Интервю с Agathodaimon



   София, 3 ноември 2007, Зимен дворец на спорта. Денят, в който се проведе първия по рода си у нас "20 Years Nuclear Blast Festival", организиран от "Тангра Мега Рок" и с участието на: Agathodaimon, Benediction, Edguy и Amorphis, плюс българите The Revenge Project и Overdawn. Музикантите от Agathodaimon застават пред микрофона на предаването по радио "Варна" "От Другата Страна", за да отговорят на около една дузина въпроси.

   От Другата Страна: За пръв път сте в България. Как намирате страната ни?
   Sathonys: Пристигнахме късно снощи и нямахме много време да разглеждаме, само това, което видяхме от автобуса. Видяхаме Студентския град и искахме да го посетим, но нямахме никакво време. Ще се радваме да разгледаме града след шоуто, стига да имаме тази възможност.

   Кажи нещо повече за историята на Agathodaimon?
   Sathonys: Групата беше създадена през 1995 г. от Matthias Rodig и мен. През 1996-а записахме първото си демо "Carpe Noctem", през 1997-а записахме второто - "Near Dark". Привлякохме вниманието на различни лейбъли, сред които "Century Media" и "Nuclear Blast" и в крайна сметка "Nuclear Blast" ни взеха. Записахме първия си албум "Blacken the Angel" през 1998 г. и направихме турне с Benediction, Hypocrisy и Children of Bodom. След това записахме втория си албум през 1999 г. - "Higher Art of Rebellion". Това беше ново начало за нас, защото имахме проблеми с румънския ни вокалист Vlad Dracul, който не можеше да пътува до Германия и затова взехме нов вокалист - Akaias. Освен това, за първи път записвахме в студио, което се намира в района, в които живеем. Всички участвахме в композирането и това продължи и в следващия ни албум "Serpent's Embrace". Мина много време оттогава, в момента работим по нов албум, който ще запишем другата година.

   Има 3-4-годишна пауза между новия ви албум и старите. Защо се получи така?
   Sathonys: Когато си в група, нещата не винаги вървят гладко, има много лични различия, хора напускат и някои трябва да ги замести. В един момент не бях сигурен изобщо за бъдещето на групата, но с новите музиканти атмосферата се освежи много. Довечера ще е първия ни голям концерт с новите членове - китариста Jan Jansohn и новия вокалист Jonas Iscariot. Мисля че ще стане добро шоу.

   Толкова ли за важни псевдонимите за вас?
   Sathonys: Когато стартирахме с групата всички банди които харесвах използваха псевдоними - виж например Venom или Samael. Музиката, която свирим не е тази, която обикновено ще чуеш по радиото, така че защо пък да не използваме и псевдоними. В групата аз разкривам различна страна от своята личност, на сцената съм един, в живота друг. Аз използвам псевдоним, а другите предпочитат да използват истинските си имена. Всеки е свободен да прави каквото пожелае, а в моя случай смятам, че използването на псевдоним ми пасва.

   Какъв си в групата и какъв си в личния си живот?
   Sathonys: Когато свиря тази музика разкривам своята мрачна и агресивна страна. В нормалния си живот съм скромен и обикновен. На сцената изразявам това, което иначе не мога. Така поддържам баланса между позитивните и негативните неща.
   Jan Jansohn: А аз мисля, че съм същия, ползвам своето истинско име и се старая да дам най-доброто от себе си пред публика.
   Jonas Iscariot: Всъщност, аз наистина се казвам Jonas, а добавих Iscariot заради определени събития в миналото, които промениха живота ми. Iscariot носи символично значение за мен. На сцена съм по различна личност, отколкото това, което съм докато например работя.

   Замесена ли е религията в твоя псевдоним?
   Jonas Iscariot: Интересувам се от всички религии, защото дори днес религията оказва голямо влияние върху живота на хората. Самият аз съм чел много за Юда, които е предал Исус, макар че според мен нещата не са толкова прости. Има теория че Юда е предал Исус, защото такава е била Божията Воля. Псевдонимът ми няма нищо общо и с бандата Judas Iscariot, чувал съм няколко техни парчета, но определено не са моя стил.

