Интервю с Bobby "Blitz" Ellsworth от Overkill


overkill

Автор: Андон "Whiplash" Донев
Overkill се оказаха единствената траш група, която от самото си създаване до днес не спря да издава албуми и да обикаля света. Макар и да позакъснява с дебюта си, водената от Bobby "Blitz" Ellsworth и D.D. Verni машина се превърна в крайъгълен камък за траша и огромно влияние за младите групи. Няма да е пресилено, ако кажем, че точно благодарение на тях този стил остана жив по време на гръндж и ню метъл инвазията, по които дори самите Overkill залитнаха за кратко. През 2010-а, 30 години след началото, групата издаде най-силния си и най-комплексен албум "Ironbound". Всички - и фенове, и критика, го обявиха за най-добрия диск на групата. Две години по-късно е факт, че D.D. Verni, Bobby "Blitz" Ellsworth, Dave Linsk, Derek "The Skull" Tailer и Ron Lipnicki са издали нещо още по-голямо. Скромно наречено "The Electric Age". Дискът излиза в Европа края на месец март 2012-а чрез "Nuclear Blast"/"Wizard". Повече за него, а и за други интересни неща около Overkill, от гърлото Bobby "Blitz". Който навремето в прав текст заяви на всички хейтъри по The Subhumans "Fuck You"!
  • Metal Katehizis: Здравей, Bobby! За мен е удоволствие да си говорим пак след онзи концерт в Каварна.

    Bobby "Blitz" Ellsworth: Да, помня, че кметът беше голям хеви метъл фен.

  • Тази година там ще има много концерти, но не и на Overkill...

    През лятото ще свирим в Букурещ, което е на 4 часа път от Каварна. През септември/октомври имаме уредено европейско турне, така че е възможно да минем оттам.

  • Нека поговорим за новия ви албум "The Electric Age". Разкажи ни за него.

    Трудно ми е да говоря за този албум, защото все още е твърде нов, още ме боли гърлото от записите. В момента се занимавам с промоцията, давам интервюта, уреждам концерти. Мисля, че новият ни албум е по-трашърски от последния ни диск, звукът е модерен. Това е траш от 2012 година. Звучи като Overkill, но с по-добра продукция.

  • Каква е разликата между новия албум и предишния "Ironbound"?

    В продукцията."Ironbound" беше продуциран от Peter Tagtgren от Hypocrisy. Новият албум е записан от Грег Луи, който е работил с Fear Factory, Strapping Young Lad, Machine Head, но също така е записвал и поп, блус, джаз. Искахме с D.D. Verni да сменим начина на звучене, да се развием напред, но без да губим специфичния си стил.

  • Чувствахте ли натиск - докато записвате непременно да повторите успеха на "Ironbound"?

    Ние правим това от толкова много време, че вече не ни интересува дали ще повторим успешните резултати. Ако сме под натиск да напишем непременно нещо, което ще бъде успешно, ще започнем да се повтаряме, а това вече не е забавно. А за мен най-важното е да е забавно. Единственият натиск, на който подлагам себе си, е да се развивам и да не се повтарям.

  • Кажи ни нещо за текстовете в албума?

    Пиша за моите чувства. Избягвам политическите теми, защото не искам да налагам своето мнение. Аз съм артист и изразявам позитивни или негативни чувства. В новия албум например много позитивна енергия има в "Electric Rattle Snake", цинизъм в "Wish You Were Dead" или пък "Black Daze", която е за пристрастяването. Аз съм пристрастен към този тип музика.

  • Имаш ли любима песен от новия албум и кои парчета ще попаднат в лайв сета?

    Не знам. Едно парче беше пуснато в интернет от "Nuclear Blast Records" - "Electric Rattle Snake". В момента записваме видео към него. То може да ти счупи врата със скорост, а има и няколко брейкдауна, характерни за Overkill.

  • Върнахте ли се към старите времена, докато записвахте този албум?

