Голямата четворка е това, което е в момента



Интервю на Envy с Kerry King от Slayer
Снимки: Satyr, Slayer Promo
"В София ще свирим около час. Вече сме изготвили сетлиста за шоуто и смея да заявя, че ще ви размаже. Като юмрук в лицето", закани се Kerry King в телефонно интервю за "Metal Katehizis", осъществено със съдействието на "Virginia Records" ден след повсеместно чествания Международен ден на Slayer - 6 юни. В краткия, но изчерпателен и откровен разговор емблематичният китарист разкри подробности за предстоящия концерт на Голямата четворка на американския траш метъл на 22 юни в София и за отношенията на Slayer с останалите участници от "групата", която ще се опита да срути Националния стадион "Васил Левски" в първия ден от задаващия се фестивал "Sofia Rocks - Powered by Sonisphere" (Metallica, Megadeth и Anthrax), сподели мнението си за Ronnie James Dio, разясни откъде идва любовта му към змиите и не скри задоволството си от любимия на мнозина български метъли боен вик по време на концерти: "Слейъъъъъъъррррррр!"
  • Metal Katehizis: Хей, Kerry! Как си?

    Kerry King: Екстра!

  • Как върви европейското ви турне?

    Идеално. Изнасяме и по-скромни, и по-големи концерти... По малко от всичко.

  • Къде всъщност се намираш в момента?

    В Бохум, Германия.

  • Отпразнува ли по някакъв начин Международния ден на Slayer на 6 юни?

    О, да - имахме концерт същата вечер и със сигурност празнувах... Само не съм сигурен какво точно, ха-ха-ха!

  • Какво мислиш за тази идея - целият свят да бъде огласен от музиката ви на този ден?

    Страхотно е. Не знам защо онези момчета, които измислиха цялата работа с Деня на Slayer, избраха точно 6 юни, тъй като нито сме пускали нов сингъл тогава, нито нищо... Във всеки случай е чудесно, че феновете ни поемат тази инициатива и се забавляват.

  • Българските метъл фенове също имат един доста симпатичен начин на забавление: Когато отидат на концерт и започне да им доскучава, започват да надават бойни викове "SLAYEEEERRRR!", без значение коя група свири...

    Да, ха-ха! Случва се и в доста други страни, ха-ха-ха!

  • Така и трябва! Нека все пак да поговорим и по същество, тъй като времето ни е ограничено. След броени дни ще изнесете втория си концерт в София. Спомняш ли си нещо от първия ви престой в столицата ни през 2002 г.?

    Хмм, 2002-а, казваш... Не, не помня. Не идвахме ли в България и след това?

  • Да, но не в София, а в Каварна - свирихте заедно с In Flames през юли 2008 г.

    Аха... Времето лети, човече! Понякога се обърквам съвсем, ха-ха-ха!

  • Разбираемо - с всички тези безбройни концерти, година след година... Между другото, как е Tom Araya след операцията на гръбначния стълб, на която бе принуден да се подложи преди няколко месеца?

    Добре е, в общи линии. Всяка вечер излиза на сцената и си върши работата - свири, пее и приковава вниманието на публиката както преди. Просто вече не куфее постоянно като мен и Jeff, което е разбираемо.

  • Нямаме търпение да го видим в действие на 22 юни! Същото важи и за десетки хиляди фенове по целия свят, тъй като именно шоуто, което ще изнесете заедно с Metallica, Megadeth и Anthrax в София ще се излъчва чрез сателит в стотици кина по планетата. Защо избрахте именно концерта в България за тази цел, а не примерно изявите ви в Гърция или Румъния?

    Нямам представа. Ха-ха-ха, сериозно - просто ме уведомиха, че това ще се случи.

  • А знаеш ли дали излъчените кадри впоследствие ще бъдат издадени на DVD?

    Не, и това не знам, съжалявам.

  • Добре, какво да очакваме от изпълнението ви на "Sofia Rocks"? Мнозина се опасяват, че няма да свирите пълен сет, тъй като става дума за фестивално участие, а не за хедлайнърски концерт...

    Ще свирим около час. Вече сме изготвили сетлиста и смея да заявя, че ще ви размаже. Като юмрук в лицето. Вярвам, че ще се хареса както на по-новите, така и на старите ни почитатели.

  • Свикнали сте да бъдете хедлайнъри на големи концерти, но този път ще свирите предпоследни - непосредствено преди Metallica. Това не ви притеснява, надявам се?

    Ни най-малко. Онзи ден след нас свириха Motorhead, на други концерти сме излизали преди Iron Maiden… Някои банди просто заслужават да свирят последни - така е редно. Metallica е една от най-големите групи на планетата и би било безсмислено Slayer да се качат на сцената след тях.

  • В какви отношения сте с музикантите от Metallica? Приятели ли сте или само работите заедно?

    По-скоро сме добри познати, но не и приятели - просто не се движим в едни и същи среди. Засичал съм се няколко пъти с Lars, познавам и Trujillo още от годините, когато беше в състава на Suicidal Tendencies, така че с него сме си по-близки, отколкото с останалите, но дотам. При всички положения обаче, между нас няма лоши чувства.

  • А как би коментирал решението на някогашния ви продуцент Rick Rubin да работи с Metallica по последния им албум, "Death Magnetic" (2008)?

    Ха... Последният ли беше? Мислех, че е предишният, ха-ха-ха! Виж, не съм говорил с Rick от поне 15-20 години, така че нямам коментар по въпроса. С какво се занимава си е изцяло негова работа.

  • Да поговорим и за т. нар. Голяма четворка на американския траш метъл - Slayer, Metallica, Megadeth и Anthrax. Как се стигна до това обединение? Все пак, за първи път в историята свирите заедно...

