Интервю с Marco Hietala (Nightwish, Tarot)



Автор: Нели "Florimel" Лозанова
Страховитият на вид викинг с дълга руса коса и брада Marco Hietala, който извисява гласище в Nightwish и Tarot и е емблематична фигура за цялата финландска метъл сцена, се оказа изключително приятен събеседник с чувство за хумор. Свързахме се с него по повод новия албум на Tarot, "Gravity of Light" (ревю), чиято европейска премиера беше на 23 април 2010-а. Marco ни разказа какво е задържало групата сплотена през над 20-годишната им история, към какви нови територии са се устремили музикантите от Tarot и как се пее в хор. Разбира се, попитахме и какво ново има около Nightwish ...
  • Metal Katehizis: Здравей Марко, как си? Има ли вулканични облаци във Финландия?

    Marco: Ами май има облак някъде около нас и вероятно заради това няма да успеем за шоуто в Москва в събота (24 април - б.а.). Организаторите искаха да знаят предварително дали ще стигнем, но мисля, че ще трябва да го отложим...

  • Лоши новини, но се надявам, че това ще ви даде малко повече време да отпочинете след турнето във Финландия.

    Да, разбира се, пък и доколкото знам вече има дата през август, която ще компенсира за отложения концерт.

  • Чудесно! Нека поговорим за новия албум на Tarot, "Gravity of Light", който излезе във вашата страна през март, а тези дни е премиерата му и в останалите европейски държави (23 април - б.а.). Вече направихте обиколка на Финландия в подкрепа на този албум. Какви бяха реакциите на родната ви публика?

    Публиката беше много добра. Поне половината шоута, ако не и повече, бяха напълно разпродадени. Доволни сме от концертите, а албумът постига и много добри позиции в класациите - първата седмица стартира под номер 2 във Финландия, втората седмица беше номер 3. Страхотно е да съм отново на път със старите си другари.

  • Значи ти е липсвало?

    Ами да, защото сме една шайка стари приятели и колеги от край време, винаги е яко да сме заедно. Като се съберем, веднага се оформя един кръг със странен хумор, случват се особени неща, хвърчат някакви простотии - голям кеф е да сме заедно на турне.

  • И докато си говорим за турнета, досега сте правили такива най-вече във Финландия, малко сте пътували и в Германия, в Русия... Какви нови територии бихте искали да покриете, ако имате възможността?

    Засега ще си почиваме през май, после започват фестивалите, които са предимно във Финландия. След това обаче, през септември, заминаваме за САЩ да свирим на фестивала "ProgPower", оттам тръгваме за Мексико и Южна Америка. После се връщаме у дома за няколко седмици почивка, а после е време за турнето в централна Европа, когато ще посетим Германия, Швейцария, Австрия, Франция... Предварителният маршрут е подготвен и ще бъдат включени и някои източноевропейски страни, доколкото знам се работи по Словения и Чехия. Надяваме се да можем да дойдем някъде близо до вас.

  • А България дали е включена? Трябва да попитам заради феновете ви тук.

    Ами надявам се, бих се радвал да ви посетим.

  • Знаеш ли нещо за България?

    Не особено. Знам горе-долу къде е, ха-ха-ха!

  • Е, добре, ако искаш да научиш нещо, можеш да попиташ Ewo [Pohjola, тур мениджър на Nightwish, Tarot, Pain и др. - б.а.], той вече е идвал тук няколко пъти.

    О, познаваш ли го? Добре, ще го разпитам.

  • Да се върнем на новия ви албум, който излезе доста време след предшественика си, "Crows Fly Black" - предполагам заради ангажиментите ти с Nightwish?

    Да, точно така.

  • Имаш много отговорности и в двете групи. Как решаваш коя е по-важна?

    Нещата се случват в някакъв цикъл - когато едната група си почива, другата е активна и обратно. Когато приключи турнето на Nightwish през септември миналата година, почти веднага започнахме работа по албума на Tarot и, разбира се, мислехме и за концерти. А с Nightwish ще стартираме репетиции по някое време през юли и ще запишем следващия албум през зимата. Дори и тогава няма да се налага да бъда на място през цялото време, така че ще използвам свободните си дни да прекарвам време с момчетата от Tarot.

  • И като заговорихме за Nightwish, новината, че Anette е бременна, дойде малко изненадващо. Тя самата заяви, че това няма да попречи на записите на новия албум на Nightwish. Засега как се развиват нещата в това отношение, мислиш ли, че има вероятност да се забавите?

    Опитваме се да се придържаме към плановете си, но изместихме репетициите малко напред във времето, за да може тя да има време да си стъпи на краката. Но все пак по време на записите няма нужда човек да е там непрекъснато. Дните в студиото са си работни дни, да, но... ще стигнем дотам чак зимата, така че според мен Anette ще има възможност спокойно да се подготви. А турне няма да има преди средата на 2011 г.

  • В Nightwish делиш вокалите с Anette, а в Tarot през последните години твой партньор по микрофон е Tommi Salmela. Как работиш с него, като пишеш песните, как решаваш кой какво ще изпее?

