Ако в САЩ, публиката не хареса музиката ти, просто си тръгва



Интервю на Цецо Рачев с барабаниста на Cataract Ricky Durst


   Metal Katehizis: Привет от България! Какви са последните новости около Cataract?
   Ricky: Привет! Новото е, че чакаме съвсем скоро излиза новият ни албум и подготвяме концерт по този случай, който трябва да се състои на 20 март.

   Новият ви албум е озаглавен "Cataract" и излиза чрез "Metal Blade". Защо кръстихте албума точно по този начин?
   Наскоро имахме някои промени в състава, имаме страхотни нови хора - басист и соло китарист. Освен това и като звучене се развихме доста. Озаглавихме албума с името на групата, защото искахме да подчертаем че така поставяме едно ново начало за Cataract.

   Къде записахте албума и кой беше продуцент този път? Някакви проблеми по време на записа?
   Албумът беше записан с Tue Madsen в неговото "Antfarm Studio". Той е човек, който знае какъв точно звук искаме и как да го постигнем. Бяхме добре подготвени, така че нямаше някакви особени проблеми.

   Преди време качихте едно парче от новия ви албум - "The Separation of a Life Time" на профила си в "MySpace". Как се възприема звученето на албума от хората, които досега са имали възможност да го чуят?
   Определено имаме много добри реакции и от няколкото списания, които направиха ревюта досега и от други хора, които го чуха. На всички изглежда е ясно, че сме се променили в по-добра посока.

   Планирали ли сте вече турне след официалното излизане на "Cataract" и ако да, то тогава през кои страни ще мине и дали има някакъв шанс да посетите България?
   Подготвяме голямо турне за есента на 2008 г., въпреки че засега нямаме уговорена твърдо нито една дата. Силно се надявам че ще успеем да посетим Източна Европа, ще направим всичко възможно. Никога не сме били в България и се надявам че ще успеем да свирим и там - всички концерти, които сме имали досега в Източна Европа са били пълна лудница!

   Имате нов басист в състава - няколко думи за него?
   Казва се Nico и по-рано свиреше в техничната дет/траш банда Timor, както и в една бийтдаун стрейтедж група - End Of Suffering. Скоро ще го представим официално на всички чрез нашия MySpace-профил. Избрахме го сред 25 човека, които искаха да съсипят живота си свирейки за нас, ха-ха... Той е страхотен музикант и се вписа чудесно в състава.

   "Cataract" е вече третия ви албум издаден от "Metal Blade". Как оценявате работата си с този лейбъл?
   Да работиш с "Metal Blade" е удоволствие. Фирмата е независима и в нея съществува едно особено братско чувство. Те не ни казват какво и как да правим, имаме пълна свобода а това е от голямо значение за нас. Те се занимават с промоцията и продажбите, ние се занимаваме с музиката. Напълно сме доволни от това.

   Като говорим за "Metal Blade" - според теб какви са предимствата и недостатъците да бъдеш група записваща за голям лейбъл като тях?
   В сравнение с някои други музикални компании, "Metal Blade" е доста малка. Практически сме се срещали с всеки от работещите там и най хубавото е, че хората са отдадени 100% на музиката. Друго важно предимство е, че те поемат изцяло работата свързана с промоцията на албума, уреждат интервюта, разпращат промо дискове и т. н. За недостатъци не бих могъл да говоря, защото ние сме свободни да правим каквото пожелаем що се отнася до музиката ни. Разбира се, винаги рискуваме да ни изритат, ако започнем да свирим някакви бози.


   Какво ви вдъхновява за музиката и текстовете? И каква тема ще засягат текстовете в "Cataract"?
   Текстовете ни засягат много неща, пише ги вокалиста ни Federico. Става въпрос за негови размисли върху най-различни теми, които го вълнуват, проблеми, които съществуват в нашето общество. Няма обща концепция, която да свързва текстовете ни. Опитваме се да пишем за реални неща, които вълнуват хората.

