Интервю с Gus G. от Firewind



Автори: Ози, Florimel
Kostas Karamitroudis, по-известен като Gus G, е роден на 12 септември, 1980-а година в Солун, Гърция. На 18 години напуска родината си за да се запише в музикалния "Barklee College". Едва няколко седмици по-късно той прекъсва следването си и започва кариерата си на китарист. През 1998-а година създава групата Firewind, с която до момента има издадени шест студийни албума. През последните десет години Gus G участва и в записите на песни на различни групи и изпълнители, част от които са Arch Enemy, Rob Rock, Nightrage, In This Moment и Kamelot. През 2003-а година е класиран на третото място в престижната ежегодна класация на японското списание "BURRN!" за най-добри китаристи в света. През 2009-а е избран за китарист в групата на Ozzy Osbourne на мястото на Zakk Wylde, а през следващата година записва китарните партии в последния за момента студиен албум на Ozzy "Scream".
  • Metal Katehizis: Здравей и добре дошъл отново в България!

    Gus G.: Здрасти! Диктофонът ти е доста "олдскул".

  • Имам и още един, по-нов.

    Ха-ха-ха, да, "олдскул" и "нюскул"!

  • Да поговорим за новия албум на Firewind, който групата издаде тази година. Кажи ни няколко думи за него. Колко различен е той от предишните ви творби според теб?

    Новият ни албум се казва "Days of Defiance" и в него има 13 нови композиции. Записите бяха направени през миналата година. Ако трябва да съм честен, той не е много по-различен от онова, което сме правили до този момент. Продължаваме да свирим нашия си стил. Този път обаче, цялата продукция е по-друга и това всъщност е най-голямата разлика. Също така мисля, че в новия албум се съдържат най-добрите елементи от всичко, което сме правили в миналото. Комбинирахме най-добрите неща, на които сме способни. Тези, които са направили така, че Firewind да е групата, която вие познавате днес. Това беше и основната ни идея, когато записвахме "Days of Defiance" - да дадем най-доброто, на което сме способни.

  • Коя от песните в албума ти харесва най-много да изпълняваш на живо?

    Не знам... До този момент сме изпълнявали няколко от новите песни по време на концерти - 4 или 5. Аз лично бих искал да изпълним всичките. Доставят ми удоволствие защото все още са нови и за самия мен. Все още не чувствам умора от тях.

  • Каква част от "Days of Defiance" беше записана, когато Mark Cross напусна Firewind през месец януари тази година? Той ли е записал барабаните за всички песни в албума?

    Да, той участва в записите на целия албум. Напусна, когато приключихме работата.

  • Каква всъщност е причината за неговото напускане?

    Истината е, че с него нямахме съгласие по доста въпроси свързани с групата. Аз прецених, че ще е най-добре за всички да се разделим. Без да има лоши чувства между нас. Той е страхотен барабанист, но просто не беше близък до идеите, които вълнуваха останалите членове на Firewind. Когато нещо подобно се случи е най-добре да продължиш напред. От друга страна в доста случаи това помага, защото в групата влиза нов човек, чийто стил на работа е различен. Нещата стават някак си по-свежи.

  • Освен с Firewind ти имаш ангажименти с Ozzy Osbourne, Bob Katsionis също участва в друг проект - Outloud, а също така се занимава и със соло кариерата си. Как мислиш, дали тези странични занимания помагат или по някакъв начин вредят на развитието на Firewind?

    За момента със сигурност мога да кажа, че това само ни помага. Няма никаква вреда. Напротив - така много повече хора разбират за нас и ние добиваме все по-голяма популярност. Феновете ни непрекъснато се увеличават. Доста от почитателите на Ozzy примерно, започват да се интересуват все повече от Firewind. Така че, за момента групата има само полза от всички тези странични проекти.

  • Не е ли трудно за Apollo Papathanasio да комбинира своите ангажименти с Firewind, Spiritual Beggars и Evil Masquerade? Как успява да го прави?

