Блицинтервю със Звезди от Ахат




   На 27 декември 2007 г. в клуб "Black Box" в София се състоя концерт-промоция на книгата "Iron Maiden: 30 години зверове", представена на българския книжен пазар от издателство "Addix". Кулминацията на вечерта бе участието на сборната формация Zef Lepplin, състояща се от членове на Еридан, Сафо, Аналгин и - емблематичния вокалист на Ахат - Звезди. Преди шоуто да започне, "Metal Katehizis" успя да спипа Звезди зад кулисите за кратко блиц-интервю, което е и първо в историята на новата Интернет медия.

   Metal Katehizis: На какъв етап е работата по новия албум на Ахат и кога ще излезе той? Приблизително колко парчета ще съдържа и с какво времетраене?
   Звезди: В момента албумът е на етап "ваканция", понеже по празниците всички са много заети - и семейно, и бизнес, и т. н. Има записани основни плейбеци, което ще рече - барабани, бас, китари, предстои да се слагат вокали, още китари, клавири и т. н., смесване и всичко останало. Времетраенето - около 10 песни ще са - близо час горе-долу ще бъде албумът.

   Има ли албума основен композитор/автор на песни и кой е той? Каква е най-общо музикалната насока на творбата?
   Това са стари парчета. Това са песни, които не сме свирили примерно от 87-а, 88-а или сме свирили за много малък период от време. Тогава свирехме малко "по-арт". "Арт" беше тогава, сега му викат "прогресив". Решихме само някои от тези песни да изкараме, както и други парчета, които сме свирили само на концерти. Искаме да ги запишем, защото в студио звучат по съвсем различен начин. Повечето неща са на Божо Главев, естествено. Текстовете са различни - има и на него, и на други хора, които пишеха тогава. През лятото свирихме едно парче на концертите - "Пролетно утро" се казва, то е горе-долу това, което ще представлява албума.

   Честа практика в последните години е преди официалната премиера на някой диск в Интернет да се пускат песни или части от песни от него. Ще направят ли и Ахат нещо подобно?
   Предполагам, че ще има информация по Интернет. Или в сайта на Ахат, или в някой друг сайт, или чрез вас ["Metal Katehizis"]....

   Имам предвид не точно информация, а парче/парчета или части от парчета...
   Да, да - задължително. Това, което се случва в днешно време трябва да го следваме, за да бъдем в крак с останалите.

   Как премина последното турне на бандата и спрямо него какви биха били плановете за едно бъдещо такова?
   Последното турне премина не точно както искахме ние, защото имахме проблеми с основния спонсор точно 10 дена преди да започне турнето и съкратихме няколко града, за съжаление. Това не значи, че ние там няма да отидем и да направим концерт догодина . Може да врътнем и по два пъти, ако станат нещата - но на този етап положението е такова, за съжаление. Албума го гласим да излезе някъде в началото на пролетта, за да може да набере скорост и ранно лято, преди да е започнал ваканционния период, да направим седем-осем концерта из страната пак.

   Ти лично откъде си набавяш музикална информация? - Интернет, радио, телевизия, други източници?
   Информацията аз лично си я набавям донякъде от вашия сайт, донякъде ходя по магазините и си търся дискове, а радио и телевизия - по-рядко, защото нямам време. Каквото чуя в колата по радиото и това е. Също имам приятели и близки, които са сериозни метъл фенове, следят сцената и ми казват, като има нещо по-интересно, знаят моя вкус горе-долу, какво харесвам аз.

   Това е първото интервю, което взима "Metal Katehizis", някакво финално послание за нашите читатели?
   Вашите читатели да са по-сериозни в действията си, говоря за читателите на "Metal Katehizis" и когато става дума за български метъл да не забравят, че би трябвало това да им е приоритет, защото все пак сме българи.

   Благодаря ти, Звезди!
   Благодаря и аз!