Интервю с Glenn Hughes



   Към края на 2007 г. Glenn Hughes има осем концерта в България. А колко интервюта с него на български език могат да се намерят в Мрежата? Едва ли и половината на тази бройка. Сякаш "Гласът на рока" е говорил много повече пред радиа и телевизии, отколкото пред Интернет или печатни медии. Тук ви представяме интервю на предаването "От Другата Страна" по Радио "Варна" с Glenn, взето при последното му (засега) посещение в края на септември в София, когато той свири с музикантите от Б.Т.Р., вместо със собствената си банда.

   От Другата Страна: Впечатленията ти от концерта тази вечер?
   Glenn Hughes: Обичам да изпълнявам музиката си пред всяка концертна публика по света. Чувствам се привилегирован, че през последните пет години успях да се утвърдя като солов изпълнител. България ми харесва. София, Каварна, надявам се да свиря в много повече градове в страната ви. Създадох много добри приятелски отношения с българската публика. Имам много млади фенове. Така, че това е много добра възможност да утвърдя моята соло фънк връзка тук.

   Защо всеки път се раздаваш сякаш за последно на публиката?
   Чувствам, че тя обича това, което правя. Чувствам, че ме обичат. Аз съм много влюбчив. Можете да го видите. Обичам това, което правя и феновете го усещат. Красиво е да имаш връзка с публиката си. Страхотно е да имаш приятелски отношения с нея.

   Защо реши тук в София да направиш концерт с песни само на Deep Purple?
   Заради Б.Т.Р. Ако моята група беше тук, концертът щеше да бъде само с песни от соловата ми кариера. Но с Б.Т.Р. е по-лесно да направя такова шоу, с парчета на Deep Purple. Исках да ги улесня. Знаете, че класическият състав на Purple с David Coverdale, Tommy Bolin и мен е много голям и всички знаят песните. Но следващата година, когато дойда тук, ще бъда със собствената си група, за да представя най-новите си песни. Новият ми албум трябва да излезе през март следващата година.

   Подготвяш нов запис?
   Да, много силен.

   Какви са разликите между него и последния ти засега албум "Music for the Divine"?
   Ориентиран е много фънки. Много фънки. Екстремно фънки. 90 процента от музиката е написана от мен. В албума участват отново Chad Smith, JJ Marsh, няколко нови китаристи, John Frusciante. Ще го записваме през ноември

   Нека да поговорим Deep Purple - къде в историята на групата поставяш трите албума с твое участие - "Burn", "Stormbringer" и "Come Taste The Band"?
   Мисля, че най-добрите албуми на Deep Purple са "Burn", "Stormbringer", "Made in Japan", "Machine Head", "Fireball" и "Come Taste The Band". Тези албуми са най-добрите. Ако говориш само за албумите с мое участие, редът е "Burn", "Stormbringer" и "Come Taste The Band". Но е трудно да ги подреждам по някакъв начин, защото един ден ми харесва повече "Stormbringer", след време "Come Taste The Band". Всичко зависи от това как се чувствам към дадения момент. Харесвам записа на "Stormbringer". Звукът обаче, който постигна групата, е по-добър в "Burn". Но лично аз харесвам повече "Stormbringer", защото е по-блус ориентиран.

   Любимата ти песен на Deep Purple?
   "This Time Around".

   Тогава защо я изпълни сам тази вечер - акапелно?
   Защото исках да бъда сам. Само аз. Подобни са чувствата и при "Mistreated". Когато пея това парче, се чувствам точно така. И не знам къде ще продължа да живея живота си. Нещо като да се върнеш в седемдесетте. Чувствам се така, все едно съм още там. Песента ме убива. Всеки път, когато я пея, умирам по малко.

   Липсват ли ти седемдесетте?
   Не. 70-те бяха различен период. Наркотици, алкохол. Когато изпълнявам "Mistreated", се връщам към атмосферата на онези години и осъзнавам, че съм успял да оставя цялата лудница зад себе си. Сега съм свободен. Можете да го видите. Аз съм напълно свободен човек. Не задържам проблемите в главата си. Духовно извисен съм и отворен за вселената.

   Какъв беше духа на 70-те?
   Бях много млад, човече. Имаше много освободени жени, алкохол, наркотици, дълги коси, бързи коли, кино звезди. Бях голям приятел с Mick Jagger, David Bowie, Eric Clapton. Бях в някаква нереална среда. Някои хора умряха. John Bonham почина, моят добър приятел Phil Lynott също. Tommy Bolin. Това беше много различен етап от живота ми.

   Пееш "You Keep on Moving", но защо се разпаднаха Deep Purple?
   Ще ти кажа - секс, наркотици и рокендрол! Това разби групата. Секс, наркотици и рокендрол. Това уби Purple.


Glenn Hughes в Каварна, 6 май 2007 г.

   Твърдиш, че Tommy Bolin ти е бил като по-малък брат. Нямаше ли начин да бъде спасен?
   Обичах го. Той беше като дете, беше много хубаво момче. Не знаехме, че е толкова пристрастен към наркотиците. Бяхме потресени, когато почина. Много е трудно, когато изгубиш брат. Никой не може да бъде спасен от наркотиците. Помощ можеш да получиш единствено от Бог.

   Каква част от музиката на Deep Purple е създадена под влиянието на наркотиците, алкохола?
   Мисля, че всички албуми са създадени под въздействието на наркотиците.

   Какво от този период носиш все още със себе си?
   Нося предимно това, което съм научил, взел съм си бележка. Наркотиците и алкохолът останаха назад в миналото. Сега не съм зависим от тях. Връщам се назад, поглеждам онзи живот и съм щастлив, че съм жив. Това е посланието. Вече не се нуждая нито от алкохола, нито от наркотиците. Просто съм свободен.

   В предишен разговор беше казал, че ще запишеш нещо с David Coverdale?
   Може и да се получи, може и да не се получи. Той ме беше попитал дали не искам да пея в албума му, но ще видим, ще почакаме.

   Какво мислиш за новия запис на Whitesnake?
   Не съм го слушал, но единственото, което знам е, че David Coverdale е един от най-добрите ми приятели. Обичам го като роден брат.

   А какво мислиш за новите записи на Purple след напускането на Ritchie Blackmore и идването Steve Morse?
   Не ги слушам, защото не правят мой тип музика. Не правят музика, която да те завладее.


© 2007 От Другата Страна, радио Варна