Интервю с Мартин Стоянов ("Loud Concerts")



Автор: Ози
Снимки: Satyr, Florimel

   Мартин Стоянов се занимава с организиране на концерти от 1999 година насам. В началото започва да върши тази дейност посредством агенция "Прима". В онези години тя се явява единствената реална конкуренция на "Sofia Music Enterprises", а Мартин дори не се притеснява да покани Dream Theater у нас в същия момент, в който концерт имат не кой да е, а Slayer и Rob Halford. UDO, Zucchero, Jerry Lee Lewis, Machine Head и Destruction са само част от имената, които гостуват у нас по покана на агенция "Прима". Малко по-късно Мартин Стоянов преминава към "Joker Media", с които в продължение на няколко години организира множество концерти в столицата ни, сред които Helloween, Bryan Adams, Robin Gibb, Gamma Ray, Chris Rea, Lenny Kravitz, In Flames, George Michael и др. Наред с това, за няколко години Мартин Стоянов заедно с кмета на град Каварна успяват да превърнат почти никому неизвестното крайморско градче в задължителна рок дестинация не само за българските фенове, но и за много чуждестранни метъл поклонници. Освен традиционните концерти на 6 май, 6 септември и Нова година, именно в Каварна се провежда и най-старият към момента рок фестивал у нас - "Kaliakra Rock Fest". Тази година ще бъде неговото пето издание, като имената гостували в предишните четири години са повече от впечатляващи: Twisted Sister, Heaven and Hell, Motorhead, Manowar (два пъти), Alice Cooper, Slayer, Motley Crue, Scorpions и Dream Theater. Днес Мартин Стоянов работи с нова фирма - "Loud Concerts", която отново се занимава с провеждането на концертни събития. Именно тя се явява организатор на тазгодишния фестивал в морската ни рок столица, който си има и ново име - "Kavarna Rock Fest".

  • Metal Katehizis: Тази година е петият, юбилеен фестивал в Каварна. Ако трябва да направиш някаква равносметка за изминалите четири години, каква би била тя?

    Мартин Стоянов: Равносметката би била, че имаме късмет, че пета година ще има. Четири години преминаха в големи усилия и в много напъни "Каварна Рок Фест" да се случи, да съществува и да стане традиция. Мисля си, че в това отношение успяхме - традицията е факт. И именно плодът на целия този четири годишен труд е да има и пета година. Фестивалът да има своето пето издание. За добро или за лошо той няма да бъде във формата от изминалите четири години. Възможно е да има известни разминавания по това какво сме избрали ние, като организатори, и какво са очаквали феновете, но се надявам все пак повече хора да са доволни, да дойдат в Каварна и този път. Реално погледнато и тази година е "хвърлен" много труд и още много работа предстои да бъде свършена. Факт е, че фестивалът успя да просъществува четири години и като добавим тази - стават пет. Тръгвайки да правим този фестивал, целта ни беше минимум три години да той да е финансово на ръба и ако успее да "изплува" на четвъртата и петата година, значи можем да кажем, че начинанието е било успешно. Надявам се, че сме стигнали до момента, в който се вижда, че "Каварна Рок Фест" е именно един успешен проект.

  • Какъв е отзвукът от досега провежданите фестивали сред жителите на Каварна и региона около града?

    Аспектите са два. Единият е икономически и той е много добър. За всеки, който държи някакво магазинче, малко заведение или частна квартира в града, този фестивал е "манна небесна". Това са допълнителни доходи. Реално погледнато, в момента, в който се обявят датите за фестивала, квартирите свършват. Самите заведения правят добри обороти. Дори такива, каквито не могат да направят там през целия летен период. От друга страна има възрастни хора, които живеят в близост до стадиона и едва ли им е много приятен целия този "джангър", който продължава до полунощ. Въпреки това обаче никога не са го казвали гласно. Това са двата аспекта. Мисля си, че икономическият е по-силен.

  • А какъв е отзвукът в чужбина? Появи ли се Каварна на рок картата на Европа и какво е мнението на изпълнителите и на твоите чуждестранни колеги за фестивала и града?

