Човешкият дух е единственото оръжие, което може да ни спаси


iced earth

Интервю на Адриан "Maldoror" Лазаровски със Stu Block от Iced Earth
Iced Earth винаги са излизали извън конвенционалните рамки на строгия и често еднопланов свят на хеви метъла. Макар и мнозина да ги смятат за чистокръвна пауър метъл банда, в музиката на американците винаги са присъствали и недотам специфични за поджанра елементи като грегориански хорове и готик атмосфера, а емоционалните, облъхнати от меланхолия вокали на дългогодишния вокалист Matt Barlow придаваха на песните им неповторимо очарование. Ала въпреки че използвах минало време (понеже червенокосият пазител на закона за втори път се раздели със своите колеги, този път по семейни причини), Iced Earth уверено крачат напред към бъдещето. Доказателство за това е както изключителният им нов вокалист Stu Block, така и амбициозният им нов албум, вдъхновен от култови антиутопични произведения и озаглавен кратко и ясно "Dystopia". Като прибавим обстоятелството, че на 21 ноември 2011 година бандата ще гостува за първи път у нас (по покана на "Force of Rock"), необходимостта от интервю, осветляващо най-тъмните и некартографирани досега кътчета на "Вледенената земя", стана повече от належаща. Необичайно дългият разпит, на който "Metal Katehizis" подложи новото попълнение Stu Block, започна с остър демарш из музикалните селения на творческата вселена на Iced Earth, за да достигне неподозирани за нас (а навярно и за вас) измерения.
  • Metal Katehizis: Здравей, Stu, как се чувстваш като вокалист на банда като Iced Earth?

    Stu Block: Страхотно! Това е голяма чест и предизвикателство за мен! С две думи, поех на голямо пътешествие, ха-ха, което освен всичко друго, е и дяволски забавно! Това е сбъдната мечта, човече!

  • Как точно стана част от групата?

    Обадиха ми се от "Century Media", понеже Jon Schaffer още навремето - преди няколко години, когато Matt ги напусна за пръв път, за да стане полицай - ги бе уведомил, че си търсят нов певец… Та още тогава един от шефовете на лейбъла - Robert Kampf - пуснал на Jon един от моите клипове, но в крайна сметка вокалист на Iced Earth стана Tim "Ripper" Owens. При повторното напускане на Matt Jon отново се сетил за мен и помолил пичовете от "Century Media" да ни свържат. Аз веднага откликнах на предложението и двамата с Jon проведохме дълъг разговор, след което той ми изпрати три ключови песни на Iced Earth, върху които да запиша моите вокали. Записах ги, пратих му ги обратно и той много ги хареса. Така поработихме още известно време от разстояние, докато аз не му отидох на гости в Индиана, където направихме две парчета заедно. Jon остана много доволен не само от пеенето ми, но и от факта, че мога да композирам музика и да пиша текстове… Тогава вече съвсем официално ми предложи работата и аз я приех, ха-ха!

  • Излиза, че ти е било предопределено да се присъединиш към групата, ха-ха!

    Да, нещо такова! Между другото, впоследствие Jon ми сподели, че през септември 2008 година, когато аз с моята тогавашна банда Into Eternity подгрявахме Iced Earth, двамата с Matt били в бекстейджа и чули как се дера зад микрофона. Та тогава Schaffer казал на Barlow: "Тоя пич има изключителен диапазон!"

  • Що за тип е Jon Schaffer?

    Чудесен човек! Много е ерудиран и в същото време е голям шегаджия. Непрекъснато ръси разни майтапи, просто има невероятно чувство за хумор! Има невероятна самодисциплина - винаги разграничава моментите, когато трябва да се бачка яко, от времето, когато можем да се забавляваме… Най-готиното обаче е, че е не само мой шеф, но и мой адски добър приятел!

  • Значи не ти е никак трудно да работиш с него?

    Не, никак! Той перфектно знае какво иска и към какво се стреми. Съвместно написахме голяма част от парчетата в новия албум и си изкарахме страхотно, докато работехме заедно. С него се чувствам абсолютно сигурен, защото знам, че ако нещо не му хареса, веднага ще ми го каже, а няма да се муси и да трупа напрежение, което да експлодира впоследствие… И това не се отнася само за Jon, a и за цялата банда!

