Интервю с Jeff Scott Soto




   На 18 март 2008 г. в столичния клуб "Black Box" концерт изнесе световноизвестният вокалист Jeff Scott Soto. Няколко часа преди събитието, той отдели време специално на "Metal Katehizis" за едно интервю, в което в истински приятелска обстановка той сподели доста интересни неща относно работата си с Yngwie Malmsteen, Journey, Talisman, впечатленията си за България, работата по новите си проекти, отношенията му с Queen и... Всъщност, не е нужно да Ви разказваме. По-добре прочетете какво ни каза самият той:
>

   Metal Katehizis: Миналата година беше за пръв път в България. Какви са спомените ти от тогава и защо решихте да включите отново нашата страна като част от тазгодишното си европейско турне?
   Jeff Scott Soto: Наистина, миналата година за пръв път в живота си дойдох в България. Никога до тогава не съм смятал и не съм мислил, че имам фенове тук. Разбрах, че има фенове на моята музика и на места по света, които обикновено не са част от турнетата ми. След първите ми два концерта тук, за мен стана ясно, че България вече трябва да е част от всяко мое турне оттук нататък. Хареса ми културата ви, харесаха ми и приятелите с които се запознах. За краткия си престой аз успях да си създам много близка връзка с вашата страна. И съвсем естествено, когато започнахме организацията по това турне с Tempestt, аз се обадих на моя приятел Петър и му казах, че съм заинтересован да добавим един концерт в София. И ето ни тук!

   При първото си гостуване у нас направи два концерта – в Бургас и в Каварна. В Бургас беше подгряващ за българската група Ахат. Всички хора с които сме говорили и са присъствали на този концерт споделят, че е трябвало ти да бъдеш хедлайнъра. В тази връзка, има ли за теб значение дали си хедлайнър или подгряващ? И различават ли се концертите ти в двата случая?
   Разбира се, че всеки изпълнител винаги се опитва да бъде хедлайнър. Никой не иска да е подгряващ през целия си живот и цялата си кариера. Спомените са ми наистина чудесни от тогава. Имам желание да се връщам всяка година тук. Беше чудесна вечер. Имахме само една репетиция с българската група с която свирих, а реално това беше едва втората ни среща. Но публиката ни прие много ентусиазирано и това естествено ме прави щастлив.

   Сега, при второто си гостуване у нас, идваш с бразилската група Tempestt. Когато имате концерти в Бразилия те свирят за теб, а вече имаш и една записана песен с тях – "Insanity Desire". Разкажи ни за тази група, за вашите взаимоотношения и защо правиш съвместно европейско турне точно с Tempestt?
   Всичко започна с песента, която записахме заедно. Когато албума им излезе на пазара в Бразилия, групата започна неговото промотиране там. Решихме да направим експеримент – аз да участвам в тази промоция и съответно да им помогна при рекламата на албума. Този експеримент беше доста успешен и когато момчетата ми съобщиха, че диска им ще излезе и в Европа, си казах, че няма по-добро от това аз да представя Tempestt и новия им албум. Ако издадат в Европа албума си сами, може и да получат някакво внимание и да се пошуми малко около тях, но правейки го по този начин – с моето спонсорство и с едно общо турне с мен, ние ще постигнем доста по-голям успех. Самите ни концерти преминават по следния начин: първо на сцената излизат Tempestt и свирят 7 песни от албума им "Bring 'Em On". След това аз се присъединявам към тях и изпълняваме общото ни парче “Insanity Desire”. Оттам до края на концерта аз пея, като ще изпълним песни от соловата ми кариера, от периода ми с Talisman, както и няколко кавъра.

   Преди повече от 20 години ти започна кариерата си като записа вокалите за първите два албума на Yngwie Malmsteen. Разкажи ни малко повече за този период и за работата ти с Malmsteen. Що за човек е той? И кое наложи раздялата ти с него?
   Мисля, че отговорът е лесен що се отнася до това какъв БЕШЕ. Но той се промени доста. Сега в момента отношенията ни са добри. Навремето той си имаше определена репутация. Не е тайна и сигурно няма да изненадам никого като кажа, че той си беше един тиранин. Така или иначе аз работех за него и за неговата музика. Самата му личност беше свързана много силно с музиката, която правеше, което ми помогна да разбера кой е той и какъв е като китарист. Бяха чудесни времена, но в същото време бяха и доста шибани времена! Аз бях едва 18-годишен, току що излязъл от училище. Имах собствени идеи и представи за това какво представлява успеха. Всичко това се срина пред очите ми – видях, че нещата нямат нищо общо с представите, които съм си имал за тях. От друга страна, това за мен беше началото на пътя по който тръгнах, благодарение на което сега съм това, което съм...