    Да ти кажа, аз не очаквах, че Каварна ще се появи на рок картата на Европа толкова бързо. Но това се случи. Разбира се, не в степента, в която е "Rock Em Ring". Дори не е още в степента, в която е "Metal Camp", за съжаление. Моята идея и моят стремеж винаги е бил фестивалът в Каварна да достигне до нивото на "Metal Camp". Имаме капацитета за подобен фестивал, но все още не сме достигнали до този статут. Фестивалът го има, знаят го, като видят историята му и какви групи са свирили до сега там, си казват "Охоооо, тук са идвали сериозни имена!", но въпреки всичките тези неща е трудно. От друга страна, сега е значително по-лесно, отколкото беше през първата година. Тогава ни костваше неимоверни усилия само да го обявим като фестивал. Особено що се отнася до имената, които поканихме тогава. Сигурно знаеш, че групите ходят на така наречения "festival streams". Те "хващат" даден поток от фестивали и обикалят всичките. Финландия, Норвегия, Германия, Холандия, Белгия, Австрия - "Nova Rock", "Metal Camp", "Masters of Rock" в Чехия, "Exit" в Сърбия и т.н. Да влезеш в този поток е много трудно. И, разбира се, изискванията са много големи.

    Към настоящия момент, позицията на фестивала "Каварна Рок Фест" е следната: знаят го, много по-лесно е да се докарат групите вече, но все още не е достигнал статута, при който самите групи да се натискат да идват. Не сме стигнали нивото, в което голяма банда ще дойде и ще каже: "Искаме да свирим при вас, дайте ни оферта." Все още сме далече от този момент.

  • Mark Portnoy
  • Тази година променихте името на фестивала. Защо?

    Как да ти отговоря на този въпрос, ха-ха-ха... Промяната беше продиктувана от една много проста причина. Понятието "Калиакра Рок Фест" е много странно за чужденците. Те питат: "Калиакра? Това къде е?" Ти започваш да обясняваш и им казваш за Каварна. Това също не им е ясно. Казват: "Аха! Значи става въпрос за Варна." Ти продължаваш с обясненията: "Не, не. Каварна е на 50 километра северно от Варна." В миналите години, в интернет и на много места фестивалът се появи като "Каварна Рок Фест". Решихме така и да се казва от тук нататък. Но това е едната страна на въпроса. Другата е, че от тази година се появи нов съорганизатор. До сега беше "Joker Media", а сега е "Loud Concerts". И е нормално, за да няма конфликт на интереси, да се въведе ново име.

    Така или иначе, аз не мисля, че промяната е кардинална. Фестивалът винаги си е бил в Каварна и е абсолютно адекватно да се нарича "Каварна Рок Фест".

  • Как успяхте да се преборите за това фестивалът да е в петък, събота и неделя? Това е изключително трудно и сложно, особено когато става въпрос за много групи и техните натоварени летни графици.

    Така започнахме да го планираме още от самото начало. Гледахме за кои дати са обявени фестивалите в Европа, защото тях ги обявяват доста по-рано. Освен това се гледат и други неща, като примерно кога ще има световно първенство по футбол. Бягаме от такива неща. А търсенето на петък, събота и неделя е съвсем обяснимо, защото хората, които не могат да си вземат отпуски, много по-лесно могат да дойдат, тръгвайки в петък на обяд примерно. А и е много по-лесно да си вземеш отпуска в четвъртък и петък или само петък, отколкото понеделник, вторник и сряда. Това е идеята - хората, които не са в отпуска по морето, да могат да тръгнат в петък по обяд и да гледат и трите дни на "Каварна Рок Фест". Съвсем нормално е за един успешен фестивал да "хване" уикенд. Борбата за този уикенд тази година беше много сериозна.

    От друга страна хонорарите на групите за уикенд са много по-различни от хонорарите, които са за концерти в делнични дни. В настоящия момент имаме и сериозен проблем с част от групите, защото трябва да направят много голям престой някъде в Европа. Annihilator примерно трябва да останат три дни в Германия или в България. От където и да го погледнеш, не е много удобно. Най-хубавото е, че никой освен нас не разбира за всички тези моменти.

  • Голяма част от обявените групи ще участват и на фестивала "Masters of Rock", който се провежда в Чехия. Това случайно ли е или между двата фестивала има договорености за някакъв вид сътрудничество?

    Няма абсолютно никакви договорености, въпреки че познавам много добре организатора на чешкия фестивал. Просто "Masters of Rock" е най-близо до България. Ние сме се съобразявали с имената, които ще свирят на "Metal Camp" и "Masters of Rock". В предишните години се съобразявахме с групите, които свиреха на "Rockwave Festival", но тази година той се превърна от изцяло рок в изцяло денс фестивал. А и разликата ни с чешкия фестивал е около седмица. Което все пак е удобство. Ако трябва да съм честен, би било много хубаво да има такива договорености между нас, "Masters of Rock" и "Metal Camp". И това би било нещо съвсем логично. Лошото е, че всички организатори си пазят собствената чест. Мислех си, че само българите сме такива, но ходейки в чужбина, срещайки се с тези хора, виждам, че навсякъде е така. Всеки си пази продукта и си мисли, че другият идва, за да го открадне от него. Аз съм абсолютно за обединяване на "Metal Camp" с "Каварна Рок Фест", защото това е бъдещето.