  • Ти наистина имаш забележителен глас. Как точно си изгради подобна техника?

    Благодаря ти, сър! По рождение имам доста добър естествен глас, който постепенно шлифовах… От много малък пея в хорове, а като ученик също участвах в гимназиални представления (бях член на шибания театрален кръжок, можеш ли да си представиш?) и така нататък… Иначе гледам да си пазя гласа - не пия много алкохол, не пуша, старая се да водя здравословен начин на живот, доколкото е възможно в наши дни, ха-ха!

  • iced-earth
  • Кои са певците, които са ти повлияли най-много?

    На първо място Bruce Dickinson! После Rob Halford, Geoff Tate, Russel Allen от Symphony X, Daniel Heiman (вокалистът на Lost Horizon, Destiny и Crystal Eyes), Devin Townsend, Jari Maenpaa oт Wintersun (за дет-вокалите) и великият Frank Zappa.

  • Доста пъстра компания… Помниш ли кое точно те накара да станеш музикант?

    Не знам, според мен винаги съм го искал… Винаги съм си мечтал да мога да се занимавам професионално с музика и да се забавлявам с това… Но с едно важно уточнение - да мога да правя онова, което ми диктува вътрешният ми глас, а не да се продавам в името на успеха… Досега успявам, дано и занапред бъде така!

  • Сигурен съм в това! Как смяташ, добре ли са представени всички аспекти на гласа ти в новия албум?

    Е, чак всички не знам - май няма блек и дет-ръмженето не е особено застъпено, но за сметка на това има доста агресивни вокални партии… Виждаш ли, работата с Jon издигна вокалното ми майсторство на съвсем ново равнище. Мисля, че феновете на Iced Earth ще останат доволни, понеже в "Dystopia" има всичко - и Халфордски писъци, и демоничен рев, и безупречни мелодични средни. А понеже смятам да продължавам да се развивам като певец, надявам се, че в следващите ни албуми ще имам възможност да дам още повече на хората!

  • Доволен ли си от отклика на Iced Earth-ската класика "Dante’s Inferno", която специално презаписахте с твое участие и подарихте на феновете по цял свят?

    Да, реакциите бяха изключително възторжени! Обожавам тази песен, тя е като злокобно пътешествие и рисува наистина страховита хорър картина! Беше голямо предизвикателство да я изпея наново, защото вътре в нея има изумително разнообразие от вокали - както по-нежни и меланхолични, така и далеч по-брутални и агресивни, а ги има и онези моменти с по-театралното, драматично звучене… Трябваше да се потопя изцяло в атмосферата и да вляза в кожата на разказвача, нали разбираш, но като голям хорър фен това не представляваше никакъв проблем за мен! И накрая просто я изпях с цялото си сърце!

  • Да, определено си свършил невероятна работа! Да се насочим към актуалния ви диск "Dystopia". Как би го представил с едно изречение?

    Хъм, трудна работа, но ще се опитам… Ярко, многолико и запомнящо се пътешествие с влакче на ужасите през света на човешкия дух, ужаса и чезнещата свобода, това добре ли беше?

  • Супер е! Можеш ли да сравниш новия диск с някой от досегашните албуми на Iced Earth?

    Може би донякъде с "Horror Show", но не толкова като музика, колкото като тематичен подход, понеже "Dystopia" хем не е концептуален, хем е базиран на сходни теми, предимно от антиутопичните класики в литературата и киното… Макар че има и няколко песни, които излизат извън тази концепция. С две думи, опитахме се да направим албум за кошмарните светове, в които свободата е мъртва, хората живеят като затворници в градовете, всичко е под контрол и човешкият дух е единственото оръжие, което може да ни спаси.