   Как стана така, че през 1996 г. отново работихте заедно с Malmsteen и записахте три песни за албума му "Inspiration", в който всички парчета са кавъри. "Carry On Wayward Son" на Kansas, "Gates of Babylon" на Rainbow и "Mistreated" на Deep Purple - ти ли избра кои песни точно да изпълниш?
   Разбира се, Yngwie избра песните, които искаше аз да изпълня. Предложи ми и аз приех. Това беше албум с кавъри и мисля, че заглавието му казва всичко. Там има песни на групи и изпълнители, които са били вдъхновение за него. Всичко това стана в момент в който аз записвах нов албум с дългогодишния ми приятел и партньор Marcel Jacob. Той даде идея да викнем Yngwie, който да изпълни едно от солата, което от чисто маркетингова гледна точка щеше да ни помогне да продаваме по-добре албума. Yngwie каза: "Разбира се! Ще дойда и ще записвам с вас, ако и вие дойдете и вземете участие в албума ми "Inspiration"."" Отидохме в Маями за записите. По това време и тримата бяхме ужасяващо болни. Не си виждал подобно нещо – трима рок музиканти подсмърчащи, унили и пиещи чай! Изглеждахме отчайващо окаяни! Но пък си изкарахме супер. Доста различно беше – когато си на турне с Yngwie винаги е ужасно шумно, много се пие, всички са доста агресивни. А тогава ние бяхме доста зле и непрекъснато си казвахме: "Чувствам се ужасно!" Пускахме си поредния филм и продължавахме да подсмърчаме. Бяхме като трима старци. Това е един от най-запомнящите ми моменти от дългогодишната ми работа с Yngwie и дори нямам обяснение как вокалите, които записах станаха толкова добре. Беше си една доста тежка и същевременно смешна седмица.

   Доста често изпълняваш песни на други изпълнители, сред които се откроява името на може би най-великия и известен певец за последните няколко десетилетия – Freddie Mercury. Не са много хората, които си позволяват да пеят негови песни и за това не мога да не те попитам какво лично за теб е Freddie Mercury, какво мислиш за него и лесно ли се изпълняват неговите песни?
   Единствената причина, поради която за мен е лесно да пея негови песни е, че неговата музика има огромно влияние върху мен като изпълнител. Неговите песни и песните на Queen като цяло изобщо не са лесни за пеене. Аз лично не харесвам да слушам техни парчета в изпълнение на някой друг, защото повечето певци, които се опитват да го правят не могат да хванат правилната тоналност или не могат да почувстват точно за какво става въпрос в тези песни. Не ги пеят така, както ги пееше Freddie. Когато аз пея тези песни не се опитвам да ги преоткривам или да ги пея по свой си начин. Старая се да ги пея максимално близко до начина по който Freddie ги пееше. Естествено аз не звуча като него. Просто винаги се опитвам да имам правилното произношение, вярната тоналност, да ги пея граматически така, както и той. Защото според мен това е единствения начин, по който тези песни трябва да звучат. И за мен винаги е било чест и привилегия да пея негови песни, дори когато го правя примерно в някой караоке бар. Просто за мен те са изключително вдъхновение и имат огромно влияние върху мен самия.

   Ти пееш доста от репертоара на Queen. Коя ти е любимата песен? Питам, защото, както казах, не са много изпълнителите, които си позволяват да изпълняват Queen, а ако има такива, то те обикновено пеят най-известните парчета, като "We Are the Champions" примерно. Ти акцентираш върху голяма част от творчеството им. Изпълняваш песни дори като "Save Me" и "Dragon Attack". Ако все пак трябва да посочиш само една, коя е тя?
   Мисля, че най-много харесвам "Somebody to Love". Защото тя може да те отведе навсякъде... Има високи и ниски моменти, на места мелодията е доста сложна, има госпел моменти, рокендрол част, изобщо минава през всичките ти емоции. И мисля, че е голямо предизвикателство да пееш тази песен а и е доста приятно когато го правиш.

   Когато си на сцената кое за теб е по-лесно – да пееш собствените си песни и композиции или да изпълняваш вечните рок хитове на други групи и изпълнители?
   Съвсем естествено е да ти е по-лесно да изпълняваш собствените си песни. Особено когато не си в кондиция, болен си или гласът ти просто е отпаднал. Тогава можеш да си "играеш" с песента, да я изпееш по друг начин. Freddie Mercury го правеше често на концертите с Queen – можеше да изпее песента точно както я е изпял в студиото, но можеше и да я промени. Защото той я е записал. Ако промениш нещо в песен, която друг е записал всички ще си кажат: "Този не е толкова добър. Той не може да изпее песента, така както трябва да бъде изпята." За това е и доста по-лесно да пееш собствените си песни.

   Напоследък различни източници те сочат като следващия вокалист на Queen? До колко това отговаря на истината и какви са твоите отношения с членовете на тази велика група?
   Аз съм доста близък с Brian и Roger. Имаше много дискусии между тях и мен по този въпрос. Ние сме работили заедно по няколко проекта. За момента Paul Rodgers е твърдо техния вокалист. Те точно привършват новия си албум с него. Но съм сигурен, че ако нещо стане и по някаква причина нещата с Paul не потръгнат или той реши да ги напусне, аз ще бъда следващия за когото ще се сетят. В най-лошия случай съм в топ 3 на възможните вокалисти, които Queen биха взели след Paul.