    Мисля, че той вече не е част от Evil Masquerade. Що се отнася до Spiritual Beggars, то това е само един страничен проект на Michael Amott, защото той е доста зает с Arch Enemy. Реално погледнато Spiritual Beggars не бяха записвали нов албум цели пет или шест години. Събираха се за по няколко концерта годишно. За това тези неща няма как да попречат на работата на Apollo във Firewind.

  • Трите най-добре приети от критиката албуми на Firewind са "Allegiance", "The Premonition" и "Days of Defiance". Как би ги подредил ти, ако трябва да ги степенуваш от най-силния до най-слабия?

    Ха-ха-ха, честно да ти кажа не знам. Трудно е да се отговори на такъв въпрос, но аз лично харесвам всеки един от албумите на групата по различни причини. Смятам, че в "Allegiance" са едни от най-добрите ни и запомнящи се композиции. Да ги наречем - най-класическите ни песни. "The Premonition" от своя страна е като че ли най-твърдият ни албум. Продължихме тази линия и в "Days of Defiance", но с различна продукция и с различен подход към звука. Новият ни албум със сигурност е направен с най-много усилия като цяло. От началото до края. Мисля, че в него няма слаба песен. Всичко е на топ ниво.

  • Как стана така, че ти бе избран за новия китарист на Ozzy Osbourne? Лично той ли се свърза с теб? Как премина прослушването, ако такова е имало?

    С мен се свърза човек от неговия мениджмънт. Те са знаели за мен и са му показали мои видео записи. Той ги е харесал и така са решили да ме поканят за прослушването. Миналата година отидох в Лос Анджелис и всичко мина наистина добре. След това ме извикаха за няколко концерта и така започна всичко.

  • Знаеш ли дали е имало и други кандидати за тази позиция освен теб? И ако не е тайна кои са били те?

    Със сигурност знам, че са пробвали и други китаристи, но нямам представа кои са били те. До колкото имам информация, това са били хора, които са от Лос Анджелис - първоначалното им желание е било новият китарист да е от там.

  • Как реагира когато разбра, че Ozzy е избрал именно теб и ти ще си новият му китарист?

    Ако трябва да съм честен - не повярвах. Това беше най-щастливия ден в живота ми! Аз лично не смятах, че ще ме харесат на прослушването. Но когато започнахме да свирим, усетих много силна връзка между мен и Ozzy. Почувствах се наистина много добре и осъзнах, че мога да се справя с това предизвикателство. Невероятно е! Не съм си и помислял, че мога да свиря с някой като него.

  • Как Ozzy приема факта, че ти продължаваш да си част от Firewind? Няма ли някакви проблеми между вас поради тази причина? Някакъв конфликт на интереси?

    Не, няма никакви проблеми. Те знаят, че аз имам собствена група и продължавам ангажиментите си с нея. Знаят, че правя това нещо от десет години. Наясно са, че когато нямам ангажименти с Ozzy ще обръщам внимание на Firewind. В момента съм все още на световно турне с него и това ще продължи до месец август, следващата година. Така че, концерти на Firewind няма да има поне до края на следващото лято. След това обаче, смятам да направим голямо турне с групата в Европа и Америка. Интересното е, че самият Ozzy ме окуражава да продължавам заниманията си Firewind. Когато той не е на турне си взима големи почивки. С него никога не знаеш какво ще се случи - непрекъснато прави много и различни неща. Пише книги, може би ще прави филм, има веротност да се събере отново с Black Sabbath. Взима участие и в странични проекти. За това и няма нищо против участието ми във Firewind.

  • До колкото знам, когато ти си правил записите за "Scream", всичко вече е било завършено, с изключение на китарните партии. Как протече твоята работа по албума? Има ли някаква интересна случка?