   Какво мислиш за днешната метълкор сцена?
   Мисля, че този тип музика има силна подкрепа. По концерти виждам хора, които познавам от години, а също така и много нови лица. Виждам много хора, харесващи бърза и брутална музика. Затова смятам че метълкор стила ще бъде силен още дълго време.

   Има ли нови талантливи метъл/хардкор банди от Швейцария, които би препоръчал?
   Разбира се, имаме много нови банди, които заслужават внимание - Kruger, Mummakill, Disparaged, Requiem, Zatokrev, Switchback, Shallow Bloodhood са някои от имената, за които се сещам в момента, но има и много други.

   За 10 години съществуване като група кой е най-важния урок, който научихте?
   Не смятай нищо за 100 процента сигурно!

   Свирили сте доста в Европа, както и в Америка. Има ли разлика между публиката в Европа и тази в Америка и къде са най-откачените фенове?
   Няма много голяма разлика, но в Щатите ако публиката не хареса музиката ти, просто си тръгва - всички хора. Ако не харесват стила, който свириш няма да останат да чуят и една песен. Веднъж когато бяхме на турне там, в един от свободните ни дни посетих концерт на Catastrophic (група, в която свири Trevor Peres от Obituary) и там всички с изключение на може би 5 човека, си тръгнаха след като приключиха метълкор бандата Diecast, които свиреха с Catasrophic. Такова им е мисленето. Но ако харесат музиката ти, полудяват - и в Европа, и в Щатите. Забелязал съм, че на американските ъндърграунд банди им е по трудно да си организират турнетата, да съберат публика, имат проблеми дори и когато трябва да си получат парите след концерта. Може би затова много американски групи идват да свирят в Европа поне два пъти годишно.

   Да се върнем пак към Cataract - винаги съм се чудил защо избрахте точно това име за групата? Има ли някакъв особен смисъл за вас в тази дума?
   Cataract има няколко значения - болест на очите, а може и да е синоним на водопад. "Cataract" е и име на песен на вече несъществуващата хардкор банда Strain. Оттам ни дойде идеята да наречем групата така. Харесваме звученето на тази дума и затова я избрахме.

   Налага ли ви се да работите нещо извън групата или успявате да се издържате само от музиката си?
   Човече, ние живеем в Швейцария, а това е адски скъпа държава. Трима от нас работят постоянно, вокалиста ни Federico учи и работи на половин ден, а басиста ни Nico завършва университет през май и също ще започва нещо.

Ricky Durst
   А свирите ли и в други групи освен в Cataract?
   Аз лично не, но Тоm свири в една дет метъл банда - Disparaged. Nico също свири в още няколко групи освен в Cataract.

   Кой беше първия, метъл/хардкор албум, който си имал и помниш ли първия концерт, който си посетил?
   Първият албум, който си купих беше "Live after Death" на Iron Maiden през 1985 година, а първия концерт, който посетих беше на Nasty Savage и Exumer същата година. Спечелих билет за концерта от едно радио шоу! Бях хлапе и си нямах представа какво означава Nasty Savage. Дотогава си въобразявах, че няма по екстремна група от Maiden. Е оказа се, че съм грешал много!

   Това лято ще има Европейско първенство по футбол в Австрия и Швейцария. Фенове ли сте на футбола и ако да, кой според вас ще е новият Европейски шампион?
   Е това вече е много сложен въпрос, защото каквото и да кажа, някой от другите в групата ще ме убие. Сред нас има големи фенове на италианския футбол, имаме фен на Хърватска, Nico е наполовина португалец... Аз лично подкрепям Англия, но те няма как да станат шампиони, тъй като бяха достатъчно глупави, за да не се класират. Така че, май ще подкрепям Австрия, просто защото на никой друг не му пука за тях, ха-ха...

   И последни думи към българските фенове?
   Надявам се да се видим скоро на концерт!