Интервю с Kerry King от Slayer


Автор: Nespithe

Има нещо знаменателно в това първото обаждане до Щатите в живота ми да е адресирано до "мистър Kerry King". За да се добера до бащицата от Slayer, първо трябва да премина през двама служители на "Warner Bros.", да се легитимирам като журналист и да потрая 7-8 минути, докато те установят връзка помежду си, а после между мен и обекта на настоящото интервю. Най-после приятен женски глас ми съобщава, че съм на линия с Kerry King! Пращам му много поздрави от родината - "Sofia, Bulgaria" и се заемам с церемонията...

  • Metal Katehizis: Kerry, ще свирите за четвърти път в България! Отново се завръщате като хедлайнери на огромен метъл фестивал - става дума за "Loud Festival", разбира се! Как се чувстваш спрямо това?

    Kerry King: Това е, което винаги съм искал да правя - страхотно е, че ще свирим на "Loud", защото хората по фестивалите са много гладни за музика. Сигурен съм, че ще бъде страхотна вечер!

  • Вие много добре познавате българските фенове, нали?

    Да, хахаха. [смее се доволно]

  • Те са толкова отдадени! Помниш ли пича с татуса на гърба от DVD-то "Big 4"?

    Да!

  • Какво беше чувството? Изглеждаше доста лудо!

    Наистина беше адски лудо. Това е огромно свидетелство за отдаденост, да имаш такъв огромен татус, и то не на цялата банда, а само на мен - това е още по-изумително за мен.

  • Така е, и артът изглеждаше внушително. Според теб кое е най-лудото нещо, което фен на Slayer е правил, за да те впечатли? Може би е онзи тип, който си изряза логото на ръката?

    Да, има го него, има го и онзи, който си издълба "Slayer" на гърба с бирена бутилка. Един фен пък ми подаде скалпел, за да му изрежа лично логото на Slayer, но не го направих - ако той иска да си го причини, това е добре, но аз няма да го направя, нали разбираш, хахаха.

  • Така е, все пак си метъл музикант, а не хирург. Как се оформя новия албум, Кери? Пак ли ще го продуцирате с Рик Рубин и Грег Фиделман?

    С Грег Фиделман работихме около седмица и половина преди няколко седмици. Готови сме с четири песни, имаме демота на още три, засега ще запишем тези седем. Четири от тях вече имат барабани, китари и бас, за две от тях ще запишем вокали и сола, преди да тръгнем на турнето. Не съм сигурен кога ще се появят, но две от тях със сигурност ще са готови, преди да заминем.

  • Много добре! Значи вече работите здраво над албума?

    Да, и се подготвяме за концертите. На турнето ще си нося оборудване за записване, за да мога в свободните дни да работя над сола и текстове. Като се върнем и ни се намира време през август и септември, ще го завършим доста бързо.

  • Отново ли да очакваме типичен албум на Slayer?

    Абсолютно!

  • Има ли някакви нови идеи, експерименти?

    Засега не, хахаха. Само тежка музика!

  • Това е, което правите най-добре. Я ми кажи, доволен ли си от звука, който прави Грег Фиделман? Той работи над "Death Magnetic", както и над "World Painted Blood", и много фенове по форумите се оплакват, че тези албуми звучат прекалено "сухо", напомпано и нямат динамика. Какво мислиш за това?

    Лично аз мисля, че китарите в „World Painted Blood" не се чуват достатъчно силно, и определено ще обърнем внимание на това в новия албум. Не прекарвам много време онлайн да чета какво казват хората, предпочитам да получавам мнение лично, както сега получавам твоето. Определено искам китарите да звучат по-силно, и освен това мисля, че гласът на Tom звучеше поразително в предишния албум! Китарите са проблемът - трябваше да са по-силни и плътни.

  • Аз също свиря на китара и смятам, че им липсва гейн - може би трябва да го усилиш повечко. Но кой съм аз да давам съвети на Kerry King, хахаха!

    Смешното е, че в последния албум на звука на китарите наистина му липсва живот. Понякога се увличаш в записите и не осъзнаваш проблема, докато не го чуеш по-късно и се усетиш: "Това звучи някакси умряло." Но в новия албум китарите определено са по-жизнени.