  • Чух, че две от парчетата са свързани със сагата "Something Wicked" и зловещия й антигерой Set Abominae, който краси обложките ви…

    Да, това са първата и последната песен - съответно заглавната ("Dystopia") и близо 8-минутната "Tragedy Аnd Triumph". В албума "The Crucible Of Man" оставихме Set Abominae като господар на света, а тук виждаме хората в едно зловещо бъдеще, обитаващи полицейски държави с чудовищна степен на контрол и репресии… Специално "Tragedy Аnd Triumph" ми е адски любима - мисля, че това е перфектният финал към албума, който събира в едно всички идеи в него и завързва на един възел всички тематични нишки.

  • Предполагам, че парчето "V" е вдъхновено от изключителния графичен роман на Алън Мур "V като Вендета", който впоследствие бе екранизиран от братя Уашовски?

    Точно така. Макар че - ако трябва да съм честен, - не знам защо навремето бях пропуснал и книгата, и филма. Но ето че една вечер Jon ме попита дали съм го гледал и щом разбра, че не съм, веднага ми го препоръча с думите: "О, непременно трябва да видиш това!" Изгледахме го заедно, след което аз бях като зашеметен! Седнах и тутакси написах текста към песента, а Jon ме наблюдаваше, ухилен под мустак, и си пийваше "Джони Уокър".

  • Би ли посочил и други ключови антиутопии, които са ви вдъхновили за албума?
    stu block

    Ще се опитам, макар че трябва да питаш Jon по този въпрос, защото той е най-навътре в нещата… Значи от филмите - неща като "Метрополис", "Бразилия", "Матрицата", "Градът на мрака" (изключителен филм от 1998 година, останал недооценен от широката публика - Б. а.), "Зеленият Сойлент" (култова лента от 1973-а с Чарлтън Хестън по романа на фантаста Хари Харисън - Б. а.), "Беглецът по острието" на Ридли Скот и "Равновесие" ("Equilibrium" с участието на Крисчън Бейл и Шон Бийн - Б. а.), от книгите - "Прекрасният нов свят" на Олдъс Хъксли, а от музиката - "2112" на Rush, "The Wall" на Pink Floyd и "Operation: Mindcrime" на Queensryche. Както беше "Horror Show" с хорър-класиките, така е и "Dystopia" с антиутопиите…

  • Но преди малко сам каза, че не всичко в диска е строго подчинено на тази тема…

    Да, някои от текстовете не са антиутопични - като "Anguish Of Youth" например, която разказва за момиче, което се намира на ръба на самоубийството, или "End Of Innocence". Написах тази песен специално за майка ми, която в момента се бори с рака, и се гордея изключително с композицията, която се получи… С нея отворих сърцето си пред феновете, споделяйки неща, които дълго време таях в себе си. За "Days Of Rage" пък се вдъхновихме от икономическата криза и сгромолясването на финансовата система в САЩ, но като се замисля, май това си е антиутопична тема, ха-ха!

  • Да, тъкмо щях да те питам дали само изкуството ви е вдъхновило за създаването на "Dystopia", или и светът, в който живеем, има пръст в тая работа?

    Абсолютно! Ако се огледаш наоколо, ще видиш, че дори и съвременните хора да не живеят като затворници в градовете, те са заложници на правителствата и роби на технологиите… Виж какво стана с глобалната криза, с краха на финансовата система в Америка, с всички тези войни по света… Нещата определено не отиват на добре!

  • Как оценяваш сегашната ситуация в Съединените щати?

    Мисля, че Америка сериозно е загазила! Страната страда от съществени политически и финансови проблеми, които нямат прецедент в досегашната й история. Силно се надявам, че тези проблеми ще бъдат разрешени без насилие, обаче има много хора, на които вече окончателно им е писнало от лъжите и наглостта на държавата, ето защо не мога да кажа как ще приключи всичко това… Виж какви многочислени протестни демонстрации се събраха на Уолстрийт срещу произвола на световните банки! Мисля, че е крайно време всички хора да се събудят и да направят нещо по въпроса!

