Интервю с Kurdt Vanderhoof от Metal Church





   Metal Katehizis: Здравей Kurdt, откъде се обаждаш в момента?
   Kurdt Vanderhoof: Обаждам се от...(тук по линията става смущение и не успяваме да разберем мястото)

   Metal Church ще имат нов албум. Кажи нещо повече за него - за музиката, за композирането и т. н.?
   Ами, това е новият албум на Metal Church. Винаги сме се старали да звучим класически, да бъдем верни на корените си. Никога не сме се стремили да звучим модерно, така е и сега. Новият ни албум е композиран по абсолютно същия начин както всички преди него.

   Какви бяха очакванията ви, когато започвахте записите на албума?
   Всеки път, когато започваме записите за албум, очакваме да е най-добрия ни досега. Този път написахме малко повече песни, за да имаме по-голям избор и не всички парчета влязоха в албума.

   Песните, които не са влезли в албума, планирате ли да ги издадете под някаква форма?
   Да, най-вероятно като В-страни на сингли или нещо подобно.

   Спомена, че се стремите да звучите класически, олдскуул, но в същото време в новия ви албум има и някои модерни влияния. Бяха ли планирани предварително или просто така се получи?
   Така се получи от само себе си. Като цяло албумът ни звучи модерно, но сме се постарали да не е далеч от типичния олдскуул Metal Church звук - мелодично и с много рифове.

   Каква е основната идея зад заглавието "This Present Wasteland"?
   Става въпрос за ситуацията, в която се намира музикалната индустрия в момента, промените които стават там, особено в Щатите. Става въпрос за това, че музикалното качество на повечето продукти е много ниско, по-голяма част от поп музиката е нищо повече от създаден на компютри боклук. А това е тъжно.

   Може ли да се каже че "This Present Wasteland" е концептуален албум?
   В общи линии, да.

   Би ли разказал за някакви интересни случки по време на записите?
   Не мога да кажа нищо конкретно. Разбира се, случиха се и някои неочаквани неща като например малки промени във вокалните линии, които не бяхме планирали, но пък които помогнаха да направим парчетата още по-интересни.

   Кажи нещо повече относно текстовете в новия ви албум?
   Не мога да говоря конкретно за всеки отделен текст, освен за този на парчето "Monster", което аз написах. Текстовете засягат проблемите, които се случват навсякъде около нас, било в музикалната индустрия, било на хората по принцип. Има много критичен поглед върху всичко, което се случва в света в наши дни.

   Имате нов китарист - Rick Van Zandt. Той участва ли в композирането?
   Не, не е композирал, но пък помогна много при записването на китарните рифове, защото е много добър музикант.

   Кажи нещо повече за обложката на албума?
   Тя беше създадена от наш фен. Хареса ни фигурата на кръста в центъра и цялото чувство за безнадеждност което се носи от самата обложка.

   Спомена Rick Van Zandt. Би ли казал няколко думи за всеки един от настоящите членове на Metal Church?
   Jeff Plate идва от Savatage и е фантастичен барабанист, с когото винаги съм искал да работя. Ronnie Munroe е уникален певец и е гласът на Metal Church, а Steve Unger е много добър рокендрол басист.

   Нека се върнем назад във времето. Как се промени музикалната сцена от дните когато създадохте групата досега?
   Променила се е ужасно много и навсякъде по света. От гръндж до хип-хоп, всичко се променя бързо. За това и с Metal Church се стремим да звучим както в началото.

   Как виждаш ролята на медиите в популяризирането на метъла през 80-те, 90-те и сега?
   През 80-те метъл музиката беше много популярна и присъстваше навсякъде в медиите. После беше изместена в медиите от грънджа, а сега мисля, че медиите не отразяват нищо.

   През 80-те Metal Church бяха определяни като траш метъл група. Защо според теб?
   В началото свирихме доста бързо, но постепенно развихме по-класическо хеви метъл звучене. Не мисля, че Metal Church някога са били траш метъл банда.

   Четох някъде, че си планирал в първия състав на Metal Church да свири Lars Ulrich?
   Когато създавахме Metal Church познавах Lars, той тъкмо се беше преместил в Щатите от Дания. По него време той беше в Сан Франциско и мислехме за него като един от вариантите за наш барабанист, но после той замина за Лос Анджелис и нищо не излезе.

   На официалния си сайт имате страница, посветена на паметта на оригиналния ви вокалист David Wayne, както и на паметта на китариста на Pantera Dimebag Darrel. Какво ви накара да създадете такъв вид страница?
   David Wayne е първият член от семейството на Metal Church, който вече не е сред нас. Искахме да почетем паметта му, както и тази на Darrel и сметнахме, че подобна страница е добра идея.

   В памет на David Wayne също и презаписахте парчето "Watch the Children Play". Защо точно това парче?
   Това беше любимата му песен, а и след като това парче беше написано, David напусна групата .Сметнахме, че е добра идея да го презапишем.

   Ако пред себе си имаш човек, който никога не е слушал Metal Church, кой ваш албум би му пуснал за да придобие най-ясна представа за групата?
   Дебютният ни албум "Metal Church" мисля че описва най добре групата и нейната музика.

   Каква е разликата между новия ви албум и предишните?
   Мисля, че в новия албум най-добре се усеща химията, която съществува между хората в Metal Church. Групата звучи стегнато и по-добре в сравнение с предишните ни два албума.

   Metal Church се разпаднаха в средата на 90-те, а после се събрахте отново. Как взехте решение отново да съберете групата?
   Ами, оказа се, за наша изненада, че Metal Church имат много фенове. Бях много щастлив да разбера този факт и това беше причината да се съберем отново.

   Кажи няколко думи за страничните си проекти Vanderhoof и Presto Ballet?
   Всъщност Vanderhoof се превърна в Presto Ballet, така че сега това е единственият ми проект. Имаме нов албум, озаглавен "The Lost Art of Time Travelling", който може да се поръча по Интернет, а от 1 октомври ще бъде и по магазините. Харесва ми да свиря с тази група 70-тарски прогресив рок.

   Като спомена Интернет, какво мислиш за mp3-ойките и изтичането на албуми в Мрежата?
   Смятам, че смъкването на албуми не би трябвало да е безплатно, защото много хора, особено младите фенове, не съзнават колко време и средства се влагат в създаването на един албум. От друга страна, обаче, така много хора имат възможност да се запознаят с твоята музика и да спечелиш много нови фенове.

   Знаеш ли какво правят някои бивши членове на Metal Church като Mike Howe и John Marshall?
   Mike и John са в Калифорния, имат семейства и водят нормален живот.

   Би ли споделил какви китари използваш?
   Имам “Gibson Les Paul Custom” и усилватели “Marshall”. Това е комбинацията, която ме устройва напълно.

   А имате ли планирано турне след издаването на албума?
   В момента нямаме нищо планирано, но се надяваме да уредим турне, след като албумът излезе.

   В такъв случай няма да те питам дали имате планове да свирите в България...
   Бих искал да свирим в България, разбира се, но след като излезе новия ни албум. Тогава ще знаем къде ще имаме възможност да свирим.

   А знаеш ли нещо за България?
   Почти нищо, никога не съм бил във вашата страна, но пък много бих искал да я посетя.

   Последни думи към българските фенове на Metal Church?
   Благодаря ви за подкрепата през всичките тези години и се надявам скоро да се видим на концерт.