Интервю с Manticora




   Автор: Маруш "Луци" Денчев


   Kasper Gram (бас китара) е най-младият и най-новият член на датската пауър/прогресив банда Manticora. Изключително словоохотлив, Kasper беше повече отзивчив даде интервю за българските почитатели на групата преди посещението й у нас със Circle II Circle и Burning Black през май 2009 г.

   М. Денчев: Здравей, Kasper. Приготвяте ли се за турнето?
   Kasper Gram: Приключихме с подготовката. Тъкмо си идвам от последната репетиция в новото ни студио и съм много доволен от чутото, така че сме готови! Развълнувани сме доста, защото първият ни концерт ще бъде на родна почва, тук в Копенхаген. Имали сме концерти пред 5000 човека тук, но сега очакваме около 3000. Надявам се да направим един добър старт.

   Какво е Manticora за Дания? Нещо като Gamma Ray, Helloween или Scorpions за Германия?
   (Смее се) Няма как да се срaвним с тези групи. В Дания метъл музиката не е толкова популярна. По-известни групи са Mercenary, King Diamond, Royal Hunt, но като цял тук повече се слуша поп и рап.

   Знаете ли нещо за България?
   Знам, че имате отбор - "Левски" - София, който загуби от ФК "Копенхаген" преди няколко години. Знам, че имате много красиви курорти по Черноморието .... Златни пясъци, Слънчев бряг и имате град на име Бургас. Знам го, защото сме кацали на летището там. Знам също така за Стоичков, че играеше в "Барселона", Лечков. Вие сте бивша социалистическа държава и сега сте членка на Европейския съюз и НАТО. В общи линии това, което знае всеки средностатистически човек. Аз съм най-осведоменият за вашата държава в нашата група (смее се).

   Какъв ще бъде сетлистът ви? Постоянен ли ще е или ще го променяте по време на турнето?
   По принцип ще свирим само седем песни, като в някои държави ще свирим шест. Не сме много сигурни колко точно ще свирим в България. Това турне не е промоция на албум и е само за нашите фенове. Затова мислим да изсвирим две песни от първият ни албум и след това по една от останалите ни албуми.

   Не е ли малко досадно да свирите всеки път едно и също - отново и отново?
   В един момент когато си на турне и то продължи над два месеца и когато свириш пълен сетлист започва да става леко досадно, наистина. Когато сме на сцената, ние сме изключително радостни от този факт.
   В последният момент отменихте концерта си в Париж. Защо?
   (Смее се) Причината няма да я спомена, но така ще имаме повече време да остане в Германия и да пием от тяхната хубава бира.

   Кое е било най-голямото или най-доброто турне, на което сте участвали?
   О, това определено беше турнето ни през 2004-а когато свирихме заедно с бразилците от Angra. Получи се много хубаво турне и имаше места, като Мадрид и Барселона, на които сме свирили пред 10 000 човека.

   А най-лошото? По-скоро от техническа гледната точка?
   Сещам се за два случая. Единият беше в Мюнхен, Германия където свирихме пред само 7 човека. Беше ни много тъжно. Другият случай, за който се сещам, беше с Jon Oliva's Pain, където пред 2000 души ни се разпаднаха барабаните и трябваше да спираме, за да ги оправим. Но не зависимо дали сме пред 50 или 2000 ние винаги се стремим да свирим на 100%.

   Кои са ти любимите групи? От кои групи си черпил вдъхновение?
   Голям фен съм на Helloween. Бил съм на техни концерти повече от 10 пъти. Имам снимка с Маркус когато съм на 10 години (Kasper е на 29 години в момента, б. а.) и тя стои на десктопа на монитора ми. Също така харесва много Gamma Ray, Blind Guardian, Iced Earth, Symphony X, Dream Theater. Няма как да пропусна Iron Maiden, разбира се. Като малък свирих в Iron Maiden-джем банда. Веднъж се срещнах с Bruce Dickinson и си взех автограф от него. Имам и снимка Adrian Smith. Мисля че съм видял всичките си любими групи достатъчно пъти (Iron Maiden - 5, споменах за 10 пъти на Helloween, близо толкова и на Gamma Ray), за да твърдя че това наистина са моите любими групи и не изгарям от желание да ходя на други (смее се).

