Интервю с кметъла на Каварна Цонко Цонев


Автори: Ози, Satyr
Снимки: Kmetal.eu
До и малко след 2000 г. повечето от българите нямат точна представа къде се намира град Каварна и единствено името му издава близостта с "Морската столица" на родината ни - Варна. В края на 2003-а кмет на Каварна става юристът Цонко Цонев и още на следващата година там се провежда първият концерт на именита чужда рок група - Nazareth. През 2005-а настава истински бум. Ronnie James Dio, Deep Purple, Scorpions, а също и Axel Rudi Pell, Masterplan и Destruction гостуват в Каварна и шоутата им биват посетени от десетки хиляди души. Каварна е вече ярко светеща и издаваща звук на електрически китари точка на картата на страната ни и заслужено печели прозвището "Морска рок столица" на България, а "кметълът" Цонко Цонев получава приза Мъж на годината. През 2006-а се провеждат и първите големи фестивали - "Kaliakra Rock Fest" с участието на Testament, Helloween и Twisted Sister и екстремният "Thrash till Death" с хедлайнъри Napalm Death. W.A.S.P. и Whitesnake също оставят имената си в списъка със световноизвестни изпълнители, посетили Каварна, и нека спрем дотук с изброяването, защото иначе няма да ни стигне мястото... Годината е вече 2010-а и предстои петият юбилеен фестивал в Каварна, вече с ново име - "Kavarna Rock Fest". За три дни - между 23-и и 25 юли в Морската ни рок столица ще свирят цели 13 известни чужди банди, сред които Tarja, Doro, Epica, Kreator, Sodom, Destruction, Accept, Primal Fear и Annihilator... Това бе поводът "Metal Katehizis" да вземе първото си, вярваме не и последно, интервю от г-н Цонко Цонев, което може да прочетете по-долу:
  • Metal Katehizis: Казваме "Добър ден" на кметъла на Каварна г-н Цонко Цонев и започваме с един страничен, но актуален въпрос. Добре знаем, че силно се интересуваш от футбол и специално избрахме да те потърсим в ден, в който няма мачове от Световното първенство в ЮАР, за да говорим на спокойствие. Вече са ясни четвъртфиналните двойки. Кой е твоят фаворит?
    (интервюто е взето преди изиграване на четвъртфиналните мачове, б. авт.)

    Цонко Цонев: Здравейте, фаворитът ми е Аржентина! Заради отбора и треньора.

  • Добре, няма да задълбаваме повече в тази тема и нека преминем на основното. Преди всичко - новият месец (юли) почти започва, как върви подготовката за фестивала на 23-25 юли?

    Подготовката върви с пълна пара: Резервации на хотели, организация на охрана, осигуряване на кетъринг, на посрещане, на изпращане и изобщо всичко, свързано с провеждането на един фестивал - и реклама и т. н. в момента върви с пълна пара.

  • От досегашните четири издания и на този, и на други фестивали, а и изобщо - на всички (вече десетки) концерти в Каварна - какъв е отзвукът на местните жители на града и на региона?

    Имахме специално поръчано проучване за това - около 90 процента одобряват провеждането на концертите, тъй като това е начин да печелят средства - хората дават квартири под наем, правят хотели, пълнят се ресторанти, получава се и безплатна реклама на общината - за това отзвукът е много добър. Самите хора вече питат всяка година кога ще бъде фестивалът, кои ще са групите, какво ще се случва. Т. е. те показват пряк интерес към концертите.

  • Преди няколко дни от "Loud Concerts" разпространиха новината за допълнителните забавления във фестивалния район, а общината ще направи ли нещо ново извън стадиона тази година?

    Да, ще има бънджи скокове, отново ще подарим мотоциклет "Harley-Davidson" и така нататък. Специално извън стадиона не предвиждаме специално нещо ново - ще осигурим традиционния къмпинг за палатки и каравани, а и както винаги - ще помагаме с организацията.

  • Как точно се разпределят функциите между промоутъра ("Loud Concerts") и община Каварна?

    По принцип сме имали и други промоутъри, не са само "Loud Concerts", но който и да е промоутърът - винаги се разпределя така: ние си вършим нашата работа, свързана с осигуряване на ред, предоставяне на стадиона, който е общинска собственост, определяне на места, където да се разположат временните заведения и разпънат палатките, включително на плажа, места за паркиране и т. н.

  • А специално за къмпинг местността, която често е една от най-критикуваните части, предвиждате ли някакво благоустройство?

    При нас няма постъпили критики в това отношение, в къмпинга има химически тоалетни, има вода и временни заведения, където хората да седнат и да се освежат, а и нашият къмпинг не е на 10 километра от стадиона като някои други. Така че при нас няма сериозни критики и няма нито една постъпила жалба, свързана с палатковия лагер.

  • Тогава, може би единственото реално неудобство остава броят на тоалетните вътре в стадиона. Предвиждате ли разрешаване на този проблем?

    Ние бяхме увеличили броя им още миналата година и вече нямаше проблеми, вероятно не се е забелязало или може би трябва още. За Motley Crue, Scorpions и Dream Theater тоалетните бяха двойно повече. Това го забелязахме още втората-третата година като проблем - благодарение и на "Metal Katehizis" и на неговата конструктивна критика, която ние веднага взехме предвид и, както казах - още миналата година удвоихме броя на тоалетните.

  • Радваме се, че сме помогнали. Предстои първият фестивал с по-различен модел - без изявени хедлайнъри в отделните дни, а за сметка на това - повече на брой банди. Това променя ли по някакъв начин организацията?