    Времето е история, а аз не се интересувам от миналото. Едно от най-трудните неща е да не се повтаряш. Ако усетя, че започвам да се повтарям в някой запис, не ползвам това, което смятам, че е повторение. Предпочитам групата да е позната заради това, което е, а не заради това, което е била. Затова и не слушам старите ни албуми. Ние имаме своите корени в миналото, но представяме музиката си в съвременна светлина.

  • Много групи оставят парчета след записите си, които не влизат в албума. Вие имате ли такива?

    Нито едно! Винаги сме се стремили да запишем десет парчета и това е. Мисля, че само по времето на "Horrorscope" записахме 11, но това беше един единствен път.

  • Много хора смятат, че "Ironbound" е най-силният ви албум. Твоето мнение?

    Това е голям комплимент. Радвам се, че 30 години след като срещнах D.D. Verni, все още можем да се харесаме на някого. Ако този албум беше издаден през 1997 година, най-вероятно нямаше да има такъв успех. Тогава сцената беше слаба. Аз също смятам, че това е един много добър албум, парчетата се допълват идеално едно с друго и бих го сложил в Топ 5 на нашите албуми.

  • В албума "From the Underground and Below" има балада - "Promises". Смяташ ли, че някога ще запишете отново нещо такова?

    Не знам и в това е красотата. Знам, че винаги ще сме метъл банда и винаги ще имаме енергия, но по отношение на баладите - в една банда винаги има някаква степен на тъга. Баладите не носят позитивни чувства. Това е тъжна и мрачна музика. Чрез музиката ние изразяваме чувствата си. От няколко години в групата има много позитивно настроение и това се отразява в последните ни три албума.

  • Учиш ли наново старите песни за концерти?

    Аз не репетирам. Не съм репетирал от 10 години. Първият ни концерт от някое турне е моята първа репетиция. Така е по-вълнуващо. Ако има твърде много репетиции, се губи спонтанността. Бих преслушал някои стари парчета, ако влязат в сетлиста, но не бих ги репетирал.

  • Случвало ли се е да забравиш текст на сцената?

    Случвало се е. Но имам 30 години опит на сцената и винаги мога да замажа ситуацията. Най-важното е да не се паникьосваш. Ако се държиш естествено, публиката си мисли, че си сбъркал преднамерено. Това идва с опита и увереността в собствените сили.

  • Кое е най-якото ви преживяване с друга група на турне?

    През 2002 година бяхме на турне с Halford и беше фантастично. Същото беше и с Motorhead. Те са това, което виждаш. Всеки ден са едни и същи. Обичам и да сме на турне с млади банди като Evile, Suicidal Angels, Gama Bomb, защото това ни кара да ставаме все по-добри.

  • Смяташ ли, че нарасналата популярност на траша прави и вас по-популярни?

    Не знам. Спор няма, че в момента траш сцената е много силна. В нашата група има ново чувство за сила, заради силата на самата сцена, така че би могло да се каже, че състоянието на сцената влияе и на нас.

  • Смяташ ли, че е модерно завръщането към 80-арски звук на млади банди, на които вие сте проправили пътя?

    Ние винаги сме следвали свой собствен път. Много млади банди са повлияни от Exodus, Slayer, Metallica. Ние обаче винаги сме били малко по-встрани от тези банди. Винаги сме се отличавали със силни пънк влияния, специфични вокали и китари. Мисля, че тази оригиналност може да бъде оценена сега.

  • Какво ви запази като група през годините?

    Любовта към това, което правим. Уважаваме музиката, която свирим. През 90-те избухна гръндж вълната, а после дойде и свободния интернет даунлоуд. Това, което направихме с D.D., беше да се приспособим към новата реалност, за да оцелеем като траш банда. Повече турнета и промотиране чрез Интернет. Заради любовта към това, което правим сега, сме уважавана банда.

  • Последен въпрос - коя е твоята голяма четворка на траша?

    За мен това са Kreator, Exodus, Testament и Overkill! Kreator са уникална банда и оцеляха като нас. Освен това имат уникален звук, който е типичен Kreator, и не може да бъде сбъркан.