    Tommi се изявяваше като наш беквокалист на концерти още през 90-те години и постепенно нещата се развиха до такава степен, че сега си поделяме пеенето почти 50 на 50. Той отдавна ни е приятел и е прекарал дълго време с нас на турнета, така, че просто ни се стори справедливо да го изведем на преден план. Сега, с "Gravity of Light", сме още по-уверени и в писането на музиката, и всичко останало - ако вземем текстовете, мелодиите, всичко - поделено е наполовина между нас. След като направихме тринадесет шоута във Финландия през изминалите седмици, виждаме, че схемата с двама вокалисти работи много добре на сцената. Пее единият, после другият, после правим хармонии заедно - получава се чудесно. Не ни е проблем изобщо и дори не се замислям за това, защото се познаваме с момчетата от групата от толкова отдавна и някак естествено се получават решенията кое на кого пасва и кой какво може да изпее.

  • Но Tommi пише ли своите вокални партии или ти взимаш тези решения?

    Всички текстове идват от мен, а аз, клавиристът Janne и китаристът Zac пишем по-голямата част от музиката. Така че, да, барабанистът и Tommi общо взето следват линията, която аз задавам. Но, разбира се, ако има нещо, с което не се чувствaт ОК, променяме го, пък и винаги могат да се правят различни аранжименти.

  • Коя песен от новия албум според теб е най-добра на живо и коя ти беше любимата, докато записвахте?

    Да видим... имаме доста добри парчета. Мисля, че... "Satan Is Dead" е много яка на живо. Притежава силна енергия, мелодична е, определено е великолепна за свирене пред публика. А най-приятно ми беше да записвам "Hell Knows". При нея се стремихме към тежка и мрачна атмосфера, но ги има и мелодичните линии, които носят една крехкост, деликатното чувство за изгубеност, а това внесе много добър контраст. За такива неща си мислех, докато я записвахме, и си казах: "Ей, получава се!"

  • Tarot е доста стара група, на над 20 години. Ако погледнеш назад към миналото, има ли нещо, което би променил?

    Ах, да... ха-ха-ха... Разбира се, има решения, които е трябвало да вземем в определен момент, но не сме го направили. Всеки е имал грешни избори в бизнес отношение, така, че да, определено, ако можех да се върна, бих променил много неща.

  • Кое е най-голямото от тях?

    Ами не се ровя много в миналото, не изпитвам горчивина или подобни чувства към него - каквото било, било. Сега сме тук, никой не изглежда да е особено нещастен заради нещо случило се, и така... това е животът, учим се, а и не можем да се оплачем, че ни е било кой знае колко зле. Много сме се забавлявали заедно и поне аз се стремя да продължа да се забавлявам и за в бъдеще.

  • Стана дума за бизнес решения. Дълго време имахте договор с финландска звукозаписна компания, а сега работите и с "Nuclear Blast". Как вървят нещата с това ваше партньорство? Очаквате ли от "Nuclear Blast" да ви помогнат да станете по-известни извън родната си Финландия?

    Това вече се случва, с предишния албум и с лайв DVD-то [Undead Indeed - б.а.]. Преди бяхме постигали лицензионни сделки само през 90-те в Япония, а сега, с хората от "Nuclear Blast", вече продаваме двойно повече албуми в Европа, още по времето на "Crows Fly Black", а и доколкото разбрах предварителните продажби на новия албум, който излиза след няколко дни, вече подобряват резултатите на "Crows Fly Black". Така че смятам, че момчетата се справят много добре.

  • Ако трябваше да опишеш или да рекламираш музиката на Tarot на някого, който никога не е чувал за групата, как би го направил?

    Хммм.... хе-хе.... ами да кажем, че това е група, чиято динамика и ритъм идват от стария хеви метъл от 70-те, но ги обличаме в метъл твърдостта на 2010-та и използваме всичко останало помежду, за да се получи крайният резултат.

  • Ако можеше да избереш една голяма и известна група, за която да свирите с Tarot като подгряващи, коя би била тя?

    Труден въпрос, коя ли да избера... Ами, ако решавам от музикална гледна точка, нещо като Heaven and Hell ще е много добре. Да, готина група и ще си подхождаме музикално. Особено пък предвид факта, че и аз самият много ги харесвам, така че бих се радвал.

  • Наскоро се състезаваше в едно телевизионно предаване във Финландия, "Kuorosota" („Войната на хоровете"). Разкажи как попадна там, поканиха ли те и как взе решение да участваш?

    Поканиха ме, защото миналата година при тях беше Timo Kotipelto от Stratovarius, който спечели, а и аз проявявах интерес. Всъщност ме попитаха още миналата година дали мога, но тогава бях на турне с Nightwish и нямаше как да стане. Тази година пак ме поканиха и аз си казах: „Да, какво пък, ще го направя". Обичам предизвикателствата и нещата, които не съм правил никога преди, са ми интересни. Това беше съвсем различно от всичко, което ми е познато - не знаех нищо за хоровото пеене, освен че, разбира се, в него се използват същите хармонии и скали, които ги има и при нас. В крайна сметка беше много по-забавно, отколкото можех да предположа. Успях да събера 20 души за хора, всичките бяха тотално луди и готови на всичко, но все пак имаха сериозно отношение към музиката. В групата се получи много добра междуличностна химия. Беше готино. И си мисля, че на летните фестивали, които предстоят, поне на Tuska и Ruisrock, ще включим и хор в някои от изпълненията на Tarot. Сигурно ще направим няколко репетиции през май.

