Интервю с Claus Lessmann от Bonfire



Интервюто е продоставено от "R.B.F. Agency"
След над 30-годишна кариера немската хард рок банда Bonfire гостува за първи път в България на пролетния фестивал в Ловеч през м. май 2009 г. 16 месеца по-късно ветераните се завръщат у нас за първо клубно участие и първи концерт в София на 29 септември 2010-а. Събитието е по повод 10-годишнината на рок бар "Fans" и част от цикъла от 10 лайва по повода. Броени дни преди Bonfire да стъпят на сцената на клуб "R.B.F." организаторите от едноименната агенция ни предоставиха интервю с фронтмена и единствен оригинален член на Bonfire - Claus Lessmann.
   Интересно е да отбележим, че групата е сформирана още през 1972 г. под името Cacumen. То бива сменено на Bonfire през 1986-а, а в началото на 90-те двама от членовете, по това време извън бандата - Lessmann и Hans Ziller правят общ нов проект. Малко по-късно те откупуват правата върху името Bonfire и през 1996-а групата се преражда за трети път - във вида, познат и до днес...
  • R.B.F.: Здравей, Claus! С Bonfire сте вече повече от 30 години на сцената. За това време промени ли се нещо в емоциите, които изпитвате, сравнявайки първият и последният ви концерт?

    Claus Lessmann: За мен единствената разлика е в това, че само сме станали малко по-възрастни. Все още сме така ентусиазирани и имаме страхотно голям хъс и енергия, и докато феновете продължават да ни отвръщат със също толкова голям хъс, нещата няма да се променят. Ние ще продължаваме да свирим рокендрол и да се забавляваме заедно.

  • За тези 30 години постигнахте изключително много. Има ли все пак нещо, което така и не успяхте да направите заедно като група?

    Е, винаги остава по нещо. Като например някои фестивали на които искаме да участваме и някои страни в които искаме да свирим задължително. Ще дам за пример Южна Америка, в частност Аржентина и Бразилия, където имаме много фенове, а никога не сме свирили там. Така, че следващата година задължително ще трябва да посетим Южна Америка.

  • Какви са настоящите ви планове? Може ли да очакваме скоро нов материал?

    Да, записваме нов албум. Точно в момента сме към привършване на записите, остава ни само смесването. Все още не сме избрали заглавието, но смело мога да кажа, че трябва да излезе през януари или февруари 2011 г. Като идеи албумът е нещо средно между "Feels Like Comin' Home" и "Double"”. Както винаги искаме да дадем най-доброто от себе си и мисля, че сме го направили отново в новия ни албум. Междувременно не спираме да правим концерти. Идваме в България на 29 септември, а после ни предстоят доста участия в Европа.

  • Свирихте миналата година в България на фестивала в Ловеч. С какви впечатления останахте от нашата страна?

    От Ловеч имаме много добри спомени и мога да кажа от името на всички в групата, че ни посрещна една наистина фантастична публика. Затова и скочих сред феновете. За мен това е един вид проява на уважение към тях и аз наистина много обичам да го правя, когато ни посрещат толкова сърдечно.

  • Какви са очакванията ви за предстоящия концерт в България?

    Надяваме се, че ще имаме една невероятна публика, както се случи миналата година в Ловеч. И че ще бъде една наистина много, много добра вечер. Очакваме с нетърпение концерта си в София.

  • Свирите ли често в малки клубове и имат ли те предимство пред големите концерти?

    Отговорът е "да". Понякога е много по-добре за нас да свирим в малък клуб, защото така сме по-близо до феновете си. А на големи събития, като фестивали например, понякога дори не виждаме хората и се налага да си представяме как изглеждат и как реагират на парчетата, които свирим, просто защото са много далеч от нас. Така, че се чувстваме много по-добре в малките клубове и наистина ги харесваме.

  • Можете ли да ни кажете сетлиста си за България и да очакваме ли изненади от вас?

    Все още не сме подредили всички парчета, които ще изсвирим в София. Мога да ви обещая, че ще чуете нещо като "The Best of Bonfire". Естествено сме включили и няколко нови песни, така че мисля, че ще бъде изключително интересно за всички.

  • Вашето DVD "One Acoustic Night" (2006) наистина ме впечетли страшно силно. Ще свирите ли акустични парчета и в София?

    Мисля, че ще изсвирим няколко акустични балади на концерта. Със сигурност мога да обещая, че ще включим две от тях в нашия сетлист.

  • Какво успява да ви вдъхнови, така че да композирате толкова положителни песни и толкова красиви балади?

    Мисля, че това просто е положителната енергия, която извира от живота. Може би е това, че вярвам в доброто у хората. Не вярвам в лоши неща, вярвам само в хубави неща и може би това ме прави толкова позитивно настроен към света.

  • Благодаря ти за това интервю, очакваме да ви видим в София.

    И аз ти благодаря. И ние очакваме концерта си в София. Нямаме търпение да ви разтърсим отново и се надяваме на същото топло посрещане, както миналата година. Ще дадем най-доброто от себе си, за да зарадваме своите фенове.