  • Действително трябва да усилиш Marshall-ите повечко!

    Да. Да ти кажа, обожавам звука ми на сцената, но не успявам да постигна същия звук в студиото. Не знам от какво е, но просто не мога да пренеса този звук в контролната зала.

  • Микрофоните ви не са достатъчно метъл за теб, Кери! Искам да ти задам няколко въпроса за Jeff [Hanneman - китара]. Първо, участва ли той в записите, които сте направили досега?

    Той беше в студиото с нас, но неговите идеи още не са напълно завършени. Така че записите, които сме направили досега, са само мои.

  • Как се чувства той сега? Последното, което прочетох бе, че в момента прави сериозни рехабилитации. Скоро ли ще се възстанови, добри ли са изгледите?

    Ако просто видиш Jeff, ще си кажеш "Всичко му е наред". Но, физически, да свириш Slayer не е като да излезеш да свириш AC/DC - иска се известна "атлетичност", песните са бързи и имат много тънкости. Ръката му още не е готова да се справи с натоварването.

  • Но Jeff е здраво копеле - няма да "мре", няма да се отказва от музиката и вече няма опасност за него - нали така?

    О, да - той е в чудесна форма! Сега просто трябва да си върне умението да свири на китара.

  • Много ти благодаря, че ни осведоми. Това означава ли, че Gary Holt [Exodus] ще замества Jeff на "Loud Festival"?

    Да.

  • Това ще бъде легендарно шоу - легендите от Slayer ще свирят с легендарния китарист на Exodus!

    Да! И съм много благодарен, че Gary ни е на разположение, защото винаги ми е първият избор - той е страхотен китарист и много готин човек.

  • Сигурен съм, че това ще бъде истински празник на траша!

    О, ние също!

  • Разкажи ми как пишете песни днес. Заедно сте от 31 години, предполагам, че си имате рутина и процесът е доста праволинеен?

    Все още е примитивно, силно, и все още записваме на лента. Понякога, когато измисля риф, го записвам на мобилния ми телефон - точно толкова примитивно е, колкото си го представяш. Когато измислях сола в Тексас преди няколко седмици, имах подръка един дискмен - дори не знаех, че още ги произвеждат! Имаше дискмен, пулт и тонколони, а китарата ми беше пусната през един малък симулатор на усилвател и слушалки - нищо не е по-примитивно от мен, докато измислям разни неща!

  • Знам за тези машинки, наистина спасяват положението.

    Да, нали се сещаш? Просто няма как навсякъде да взимаш със себе си онази грамада от усилватели и кабинети - не си ги държа в къщата.

  • Ясно. Kerry, ти си бил из целия свят със Slayer. Би ли ми разказал някое особено или интересно преживяване от някое екзотично място?

    О, ами, ако си като мен и правиш това нещо от толкова дълго време, най-приятно за мен е когато отидем някъде, където не сме били досега. При всяко турне отиваме на някое такова място. За "World Painted Blood" отидохме в Коста Рика за първи път, за пръв път бяхме и в Перу. Тези шоута са страхотни, защото феновете на такива места не могат да напуснат страната и това им е първият път, в който виждат Slayer. Някои от тях чакат от 30 години да видят Slayer! Затова тези шоута се превръщат в един гигантски празник.

  • Ние също ви чакахме много време, но ето - ще ви видим за четвърти път! Така... като изтъкнат любител на "Jagermeister" държа да те попитам колко "Jager" си поръчахте за бекстейджа на "Loud"?

    Аам... може би една бутилка. Вече не убиваме по една бутилка всеки ден, даже има в излишък. В един момент от турнето сме събрали 10 бутилки и още не сме ги довършили.

  • Трудно е да му се наситиш, "Jager"-а е велик.

    Да, стига да е достатъчно изстуден.

  • Да, това си е проблем в някои страни и барове. Kerry, въпросите ми свършиха. Какви са пожеланията и изискванията ти към българските фенове?

    Ей, просто елате и си прекарайте добре, защото аз това смятам да правя! Ще изсвирим най-яките си неща и ще бъде страхотно шоу!

  • Знаеш, че сме луди. Благодаря ти за интервюто, Кери! Ще се видим през юни.