  • Това звучи като нещо, което трябва да се види!

    Да, мисля, че ще бъде забавно.

  • По време на едно от изпълненията ти в това телевизионно състезание, синовете ти, близнаците Antto и Miro, излязоха на сцената. Това първото им представяне пред публика ли беше?

    Не съвсем. Песента, която пяха, са я изпълнявали на караоке няколко пъти и когато им предложих да участват в програмата, казах им: „Ей, момчета, искате ли да го изпеете на живо и един път да влезете в ролята на баща си, ама наистина?" и те казаха „Да, да!" Стори ни се весела идея. Но няколко дни преди това започнаха да ме гризат едни съмнения, дали съм постъпил правилно, защото разбрах каква врява ще е по медиите и малко се поуплаших за децата.

  • А те как го приеха? Всъщност, интересуват ли се от музикална кариера или е още рано да се каже?

    Ще ги оставя сами да решат дали имат искрата, необходима за такова нещо. Никого не насилвам. У дома има инструменти, има електронни барабани, едното момче обича да свири на тях. Ако искат да продължат по този път, мога да им дам добри съвети. Но за мене всичко е ОК и в двата случая - ако искат да се занимават с музика, ще ги подкрепя, ако изберат да правят нещо друго - също.

  • Когато беше дете, какъв искаше да станеш като порастнеш?

    Космонавт.

  • О, да, спомням си песента "Ashes to the Stars" от предишния ви албум. Не зная много за текстовете в новия, но има ли песен от него, която да е с подобна тематика?

    Тъй като чета огромни количества научна фантастика, почти всичко, което наливам в главата си, по някакъв начин се проявява в текстовете, които пиша. Да, сигурно има някакви метафори или символизъм, които са свързани с фантастиката. Но не е чак толкова очевидно, няма цяла история като в "Ashes to the Stars". Е, има едно парче, "Pilot of All Dreams", което се доближава...

  • А освен от фантастиката, интересуваш ли се примерно от таро карти? Гледали ли са ти някога?

    Не, поне... може и да са, но не помня, бил съм пиян, ха-ха-ха! Знам как изглеждат картите, виждал съм някакви хора да правят нещо с тях, но не проявявам интерес към тези неща, макар, че някои хора очакват от мен да съм навътре. Предполага се, че аз или някой друг от групата разбира от таро, след като сме си избрали това име, но ние просто се спряхме на него през 80-те, защото беше кратко, хубаво, ударно и запомнящо се. И си останахме с него.

  • Какво ново около другите банди и проекти, в които си участвал или участваш, например Sinergy и Northern Kings?

    Със Sinergy съвсем не знам какво става, преди няколко години бяха започнали записи на албум, но някак работата поумря, а наскоро чух, че Kim [Kimberly Goss], вокалистката, се е преместила да живее в Америка, така, че проектът е опакован в куфар и бутнат в килера, така да се каже. А с Northern Kings винаги сме били на принципа „ако имаме време да се съберем четиримата вокалисти, записваме". Продуцентът на този проект е и китаристът, Erkka Korhonen, и когато той е свободен да аранжира и прочее, обажда ни се и ни пита дали имаме възможност да минем през студиото му и така правим албум. То е работа за няколко дни, не е нещо продължително. Що се отнася до финландската трибют банда на Black Sabbath, в която участвам - Sapattivuosi - и там сме в режим на изчакване, защото аз съм зает с Tarot, а китаристът Janne [Halmkona] също има своя група, CMX, която е доста известна във Финландия, а мисля, че те също записват албум.

  • След като си зает с толкова много неща, имаш ли време за себе си? Занимаваш ли се с някакво хоби?

    Както казах, чета много. В момента съм у дома и нямам кой знае какви ангажименти до края на май. Мисля, че ще си седя вкъщи с жената и децата. Сезонът на фестивалите също е лек в това отношение, защото имаме концерти през уикендите, а през седмицата сме свободни. Разбира се, за семейството ми е трудно, когато съм далеч от дома примерно пет седмици, после се прибирам за две седмици, после още пет пътувам... Не е лесно, но това правя откак се помня.

  • Накрая искам да кажеш няколко думи на феновете си в България чрез нашия уеб сайт.

    Разбира се, преди всичко - моите уважения. Уважавам тези, които купуват албумите ни и слушат музиката ни. Надявам се да дойдем и да свирим за вас, хора. Винаги е хубаво да посети човек нови места, да види нови лица, да задвижи нещата.

  • За нас също ще е удоволствие.

    Бих се радвал. Обичаме да сте доволни! Благодаря ви и до скоро!