Добрият певец се учи цял живот


Circle II Circle

Интервю на Адриан "Maldoror" Лазаровски със Zak Stevens от Circle II Circle
В ранния следобед на 17 май 2009-а "Metal Katehizis" получи уникалната възможност за интервю лице в лице с харизматичния Zachary Stevens или просто Zak - бивш вокалист на титаните Savatage и настоящ фронтмен на Circle II Circle. Ето какво сподели самият той специално за вас, нашите верни читатели, броени часове преди втория си концерт на родна земя.
  • Metal Katehizis: Много се радвам да те видя, Zak! Първият ми въпрос е свързан с настоящото турне - как мислиш, какво според теб го отличава от предишните?

    Zak Stevens: Може би местата, където свирим за първи път Както знаете, бях в България през 2001-а ...

  • През 2003-а

    Да, точно така, съжалявам за грешката си. Както и да е, сега сме тук едва за втори път и не познаваме страната ви. Сега например изнесохме два концерта в Румъния - нито Savatage, нито Circle II Circle са свирили там, - и беше фантастично! Същото се отнася и за Сърбия… Всички тези нови преживявания ни действат невероятно добре и ни зареждат с енергия, а възторгът и въодушевлението, с които ни посрещат феновете ни, навсякъде са колосални!

  • В този ред на мисли какви спомени имаш от предишното си гостуване в София?

    О, връщате ме към доста интересни моменти от живота ми! Тогавашният концерт беше първото шоу от турнето ни и вместо всичко да потече по мед и масло, стартирахме с неприятна изненада - багажът ни се изгуби някъде по трасето и не долетя заедно с нас! Нямахме нито сценични дрехи, нито нищо! Трябваше да вземем на заем от другите групи и сигурно сме изглеждали ужасно тъпо! Сега, за щастие, нещата стоят далеч по-добре - имаме си собствен бус, всичко си ни е вътре и няма опасност от подобен инцидент!

  • А и този път, за разлика от предишния, сте хедлайнъри ...

    Да, точно така. Бъррр, като се връщам назад към онази случка, сега ми се струва забавна, ала по онова време хич не изглеждаше така. Бяхме много притеснени и изобщо ... но стига сме говорили за това.

  • Окей. През 2003-а ти се раздели с музикантите си и всички те отидоха при Jon Oliva. Защо стана така?

    Тогавашната ситуация беше следната - всички се събрахме и заедно решихме, че ще е най-добре момчетата да се присъединят към Jon, а аз да си сформирам нов състав, с който да продължа. И, както виждате, вече седем-осем години съм си все с него! По този начин всички останахме доволни - и бившите ми колеги, и аз, и Jon, че и сегашните ми музиканти… понеже иначе едва ли щяхме да се съберем и да направим всички онези неща, които направихме.

  • Circle II Circle
  • Но с Jon си останахте приятели, нали?

    Двамата с него сме повече от приятели. Както знаете, той ми помогна с написването на доста песни за Circle II Circle… Двамата редовно се виждаме, засичаме се в студиото ... Jon продуцира доста млади банди и често ми казва: "Би ли помогнал на тези момчета? Мисля, че имат нужда от човек като теб." Наскоро двамата даже изпълнихме дует в проекта "Rock Star Superstar" в Лос Анджелис, да не споменавам колко пъти съм пял "Chance" и "Edge Of Thorns" с Jon Oliva's Pain… Така че, както виждате, отношенията ни са просто страхотни.

  • След като продължавате да сте близки, да те питам онова, което всички поклонници на Savatage очакват с трепет - евентуална възможност за скорошен реюниън?

    Мога да ви уверя, че когато точният момент настъпи, това веднага ще се случи. Въпрос единствено на време е. От моя страна има готовност и желание, но всичко зависи от Jon Oliva и Paul O'Neil.

  • Силно се надявам този реюниън да донесе не само турне, но и студиен албум ...

    Естествено! И не само албум и турне, но и DVD!

  • Каква точно е ролята на Paul O'Neil в последните албуми на Savatage?

    Продуцент, автор на парчета ... всичко. Той е единият от двамата шефове. Шеф номер едно е Jon, а шеф номер две - Paul. Понякога даже се случва той да взима повече решения и от Jon.

  • Може ли да се каже, че Paul O'Neil е oнова, което липсва на Savatage в момента?

    Не бих казал, защото той по-скоро е човекът, който взема решенията, засягащи бъдещето на групата, и не толкова нейното настояще.

  • Защо за корицата на "The Wake of Magellan" сменихте логото на бандата?

    О, да ти кажа честно, не знам. Имаме толкова много различни лога, че да ти се завие свят. Сигурно е станало така заради художника ...

  • Може би ти е втръснало от този въпрос, но я кажи откъде точно идва названието Savatage - знаем, че е съшито от две думи, но някои (включително и вездесъщата "Уикипедия") твърдят, че тези думи са Avatar и Savage, а други - че са Avatar и Sabotage ...

    От историята, която Jon и Chris (лека му пръст!) са ми разказвали, мога да ви кажа, че вярно е второто - думите са Avatar и Sabotage!

  • Circle II Circle
  • Да се насочим към последния ти албум "Delusions of Grandeur". Не е концептуална творба, нали?