   Споменаваш Helloween - ти си техен фен от малък. Били ли сте на турне с тях и какво беше чувството да си до идолите си?
   Manticora отваряше на "Hellish Rock Tour" (Helloween + Gamma Ray) в Америка. Ние бяхме част от това турне и за нас беше огромна чест и възможност. След края на един от концертите отидох при тях и им казах, че ги слушам от десетгодишен, а те започнаха да се смеят. Изпихме няколко бири и си поприказвахме. Това беше една от най-великите нощи в живота ми ... да, една от най-великите.
   Какво мислеше семейството ти, когато започна да се занимаваш с рок музика?
   Майка ми и баща ми бяха много горди с мен. Всъщност баща ми, който също е музикант, ми купи първата бас китара на осемгодишна възраст. Интересен случай беше преди години когато бях роуди на концерта на Alice Cooper, а майка ми стоеше в публиката с тениска на Manticora. Семейството ми винаги ме е подкрепяло. Всъщност аз не съм само музикант, а си изкарвам прехраната по друг начин. Работя на половин ден с малки деца от 6 до 10 години - играем футбол, голф, тенис. Те знаят, че свиря в рок група и се опитват да ми подражават. Преди няколко дена разбраха, че заминаваме на турне и те бяха "Ооо ... не отивай! Не ни оставяй! Искаме да дойдем с теб". Децата са големи сладури.

   Как отбелязвате празниците в Дания?
   Последните две години всъщност живеех в Америка, защото бившата ми приятелка беше от там, така че скоро време не съм празнувал в Дания. Но както всяко обикновено семейство - събираме се цялата фамилия, особено за Коледа, когато е задължително. Иначе за другите празници - с приятели. Доста често празнуваме с групата. То и те вече са ми семейство (смее се).

   Вие ще отваряте на Circle II Circle. Вие сте група с повече опит и стаж от тях. Не е ли малко странно това?
   Наистина те имат по-малко албуми от нас, но са изключително отдадени музиканти. По-възрастни са от нас и ние много ги уважаваме. Мисля, че тяхната музика говори сама за себе си и те са заслужили успеха си. Нямаме нищо против да отваряме за тях. Те са професионалисти и велики хора. Няма никакво завиждане.

   Какво е бъдещето за Manticora?
   В момента искаме да започнем и завършим успешно турнето. След това се прибираме в Дания и правим почивка от няколко седмици. След това започваме работата по новия ни албум. Ние даже имаме вече песни за него. Есента също има няколко фестивала, които трябва да посетим - предимно в Германия. Планираме да издадем новия ни албум в началото на следващата година, след това ще сме на турне в Америка, което ще се пренесе по-късно в Европа.

   Как би описал вашата музика на едно малко дете?
   На едно малко дете наистина няма да мога. Имам четиригодишен племенник, който ме следва по петите и постоянно се прави, че свири на китара. Според мен ние свирим по-интелектуален метъл. Не сме така първични като Helloween, например. Нашата музика е следващото ниво, но много малко хора знаят за нас, а имаме цели шест албума вече.

   Напоследък се носят много слухове за предполагаемо събиране на Savatage. Какво мислиш по въпроса?
   Да си призная честно - не съм голям фен на Savatage - приятелката ми се опита да ми ги пробута. Нямам някакъв момента в живота ми, който да свързвам с тяхната музика толкова дълбоко. Мога веднага да спомена "Hall of the Mountain King" и "Edge of Thorns". Повече съм запознат с работата на Zak от Circle II Circle и Jon Oliva's Pain и мога да кажа, че и двамата са големи пичове. С две думи - евентуално тяхно събиране няма да ми повлияе по никакъв начин. Бих искал Helloween да се съберат в оригиналния си състав с Kai Haisen, но това няма как да стане.

   Какво би казал на една тълпа от хора, които трябва да убедиш да дойдат на вашия концерт?
   Manticora е сравнително млада и изключително енергична група. Нашият вокалист Lars е източникът на тази енергия на сцената, защото не спира да се мята - също като Bruce Dickinson. Много сме магнетични и няма да съжалявате ако посетите нашия концерт.