Интервю с Gyorgy Molnar от Omega



Автор: Ози
Omega е най-известната и най-успешна унгарска рок група. Създадена е през далечната 1962-ра година и в началото се изявява единствено с изпълнения на кавърверсии на известни рок композиции. През 1968-а са поканени във Великобритания за турне, като там записват и албума си "Omega: Red Star From Hungary". Малко по-късно през същата година групата издава и първата си плоча на унгарски език. През 1969-а е записана песента "Gyongyhaju lany" ("Момичето с перлените коси"), която с течение на времето се превръща в най-големия им международен хит. През 1971-ва Omega преживяват и първото си по-сериозно сътресение - Gabor Presser (клавирист, основен композитор и вокалист) и Jozsef Laux (барабанист) напускат групата, за да създадат друга легендарна унгарска банда - Locomotiv GT. Въпреки това, в следващите 40 години Omega издават около 15 студийни албуми на унгарски, 9 на английски и един албум на немски език. По време на Студената война групата се превръща в един от символите на дисидентството в Унгария и изнася концерти из цяла Европа, а през 1982 г. гостува и в България за едно мини-турне от три дати, на което подгряващи са Сигнал. Почти 30 години по-късно Omega отново се връщат у нас за голям концерт, който ще се състои на 14 май, в Зала 1 на НДК. Малко преди него, китаристът на групата Gyorgy "Elefant" Molnar даде и кратко интервю за Katehizis.com.
  • Здравей! Преди почти 30 години, през далечната 1982-а, вие направихте три концерта в България. Какво си спомняш от тогавашното ви гостуване у нас?

    Gyorgy Molnar: Помня, че турнето ни в България беше доста успешно. Както и прекрасните хора.

  • Има ли някакви промени в състава на групата оттогава и ако да - какви са те?

    Не. В момента Omega е в абсолютно същия състав, както при първото ни гостуване в България.

  • Близо 30 години по-късно вие отново ще направите голям концерт тук. Какво да очакват българските ви фенове от това гостуване?

    Могат да бъдат спокойни - ще чуят най-добрите ни композиции.

  • В Унгария вие сте нещо като институция. Там са продадени милиони копия от албумите ви, най-продаваният албум в Унгария за всички времена е ваш ("Gammapolis"'69), вие сте и първата унгарска група, издала албум на компакт диск. На какво според теб се дължи гигантският ви успех във вашата родина?

    Причините са няколко, но според мен най-важната е, че нашата музика не звучи като на типична унгарска група. Ние по-скоро звучим "международно" и "цветно".

  • През 1971 година двама основни членове на Omega напускат групата и основават друга легендарна унгарска банда - Locomotiv GT. Защо се разделихте с тях?

    Причината е ясна - с тях имахме сериозни различия относно музиката, която трябва да правим.

  • Вие сте и най-старата все още съществуваща група в Унгария. Какво стана с групите от вашето поколение? Защо днес тях ги няма?

    Нямам точен отговор на този въпрос. Може би те не свирят и пеят със сърцата си, а ние продължаваме да го правим.

  • Известни сте с това, че правите изключително качествени концерти със страхотен звук. Живият контакт с публиката и професионалното изпълнение ли са най-важното нещо за вас като група?

    Всъщност, винаги сме смятали, че публиката е най-важното нещо за нас. Така е било през цялата ни кариера.

  • През 1995 година The Scorpions направиха кавър на най-известната ви песен - "Gyongyhaju lany". Поискаха ли разрешение от вас, за да го направят?

    Разбира се, че ни поискаха разрешение и ние им го дадохме. С The Scorpions се познаваме от много, много години. Малко хора знаят, че всъщност те ни бяха подгряваща група през ранните 70 години.

  • В България също имаме доста известен вариант на тази песен. Той не е записван от група, но докато военната служба у нас беше задължителна, едва ли е имало войник, който да не я знае. В нея се пее за това, как ще дойде времето, в което войникът ще напусне казармата и ще се върне отново към нормалния живот и своите близки. Чувал ли си за този вариант?