    Сега заприличва на един истински европейски фестивал - повечето групи свирят на много от оупънеър фестивалите в Европа - в Чехия, в Словения, на "Wacken" и т. н., а и все пак Tarja в първия и Accept в последния ден са определено силни хедлайнъри, така че - има групи, които да привлекат повече публика, както и такива с по-специализирана аудитория, а и със сигурност всяка една банда има свое ядро от фенове.

  • Според теб този или предишния формат ще бъде по-успешен?

    Това ще разберем след като приключи феста, сега е трудно да гадая. Времето ще покаже.

  • Твоята прогноза за броя на публиката?

    Не вярвам да е колкото миналата година, тогава първо нямаше Световно първенство по футбол, което да приключи към средата на месеца, второ и кризата сега удари по сериозно, надявам се между 15 и 22-23 000 души за трите дни.

  • Общината и лично ти като кмет имахте ли думата при избора на изпълнителите?

    Промоутърът винаги се консултира с общината, тъй като това е фестивал на наша територия. Особено първата вечер на мен лично много ми допадна и много приятно ме изненада идеята за ден само с женски вокали. Нещо, което не е правено в България.

  • А имало ли е случаи, в които за точно определена група ти да кажеш "Не, тази не я искам" или "Непременно искам тази" за друга банда?

    Не, не бих казал. Има обсъждане преди да се вземе решение, не е имало някакви противоречия, взимаме решението заедно с промоутъра.

  • Притеснява ли ви обстоятелството, че около половината групи за KRF2010 вече са идвали в България?

    Ако гледам първия ден - Leaves' Eyes и Epica не са идвали, от втория Korpiklaani, от третия - Annihilator, Primal Fear и Voivod не са идвали, т. е. около една трета от групите не са идвали...

  • Даже и повече - около половината, горе-долу 50:50 е разпределението...

    ....Да, няма проблем в това отношение - скоро имаше един фестивал, на който почти всички групи бяха идвали в България, но това не е пречка.

  • Какво е положението с легловата база в Каварна в момента?

    Вече е резервирана почти цялата, но пък има места и в Шабла, и в Балчик, които се запълват, така че - както минали години - ще помагаме и на съседни общини.

  • С колко се е увеличила базата в последните години?

    Естествено, имаше голямо увеличение - откакто почнахме концертите базата се увеличи с около 3000 легла. Което изобщо не е малко за нашата община. Тя е в момента общо около 5500 легла.

  • Ти вече спомена финансовата криза. Ще се отрази ли тя и на концертите в Каварна?

    Разбира се, както се отразява и навсякъде, но се надяваме да не е толкова чувствително при нас. За това и сме предвидили концертите в период, в който се взимат най-много отпуски, за когато хората си планират почивката.

  • А планирате ли вече концертите за 6 септември и за Нова година?

    Да, вече преговаряме за тях.

  • Помниш ли кой беше първият концерт в Каварна и кога беше той?

    Помня - 2004-а година 6 май - на Nazareth.

  • А знаеш ли броя на всички групи и изпълнители, които са посещавали Каварна от тогава, както и общият брой на концертите?

    О, не - те вече станаха толкова много, че е трудно да се помнят.

  • А как дойде идеята да се направи нещо подобно?

    Тя не дойде изведнъж. Добър беше Новогодишният ни концерт в края на 2003-а, после бе успешен и концертът на Nazareth. През 2005-а на Dio и Deep Purple и после на Scorpions имаше много хора, след това се зароди идеята и за фестивали и така. Съчетахме това и с концертния туризъм, който вече доста навлезе в България.

  • Безспорно е, че не само че концертите в Каварна помогнаха България да намери място на рок картата на Европа, но и от друга страна направиха много по-видима и известна Каварна на картата на България. Твоята равносметка за това обстоятелство.

    Моята равносметка е, че преди години започнаха и концерти в Ловеч, имаше и в Несебър, както и на други места. А това е много хубаво, хубаво е и че показва привлекателността на рок музиката на много хора из страната.

  • Това е така. Да се върнем за малко отново по-назад - онзи петчасов концерт на Manowar - известно ли ти е да има някакво потвърждение от "Гинес", вече минаха две години, очаква ли се нещо такова?

    Тъй като в случая те са си подавали заявката и те са се занимавали аз не мога да кажа нищо, на това от групата могат да отговорят най-добре.

  • Наскоро за всеобщо съжаление почина Ronnie James Dio, който бе чест гост на Каварна, какви са твоите впечатления от него като човек.

    Перфектен, перфектен човек във всяко едно отношение. За него никога в рок средите и никой не е казал лоша дума, което говореше само за себе си. Доколкото някой може да бъде съвършен във всяко едно отношение, той беше съвършен - и като човек, и като творец и като музикант. Имаше голямо сърце и душа. С това ще го запмоня. Сега подготвяме и един хубав паметник на Dio в Каварна...

  • Именно това е и следващият въпрос - за паметника...

    .... Планираме за фестивала "Kavarna Rock Fest" да бъде готов макетът. Ще обявим и набирателна сметка и до края на септември трябва да е открит паметника на Ronnie James Dio в центъра на Каварна.

  • За финал - някакви думи към читателите на нашия сайт...

    Да продължават да са все такива рокаджии, да четат сайта Katehizis.com, тъй като информацията там винаги е първа, бърза, достоверна и показва това, което трябва да се случи, отразявайки рок събитията в България. Това мога да им пожелая.

  • Благодарим, благодаря и за интервюто и ще се видим в края на месеца в Каварна!

    Благодаря и аз, очакваме ви!