Интервю с Marc Osegueda от Death Angel



Автори: Whiplash и Alatriste
Death Angel са една от онези презокеански групи, създадени и действащи по времето, "когато се каляваше стоманата", но останали встрани от големия успех на класици като Exodus и Testament, да не говорим за "отличниците" от Голямата четворка. Първият период на бандата е от 1982 до 1991 г., след което тя се разпада за една декада. През 2001-ва Death Angel се събират за благотворителния концерт за Chuck Billy от Testament и виждат, че моментът за завръщането им е настъпил. От тогава издават три албума - колкото са записали и преди това. Новите творения са "The Art of Dying" от 2004-а, Killing Season от 2008-а и актуалният "Relentless Retribution", появил се през септември 2010 г. И трите диска са под крилото на немския гигант "Nuclear Blast Records". На 1 октомври, когато проведохме настоящото интервю, се появи новина, че през март 2011-а Death Angel ще направят турне в Източна Европа, което ще включва и България. Макар в разговора с вокалиста Marc Osegueda да става дума за въпросното турне, не се споменава конкретно гостуване у нас. Така че - явно концерт на Death Angel в България е още на етап предварителни преговори и планове, които тепърва ще разберем дали ще се осъществят...
  • Metal Katehizis: Здравей! Какво става в момента около Death Angel?

    Marc Osegueda: Здравей, тук е Marc Osegueda, вокалист на Death Angel. В момента репетираме за предстоящото ни турне в Южна Америка. Искаме новият материал да звучи на живо стегнато и силно като стария, за да стане един чудесен траш сет.

  • Как възприеха феновете новия ви албум "Relentless Retribution" и как вървят продажбите?

    Продажните са много добри, ревютата също са страхотни и сега това, което искаме, е да свирим колкото се може повече, а докато сме на турне, можем и да пишем музика, така че да сме готови да влезем в студио веднага щом се върнем от път.

  • "Relentless Retribution" без съмнение е страхотен албум, но такъв беше и предишният "Killing Music", трудно ли бе да напишете отново толкова добър албум?

    Благодаря ти много за добрите думи! Като музиканти ние винаги искаме да надскочим себе си. За новия албум ситуацията беше малко по-особена, защото трябваше да записваме с нови музиканти - Will Carroll на барабаните и Damien Sisson на баса. Предизвикателството беше голямо, но мисля, че в крайна сметка успяхме.

  • Защо дългогодишният ви барабанист Andy Galeon напусна групата и какво би казал за новите попълнения?

    Andy напусна групата, защото има вече две деца и не желаеше постоянно да е по турнета. Това се отразяваше и на нас, така че той реши да напусне. Новият ни барабанист Will Carroll е много известна фигура в ъндърграунд сцената на Сан Франциско. Свирил е с местната банда Ulysses Siren, беше заместник на барабаниста на Machine Head Chris Contos за едно американско турне, свирил е с Vicious Rumors и с още други банди. Винаги е бил фен на Death Angel и когато се събрахме в репетиционната, той вече знаеше повечето от парчетата. Той е страхотен музикант и изключителен човек.

  • Имахте ли някакви специални намерения как точно да звучи новия албум, когато го записвахте?

    Искахме това да е най-агресивният Death Angel албум от времето на дебюта ни "The Ultra-Violence", с много тежест и чести промени в темпото. Този албум беше нещо като освобождаване на цялата агресия, която бяхме натрупали през годините.

  • В новия ви албум се усеща едно завръщане към корените, към първоначалното ви траш звучене. Умишлено ли търсихте това звучене или се получи естествено?

    Ние винаги сме бил траш група. В "Killing Season" имахме по-скоро рокаджийско звучене, но в новия албум искахме да свирим истински траш и да вдигнем много нивото на агресия в записите.

  • Вокалите ти са много разнообразни. Как успя да постигнеш това?

    Вокалите бяха едно много вълнуващо предизвикателство. С всеки един албум аз искам да давам най-доброто от себе си. В студиото продуцентът ни Jason Suecof искаше да се фокусираме върху силата и агресията на моите вокали, искаше да разширя възможностите си на вокалист още повече.

  • Кажи ни нещо повече и за текстовете в "Relentless Retribution"?

    Като цяло има една обща тема на парчетата и тя се отнася до предателствата, които търпим от близки наши хора. Става въпрос за вълците в овча кожа, тези, които уж са на твоя страна, а ти забиват нож в гърба.

  • Кажи нещо и за специалните гости в албума - акустичното китарно дуо Rodrigo Y Gabriela. Как се свърза с тях и чия беше идеята те да участват?

    Идеята дойде от нашия китарист Rob Cavestany, който е голям техен фен. Той бил на техен концерт а там се оказало, че ще свири и групата на Alex Skolnik (Testament) - Alex Skolnik Trio. Alex му казал, че трябва да ги поканим да свирят в албума, тъй като и двамата били големи фенове на Death Angel. Rob се запознал с тях и се разбрали Rodrigo Y Gabriela да запишат нещо за новия ни албум. И те записаха нещо невероятно.