   За известен период от време беше певец на Journey. Всъщност само за около 6 месеца. Какво точно се случи? И как се разделихте с тези музиканти – останахте ли приятели или прекратихте всякакви взаимоотношения?
   Ако трябва да съм съвсем честен, не знам отговора на въпроса как се разделихме, защото единственото което получих като обяснение от тях и екипа им, беше, че са решили да се разделим и те да намерят някой, който да пее песните им така, както феновете им очакват да ги чуят. Това е единственото нещо, което чух от тях. Не съм разговарял с никой от групата почти от година. В този случай аз не мога да кажа, че сме се разделили като приятели, защото приятелите си говорят по между си, обсъждат нещата. Ако е имало някакъв проблем, те можеха да дойдат при мен и да го обсъдим. Не го направиха. Аз реално не знам истинската причина за раздялата ни. Те не дойдоха при мен да ми я съобщят. Нека да го кажа по друг начин: щях напълно да ги разбера, ако бяха дошли при мен и ми бяха казали, че не са щастливи от работата си с мен, че им трябва някой, който звучи повече като Steve Perry. Тогава щях да им отговоря, че уважавам решението им, че им благодаря за възможността, която са ми дали и щях да си тръгна без каквито и да е било проблеми. Но не стана така и аз и до днес не знам причината поради която съм бил освободен. Аз, обаче, гледам от положителната страна на всичко това, защото не искам до края на кариерата си да пея песните и хитовете на някой друг. Това наистина е фантастична възможност и можеш да направиш много пари, както и да свириш пред много фенове, но тези фенове искат да чуят песни изпети от Steve Perry. Ситуацията не е същата както с Queen. За мен би било много по-добре да пея с Queen, защото всеки знае че Freddie няма никога да се върне при тях. Няма как да стане. Докато Steve Perry е жив, всеки винаги ще казва: "Искаме Steve обратно! Искаме Steve обратно!". И аз вечно ще изглеждам като един изпълнител на кавъри. За това е по-добре за мен да продължа по своя си път, а те да продължават да свирят своите хитове.

   От многото велики музиканти с които си имал възможност да работиш от кого си най-респектиран и впечатлен в чисто музикално отношение и от кого като личност?
   Един от най-добрите музиканти, с които съм работил, е Neal Schon от Journey. За съжаление, поради начина по който се разделихме не мога да кажа същото за него като личност. Но като музикант, той наистина е един от най-добрите. Що се отнася до това от кой съм впечатлен най-много като личност... (замисля се) Боже мой! Опитвам се да се сетя... Всеки в този бизнес "смуче"!!! С изключение на тези момчета от Tempest ха-ха-ха... Не, всъщност има много добри хора и много добри приятели сред тези с които съм работил и е доста трудно да кажеш, кой е най-добрия от тях. Работил съм с много прекрасни и невероятни хора. Предполагам, че ако трябва да кажа само едно име, то това ще е Marcel Jacob – дългогодишния ми партньор от Talisman. За това и след толкова години ние все още работим заедно.

   Кои са групите и изпълнителите, които са ти повлияли най-много и благодарение на които си започнал да се занимаваш с музика?
   Steve Perry, Freddie Mercury, Sam Cooke (соул певеца), Terence Trent D'Arby... Много обичам соул и АрЕнБи изпълнители. Рок певците, които харесвам, са повлияни от соул певци. Не съм повлиян от хеви метъл или хард рок певци.

   А извън влиянието, кои са групите и изпълнителите на които си просто голям фен?
   David Lee Roth – той примерно не е от най-великите вокалисти, но е невероятен шоумен. От него съм се научил на много неща. Същото е и с Prince. От него съм научил доста за това, как да завладееш публиката. И Freddie, разбира се.

   Освен по настоящото турне, работиш ли върху нови песни? Да очакваме ли в близко бъдеще нов албум от Jeff Scott Soto, или пък ваше участие в някой проект?
   Да, току що приключих работата по новия си солов албум. Не знам още кога точно ще излезе. Също така работя и с една група, която се нарича Trans-Siberian Orchestra (проект на Jon Oliva и др. членове на Savatage, б. р.) в САЩ. В момента те са една от най-големите групи там, свирят само по големите стадиони. Изпълняват неща от типа на рок-оперите. Записите ми с тях до колкото знам ще бъдат издадени през октомври. Освен това съм зает с това турне с Tempestt. След Европа се връщаме в Бразилия за още няколко концерта през месец май. Ще направя всичко възможно да си почина през лятото колкото се може повече. През последните 5 години наистина се скъсах от работа и имам нужда от една сериозна почивка, която ще прекарам с моята приятелка (която се оказа българка!), след което отново ще започна здраво да работя.

   Накрая, би ли казал няколко думи специално за читателите на най-посещавания сайт в България за рок и метъл музика "Metal Katehizis"? Част от тези читатели ще бъдат на концерта ти довечера.
   Това, което искам да им кажа е, че ценя изключително високо дългите години в които те са били лоялни към мен и моята музика, както и че съм щастлив от факта, че мога да дойда в тази страна и този град, и да намеря тук много хора, които знаят и харесват моята музика. Благодаря Ви много за това!


Jeff и Ozzy от нашия екип, плюс автографа, даден специално за "Metal Katehizis" от именития вокалист