    Не знам, но предполагам, че идеята е дошла или от нечий мениджър, или от някой промоутър. И ние, и другите три групи свирим вече... Колко станаха - 27 години? Или 30? При всички положения - много отдавна, така че съм дори леко изненадан, че това обединение не се случи по-рано.

  • Мислиш ли, че именно тези 4 групи трябваше да оформят Голямата четворка? Според Gary Holt е трябвало да бъдат включени и Exodus, други се питат защо отсъстват Testament... Ако зависеше от теб, кои банди би добавил... или махнал от “групата”? Честно?

    Хмм... Testament наистина бяха големи навремето, но в един момент се поизгубиха. Що се отнася до Exodus… Да, и те съществуват вече три десетилетия, но някак си така и не успяха да пробият истински. Реално погледнато, в последно време са по-силни от когато и да било преди - имам предвид последните им два албума, в които пее Rob Dukes. Виждаш, че като цяло нито една от тези групи нямаше да пасне в Голямата четворка, просто защото и ние, и Metallica, и Megadeth, и Anthrax бяхме големи както през 80-те, така и сега. Повтарям - Testament имаха страхотни албуми навремето, Exodus ги имат сега и би било страхотно да бъдат с нас на това турне, но... Просто Голямата четворка е това, което е в момента.

  • Като изключим Четворката, първият ден на "Sofia Rocks" трябваше да включва още една група - Heaven & Hell... Познаваше ли Ronnie James Dio?

    Да, познавахме се.

  • Що за човек беше?

    Страхотен. Ronnie беше светец. Един от най-милите хора в музикалния бизнес. Наскоро починаха и Paul Gray от Slipknot и Peter Steele от Type O Negative, но и двамата имаха своите демони, ако ме разбираш... Ronnie обаче никога не предизвикваше съдбата. Не си е просил този рак. Просто се разболя и... Адски е гадно.

  • Така е... Най-добре да се върнем към "Sofia Rocks". Във втората вечер на фестивала ще забият Rammstein, Alice in Chains, Stone Sour и Manowar. Би ли свирил с някоя от тези групи?

    Е, с Rammstein и Manowar сме се засичали по фестивали през последните десетина години, с Alice in Chains свирихме преди два дни… Знаеш как е по фестивалите - човек не може да избира с кои групи да дели сцената.

  • Разбирам, ха-ха! А има ли някои млади групи, които би взел с удоволствие на турне с вас?

    Не се сещам. Последната вълна, която наистина ме впечатли, се появи преди повече от 10 години. Имам предвид скандинавската сцена - In Flames, Arch Enemy, Children of Bodom, The Haunted, Burst... Харесвам тези групи. Не се сещам да ме е впечатлявало нещо по-ново.

  • Slayer са печели две награди "Грами" (в категорията "Най-добро метъл изпълнение" през 2007 и 2008 г.), свирите пред огромна публика по целия свят, албумите ви се продават повече от добре... Има ли нещо, което все още не сте постигнали?

    Чакай първо да приключим това турне с Metallica, хе-хе... Всеки път, когато някой ме попита дали имаме още цели за постигане, изниква нещо ново. В случая се надявам да приключим успешно с тези концерти на Голямата четворка в Европа. После можем да ги пренесем в Америка, след това отново да се върнем в Европа, а накрая и по целия свят... Мисля, че за момента това е може би най-важното събитие, в което участваме.

  • Сигурен съм, че и животът ти "зад сцената" е не по-малко важен. Известен си със слабостта си към змии. Колко екземпляра отглеждаш?

    О, не знам. Миналата година развъдих около 130-140 и най-хубавото е, че успях да продам повечето. Като се замисля, в момента трябва да имам над 100 змии, които също мисля да продам - само да приключа с ангажиментите си със Slayer. Трябваше отдавна да съм се отървал от тях и да оставя само най-добрите, но през последната половин година бях плътно зает с групата. Иначе и тази година се очертава да развъдя доста парчета - дори съвсем наскоро, точно преди да дойдем в Европа, успях да отгледам змия от изключително рядък вид. Мисля, че в света има само още две такива...

  • Някаква конкретен вид ли развъждаш?

    Най-вече петнисти питони.

  • А откъде идва тази твоя любов към змиите? Как започна всичко?

    Беше в най-ранните дни на Slayer. Когато отидохме да свирим за първи път в Тексас, нямахме никакви пари и отседнахме да спим при едни наши фенове, които си отглеждаха змия. Хареса ми, веднага си взех една и се започна... Като се замислиш, змията е идеалният домашен любимец за музикант - не е нужно да я храниш всеки ден, можеш да я пуснеш на свобода, когато порасне, достатъчно е да й обръщаш внимание веднъж на 3-4 седмици. Важното е да й е чисто и да има вода - всичко друго може да почака.

  • Имаш ли навика да се сдобиваш с нови змии от държавите, в които свириш със Slayer?

    Да, най-вече от Европа - купувал съм си змии от Германия, Лондон, Швеция и къде ли още не. Имам и няколко австралийски екземпляра, но забавното е, че и те са взимани от Европа, ха-ха!

  • Като се замисля, това би бил един чудесен подарък за теб, когато те посрещнем в София на 22 юни...

    О, да!

  • Преди това имаш думата за призиви и пожелания към българските фенове на Slayer.

    Нямам търпение да дойдем! Ще изнесем... Кой концерт в България каза, ще е това - вторият или третият ни?

  • Третият.

    Да, третият... При всички положения, гответе се за страховито шоу с четири от най-силните метъл групи в света на една сцена! До скоро!