    Ха-ха-ха, не, не съм. И определено бих искал да го чуя!

  • В България групата Omega винаги е била свързвана с желанието за свобода и с желанието на свободомислещите хора да премахнат тоталитарния комунистически режим. Предполагам, че и в Унгария, а и в целия Източен блок е било така. Вие имали ли сте проблеми с комунистическите власти заради музиката, която правите?

    О, проблеми с тогавашната комунистическа власт имахме непрекъснато. Така беше чак до 1989 година, когато дойдоха промените.

  • Какво мислиш за промените, които настъпиха в Унгария след падането на Берлинската стена?

    Мисля, че бяха необходимост. Бяха неизбежни. И съм изключително щастлив, че те се случиха. Сега просто трябва да гледаме напред и да търсим верния път. И това касае както икономиката ни, така и политиката.

  • В голяма част от страните от Източния блок ви наричат "Pink Floyd от Унгария". Как приемаш подобно определение?

    Всъщност, ние сме просто Omega. Omega на Изтока и Запада. Това е нашият живот и нашата съдба. Що се отнася до определението, което ти споменаваш - нямаме проблеми с него. Харесва ми.

  • Навремето вие издадохте един от албумите си в Англия. Ако не се лъжа, той е бил записан именно там. Защо не го направихте отново?

    Виновен е тогавашният комунистически режим. Правителството не ни разреши да отидем отново в Англия и да запишем там втори албум.

  • Вярно ли е, че вашият вокалист Janos Kobor никога не лети със самолет и отива до мястото, на което групата ще изнася концерт, с всякакъв друг възможен транспорт?

    Точно така. Цялата група се качва на самолета, с изключение на него.

  • Миналата година той издаде първия си соло албум "Omega - Rhapsody". Доколкото знам, това ще е първата част от трилогия, която през 2012 година трябва да ознаменува 50-ата годишнина от създаването на Omega. Можеш ли да ни кажеш нещо повече за този албум? Планира ли Janos представянето на албума на живо със симфоничен оркестър?

    Това не е точно негов соло албум. Може да се каже, че си е албум на Omega, защото песните в него са от репертоара на групата. Те са записани в различен аранжимент заедно със симфоничен оркестър. За момента има запланувани два концерта, на които песните ще бъдат представени така, както са в албума. Концертите ще бъдат в градовете Локет (Чехия) и Хале (Германия).

  • От известно време Janos Kobor пише и книга, в която се разказва историята на Omega такава, каквато той я е видял. Имаш ли представа докъде е стигнало това начинание?

    Доколкото ми е известно, за момента Janos е написал около 30 страници от въпросната книга.

  • 50 години на сцена е изключително сериозен юбилей. Знам, че е трудно да се извади конкретна случка или събитие от такъв дълъг период, но все пак, кое е най-хубавото и кое - най-лошото, което изниква веднага в съзнанието ти от този половин век история на Omega?

    Най-хубавото, разбира се, е началото. А най-лошото - краят. И той ще настъпи през 2012 година.

  • Така ли? А има ли конкретни планове за времето до тогава, освен правенето на концерти? Смятате ли да запишете нов албум?

    Да, в момента работим по нов албум. Композираме музиката и пишем текстовете. Всеки един от нас ще има композиции в албума, защото той ще е последен за групата.

  • Съжалявам да го чуя, но сте заслужили почивка след половин век на сцената. Накрая искам да ти благодаря за отделеното време и би ли казал няколко думи специално за читателите на нашия сайт?

    Бих искал да им пожелая всичко най-хубаво. Ние, музикантите от Omega, имахме един прекрасен, музикантски живот. Следващата година групата ни ще навърши 50 години и нашето желание е тогава да направим един голям концерт в Будапеща. Плановете са това да се случи на 20 август. Към нас ще се присъединят музикантите от The Scorpions и Supertramp, Carl Palmer и Eric Clapton. Може би и Ringo Starr, както и момчетата от Dream Theater. Очакваме да ви видим не само на концерта в София, но и догодина в Будапеща! Бог да ви благослови!