    Както сам каза, моята работа беше да запиша китарите. От мен се очакваше да придам на албума китарно звучене. Когато аз дойдох, имаше записани някои китарни части, но те бяха съвсем семпли. Имаха нужда от човек, който да свърши всичко, касаещо китарите в "Scream". Аз промених някои неща, сложих, така да се каже, своя отпечатък върху албума. Най-важното е, че нямаше никакъв натиск от тяхна страна върху мен. Нямаше никакво напрежение. Просто ме оставиха да работя и да направя каквото пожелая. Всичко мина много спокойно и професионално. Студиото се намираше в къщата на Ozzy. Беше чудесно всеки ден да ходя там и да записвам - истински хубаво преживяване.

  • Имаш ли любима песен от албума?

    Да, дори са няколко. Харесвам много "Let It Die" и "Let Me Hear You Scream". "Diggin’ Me Down" е страхотно парче! Баладата "Time" също много ми допада. "I Want It More" е доста добра композиция. Смятам, че целият албум е много силен.

  • Що за човек е Ozzy и как се работи с него?

    С него се работи страшно лесно. Без никакви проблеми. А и трябва да ти кажа, че адски много се забавляваме по време на турнето. Не мога да не спомена, че това е най-доброто турне, което съм правил.

  • Тази година бях в Букурещ - направихте страхотен концерт.

    Да, а освен това там си изкарахме наистина страхотно.

  • Какво е мнението ти за Randy Rhoads и Zakk Wylde, които бяха китаристи на Ozzy преди теб?

    Аз съм техен голям фен. Израстнах със записите им. Непрекъснато свирех техните сола и рифове. И двамата имат голямо влияние върху развитието ми като китарист.

  • Мога да си представя как си се почувствал тази година, когато си излязъл на сцената на "Terra Vibe Park" в Атина като китарист на Ozzy Osbourne. Освен, че това е било пред многобройна публика в собствената ти родина, съм сигурен, че там е имало и много твои приятели и роднини. Как се почувства в този момент?

    Бях доста притеснен през целия ден. Както сам каза, там наистина имаше много мои приятели и роднини. А и е различно, когато свириш пред родна публика. Сигурно е имало и много мои познати, за които дори не съм и подозирал, че са там. Така че, аз усещах едно напрежение в себе си. След втората песен обаче, напрежението изчезна и от там до края на концерта се забавлявах истински. Това беше и един от най-добрите ни концерти от цялото турне.

  • Какво можем да очакваме от тук нататък от работата ти с Ozzy Osbourne? Ще запишеш ли още един албум с него или за това е прекалено рано да се говори?

    Наистина е прекалено рано да говорим за нов албум. Имам доста нови рифове, много идеи за нови песни, но не знам какво ще се случи след края на следващото лято. Да, има разговори за следващ албум, но никой не знае от сега какво точно ще се случи. Може би Ozzy ще напише нова книга, може би ще тръгне на турне с Black Sabbath. Всеки ден чувам всевъзможни слухове. Аз съм последният, който ще разбере какво точно ще стане. Ако Ozzy пожелае да запишем нов албум, аз при всички случаи ще съм адски щастлив да го направим. Мога само да се надявам, но от мен не очаквай да чуеш новини в тази насока.

  • За много млади и амбициозни китаристи ти си пример на подражание. Коя според теб е най-важната черта, коато притежаваш, за да вдъхновяваш някого?

    При всеки е различно. Много са хората, които са вдъхновение за някого. Без значение каква музика правиш или с какво се занимаваш. Може да си художник и да вдъхновяваш много хора, които започват да се учат да рисуват. Мисля, че най-важното е да имаш какво да кажеш като артист, като личност. Тогава рано или късно ти ще повлияеш върху нечий живот. По същия начин аз съм имал моите си китарни герои. Важното е да вървиш напред и наистина да имаш какво да кажеш.

  • Благодаря ти за това интервю. Накрая бих те помолил да кажеш няколко думи специално за читателите на "Metal Katehizis". Част от тях със сигурност ще бъдат тази вечер на концерта на Firewind.

    Искам да им кажа, че за мен е огромно удоволствие да се връщам в страната ви и да свиря пред вашата публика. Гърция и България са съседи и ние имаме доста луди фенове тук. Радвам се, че днес съм при вас.