Интервю с Jack Owen




   Jack Owen е китарист, който се нуждае от представяне. Не, защото би бил непознат на феновете на по-тежката музика, а защото, освен дългогодишната си работа с Cannibal Corpse, има участие в немалко други банди. До този момент Owen има издадени албуми още с Deicide (2006) и Adrift (2007), помагал е и на Obituary, а българската публика го видя на живо с една банда, практически непозната у нас - Estuary. Именно при гостуването на последните, заедно с Krisiun, Incantation и Inactive Messiah в България на 17 октомври по покана на "Most of Evil Music", радиопредаването "От Другата Страна" успя да интервюира мистър Оуен.

   От Другата Страна: Здравей Jack, за първи вът си в България, би ли разказал нещо повече за Estuary, с която си тук като басист?
   Jack Owen: Познаваме се от около 10 години, а самата банда съществува от 7-8 години и никога не са имали постоянен басист. Имаха турне в Европа и ме попитаха дали мога да свиря с тях. Съгласих се и сега сум тук.

   Само гост ли си в групата или си за постоянно?
   Само за турнето съм. Те нямат повече турнета, ще имат само още няколко концерта в САЩ. Ще видим какво ще стане.

   Вокалистката е доста добра. Защо според теб има толкова малко жени вокалистки в дет метъла?
   Защото им е доста трудно предполагам. Знам за Rachel Heyzer от Sinister и Angela Gossow от Arch Enemy. Малко са наистина.

   Добре ли е за екстремната музика наличието на повече женски вокалистки?
   Да щом мацките се кефят на музиката...а някои от тях могат и да пеят.

   Какво се случва с Deicide?
   Glen има сериозни семейни проблеми. Развежда се с жена си и се опитва да запази попечителството върху детето си и така е от около година.

   Но ти все още си част от Deicide?
   Да, доколкото знам. Напоследък не сме правили нищо, но Steve Asheim има материал за цял албум, който ще се записва парче по парче.

   Кога ще е готов?
   Започваме записите към декември и може би ще е готов през март.

   А ще има ли турне?
   Да, вероятно ще свирим на някои летни фестивали.

   Каква е разликата между свиренето на китара и на бас?
   Не знам точно, аз лично харесвам и двете. Китарата може би малко повече, защото е по-разнообразен инструмент.

   През март говорих с Alex Webster и Paul Mazurkiewicz от Cannibal Corpse и те казаха, че си напуснал групата, защото вече не желаеш да свириш дет метъл. Впоследствие ти започна с Deicide. Къде е истината всъщност?
   Имах някои лични проблеми с тях. Не музикални, просто исках да се махна от това, което се беше превърнало в работа, тъй като беше станало повече работа, отколкото удоволствие. Исках нещо друго като група - било дет метъл, било джаз, било рок... каквото и да е. Никога не съм спирал да харесвам екстремната музика, но имах нужда от промяна.

   Приятел ли си още с момчетата от Cannibal?
   Да. Репетираме на едно и също място, така че се виждаме по няколко пъти на седмица.

   Каква е разликата между това да свириш в Cannibal и да свириш в Deicide?
   Ами, няма голяма разлика, по-скоро техниката е различна. Cannibal са по-бързи и натоварват повече лявата ръка, докато при Deicide по-натоварена е дясната.

   Мисля, че откакто си в Deicide, групата започна да звучи още по-бързо...
   Възможно е. Steve става все по-бърз. Той пише почти целия материал в бандата и после го сглобява с мен. Искахме парчетата да звучат като Slayer, но да бъдат още по-бързи. Искахме да се върнем към звука на първите два албума на Deicide.

   Що за човек е Glen Benton?
   Ами, не знам точно. В момента е натоварен доста с личните си проблеми, които се отразяват и върху нас. Затова и свирих с Obituary за малко в САЩ, защото просто не правех нищо. Понякога с Glen е трудно да се сработиш, друг път е много лесно да се разбереш.

   Все още ли мрази толкова силно християнството?
   О да! Той не е сатанист, но изпитва силна омраза към организираната религия. Отраснал е в християнска общност, между другото.

   Как мина концерта ти с Obituary?
   Чудесно. Бяхме в Канада, но китаристът им тогава не беше допуснат в страната и аз го заместих. Беше само за едно шоу в Торонто и беше яко. Напоследък уча много музика, работи на Estuary и т. н., така че явно умът ми запомня бързо доста неща.

   Какво мислиш за реюниъна на банди като Obituary, Sadus, Suffocation, Exodus, Carcass, които пак се събраха?
   Определено е добре за сцената.

   А как виждаш сцената сега, в сравнение с края на 80-те? Същото ли е?
   Сцената се развива. 92-93 година дет метъл сцената беше достигнала своя връх, после някои групи се развиха напред, други изчезнаха, но сцената продължава да съществува. Публиката е тук и дет метълът е силен отново!

   Любимият ти китарист?
   Jimi Hendrix, Steve Ray Vaughan и напоследък - Ritchie Blackmore.

   Как намираш ренесансовата музика на Ritchie в Blackmore's Night?
   Не ми харесва. Слушам само старите неща на Purple. "Made in Japan" е великолепен албум.

   Доста време беше заедно с Cannibal Corpse.
   Има по нещо хубаво и в двата периода. Първите четири албума на Cannibal бяха нещо като общо усилие. После Chris Barnes изгуби много от своята агресия George "Corpsegrinder" Fisher беше естествения избор. В първите четири албума например използвахме шест струнни китари. Когато George дойде, можехме да експериментираме и да свирим със седемструнни китари..."The Bleeding" е любимият ми албум.

   Ще записвате ли нещо с Estuary?
   Възможно е, но аз живея във Флорида, те са в Охайо така че...ако желаят ще запиша нещо с тях.


© 2007 От Другата Страна, радио Варна