    Не, макар че звучи като такава, ха-ха! Когато го записахме, си казах, че в него има ужасно много емоция и дълбочина, както и нови за нас територии. С всеки наш албум се стремим да открием нещо ново и това важи с пълна сила за "Delusions of Grandeur", ала при него всеки член на групата - включително и барабанистът ни - даде невероятно силни идеи.

  • А твоята роля каква е по принцип?

    Аз съм човекът, който завършва нещата. Когато ми подхвърлят дадена инструментална идея, аз написвам текстовете, измислям вокалните линии, аранжирам песента и й придавам онзи окончателен вид, в който й се радват феновете.

  • Какво искаш да кажеш с подобно заглавие - "Мания за величие"?

    О, това е просто шега към колегите от музикалния бизнес. Нали ги знаете - всички се мислят за най-голямата работа и не спират да тръбят: "Аз съм най-добрият! Моите хора са най-добрите!" и т.н. Просто ми се прииска да им кажа: "Успокойте се! Никой не е най-добрият, защото винаги се намира някой, който да е по-добър от него!"

  • Разкрий някои тайни от възкресяването на някогашната ти група Wicked Witch заедно с барабаниста Jeff Plate...

    Албумът вече е напълно готов, обаче се наложи да сменим името на бандата (заради някакво момичешко групе) и тя вече се казва Machines Of Grace. Запомнете го добре. Официалната уеб-страница е www.machinesofgrace.net. Там можете да чуете и две от песните от предстоящия диск. Те ще са 12 и съм сигурен, че ще породят голям интерес, понеже са много различни от Savatage и Circle II Circle.

  • Какво ще се случи със Circle II Circle при реюниън на Savatage?

    Нищо. Групата ще продължи да съществува, ще записваме албуми и ще ходим по турнета. Все пак Circle II Circle, за разлика от Savatage, си е мое собствено творение, мое собствено дете, и там мога да си правя всичко, което си поискам. Докато в Savatage пея песни, написани от други хора. Там непрекъснато ти повтарят: "Не! Не вярвам, че можеш само толкова! Сигурен съм, че можеш и още по-добре! Хайде, направи го! Дай си малко повече зор!" Далеч по-приятно е да пееш свои собствени песни и свои собствени думи, които изразяват твоите собствени чувства.

  • Ти си един от най-добрите рок вокалисти в света. Как успя да усъвършенстваш гласа си до такава степен?

    Благодаря за комплимента. Първо, имах известен талант и започнах да пея още на 9-годишна възраст. Иначе в рока влязох като барабанист, но пеещ барабанист - размахвах палките и пеех в същото време! Редовно правехме прослушвания за певци, но след всяко от тях момчетата от бандата ми казваха: "А, не става! Та ти си по-добър. Значи продължаваш ти да пееш, докато не намерим някой, дето наистина да става за тая работа." Постепенно тръгнах на уроци по пеене, понеже само дарбата не е достатъчна. Един вокалист трябва да се научи как да използва гласа си и той да му служи дълго време, а не да го използва безразсъдно и накрая да го разруши. Когато сме на турне, не пия и не пуша. Даже тръгнах и по музикални училища и де факто там се сдушихме с пичовете от Wicked Witch. Когато бях на 22, се записах в прочутия "Guitar Institute of Technology" в Калифорния, или накратко "GIT". Там например, ако те хванат да пушиш, моментално те изключват! Искам да отбележа, че продължавам да ходя на уроци по пеене даже и сега - взимам по два урока на месец… Добрият вокалист се учи цял живот. Има и нещо друго - за 10-12 месеца човек може да усвои основните закони на пеенето, но са му необходими минимум 7 години, докато се научи как да ги прилага както трябва. Какво друго… А, да - пия много вода и гълтам витамини и хранителни добавки. Между другото, аз също давам уроци - на младежи между 12 и 26-годишна възраст, - и вплитам в уроците си не само академични знания, но и собствения си опит, придобит по време на турнета и студийни записи. Никога няма да забравя първите ми концерти със Savatage - тогава знаех много по-малко за пеенето и гласа си, отколкото сега, и всяка сутрин се будех със страшни болки в гърлото. Не можех даже да говоря!

  • Кои вокалисти ти оказаха най-голямо влияние, когато започваше?

    Човекът, който ме накара да се занимавам с музика, беше Bruce Dickinson. Бях в гимназията, когато гледах на живо Iron Maiden през 1983-а, и помня как си казах: "Искам да работя това!". Другият ми герой е Ronnie James Dio - вижте го, на 60 и кусур години е, а гласът му звучи брилянтно! Той ми дава надежда, че певецът може да се съхрани за доста дълго време. Другите са Rob Halford, Geoff Tate, David Coverdale и всички големи метъл певци от 80-те. Това е времето, през което израснах, и именно тогава открих най-любимите си групи!

  • Какво да очакваме от шоуто довечера?

    Подготвили сме добър сетлист с парчета от новия албум, както и от всички останали, може би без "The Middle of Nowhere", задължително ще направим "Wathcing in Silence", ще има и специална Savatage-част с три или четири песни. Чака ви хубав сет.

  • И накрая - посланието ти към българските фенове?

    Искам просто да им благодаря, че са ни подкрепяли през годините. Ние се радваме много, че най-сетне се върнахме, извиняваме се, че ни отне толкова много време, нямаме търпение да се срещнем. Само рокендрол!

  • Circle II Circle