преди 47 лета под името Conrad Thomas Lant емблематичен вокалист и басист си поговорихме за предстоящия концерт на светата екстремна троица в София, мимоходом зачеквайки и множество други теми като норвежката блек метъл сцена и съпътстващите я палежи и убийства, началните стъпки Metallica и Slayer, достойнствата на старите и недостатъците на новите банди, истината за миналото и настоящето на Venom и дори влиянието, оказано от главните ни герои не само върху блек, дет и траш метъла, но и върху Nirvana, Pearl Jam и грънджа...
  • Metal Katehizis: След броени дни ще изнесете първия си концерт в България - една от малкото страни, които Venom все още не са посещавали. Вълнуваш ли се?

    Cronos: Естествено! Твърде дълго чакахме този момент. Все още има доста държави, в които не сме свирили, и се радвам, че в последно време разговорите ни с промоутърите в тези страни вървят добре и лека-полека ще наваксаме изгубеното. През годините сме се срещали със страшно много наши български фенове и въпросът им винаги е бил един и същ: "Кога Venom най-сетне ще дойдат в България?" Е, ето ни - идваме! Всеки ден репетираме, дори прекъснахме работата по новия си албум, за да можем да се концентрираме изцяло над предстоящите концерти, тъй като искаме да бъдат специални, особено този в София.

  • Да, на официалния сайт на групата си написал: "Подготвяме изключително специален сетлист за българските ни легиони." Би ли могъл да бъдеш малко по-конкретен?

    Предпочитам да го запазя в тайна. Знаеш, че в днешно време имаме чудеса като YouTube и най-лесното нещо е хората да надникнат там, за да разберат какъв е бил последният ни сетлист - примерно този от турнето ни в Южна Америка през декември 2009 г. Е, мога да ви гарантирам, че за София сме подбрали съвсем различни песни, така че ви остава само да гадаете и да изчакате до 30 май, хе-хе!

  • Така да бъде, ха-ха! Кажи поне колко време мислите да свирите? Час? Два?

    Докато не ни изритате от сцената, ха-ха-ха... Сериозно, разполагаме с толкова много песни, от които да избираме, че можем да спретнем доста дълъг сет. Може би тук е моментът да спомена това, което чувам от всички страни - че сегашният състав на Venom е най-близкият до оригиналния. По всеобщо мнение, в момента групата е един изключително добре сработен екип, което е нормално, тъй като и тримата - и аз, и Rage (китара), и Dante (Danny Needham - ударни) сме стопроцентово отдадени на това, което вършим. Отново я има тръпката, ако ме разбираш.

    Когато през 2004 г. възродих Venom заедно с брат ми и онзи американски приятел (съответно барабанистът Antony "Antton" Lant, понастоящем свирещ в Def-Con-One, и китаристът Mike "Mykvs" Hickey - б.а.), ролята и на двамата бе само временна - да ми помогнат отново да вляза в крачка. Имах нужда от тях в онзи момент, но знаех, че никога няма да бъдат твърда част от състава. Да, вложиха цялото си сърце и душа и дадоха най-доброто от себе си, но въпреки това не спирах да се оглеждам за точните хора. Благодарение на тях двамата успях да запиша албума "Metal Black" (2006), но след това американчето реши да се връща в Щатите... От друга страна, именно той дърпаше групата назад по време на репетициите, така че не се и опитах да го задържа, когато каза, че се маха. За щастие, точно тогава попаднах на Rage, който, освен че е брилянтен китарист, сякаш е роден да бъде част от Venom. За него това бе сбъдната мечта и в началото се притесняваше, но още на първото ни турне заедно - мисля, че беше из Скандинавия, се прояви като абсолютна машина! Фантастичен музикант е!

    Сега, след като успях да привлека и Dante в бандата, ситуацията вече е неудържима. Повечето хора гледат предимно мен, когато сме на сцената, тъй като все пак аз съм Cronos - фронтменът, но истината е, че Venom отново е пълнокръвна група, съставена от трима души с ярки индивидуални качества. Специално Dante е толкова лудо копеле... Не се спира! Ще видите какво имам предвид съвсем скоро.