  • Tony Iommi
  • След като четири години по ред в Каварна се изявяваха световно известни групи и изключително големи имена в рок и метъл музиката, тази година решихте да заложите на повече като брой групи, но от, нека така да го наречем, средния ешелон. Защо? И има ли връзка това ваше решение с обявения "Sonisphere Festival" в София?

    Отчасти има връзка, да. Напълно нелогично е да се бориш с имената, които ще бъдат на този фестивал. Освен това, ние не сме в София, а статистиката показва, че около 70 процента от публиката в Каварна идва именно от столицата ни. Румънците са около 10 процента, останалите хора идват от различни други точки на България. Благодарение на опита, който вече имаме, е логично да се съобразим с тези факти и да бъдем реалисти. "Каварна Рок Фест" не е в позицията на "Download Festival", който, за мое щастие, понеже съм му голям фен, в Англия буквално смазва тамошното издание на "Sonisphere Festival". Тази година на "Download Festival" са имена като AC/DC, Rage Against The Machine, Aerosmith, Stone Temple Pilots, Megadeth, Motorhead... Това са имената, които могат да се преборят със "Sonisphere Festival". В Каварна икономически погледнато, такова нещо определено няма смисъл и причина да се прави. След четири години и в отговор на цялостната концертна картина в България в момента смятам, че е съвсем нормално да търсим промяна. Надявам се тазгодишният формат на фестивала да проработи, да се хареса на феновете и да е успешен. Мисля, че "Каварна Рок Фест" може да бъде родният еквивалент на един "Metal Camp" или един малък "Wacken". Реално такъв формат сме търсили. Като гледам и коментарите на феновете във вашия сайт, виждам, че много хора се радват, че ще има много и разнородни групи от един ранг.

  • Ако трябва да направим едно сравнение, кое е по-лесно - организирането на фестивал с три големи имена, или с десетина или петнайсет групи от средния ешелон?

    Нямам такъв опит, за да мога да отговоря на този въпрос. Но всяко едно от тези две неща си е предизвикателство. От това, което сме организирали до момента, мога да кажа, че когато са три големи имена, е много трудно. Просто защото тези групи, които до сега са идвали на фестивала в Каварна, са наистина големи. В същото време Каварна не е обикновена дестинация. Спрямо другите територии, на които се правят подобни фестивали, е доста отдалечена. Едни от най-големите трудности идват в момента, в който имаш транспортно оборудване. Групи като Dream Theater, Motley Crue, Scorpions, Manowar и Motorhead си пътуват поне с два-три тира оборудване. И като добавиш, че го карат примерно от "Wacken" или от където и да е в Централна Европа, трудностите стават наистина големи. Големите имена имат, разбира се, и големи изисквания - по настаняване или каквото и да е. Слава Богу, в Каварна вече има добри хотели, а и сме близко до "Златни пясъци" и с това проблеми няма.

    Личното ми мнение е, че организацията на фестивал с петнайсет групи от средния ешелон ще бъде доста по-трудна. Имаме и един основен проблем за разрешаване и той е, че нито една от тях не идва със собствено оборудване. Т.е. всеки си идва с китарите, чинелите, някой и друг ефект и това е. Оттам нататък усилватели, барабани, кийборди, стойки за китари, стойки за какво ли не - трябва да им предоставим ние. И в момента сме в преговори с една немска фирма, която предоставя нещата за фестивалите "Rock Em Ring" и "Rock Im Park". Дори, ако трябва да съм точен, фирмите, с които преговаряме, са три. Има една чешка компания, която снабдява "Masters of Rock" и "Metal Camp" с техника. И една нова румънска фирма, която се опитва да се наложи на пазара, но ще видим дали тя ще успее да покрие изискванията на групите. Така че вероятно вариантът с петнайсет групи ще е доста по-тежък. Става въпрос и за много хотели. Хората са наистина доста повече от друг път - всяка група пристига в състав от между десет и петнайсет човека. Това означава, че ще трябва да настаняваме около 150 човека.

  • С коя от групите участници във фестивала преговорите ви протекоха най-лесно и с коя - най-трудно?

