Davey Rimmer от URIAH HEEP: "Рокаджиите вече не са черните овце на обществото"

5 фев 2019, 12:51 ч. 2603 / 9 1
пред./следв.

   Групата, която през 1988 г. прокара пъртина през Желязната завеса, посещавайки всички окръжни градове (над 20) на тогавашната Народна република България, и нееднократно гостува у нас и след "демократичните промени", се завръща отново в родината ни. 31 години след епохалното си турне в социалистическа България и 50 години след основаването си URIAH HEEP ще отбележат половинвековен творчески юбилей на 6 февруари в зала "Универсиада" в София по покана на "BGTSC". По този повод WeRock.bg се свърза с басиста и беквокалист на URIAH HEEP Davey Rimmer за интервю, чието време не достигна, за да обсъдим всички въпроси за рок банда с подобна кариера. Ето въпросите, на които успя да отговори музикантът.

 

uriah heep

 

WeRock.bg: В наши дни няма много групи, които могат да се похвалят с факта, че 50 години по-късно са все още активни. Поколението ви изгради цяла една култура, която премина през различни епохи и днес е по-силна от всякога...
Davey Rimmer:Всичко се свежда до музиката... URIAH HEEP и останалите групи от това поколение се радват на такава продължителност заради качеството на песните. Адски много обичам моментите, в които по-млади фенове слушат и се радват на албуми, издържали проверката на времето. А и това е единственият начин да бъдеш рокаджия... Ставаш такъв от малък и това си остава с теб.

Кой е най-добрият урок, който научихте през тези пет десетилетия?
Постоянството е една от най-важните черти, които всеки музикант трябва да притежава. През всичките тези години Mick всеки път успява да надмине себе си, за да напише музика, която ще се хареса на феновете и ще бъде слушана често. Ако не се отказваш от мечтите си и наистина обичаш това, което правиш, то рано или късно хората ще усетят това в теб.

Случвало ли ти се е да изпитваш трудност при балансирането на музикалния и личния аспект от твоя живот?
Когато се занимаваш професионално с музика, едно от най-трудните неща, през които трябва да преминаваш, е фактът, че често си далеч от хората, които обичаш. Ние с URIAH HEEP постоянно пишем музика или сме някъде на турне. Това е цената, която трябва да платим... За щастие семействата ни осъзнават тези неща, приемат ги и ни подкрепят в това, което правим.

Музикантите са хора, които по един или друг начин, успяват да подобрят живота на другите. Какво според теб спира, например политиците, да правят същото?
Музиката, както и други форми на изкуство, помагат на хората да избягат от проблемите си и реалността, в която живеят. Когато един човек дойде на наш концерт, той забравя всичко това и се отдава на една безгрижна вечер, изпълнена с музика. Политиците нямат тази сила, тъй като за съжаление, политиката разделя хората.

Смяташ ли, че с годините повечето хора спряха да гледат на рок и метъл феновете като на черните овце в обществото? Ако да, на какво смяташ, че се дължи тази промяна?
Безспорен факт е, че в миналото ние бяхме черните овце на обществото, но с времето това се промени поради факта, че музиката ни стана доста по-популярна. В днешно време има доста рок и метъл фестивали из цял свят.

URIAH HEEP е една от групите, пред чиито очи тежката музика се роди и продължава да се развива. Какво си спомняш от онези години, което може да бъде видяно и днес?
Радвам се да видя, че много млади групи държат тежката музика жива и все още се изявяват с истински инструменти в ръцете си. Напомнят ми за дните, в които започнах да свиря.


Мислиш ли, че реюниъните се превръщат в следващия успешен трик на музикалната индустрия?
Реюниъните винаги ще бъдат релевантни ако има хора, които си купуват билети за тези събития. Промоутърите търсят такива събития, тъй като са неделима част от музикалния бизнес.

Какво мислиш за концертните холограми и начина, по който стават все по-популярни?
Холограмите ще станат още по-разпространени тогава, когато технологията се подобри.

Имайки предвид богатата ви дискография, сигурно ви е трудно да съставите сетлист, който ще представи най-добрите моменти от историята на групата? С какво концертът в София ще се превърне в поредната разнообразна и значима вечер за феновете ви тук?
Адски щастливи сме, че имаме възможността да се завърнем в България. Страна ви е едно от местата, където се радваме на най-топло посрещане. Съставянето на сетлист е наистина трудно, тъй като има адски много песни, от които трябва да изберем. Стараем се да изберем както любими хитове, така и най-доброто от новия ни албум "Living the Dream". Както е при всеки друг музикант, така и ние самите бихме искали да изсвирим всичките ни предпочитани парчета, но това би отнело адски много време, хаха. Има много страхотни песни и би ни се наложило да стоим на сцената с часове.

Благодаря ти за отделеното време и това, че избрахте България като една от спирките на настоящото ви турне, Davey. Пожелавам ти всичко най-добро и нека празненствата за 50-годишнината ви да бъдат неспирни и незабравими.
Благодаря ти за проявения интерес. Нямам търпение да се завърнем в София... До тогава!


Автор: Eino
Снимки: Герасим Трифонов, "Frontiers Music"

 



Коментари   (1)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Иван Иванов 7.02.2019 09:38:14 отговори + 5 0
ИИЯЯЯЯААААаАааааааАаааааа!
Баси концерта!
Мик Бокс беше като Оби Уан в четвърти епизод!
Завръщането на джедаите!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".