Fred от KREATOR: "Метъл феновете сами желаят да бъдат черните овце на обществото"

20 юни 2023, 16:13 ч. 1694 / 24 2
пред./следв.

   В разгара на това лято у нас отново ще гледаме KREATOR - едни от любимците на родната публика. Концертът им ще се състои на 29 юни по покана на "Fest Team" и ще се проведе в рамките на концертната серия "Sofia Solid" на столичния колодрум "Арена София". По този повод се свързахме с немските траш метъл легенди и проведохме интервю с басиста им Frederic "Fred" Leclercq.

   Макар и предстоящото им идване в България да е осмо поред, разговорът ни с Fred е първото интервю на KREATOR за WeRock.bg. Обсъдихме актуалния им албум "Hate Uber Alles", някои от най-належалите проблеми в концертната дейност, появата на метъл групи в популярни продукции на "Netflix" и др. Какво точно си казахме може да прочетете по-долу.

 

kreator - sofia solid 2023

 

Здравей, Fred. Времето ни е ограничено, та нека да започваме. KREATOR е група с богата история, съдържаща в себе си 15 студийни албума и безброй концерти. Самият ти стана част състава през 2019 г. Как ти се отрази тази промяна и би ли разказал за нагаждането ти спрямо останалите членове след като се присъедини към тях?
От една страна бях адски щастлив, а от друга се почувствах и облекчен. Не се чувствах музикално удовлетворен в DRAGONFORCE. Тук не визирам личните си отношения с тях. Останахме си доста добри приятели. Бяхме на път да завъртим поредното колело с нов албум, който не ми допадаше, та възможността се появи в точния момент. Познавам Mille от около 20 години и през това време ние неведнъж сме се срещали. Затова и нагаждането към състава на KREATOR беше плавно. Бързо стигнах до момента, в който чувствах, че съм част от тях от много повече време.

Откакто се присъедини към KREATOR бандата е издала един студиен албум. Това е "Hate Uber Alles" от миналата 2022-ра. Как гледаш на него в сравнение с предшествениците му?
Смятам, че е добра комбинация между последните албуми "Phantom Antichrist" и "Gods of Violence" и същевременно е по-директен от гледна точка на продукцията. Спомням си, че когато обсъждахме музикалната му посока, всички искахме едно и също нещо - да върнем част агресията на ранните албуми и да я обвържем с мелодиите от актуалните творби.

Музикалният бизнес е адски динамична среда. Особено през последните няколко години. Как се справяте с множеството проблеми и какви са някои от най-важните уроци, които научи?
Въпросът ти никак не е лесен... Безспорен факт е, че доста неща се промениха. Най-важното е да правиш това, което смяташ за правилно без да насилваш момента. KREATOR е в късметлийска позиция, тъй като сме утвърдено име в бизнеса. Имаме лукса да не се притесняваме за всичко, тъй като сме достатъчно успешни. Разбира се, всичко това е благодарение на лоялната ни фен база. Въпросът е доста сложен и бих могъл да прекарам часове, говорейки за всеки един аспект от индустрията.

Силно впечатление прави, че бандите говорят за конкретни финансови проблеми - от високите такси за мърч, та до самото поскъпване на самите турнета. Например, има групи, които продават стоките си извън територията на местата, на които свирят, за да избегнат високите такси на дадена зала или клуб. Какви проблеми срещате вие в KREATOR?
Ние също сме се сблъсквали с този казус за мърчъндайза. За съжаление сме чували за него както от нашия персонал, така и от други колеги музиканти. Кофти е когато бандите разчитат основно на приходите от мърчъндайз и същевременно трябва да отделят голям дял от тях за местата, на които свирят. По отношение на самите турнета - всички цени скочиха значително. Тук говорим са гориво, самолетни билети и т.н. Проблемът се корени именно в тези неща и от там нататък се получава ефектът на доминото.

Какви мерки, според теб, трябва да се предприемат, за да се намери някакъв изход от тази ситуация?
Откровеният ми отговор е, че нямам идея. Иска ми се да имаше някакво лесно решение, но не виждам такова. Ако имах някакво решение, за което бях сигурен, че ще проработи в световен мащаб, щях да го споделя с всички. За съжаление, положението е такова, каквото е. На този етап съм благодарен, че въпреки всичко, имам възможността да обикалям света и да правя това, което обичам.

Песента "Pleasure to Kill" на KREATOR беше включена в немския сериал "Dark". Същото се случи и с "Master of Puppets" на METALLICA, но в друга продукция на Netflix - "Stranger Things". Според теб, какви позитиви би могъл да извлече метъл жанра от подобен тип колаборации?
Страхотно е когато тежката музика получава шанса да достигне до по-широка аудитория. Метъл феновете често изпитват противоречиви чувства спрямо комерсиалния успех на любимите си банди. В същото време не разбират защо други хора критикуват или не харесват този тип музика, но ако дадена група стане популярна отвъд метъл средите, те започват да говорят, че тя се е продала. Лично аз се изкефих да чуя KREATOR в "Dark" и METALLICA в "Stranger Things". Би било страхотно ако някои хора, които никога не са ни чували, попаднат на тези сериали и си кажат "Еха, това звучи страхотно. Ще им обърна допълнително внимание!".

По отношение на това явление, смяташ ли, че хората вече не гледат толкова сериозно на метъл феновете като на черните овце на обществото?
Ами, всъщност, метъл феновете сами желаят да бъдат черните овце на обществото. Поне аз смятам така и все още донякъде го чувствам по този начин. Мисля, че определено срещаме по-голяма приемственост от обществото. Бунтарското в нас все още го има, но от гледна точка на това, че самата музика е агресивна и до известна степен служи за справяне с негативните емоции, които изпитваме. Хората започват да осъзнават, че може и да изглеждаме начумерени, но всъщност сме адски мили същества.

Предстоящият концерт на KREATOR в България ще бъде един вид юбилеен, тъй като през 2023-а се отбелязват 30 години от първия концерт на групата у нас. Ти обаче ще бъдеш тук за пръв път. Имаш ли някаква идея относно сетлиста и изградил ли си вече очаквания за идването ти тук?
Да, никога преди не съм бил в България. Нямам търпение да се срещна с феновете и да опитам местната храна. По отношение на сетлиста ще ми бъде трудно да навляза в конкретика, тъй като не сме го обсъждали. KREATOR имат богата дискография. Когато имаш толкова много албуми зад гърба си е трудно да намериш баланса между старите и новите парчета. Докато някои от тях са подходящи за концерти, то други не чак толкова. А и дори да имах представа какво ще свирим, не бих искал да издавам.

Благодаря ти за отделеното време, Fred. Оставям последните думи на теб!
Искрени благодарности за подкрепата и до скоро!

 

Автор: Eino


frederic leclercq



Коментари   (2)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Ама разбира се 21.06.2023 10:00:23 отговори + 3 3
Метъл не е равно на заубеняк, но метълът привлича много загубеняци. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Рьоне 20.06.2023 18:30:17 отговори + 14 0
Това съм аз - Льоклер!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".