  • Доколкото знам, ще пристигнете в София ден преди концерта, нали?

    Да, идваме в събота.

  • Какви са плановете ви - да разглеждате забележителности, да обикаляте по баровете, да се срещате с фенове или просто да си почивате?

    Не знам, честно казано - зависи какъв график ни е съставил тур-мениджърът ни. Естествено, ще ни се наложи да се поговорим с медиите, а и винаги съм обичал срещите с феновете, снимките и даването на автографи, но все още нямам представа нито как ще протече престоят ни в България, нито кога точно кацаме в София. Ако всичко е окей, няма начин да не се поздравим с феновете ни преди концерта.

  • На 30 май ще делите сцената с Mayhem от Норвегия. Запознат ли си с тази група?

    Естествено. Следя ги от самото им начало - все пак, до голяма степен бях част от раждането на цялата норвежка дет и блек метъл сцена. Радвам се, че групи като Mayhem оцеляха въпреки всички гадости, през които им се наложи да преминат в началото на 90-те - всички онези глупости, нямащи нищо общо с музиката. Когато стане дума за Venom, хората веднага се сещат за блек метъл, за мен и пр., но когато се заговори за норвежката блек метъл сцена, единствените асоциации са горене на църкви и смърт. По дяволите, замисли се - болшинството така наречени фенове на тази сцена не могат да цитират дори една песен на Burzum или името на който и да било от членовете на Mayhem! Всичко се върти около онези дивотии, затова и искрено се радвам, че тези момчета успяха да оцелеят и продължават да се занимават с музика, да свирят и да записват албуми до ден-днешен.

  • С други думи, категорично не одобряваш всички онези убийства и палежи, които съпътстваха развитието на блек метъл сцената в Норвегия, нали?

    Разбира се, че не! Всички тези случки очевидно бяха една голяма грешка, нямаща нищо общо с музиката. Сигурен съм, че ако момчетата от Mayhem и останалите групи от онова време можеха да върнат времето назад, с удоволствие биха го направили. В крайна сметка, ние сме музиканти и хора на изкуството, увличащи се по тъмната страна на нещата именно от тази гледна точка. Тук не става дума за убийства, а за забавление. По същия начин стоят нещата и при актьора, снимащ филми на ужасите - в каквото и роля да го виждаме на екрана, човекът се прибира при жена си и децата си вечер и води съвсем нормален живот. Е, при мен и останалите музикални от екстремната метъл сцена е същото - създаваме нещо, което да доставя удоволствие на хората, а не да води след себе си опасности и трагедии. Би било лудост, ако някой смята, че убийствата и палежите имат нещо общо с музиката. Това са две съвсем отделни неща.

  • Абсолютно си прав, така че нека да се съсредоточим над музиката. Mayhem, които обсъждахме току-що, са една от многото групи, повлияни от Venom - все пак именно вие въведохте термина "блек метъл" с едноименния си албум преди 28 години. С какво според теб вдъхновихте цялата тази сцена - с музиката си? Или с текстовете? Или може би с отношението?

    Хмм... Като се замисля, може би е било отношението ни. Не бяхме най-добрите музиканти на света, нито пък най-великите композитори и автори на текстове, тъй като бяхме прекалено млади, но разполагахме с нещо друго - убеждение. Убеждението и твърдата вяра в това, което правим. Когато влизахме в студио за записи или излизахме на сцена за концерт, свирехме като за последно. Раздавахме се докрай. Навремето дори обичах да се шегувам, че ако сляза от сцената без рани и кръв по себе си, значи концертът ни не е бил добър! Винаги съм обичал да свиря така, сякаш от това зависи животът ми и именно това отношение намира отражение в музиката ни. Ако излезеш на сцената с това убеждение, за което говоря, можеш да свириш каквото си поискаш и тълпата неминуемо ще те разбере правилно. Усещането е невероятно! Мисля, че това важи за всяка велика група. Най-добре могат да ме разберат хората, които слушат старите ни албуми като "Welcome to Hell" и "Black Metal" - в тях има тонове неизчерпаема и неподправена енергия, създадена с цялата отдаденост на трима души. Тази енергия впоследствие предизвика верижна реакция с появата и бума на екстремните метъл жанрове, но това е друга тема. Важното за мен е, че и тогава, и след това не съм спирал да върша работата си с цялото си сърце и душа, тъй като ненавиждам половинчатите неща. Ако ще вършиш нещо, раздавай се не сто, а сто и десет процента! Живеем веднъж, така че най-добре да дадем всичко от себе си за краткото време, през което сме на този свят.