   Тогава в какво вярвате?
   Sathonys: Що се отнася до религия, аз съм много негативно настроен. В миналото религиите са играели позитивна роля, тъй като не е имало установени правила за живот и религията е давала насоки - Не убивай, Не пожелавай жената на ближния си. В днешно време, обаче, имаме закони, наука. Вижте католическата църква например - тя е такава отживелица. Те следват правилата на Библията – книга, която е била писана и преписвана и в един момент просто няма как да си сигурен дали не четеш някаква фантастика. Аз уважавам вярата на другите, но самата църква е отживелица. Църквата има голямо влияние върху живота на хората в САЩ или в страните от третия свят. Аз съм силно против всяка форма на организирана религия заради всичко, което са правили - изгаряне на вещици и прочее...

   Как се разбирате помежду си?
   Jonas Iscariot: Аз съм добър приятел със Sathonys от доста време, както и с Akaias, бившия вокалист, който и ме препоръча на другите от групата. Запознах се с момчетата и мога да кажа, че в момента атмосферата е чудесна. Приятно е да се създава музика заедно с тези хора.

   Sathonys ти ли си главния композитор в последния албум?
   Sathonys: Аз съм доста мързелив и винаги изчаквам да дойде последния момент. Радвам се че с Jan Jansohn, новия ни китарист, можем да работим заедно и да развиваме музиката си. Все още не мога да кажа как ще звучи новия ни албум, защото тепърва сглобяваме нещата. Преди да дойдат новите момчета в групата, си мислех, че трябва да се разпаднем, защото вече нямахме достатъчно мотивация. Но когато знаем, че сте свирим с банди като Amorphis, Benediction, Edguy, знаем, че те ще дадат 100% от себе си, така че същото трябва да направим и ние. За мен да свиря пред публика е най-добрият момент, но е ужасно, когато на сцената не стоим добре. С промените в състава, с Jonas Iscariot и Jan Jansohn нещата станаха доста добре. Те са много способни музиканти.

   Как бихте описали Agathodaimon на сцена с две думи?
   Sathonys: Енергични. Когато аз свиря чувствам музиката, тя е като канал за освобождаване на негативната енергия, тя е като терапия.

   Германия е известна със своите хеви, пауър и траш банди. Няма много блек метъл групи. Къде е вашето място в немската блек метъл сцена?
   Sathonys: Когато започвахме нямаше много подобни банди. С първия ни албум ни сравняваха с Cradle Of Filth и Dimmu Borgir. Имаше един момент, когато ние и Mystic Circle бяхме най-големите блек метъл групи в Германия. С втория си албум прибавихме чисти вокали, баладични моменти и продължихме с новите елементи в следващите си дискова. Ние не сме типична блек метъл банда, може би по скоро сме дарк метъл група...някои ни наричат готик метъл банда, но не мисля, че това е подходящо определениеq защото за мен готик метъл са Lacrimosa, а ние сме по-агресивни от тях. Имаме и доста мелодия. Хората трябва да сложат етикет на музиката ни, но ние смесваме елементи от много стилове дори и от музика, която не е метъл. Важното е за нас да звучи добре.

   Последен въпрос-като лидер в групата-има ли много напрежение и натиск върху теб?
   Sathonys: Не бих казал, че съм лидер. Грижа се за мениджмънта на групата и за още някои неща. Винаги съм гледал на Agathodaimon като на една много демократична група, в която всеки свободно изразява своето мнение. Мнозинството трябва да решава, а не един човек. Няма смисъл да нареждаш на хората какво да правят, защото всеки е различен. Jan е пауърметъл фен, аз се кефя на старите дет и блек метъл групи...Опитваме се да вземем най-доброто от всичко.

   Посланието ти към българските фенове?
   Sathonys: Надяваме се да стане добро шоу довечера. Дано скоро да се върнем пак в България, защото това, което видяхме досега ни хареса много!


© 2007 От Другата Страна, радио Варна