  • Имаш ли любимо парче от новия албум?

    Любимите ми парчета се сменят всеки ден, защото все още го слушам непрекъснато, за да се подготвя за турнето. Харесвам много "Truce", "Relentless Retribution", "I Chose The Sky"...всеки ден различно парче ми е любимо.

  • Каза, че се подготвяте за турне. Има ли място по света, където не сте свирили, а винаги си искал да посетиш?

    Ами, да, ето например в Южна Америка ще свирим за пръв път. Турнето ще е 2 седмици и нямам търпение да започне. Азия също - били сме само в Япония и Филипините, а бих искал да посетим Китай, Тайланд....Искам да посетим и Източна Европа, но мисля че през март ще имаме турне там.

  • Това е новина, дано българските промоутъри да ви поканят. Кое е турнето, което никога няма да забравиш?

    Никога няма да забравя първото ни турне в Европа за албума "The Ultra-Violence" през 1987 година. Тогава трашът набираше сили и ние бяхме част от това. Световното ни турне за "Act III", заедно с Forbidden, също беше страхотно - тогава в Европа свирехме и с Vicious Rumors, а в Щатите подгряващи ни бяха Sanctuary. Супер беше и първото ни европейско турне след повторното ни събиране заедно, когато видяхме че трашът е все още жив.

  • В момента има много млади банди, които свирят олдскуул траш. Смяташ ли, че те дават нов живот на траш сцената?

    Определено смятам, че новите банди привличат много млади фенове. Тези групи ми напомнят много за мен, когато бях на 15-16 години. Много от тези млади групи се справят страхотно и дават нова сила на траш сцената.

  • Първото ви официално събиране беше на благотворителното шоу в помощ за болния тогава Chuck Billy (Testament). Какво ви накара да продължите да свирите заедно след това?

    Ами, накара ни реакцията на феновете на това шоу. Още по средата на първата песен знаехме, че искаме да свирим още. Свирихме пак като хедлайнъри, получихме оферти за Европа, свирихме на "Thrash of the Titans Tour", а реакцията в Европа също беше много силна. Искахме още и още и стигнахме дотук.

  • Ако погледнеш назад, смяташ ли, че имаше някакъв шанс групата да не се разпадне след "Act III"?

    И да бяхме останали заедно, щеше да е за кратко. Времената бяха трудни за нас като група и сигурно щяхме да издадем албум, който щеше да е много далеч от истинския ни стил и щяхме да загубим своята публика. Сега отново има публика за истинския траш и ние пак сме тук. Така че всяко зло за добро.

  • Вие сте били издавани от малки и от големи лейбъли. Как се промени политиката на музикалните компании през годините?

    В днешно време лейбълите не са толкова могъщи и необходими, както бяха в миналото. За "Act III" имахме голям бюджет, който ни позволи да записваме спокойно, продуцент ни беше Max Norman, който е продуцирал албуми като "Diary of a Madman" на Ozzy Osbourne. Днес обаче работим добре с "Nuclear Blast", защото те са метъл фенове и знаят как да промотират един метъл албум. Днес за лейбълите е по-важно какво харесват и искат феновете, отколкото преди.

  • Според теб как трябва да се оценява музиката - според уменията на музикантите или според ефекта, който има върху публиката?

    Интересен въпрос...мисля че музиката трябва да се оценява според ефекта, който има върху самия музикант. Ако той харесва това което свири, значи музиката му е добра.

  • Какво мислиш за турнето "The Big Four" и предстоящото DVD от него?

    Гледах само няколко клипчета в “YouTube” и смятам, че самият факт, че това се е случило, показва нов и силен интерес към тази музика. Надявам се, че ще има още много турнета на малки заедно с големи групи, стари с млади групи, защото от това печелят феновете.

  • Има мнения, че Slayer са единствената истинска траш банда от голямата четворка. Какво мислиш за това?

    Ами, всяка от тези четири банди е сред основателите на този стил и всички те са ни повлияли, така че не мога да отхвърля едни за сметка на други. Но смятам, че ако нямаше "Kill Them All" и "Ride The Lightning", то нямаше да има и голяма четворка.

  • А кои банди би сложил лично ти в голямата четворка на траша?

    Труден въпрос...към тази четворка бих добавил и Exodus заради абсолютната класика "Bonded By Blood"!

  • Първото ви демо е продуцирано от Kirk Hammeth. Смяташ ли, че Metallica са отново в играта с "Death Magnetic"?

    Смятам, че вървят в правилната посока. Надявах се албумът да е още по-трашърски, но те така или иначе са най-големите в метъл сцената.

  • Дойде краят на интервюто - за последен въпрос бих те запитал: кой е концертът на който си бил като фен и който никога няма да забравиш?

    Това вече е сложно...бих казал концертът на Metallica, когато свириха в малка зала в Сан Франциско две поредни вечери по време на турнето "Ride The Lightning".

  • Завиждам ти, че си имал възможност да гледаш на живо Cliff Burton. Благодаря ти за интервюто и се надявам да се видим в България през март.

    Това се надявам и аз и чакам с нетърпение да се случи.