  • Venom
  • Venom се сочат за вдъхновители не само на блек метъла, но и на екстремния метъл като цяло, включително и на т. нар. Голяма траш четворка - Slayer, Megadeth, Anthrax и, разбира се, Metallica, които са били ваша подгряваща група през 1984 г. Гордееш ли се с това признание?

    Разбира се. Тези момчета се появиха на сцената около пет години след създаването на Venom,но именно ние дадохме началния тласък, така е. Когато потеглихме на първото си турне, издателите и мениджърите ни искаха да си изберем подгряваща група. Предложиха ни няколко, но аз вече бях направил избора си. Бях страшно запален по ъндърграунд сцената и имах един приятел, който ме снабдяваше с пиратски записи от концерти на все още никому неизвестни банди, предимно от Америка. Веднъж ми беше пратил видеокасета със запис от шоу на Metallica в Сан Франциско от времето, когато още са били с Dave Mustaine в състава. Спомням си, че песните бяха "Whiplash", "Jump in the Fire" и още няколко от онзи период, а Mustaine носеше фланелка с надпис "Welcome to Hell". Когато дойде време да направим първото си турне в Америка, бях категоричен - искам Metallica за подгряваща група! Та те бях най-близко звучащата до Venom група в цяла Америка!

    Скоро след като се запознахме и вече бяхме изнесли няколко концерта заедно, James Hetfield ми спомена за някаква група, която била "по-венъмска" дори и от Metallica - били от Лос Анджелис, но въпреки това свирели адски мрачна и сатанинска музика. Казвали се Slayer. Скоро след това се запознах и с тях и... Да, горе-долу по онова време цялата екстремна метъл сцена в Щатите започна да избуява и да се появяват нови и нови групи, които впоследствие станаха световноизвестни.

    И знаеш ли какво? Истината е, че сме повлияли не само на цялата траш и дет метъл сцена, но и на по-младите групи. Спомням си например деня, когато се запознах с Dave Grohl, който сега пее с Foo Fighters. Тогава той ми каза, че и тримата в Nirvana са били страшно запалени фенове на Venom. Хей, това е невероятно! Само си представи Kurt Cobain да дивее под звуците на "Welcome to Hell", ха-ха-ха! И не е само това. Знам, че Venom са повлияли на развитието и на множество други музикални течения, и то не защото на мен така ми се иска, а защото са ми го казвали хора от самите групи, примерно Pearl Jam…

  • Е, стига де...

    Да, така е, не се смей - колкото и невероятно да звучи, Venom са вдъхновили по един или друг начин дори и грънджа.

  • Така да бъде. Факт е обаче, че всички споменати групи, с изключение може би единствено на Slayer, олекотиха звученето си с течение на времето, докато вие, Venom, останахте верни на корените си. Какво е мнението ти за това развитие в музиката на Metallica и останалите им колеги?

    Не виждам никакъв проблем, а и не съм изненадан ни най-малко, тъй като винаги съм знаел, че рано или късно Metallica ще се комерсиализират. За разлика от нас, те никога не са пеели за Сатаната и подобни неща, а винаги са се стремили да бъдат метъл групата, която родителите биха одобрили. Мама и татко не биха се зарадвали, ако детето им слуша екстремните текстове на Venom, но никога не биха възроптали, ако хлапето отиде и си купи албум на Metallica. Смятам, че човек трябва да остане верен на себе си, ето защо и не мисля, че Metallica са сторили нещо грешно - просто поеха в посоката, която им отиваше най-много. Естествено, подобна посока никак не би отивала на Venom - дори не мога да си представя да се подстрижа и да започна да нося грим, ха-ха-ха!