  • Да, гражданското недоволство в Щатите непрекъснато расте…

    А най-лошото е, че гражданското недоволство е на една крачка от гражданската война. Да се надяваме, че няма да се стигне дотам, но… проблемите наистина са големи. И тенденциите са доста плашещи. Всички си мислим, че живеем в свят, където господства демокрацията, обаче всеки, който се вгледа по-задълбочено в системата, ще открие, че тази демокрация е привидна и фалшива. И до голяма степен хората сами са виновни за създалото се положение - не знам дали знаеш, но в момента голяма част от американците се вълнуват повече от това кой ще спечели "Америкън Айдъл" или някоя друга риалити простотия, вместо от това какво се случва в заобикалящия ги свят и как банките най-нагло ограбват живота им…

  • Какво според теб би трябвало да направят хората, за да противодействат на тези негативни тенденции?

    На първо място - да четат повече и непрекъснато да се самообразоват. Само образовани и мислещи хора могат да създадат гражданско общество. Трябва да се интересуваме какво става извън нашия дом и да държим сметка за това как нашите правителства харчат нашите пари. Това е най-добрият начин да се въоръжим срещу произвола на властта. Освен това всички трябва да познаваме добре историята, за да се учим от грешките в миналото и да не ги повтаряме. Историята е невероятно съкровище от знания и велик учител.

  • За съжаление обаче съвременният свят показва, че май не сме особено добри ученици… Оптимист ли си за съдбата на човечеството?

    Твърдо да. Вярвам, че всеки от нас държи съдбата си в ръце и може да промени живота си към по-добро. Както вече ти казах, човешкият дух е по-силен от всичко, Adrian! И онези, които се опитват да го смажат и потиснат, ще получат горчив урок! Защото човешкият дух е несломим.

  • Радвам се, че отдаваш такова голямо значение на четенето на книги… Какви са личните ти пристрастия?

    О, аз не просто обичам да чета - аз обожавам да чета! Хорър, антиутопии, алтернативна история, политически трилъри… Най-важното за една книга е не само да ми достави удоволствие, но и да ме накара да се замисля. Ето защо много харесвам Стивън Кинг, с чиито романи израснах...

  • Много ми е приятно да си говорим на тези теми, но времето напредва, а още не съм те питал за предстоящия ви концерт в София. Какво очакваш от него?

    Нямам търпение да забием при вас, защото ще е за първи път не само за мен, но и за цялата банда. Очаквам едно незабравимо рок-преживяване, което ще разтърси всички в залата! Ние ще бъдем във върхова форма - гарантирам го - така че единственото, което желая, е да дойдат колкото се може повече хора! Така че разчитам на теб, Adrian! Нека този наш разговор достигне до възможно най-широк кръг от читатели!

  • "Metal Katehizis" е най-популярният сайт за рок и метъл в България, така че бъди сигурен в това. Знаеш ли всъщност нещо за нашата страна?

    Всъщност не. Как би ми я описал… с едно изречение, ха-ха?

  • Малка страна с прекрасна природа и още по-прекрасни жени.

    О, това звучи страхотно, човече! Не знам как ще дочакам 21 ноември, ха-ха!

  • А вие какво сте ни подготвили… ако не е тайна?

    Едно изключително интензивно и енергично шоу! Използвам случая да обявя, че много държим да се срещнем с нашите български фенове, да поговорим с тях и да се разходим насам-натам, нали разбираш… Чух, че сте прекрасни хора…

  • Да, българските метъл фенове са сред най-емоционалните и ерудирани метъл фенове на света. Ще останеш изненадан колко много хора ще знаят текстовете на песните ви и ще пеят с теб!

    Сериозно? Е, значи се надявам да хвърлите по нас само няколко изгнили домата, ха-ха! Шегувам се, естествено! Та пак да повторя - никой няма да си тръгне разочарован от концерта ни!

  • Ще разкриеш ли имената на някои от парчетата, които смятате да ни изсвирите?

    Разбира се. Значи със сигурност ще направим "Dante’s Inferno"… "Damien"… "Pure Evil"… "Burning Times"… "Stand Alone"… Що се отнася до новия албум, мисля, че ще изпълним "Dystopia", "Anthem" и "V"… останалата част от сетлиста ще бъде уточнена малко по-късно.

  • Ти самият помниш ли първия концерт, на който си бил?

    Сигурно ще прозвучи малко странно, но беше шоу на Green Day…

  • iced earth - dystopia
  • Да, наистина ме изненада.