    Най-лесно протекоха преговорите с Primal Fear. Няма такива хора! Пратихме им предложение с оферта и 15 минути по-късно ни потвърдиха участието си. Най-трудно преминаха нещата с Annihilator и Kreator. С тях някак си по-тромаво се развиха преговорите. Също и Korpiklaani. Към тази група в момента има някакъв безумен интерес. Мога да ви кажа, че ги искат навсякъде. Не като хедлайнери, разбира се, но навсякъде искат те да свирят.

  • Rudolf Schenker
  • Как и защо дойде идеята за вечер с женски вокали? Такова нещо до сега в България не е правено.

    Не е правено, но за момента е най-ефективно, което много ме учуди. Според продажбата на билети за сега най-голям е интересът към първата вечер на Каварна Рок Фест. Идеята дойде от това, че в един момент се получи така, че Tarja, Doro и Epica потвърдиха, че ще дойдат на фестивала. Решихме да ги сложим в един ден и да привлечем още една група с женски вокали. Мисля, че се получи добре и ще бъде успешна вечер.

  • Имаше ли имена за тази първа "женска" вечер, които отпаднаха по една или друга причина?

    Не. Това е единствената вечер, която беше потвърдена по най-бързия начин. Да не ви говоря за втората вечер какви и колко имена се въртяха.

  • Именно това е и следващият ни въпрос - кои групи ти се е искало да са участници в тазгодишния фестивал и си преговарял с тях, но по някаква причина преговорите са пропаднали?

    Да ги изреждам ли? Идеята беше да има блек и дет вечер. В последствие дет вечерта се превърна в траш. Amon Amarth, Immortal, Behemoth и Korpiklaani. Това предвиждахме за втората вечер. Като Korpiklaani беше закачка към фестивалния вариант на цялото това нещо. Съжалявам, но нито една от останалите три групи не можа да проумее, че Каварна е хубаво място и си заслужава да дойдат и да свирят там. Едните си били определили отпуска в този период. Immortal поискаха невероятни суми спрямо останалите групи, за да дойдат. Amon Amarth тъкмо ги бяхме убедили и щяхме да подпишем с тях и те решиха, че точно в дните на фестивала ще влизат в студио. Можеха да ни го кажат още преди два месеца - все пак преговори за този фестивал се водят от декември.

    Това беше моята първоначална идея. Така или иначе тя не се случи и тогава решихме да отидем в траш стилистиката. За мен Sodom и Kreator на една сцена е наистина ефектно нещо. Ще видим какво ще решат феновете и до колко ще им е приятно на тях.

  • Сред феновете съществуват много догадки и спекулации относно реда на излизане на групите. Кои ще бъдат хедлайнерите във всяка една от вечерите?

    Това вече е посочено в нашия сайт http://www.kavarnarockfest.com. Както са написани там имената - такъв е и редът. Феновете вече имат опит с фестивали в чужбина. Като видят най-горе на плаката изписано Dimmu Borgir с огромни букви, а под него видят Cradle of Filth с много по-малък шрифт, означава, че Dimmu Borgir е хедлайнерът. Който е най-горе в афиша (или в случая в нашия уебсайт) - това е хедлайнерът. Който открива концерта е най-долу. Нека да отворят и ще видят, че примерно в първия ден ще открият Atrocity, а последна за тази вечер ще пее Tarja. И това не са някакви спекулации. Напротив - такава е нормалната практика навсякъде по света.

  • Предвиждате ли продажба на двудневни билети?

    Не. Приключихме тази практика още след първия опит, в който я приложихме. Ако фестивалът е двудневен - няма проблеми. Но ако е тридневен фестивал, с двудневните билети се започват едни игри, които са ви ясни и на вас. Вече избягваме подобно нещо. Феновете имат еднодневна и тридневна опция.

  • Когато обявихте фестивала, споменахте нещо за някакво фестивално радио. Би ли казал повече подробности по този въпрос?

    Наш общ познат - Васил Върбанов - даде идеята. Подобно нещо не е правено до сега в България. Хората да си стоят на плажа и да слушат по телефоните си интервютата, които се провеждат в бекстейджа, а около стадиона - по високоговорители. И действително е интересно като идея. Пиеш си бирата в кръчмата на плажа, а същевременно слушаш интервюто, което се прави 3 километра по-нагоре. Това е една интерактивност между фен и групи и ние наистина ще се опитаме да я реализираме. Сложно е, но вярвам, че ще се получи.

  • Alice Cooper
  • Какво предвиждате като организация относно нещата, които са извън стадиона? Имам предвид къмпинга, забавленията за феновете и т.н. Ще има ли нещо по-различно тази година в тази насока?

