Интервю с Joe Lynn Turner



   "Беркрок 2007" - хедлайнъри на събитието са Brazen Abbot - група на българския китарист Николо Коцев, в която към момента ролята на вокалист е поета от легендарното гърло на Rainbow и Deep Purple. Предаването по Радио "Варна" "От Другата Страна" не пропуска случая да се разходи до Берковица и да интервюира бележития фронтмен.

   От Другата Страна: Как се чувстваш в Берковица?
   Joe Lynn Turner На първо място чудесно, защото хотелът, в който съм настанен, е много приятен, хората са приятни. Времето е чудесно, храната също. Спя на отворен прозорец, защото времето е прекрасно. Берковица е малко планинско градче, много ми харесва обстановката, както фермите и конете, които видях тук. Чувствам се много комфортно.

   Имаш ли спомени от предишното си идване с Brazen Abbot преди 3-4 години?
   Да, помня посещението ни във Варна, красотата на Черно море, хотела, а после и якия концерт в София. Всеки път, когато идвам в България и си изкарвам чудесно.

   Колко пъти си идвал тук освен двата с Brazen Abbot?
   Мисля, че поне още един.

   Как започнахте съвместната си работа с Николо Коцев?
   Трябва да се върна към 80-те. Мисля че беше към края на 80-те, началото на 90-те години. Николо се свърза с мен, чух негови парчета, харесаха ми и се съгласих да работим заедно. Дотогава в групата бяха пели Glenn Hughes, Goran Edman, Thomas Vikstrom, по късно и Jorn Lande. Казах - да. Това е добър проект.

   На концерти пееш и парчета на други вокалисти?
   Да, пея песни на Jorn Lande, както и няколко песни на Goran Edman. Проблемът е че съвсем скоро приключих съвместно американско турне с членове на AC/DC и нямах никакво време да разуча целия материал, така че ще си помагам с текстовете, защото турнето приключи преди 2 дни и веднага долетях тук. Откачено е, но ще дам най-доброто от себе си.

   Какво става с теб извън Brazen Abbot?
   Адски много неща, не съм работил толкова здраво през целия си живот. Бях на турне в Япония, с Yngwie Malmsteen свирихме пред премиера на Русия - Фредков. Беше страхотно отново да съм там след 17 години. Ще съм пак в Русия след 3 седмици за 3 фестивала. После имам участия във Финландия, Швеция, Русия, Южна Америка, Испания, Германия. Просто още не мога да повярвам, как се развиват нещата. Благодарен съм на феновете си за тези възможности.

   Защо продължаваш да се занимаваш с това? Предполагам, че можеш да живееш и без да правиш нищо ново?
   Какво да правя? Аз обичам музиката, живея за нея и не желая да спирам. Не искам да се пенсионирам, защото продължавам да пиша, да свиря, да пея, да правя всичко свързано с музиката. Турнетата понякога са много изтощителни, но обичам да съм на път, да срещам нови хора, да виждам нови места, винаги има нещо ново като опит. Така се чувствам млад и свеж.

    Какво мислиш за музиката на Ritchie Blackmore след Deep Purple и Rainbow, този романтично-средновековен стил музика?
   Винаги съм знаел, че Ritchie харесва този тип музика. Той ми го е казвал, когато бяхме в Rainbow, после и в Deep Purple. Виждам, че точно това прави през последните години. На него му харесва. Но дали аз го харесвам? Определено това не е моят стил. Харесвам някои песни, но определено това не ми е любимият стил. Бих искал Ritchie да събере Rainbow отново поне за едно турне и за един последен албум на живо.

   С кой музикант би искал да работиш пак, ако имаш тази възможност?
   Blackmore! Мисля, че имаме недовършена работа с Rainbow и бихме могли да направим поне още един албум. Защото бяхме на крачка от това, но всичко се срина. Между мен и Ritchie има някаква химия, която трябва да бъде оползотворена.

   Ritchie диктатор ли е, както се говори?
   Неее, понякога е труден характер, но не е диктатор. Всеки си е такъв. Харесвам Ritchie, тъй като той е перфекционист, както и аз и затова си допадаме. Ritchie и аз никога не сме имали проблеми, както и с когото и да било.