    Чакай да чуеш цялата история! Всъщност аз исках да отида на концерт на Iron Maiden, обаче бях още ученик и нашите не ме пуснаха. Бил съм малък и прочие глупости. Ето защо първият концерт, който успях да посетя, се оказа този на Green Day. И знаеш ли какво? На живо ме разочароваха. Казах си, че имам нужда от нещо по-тежко, по-динамично… Втората група, която гледах на живо, вече беше Iron Maiden и наистина останах възхитен. Какво ти възхитен, направо ми отнесоха главата. След тях отидох на Judas Priest и колелото яко се завъртя… Вече знаех точно какво търся и искам от музиката.

  • Кой от албумите на Iced Earth ти е най-любим?

    Може би "Burnt Offerings". Да, той и "Horror Show". Особено "Horror Show", понеже звучи невероятно епично, а и самите теми са ми изключително близки - нали съм голям хорър фен… Никога няма да забравя как стоя в тъмната си стая, слушам албума и разглеждам буклета на мъждивата светлина на джобното си фенерче. Направо тръпки ме полазваха, човече!

  • А помниш ли първия път, когато изобщо чу песен на Iced Earth?

    По това време бях голям фен на King Diamond… Влизам значи в музикалния магазин, питам за нещо ново и веднага ми препоръчаха "Burnt Offerings", понеже знаеха, че имам голяма страст към хоръра. Още щом чух първото парче - едноименното - бях като ударен с чук по главата! Няма да ти обяснявам как се почувствах пък на края на албума, с могъщата "Dante’s Inferno"… Оттогава им станах заклет почитател!

  • Какво мислиш за Matt Barlow?

    Той е абсолютно невероятен певец. Боготворя го още преди да стана част от Iced Earth. Освен уникален вокалист, Matt е и страхотен човек. Всеки път, когато сме говорили, съм оставал поразен колко естествен и земен човек е. Никаква звездомания, никакви надувки!

  • А какво мислиш за Tim "Ripper" Owens?

    Питая безмерно възхищение и към него. От толкова години следя развоя на кариерата му и прилагам в действие вокалните му похвати… Това е един от певците с най-добра техника в съвременната сцена. Владее до съвършенство гласа си - чуй само какви неща прави с трибют бандата Dio Disciples и ще ти падне шапката!

  • Вярно ли е, че Jon Schaffer всъщност е уволнил Tim "Ripper" Owens още преди да е имало изгледи за завръщането на Matt в Iced Earth?

    О, не знам, човече. Трябва да питаш Jon за това.

  • Кажи ми честно - не се ли боиш, че някой ден Matt отново ще се върне в групата?

    Matt може да прави, каквото си поиска. Ако той реши да се върне и ако Jon се съгласи да го приеме обратно, аз няма да мога да сторя нищо, освен да се оттегля. И то - държа да отбележа - без никакви лоши чувства! Съвсем наясно съм с това. От всичко, което знам обаче, Jon ме иска в Iced Earth за дълъг период от време, така че в момента не мисля за подобни неща.

  • Как смяташ, чии песни биха те затруднили повече - тези на Matt или тези на Tim?

    Мисля, че тези на Tim. И то не защото се затруднявам от високите, а защото в самия му тембър има нещо стръвно, бясно и стържещо, което е просто част от блендата му… Например последния куплет в "Declaration Day", който започва с "With virtue as our beacon…" А парчета като "Ten Thousand Strong" и "Declaration Day" са сто процента задължителни за сетлиста, понеже имат изключително силни послания. Така че и Tim, и Matt са много, много големи, но аз за нищо на света не искам да ги имитирам. Защото те са си те, а аз съм си аз. Jon също не иска да бъда техен клонинг. А ако понякога вокалите ми напомнят за тях, това ще бъде само защото музиката на Iced Earth стихийно отприщва тази част от теб.

  • На финала на дългия ни и безкрайно интересен разговор искам да те помоля да се обърнеш директно към българските фенове на Iced Earth.

    Елате на концерта, приятели, и ще си изкараме страхотно! Не пропускайте възможността да ни видите за първи път! Хеви метъл, приятели… хеви метъл завинаги!