  • Да, и на мен ми е трудно да видя в такъв образ точно теб - злият Cronos, сочен от стотици екстремни групи като едни от основните им вдъхновители... В тази връзка, не би било зле да видим и обратната страна на медала - кои музиканти оказаха най-силно влияние върху теб и Venom при създаването на групата в края на 70-те?

    Израснах с Led Zeppelin, Deep Purple, Jethro Tull, Elvis Presley, David Bowie, Marc Bolan и T. Rex и продължавам да ги слушам и до днес - дори онзи ден си поръчах поредните три диска на Jethro Tull от "Amazon". Тази музика винаги ще си остане близка до мен. Винаги ще обичам всички тези стари изпълнители, тъй като в онези години всяка банда звучеше различно от останалите. Навремето всяка група си имаше собствен стил, докато днес ми е достатъчно да разлистя някой брой на "Kerrang!", за да се убедя, че всички млади музиканти изглеждат абсолютно еднакво. Когато вляза в MySpace-профилите им и пусна песните им се ужасявам, тъй като и песните им са еднакви. Мисля, че спокойно можеш да смениш който и да е от членовете им и хората изобщо няма да усетят, че нещо подобно се е случило, тъй като звученето им е тотално шаблонно, ето защо предпочитам да слушам старите банди - не само, защото имат специфичен и открояващ се стил, но и защото продължават да ме изненадват и досега, било то с някоя неиздавана песен или с архивен концертен запис. Няма как да твърдя, че съм слушал всичко, записвано от старите групи, просто защото не съм. Ето, съвсем наскоро ми попадна албум на Bad Company, за чието съществуване дори и не бях подозирал. По дяволите, не бях чувал нито една от шибаните песни, включени в него! Нещо подобно ми се случи и в Швеция преди няколко месеца, когато влязох в един музикален магазин и се натъкнах на концертен диск на Deep Purple с парчета, които ми бяха напълно неизвестни. Усещането да попаднеш на нещо такова е страхотно! Именно затова обичам старите групи, с които израснах - никога не спират да ме изненадват.

  • Като заговорихме за "стари" групи - догодина се навършват цели три десетилетия от издаването на дебюта ви "Welcome to Hell". Възнамерявате ли да отбележите това събитие по някакъв начин?

    Обмисляме го, да. Засега обсъждаме варианта да преиздадем албумите си, като ги допълним с редки студийни и концертни записи, които все още никой не е чувал... освен мен, ха-ха, тъй като лентите са заключени в мазето ми. Надяваме се да успеем да изнесем и няколко наистина специални концерта по случай юбилея, но всичко това ще е догодина. В момента сме съсредоточени над предстоящото ни турне, което ще ни отведе и до напълни непознати за нас държави като България, след което ще се посветим изцяло над довършването на работата по новия ни албум. Очевидно времето ни до края на годината ще е добре уплътнено, но след това задължително ще помислим по-сериозно и за отбелязването на годишнината от издаването "Welcome to Hell".

  • Поддържаш ли връзка с хората, с които създадохте "Welcome to Hell" и поставихте началото на легендата, наречена Venom - китаристът Jeffrey "Mantas" Dunn и барабанистът Anthony "Abaddon" Bray?

    Не. Все още ни свързва бизнеса покрай старите албуми, които сме записвали заедно - имам предвид разни отчисления от авторски права и подобни, но съм оставил тази работа на адвокатите. И двама се занимават с различни неща и вече нямаме нищо общо помежду си - дори, доколкото знам, барабанистът работи на някакъв строеж, където мъкне тухли или нещо от сорта... Не знам точно, но май изобщо не се занимава с музика.