   А Yngwie Malmsteen?
   Yngwie Malmsteen е маниак. Харесвам го, не оставай с грешно впечатление, но той има огромно его.

   Какво прави Joe Lynn Turner в свободното си време?
   Аз съм маниак на тема здраве. Спортувам, чета много. Голям почитател съм на английската литература, пиша песни. Постоянно го правя. Имам много енергия за това. Свиря на пиано и китара, яздя конете си. Дъщеря ми заема голяма част от моето време. Сега е на 18 и в момента е в колеж. Много съм зает.

   Как минава един ден на Joe Lynn Turner?
   Събуждане, кафе, закуска, отговарям на email-и и телефонните съобщения. Спортувам около час, след което пак отговарям на email-и. Обядвам нещо леко като салата, след което започвам да пиша музика за различни проекти.

   Някакви солови неща?
   Работя за много проекти и с много музиканти. В момента имам 2 парчета заедно с Rakim които е голяма хип-хоп звезда. В проекта участва и китариста на Rammstein, който свири тежките китари. Аз пея в припева, Rakim прави основните вокали. Много странен проект и не знам дали ще го издадем и кога.

   Каква музика слушаш извън хард рока, който правиш с Rainbow, Deep Purple, Brazen Abbot?
   Класика, джаз, не само хардрок или метъл. В колата си слушам инструментална музика, харесвам много и звука на джаз-китарата. Всяка вечер преди да легна слушам турска народна флейта - мистична музика, която ме кара да сънувам и да медитирам.

   А собствената ти музика?
   Не слушам особено своята музика. Може би само веднъж, когато излезе и евентуално след година пак.

   Dio казва, че в наше време няма такива големи китаристи и вокалисти като Ritchie Blackmore, Glenn Hughes, Joe Lynn Turner, Ian Gillan.
   Не знам. Днес музиката е различна, няма го това вдъхновение, което носеше музиката на Led Zeppelin или Purple, но знам много млади хора, които на своите IPods слушат Queen, Bad Company, Free, Zeppelin, Rainbow... Музиката днес идва с две добри парчета в цял албум, затова и има и толкова даунлоуд от Интернет, защото така можеш да си смъкнеш само добрите парчета. По мое време имаше цели добри албуми.

   Какво смяташ за смъкването на музика от Интернет?
   Моята музика може да бъде смъквана от "iTunes". Албумите ми се продават и на JoeLynnTurner.com. Мисля, че това е бъдещето. До 5 години може би вече няма да има CD-та. Мисля, че така ще се получи. Налудничаво е, но така ще стане.

   Какво мислиш за реюниъна на Queen с Paul Rodgers?
   Гледах ги и определено ми харесва. Paul и Brian May са добри мои приятели, те искаха да направят нещо и останаха изненадани, колко хора го харесаха. Paul не се опитва да бъде Freddie Mercury, глупаво е дори да си го помислиш. Той просто пее неговите страхотни песни.

   Възможен ли е реюниън на Joe Lynn Turner с Yngwie Malmsteen или Ritchie Blackmore?
   С Yngwie свирихме в Русия, пред министъра. Той подгрява за мен, което е интересно. На биса излязохме заедно и изсвирихме почти целия "Odyssey", което беше страхотно. Хората откачиха. Казах му да ми се обади, ако желае, но не знам дали ще стане, защото жена му е негов мениджър и тя решава. Нещо подобно като при Ozzy. Така, че ако се обади, аз съм насреща. В момента смятам, че трябва да се съберем отново с Rainbow. Сега му е времето и мисля, че ще се получи страхотно. Хората ще го харесат. Ще напишем няколко песни, те ще станат хитове и отново ще бъдем на върха. Но наистина ще бъде страхотно да бъда заедно с тези двамата откачени китаристи.

   Последен въпрос. Най-важният албум за Joe Lynn Turner?
   Ами, може би албумът на Rainbow "Difficult tо Cure", откъдето е "I Surrender", защото това беше моят първи шанс. Този албум е страхотен и всички го харесват. Влязохме в класациите на много страни с "I Surrender" и това изстреля кариерата ми нагоре. Това се случи преди 25-26 години. Но "Difficult tо Cure" е страхотен албум. Така и започнах. Във Fandango бях твърде непознат.


© 2007 От Другата Страна, радио Варна