    Ще има. Но нещата трябва да се разграничат. Къмпингът си е къмпинг и ние като организатори нямаме работа там. Абсолютна свобода на фена е да прави там каквото си иска. Той е и напълно безплатен. Не струва 20 лева и не е на 20 километра от стадиона. Пристигаш, опъваш си палатката, баровете са ти на 10 метра, ако искаш пиеш до зори. Това е външната част. Ние искаме да раздвижим вътрешната част. Искаме да вкараме едно бънджи вътре в стадиона. Ако влезнеш в 17 часа, изпил си 3-4 бири, има още време до концерта - спокойно можеш да скочиш два пъти с бънджито. Ако имаш време, ще си направиш и една татуировка. Мислим и мотори да вкараме на стадиона - нали все пак подаряваме мотор и тази година. Няма да издавам всичко, защото детайлите все пак се уточняват, но ни се иска хората да се забавляват максимално. Целта е фестивалът да стане нещо като панаир, но в добрия смисъл на думата.

    Другото, което аз много настоявам да се случи и в момента действаме в тази насока, е "сайнинг сешъните". Казвам го така, защото няма директен превод на български. Това е възможността да отидеш и да се срещнеш с групата, без да се налага да печелиш тъй наречения "мийт енд грийт". Просто се нареждаш на една опашка, влизаш в някакво помещение, групата е наредена, музикантите са усмихнати, а не "кисели", както става в повечето случаи, и обръщат малко повече внимание на тези хора, които са платили билет. Все пак и тук ще трябва да има ред, защото ако желаещите са много, ще трябва някак да регулираме цялото това нещо.

  • Къде планирате да се провеждат въпросните "сайнинг сешъни"?

    Това обсъждаме в момента. Има вариант да се случва в шатра или тента до входа на стадиона. Или от другата страна близо до бекстейджа. Но има време, ще уточним всичко до фестивала.

  • Колко време ще отделят групите за "сайнинг сешъна" и ще успеете ли да уговорите повечето или всички изпълнители за това нещо?

    Ако нещата се случат, то те ще бъдат по строго определен график. Не мисля, че всяка от групите би имала възможност да отдели повече от 15 минути за подобно нещо.

  • Ти спомена на пресконференцията, че Annihilator са първите, които са потвърдили за "сайнинг сешън".

    Не само, че потвърдиха, но и самите те предложиха да има подобно нещо. Оттам дойде идеята да се опитаме да го направим и с останалите групи. Това нещо го има по западните фестивали. Но винаги е представлявало един огромен ангажимент за мен като организатор и по една или друга причина не съм го правил до сега. Този път решихме покрай самия фестивал да има повече атмосфера и повече забавления за феновете и ще го направим.

  • Това, че ще има "сайнинг сешън", забавления вътре и извън стадиона и т.н., означава ли че този път фестивалът ще е ориентиран повече към феновете и ще обръща внимание на чисто фенските им желания да се видят с групите, да се снимат, да се забавляват и т.н. ?

    Бих искал да кажа едно нещо - този фестивал винаги е бил ориентиран изцяло към феновете. Както и да го погледнеш. Дори и икономически. Цените на билетите са възможно най-ниските и така е било всеки път. Дори когато са идвали наистина големи имена, които струват много пари. Нека погледнем фестивала от миналата година. На едно място Scorpions, Motley Crue и Dream Theater, оставям настрана всички останали по-малки групи, да ги гледаш срещу 45 евро, това няма как да ти се случи никъде другаде. Тази година цената падна още - еднодневните билети са 40 лева, а тридневните - 90 лева. Така че идеята ни винаги е била нещата да са удобни за фена. И това се случва основно и благодарение на кмета на град Каварна.

    Това, което искам да кажа е, че винаги съм се старал да постигам цените, сметките и хонорарите да са такива, че билетите да струват възможно най-малко. Ще дам един пример - направих концерт на W.A.S.P. в София, с хонорар, който е два пъти по-висок от този на Hypocrisy, но цената на билетите при мен беше с 15 лева по-ниска. Същото в момента се получава в Каварна. 15 групи, които не казвам, че са от най-скъпите, но не са и от най-евтините. Особено спрямо всичките разходи, за които вече споменах, като транспорт, хотели, инструменти, усилватели, тонколони и т.н. Цената от 90 лева за тридневен билет е наистина много добра. За мен фенът винаги е бил на първо място. Тези идеи, които имаме, за да раздвижим нещата вътре в стадиона - всичко това се прави единствено и само за феновете. На нас, като организатори, тези неща ще ни усложнят работата два пъти повече. "Сайнинг сешъни", бънджита, мотори - за да се случи всичко това, наистина ще ни е нужен ресурс от хора, сложна организация и средства. А ние не сме екип от 50 човека. 5 души ще вършат общо взето цялата организационна работа. Затова и ще го повторя още веднъж - фенът за мен винаги е на първо място.