    Когато създавах Venom, и тримата все още свирехме в различни групи и просто се събрахме, за да свършим това, което си бях наумил. Идеята като цяло бе моя, но не ме разбирай погрешно - изобщо не искам да кажа, че Venom е едва ли не мой солов проект. Не, напротив - винаги съм твърдял, че Venom беше Cronos, Mantas и Abaddon. По онова време Abaddon свиреше в група, наречена Oberon, Mantas - в Guillotine, а аз - в DwarfStar, т.е. бяхме трима абсолютно независими един от друг музиканти, които в един момент се събраха и създадоха Venom и цял един нов стил в музиката. Единият обаче работеше в корабостроителница, другият се занимаваше с автомобилни горива, а аз бях този, който работеше в звукозаписно студио. Моя бе мечтата да създадем група, по-мрачна, зловеща и сатанинска от Black Sabbath. Аз движех записите, рисувах обложките за плочите ни и всичко останало, ето защо съм напълно убеден, че ако не се бях събрал с тези двама музиканти, щях да намеря други хора, били те от DwarfStar или от която и да било група, и отново да създам Venom. Това винаги е било моята мечта. Ако си пуснеш някой от албумите на Mantas или Abaddon, записани след като се разделихме, ще чуеш, че музиката им няма нищо общо с тази на Venom, просто защото Venom е моя мечта и мое творение.

    Не храня абсолютно никакви лоши чувства към двамата - решили са да се занимават с нещо напълно различно, в което не виждам никакъв проблем. Единственото, което мога да им пожелая, е късмет. Лично аз съм щастлив, че продължавам да се занимавам с това, което винаги съм искал.

  • Добре, нека да се съсредоточим над настоящето. Разкажи ни нещо повече за новия албум, над който работите в момента.

    Дотук нещата се получават убийствено! Чувствам се като в доброто старо време, работата върви на пълни обороти и вече разполагаме с около 25 парчета, от които да избираме. Да, колкото и невероятно да звучи, не можем да спрем да пишем песни! Страхотно е отново да свиря с хора, които истински желаят да бъдат част от Venom и се раздават изцяло, а когато човек попадне в такава ситуация, идеите започват да валят една след друга. Rage откача напълно, когато грабне китарата - сякаш се превръща в демоничен див звяр, който ражда фантастични идеи. Същото важи и за Dante - ужасно талантлив е и налага кожите адски здраво! Знам, че Abaddon отнасяше доста критики навремето, тъй като не беше особено добър в поддържането на прав ритъм, но въпреки това бе изключително идеен барабанист. Последното може да се каже и за Dante и това ми харесва най-много в него - нищо не може да му се опре, що се отнася до свирене. Готов е да посрещне всяко предизвикателство и да експериментира до безкрай, а това е едно от нещата, присъщи на Venom. Може би и заради това винаги ми е било интересно да слушам какво са сътворили групи, опитващи се да ни имитират, тъй като никога не сме прибягвали до стандартните акорди, а сме залагали на китарни постановки, които просто ни се виждат интересни. Искрено се забавлявам, когато чуя някоя група да се мъчи да свири нашите песни или просто да звучи като нас, използвайки заучени акорди - просто не се получава, хе-хе-хе...

    Не сме се отказали от експериментирането и в новия албум, разбира се. Получава се ужасно тежък и донякъде ми напомня на звученето на Venom от времето на "Welcome to Hell". Усещам, че крайният резултат ще е размазващ!

  • Кога да очакваме появата на диска?

    Първоначално възнамерявахме да го изкараме наесен, но съдейки по заетостта ни покрай предстоящите концерти, по-реалистичен срок би бил краят на тази или началото на следващата година. Със сигурност ще приключим с работата по записите и смесването до няколко месеца, а самото издаване зависи най-вече от звукозаписната ни компания.

  • Ще чуем ли нови песни по време на концерта ви в София?

    Знам ли... Ха-ха-ха-ха…

  • Е, бях длъжен да пробвам. Благодаря ти за този разговор и отделеното време. Ще се видим на 30 май!

    Да, нямам търпение да дойдем в България! Изключително много се радвам, че най-сетне ни се отвори тази възможност. Работим здраво по въпроса и ви обещавам, че ще станете свидетели на едно невероятно шоу, подготвено специално за вас - Venom's Bulgarian legions!

  • Venom