  • Manowar
  • В няколко интервюта след обявяването на фестивала ти каза, че преговаряте с още две групи и дали те ще гостуват в Каварна или не, ще се знае до края на Великденските празници. Би ли ни споделил сега кои са тези групи, ще участват ли във фестивала и ако да, в коя от вечерите ще свирят?

    Бих искал да ви споделя, но към настоящия момент няма как. Това, което мога да кажа е, че се работи за втората вечер. Наистина става въпрос за две групи, но сега не мога да кажа кои са те, защото работата не е финализирана.

  • Сцената и техниката (колони, усилватели и т.н.) същите ли ще бъдат като мащаби и параметри, сравнено с до сега провежданите фестивали в Каварна?

    Сравнено с миналата година - не. Тогава бяхме построили най-голямата сцена - 26 м. на 15 м., заради изискванията на големите групи. Тази година форматът на сцената ще бъде малко по-малък - 20 м. на 10 м. Що се отнася до звука, той си е горе-долу стандартен. За този стадион не се предвижда три пъти по-силен звук, ако дойдат Motorhead, примерно. Има си един базисен, фестивален звук, който ще бъде същият и тази година. Осветлението, когато става въпрос за фестивал, който сам организираш, а не "франчайзингов фестивал", си го подбираш сам. Нарича се "фестивален лайтинг" - трябва да изглежда добре, да е наситен откъм всякакви тела, да има раздвиженост. Параметрите на този "фестивален лайтинг" се изпращат на всички групи и оттам нататък всеки горе-долу се съобразява с това, което е осигурено. Естествено, осветлението няма да е постно, а ще бъде нормално и ще изглежда добре.

  • Много хора отиват всяка година на фестивала в Каварна заедно със семействата си. В тази връзка - как планирате достъпа на деца на стадиона? Ще трябва ли за тях да се купува билет, до каква възраст ще могат да влизат безплатно, ще имат ли някакви намаления, отстъпки и т.н.?

    Както и миналата година, децата до 7-годишна възраст ще влизат безплатно. Но с придружител, за който билет ще бъде необходим. Придружителят, освен че трябва да има билет, трябва и да е пълнолетен, за да може да носи отговорност за съответното дете. От 7 до 16-годишна възраст е необходимо освен придружител и билет за детето. Над 16-годишна възраст хората са свободни да идват на стадиона и без придружител.

  • Какво прогнозираш ти лично като посещаемост?

    Поне 5-6 хиляди човека на ден, а може би и повече. Зависи от много неща - от реклама, покупателната възможност на хората по това време и колко ще са изхарчили за други концерти. Нещата са много субективни. Тази година не е възможно да се направи прогноза.

  • Не те ли притеснява обстоятелството, че голяма част от групите са гостували вече у нас, а някои от тях - и по повече от един път?

    Не ме притеснява по никакъв начин. Ако аз съм притеснен от това, означава, че други организатори трябва да са притеснени от факта, че Metallica, Manowar и Slayer вече са идвали по два пъти у нас, а за Heaven And Hell и Megadeth това ще е второ гостуване в България. Това на фена не му пречи. Ако той е истински фен - ще отиде на концерт.

    Има и още едно много важно нещо. При "Каварна Рок Фест" групите не са най-най-най-важното нещо за фена, за да "хване" пътя до Каварна. За голяма част от хората по-важното е, че отиват на тридневен купон, почивка, бира и рок. Истински купон! Започва се от първия ден на фестивала и се приключва някъде след края на третия ден. Това е нещо, което се е превърнало в традиция. И се радвам, когато чета реакции на феновете, като: "Каварна! Идваме и тази година!!!"

  • Blackie Lawless
  • В досега проведените фестивали и по-големи концерти в Каварна, като че ли винаги съществува едно никак не маловажно неудобство. Това е малкият брой на тоалетните. Ще бъде ли решен проблемът тази година?

    Всяка година водя борба точно по този въпрос. Има неща, в които все още се опитваме да убедим много хора, всички наши съорганизатори. Каквото мога - ще направя. Тази година се надявам да има поне 40 тоалетни, за да могат хората да се чувстват нормално.

  • Какво би казал на онези фенове у нас, които се оплакват непрекъснато и за всичко, независимо от това какво се случва с концертния живот у нас - за цената на билетите, за мястото, за групите, за звука, за цената на бирата и т.н.?

    Това е моят любим въпрос, ха-ха-ха! Трябва да се има предвид, че никъде по света няма фен, който да е абсолютно доволен от всичко. На българина обаче всичко му е криво, каквото и да му предоставиш. Българският фен напоследък малко се "разлигави". През 2003 година се оплакваше денонощно, че концерти у нас няма. Сега е друго - има ужасно много концерти, което пак е лошо. На пазара има много фирми, които се опитват да се установят, да правят концерти и да изкарват пари. Кой ще оцелее е друг въпрос. Но е факт, че в момента има супер пренаситеност.

    Фенът обаче е прав в едно отношение - организацията още ни куца и то - много. Не говоря само за себе си. И аз ходя по концерти, плащам си билета и виждам как влизам, как излизам, какво получавам вътре на стадиона. По тези неща има още много да се работи. Но никой в България не може да се оплаква по отношение на цената на билетите. Тук се продават билети на доста по-ниски цени - 45 евро за три дена и 15 групи. Ако трябва фенът да отиде до най-близкия фестивал - примерно румънския "Best Fest", който вече не съществува, ще му се наложи да даде за път също толкова пари, колкото би дал за пътя до Каварна, да плати и хотел в Букурещ, а там знаете какви са цените, да плаща за бира и сандвичи, които по никакъв начин не са за по едно евро и към това трябва да прибави и по-скъпия билет.

  • Когато обявихте фестивала, ти спомена, че тази година "Trash till Death" няма да има. Извън него предвиждате ли някакви концерти в Каварна през месец август?

    Това, че фестивал "Trash till Death" няма да има, го каза кметът, а не аз. Що се отнася до месец август - не, не предвиждаме концерти в Каварна.

  • А освен традиционните концерти на 6 септември и Нова година, планирате ли провеждането на други концерти в Каварна до края на 2010-та?

    Поне ние - не. Кметът може да има други намерения. Концертът на L.A.Guns на 6 май в Каварна също предстои и в момента сме в трескава подготовка.

  • Планира ли "Loud Concerts" организиране на някакви концерти в София през тази година или сте се насочили изцяло към Каварна? Ако планирате - кога да очакваме тези събития?

    Наскоро обявихме концерт на Placebo, който ще се състои в София, на 13 септември, в Зимния дворец на спорта. Това ще бъде първият от няколкото концерта, които ще организираме до края на годината в столицата. Останалите все още не мога да ги обявя.

  • Какви са очакванията ти, свързани със строежа на новата многофункционална зала в София?

    Чисто технически, очакванията са ми тази зала да има тъй наречения "loading dock". Това е едно много важно нещо по отношение на организирането на концерти. Не съм гледал проекта на залата и не знам дали едно такова нещо е предвидено. Представи си един концерт с 12, 13 или 15 хиляди души. Продукцията, която идва, пътува с няколко тира. Ако нямаш направен специален вход за тези тирове, през който те да могат да паркират в непосредствена близост до бекстейджа, за да стане разтоварването максимално бързо и лесно, нещата стават изключително трудни. Ако това нещо не е съобразено и няма да го има във въпросната нова зала, аз съм супер щастлив, че ще гледам волейбол в нея. Но не и концерти. Все пак не съм виждал проекта, за това не мога коментирам. Принципно, очаквам много хубави неща от тази зала.

    Ако това нещо се случи и то така, както трябва да бъде, в София целогодишно ще има големи концерти. Смешно е концерт на Bob Dylan да се прави в конгресна зала за 3 500 души. Но това са възможностите в момента. Затова, няма какво да се лъжем, Белград е с 5 - 10 години пред нас! Загреб има перфектна зала, скоро и румънците ще имат. А ние останахме последната дупка на кавала. Но обещанията са големи и аз искрено се надявам поне архитектурно нещата да са съобразени със съвременните изисквания за една многофункционална зала.

  • Покрай появата на "Loud Concerts" много въпроси останаха без отговор. Какво всъщност представлява "Loud Concerts"? Отделна и самостоятелна фирма ли е? Подразделение на "Joker Media" ли е? Какво ще става оттук нататък с "Joker Media" - ще продължи ли да организира концерти на големи рок и метъл групи в Каварна и София или това ще се прави изцяло от "Loud Concerts"? Би ли дал малко светлина по всичките тези въпроси?

    Ха-ха-ха, това са сто въпроса наведнъж, а не един! Да започнем с първия от тях - как се появи "Loud Concerts"? За мен "Loud Concerts" е, ако мога така да се изразя, едно отроче, чиято поява е съвсем нормална. Напълно естествено беше да се появи. Аз се занимавам с този вид дейност от 1999-та година. Не малко концерти съм направил и винаги съм искал да стигна до момента и до възможностите да правя нещо сам. И "Loud Concerts" е именно това творение. Сам, без гръб, без подкрепата на който и да е било, да съумея да просъществувам и да правя концерти. И то добри концерти.

    По отношение на "Joker Media" коментар не бих искал да ти дам. Какво ще правят занапред, това единствено те го решават и знаят. Друг коментар няма как да дам.

    Ще добавя, че "Joker Media" разполага с най-модерното оборудване на Балканите по отношение на организиране на концерти - сцени, озвучаване и осветление. Направили са изключителни инвестиции в тази насока и имат страхотен екип. В тази област това са най-добрите хора!

  • В промоутърския бизнес ти навлезе навремето с фирма "Прима". След това премина към "Joker Media", а в момента си в "Loud Concerts". Правил ли си някога сметка колко концерта си организирал през живота си?

    Реално на чужди изпълнители са над сто. Не знам дали е много или малко. Някои правят по толкова за година, но на други пазари. Ако трябва да съм честен, това не е малка бройка. Особено като се има предвид, че не съм "Live Nation" или Marcel Avram, а съм си сам за себе си. Т.е. на мен никой не ми спуска нищо отгоре. Вероятно знаете - мащабно големите неща се спускат отгоре. Докато аз винаги съм се борил със зъби и нокти, за да извличам имена. Някой път с пари, друг път с чар, трети път с много натиск. Мога да ви кажа, че Manowar, примерно, никой не ми го е снесъл отгоре. Гостуването им е било плод на безумни преговори и много труд. Резултат е изцяло от моите усилия. Така че не мисля, че сто концерта са малко, но могат да бъдат и много повече, ако ми издържат нервите. През годините съм се доказал на пазара с това, че съм коректен - няма нито един излъган в бранша от мен. Каквото съм поел като ангажимент, това се е случило. Което е много важно. Знаете, че има много други хора, които се появиха и станаха много "грешки".

  • Има ли група или изпълнител, на който много си искал да организираш концерт, но не си успял? С други думи - каква е мечтата ти, която все още не се е сбъднала?

    Аз вече нямам мечти по отношение на това дали искам някой да видя или да организирам нещо. За съжаление. При мен нещата с течение на годините станаха доста комерсиални. Още повече с преминаването ми от статут на "служител" в "собственик". Много исках да направя AC/DC, това е най-любимата ми група. Но съм преглътнал и съм ОК с това, че не съм аз организаторът. Нещата в този бизнес те "размиват" като фен. В крайна сметка ти трябва да издържаш екип, семейство и себе си. Фенството отива най-отзад. Имало е групи, на които ужасно много съм се радвал, че аз организирам техен концерт. Dream Theater е такъв пример. Не съм им голям фен, но много ми харесват като група. Но искам да подчертая, че няма такава група, на която бих организирал концерт на всяка цена. Хонорарът да й е примерно 50 хиляди евро и аз да дам 100 или 200 хиляди само и само за да съм промоутърът - такова нещо няма да се случи.

  • Нека да завършим с това, с което започнахме. Ти каза, че е направо невероятно, че четири години по ред фестивал в Каварна е имало, че петата година си е цяло чудо и че се надяваш да го има и догодина. Ще има ли шести фестивал в Каварна според теб?

    Дали през 2011-та година фестивал в Каварна ще има или не, зависи единствено от 2010-та година. Ако тази година закрепим положението финансово, а и във всеки друг аспект, предполагам, че отговорът ще бъде "да". Това не зависи само от мен и не е мое решение. Тук има и община, и стратегия на кмет, инфраструктура, която трябва да се развива и т.н. Ако им е подходящо да го има това нещо през 2011-та година, предполагам, че ще положат същите усилия, каквито са полагали винаги до сега, за да съществува фестивалът. Всичко е икономически настроено. Мисля, че "Каварна Рок Фест" е от полза за града и никой не може да отрече, че за последните 5-6 години той има уникално развитие. Така че този фестивал е един огромен плюс за Каварна и мисля, че хората там са го осъзнали.

  • Martin Stoyanov