Интервю с Morgan от Marduk



   Концертната 2008-а година в България започна зловещо. На 9 януари "на гости" ни бяха шведските блекметъли Marduk, които изнесоха страхотен концерт в клуб "Black Box" в София, заедно с три други екстремни съпорт банди. "Metal Katehizis" осъществи интервю с единствения останал оригинален член на Marduk - китариста Morgan Steinmeyer Hakansson.

   Metal Katehizis: Здравей, Morgan. Знаеше ли нещо за България, преди да пристигнете тук?
   Morgan: Зная малко, все пак живеем на един и същи континент, но за съжаление - нищо кой знае какво. Знам, че отскоро сте в Европейския съюз. Интересувам се доста от историята на Европа, чел съм неща и за Балканите, но в момента не се сещам нищо конкретно относно България.

   Как върви турнето ви досега?
   Тази вечер е петият поред концерт. Досега свирихме в Словакия, Унгария и два пъти в Румъния. За първи път сме в Румъния и България и много се радвам, че най-после пристигнахме тук, защото имахме планове да дойдем по-рано, но нещата се провалиха.

   Именно - през септември трябваше да свирите в България, но това не стана по вина на една полска агенция. Би ли ни казал какво точно се случи?
   Нещата стоят така - трябваше да свирим 4-5 дати в Полша и след това да заминем към Балканите. Когато пристигнахме в Полша, разбрахме че въпросната агенция не е успяла да ни осигури нито транспорт, нито апаратура, нито озвучител, нищо. В крайна сметка и не ни плати и така всичко се провали. Затова и не успяхме да стигнем до Балканите. Веднага се свързахме с "Massive Music", които ни осигуриха дати за януари. И ето ни тук.

   Миналата година издадохте своя десети поред албум "Rom 5:12". Какви бяха отзивите на феновете и музикалната преса?
   Доста добри бих казал, получихме високи оценки в доста списания. Това е чудесно, но не мисля, че е най-важното. Като музикант за мен е важно най-вече да правя все по-силна музика, силни текстове и въздействието им да е по-силно.

   Заглавието "Rom 5:12" (Римляни Глава 5: Строфа 12) се отнася до част от Библията, засягаща Първородния грях на Адам. Защо избрахте точно това заглавие?
   Тази част от Библията е свързана с цялата концепция на последния ни албум - Грехът. Имахме няколко работни заглавия, но в крайна сметка остана това. Смятам, че този цитат отразява най-пълноценно атмосферата, която има албума.

   Като цяло "Rom 5:12" е по-бавен в сравнение с по-стари неща като "Panzer Division Marduk" например. Може ли да се каже, че Marduk забавят темпото или това е само експериментират?
   Не бих казал, че е само експеримент, винаги сме имали и по-бавни парчета. Стараем се да направим едно цяло музика и текстове. Музиката е резултат от това, което чувстваме - понякога е бавна и тежка, понякога пък е много бърза. Не си казваме - сега трябва да напишем бавна а после пък много бърза песен. Оставяме музиката да се оформи от само себе си.

   Миналата година имахте промени в състава - барабанистът ви Emil Dragutinovic напусна групата. Може ли да се каже че Marduk имат вече стабилен състав?
   Да, вече имаме постоянен барабанист - Lars Broddesson, който е с нас вече около година. За него мога да кажа, че е много талантлив музикант и е напълно отдаден на групата.

   Един малко особен въпрос - Къде е разликата според теб между шведския и норвежкия блек метъл?
   Винаги съм намирал шведския блек метъл звук за по-брутален, докато в Норвегия се експериментира повече, а понякога и твърде много. Разбира се, всеки е свободен да свири така, както намери за добре. Имаме много приятели от норвежката сцена и не мисля, че между нас има някаква конкуренция.

   Можеш ли да споменеш някоя нова банда, която те е впечатлила напоследък?
   Предпочитам да слушам основно стари групи от дет и блек метъл сцената. В момента не се сещам за конкретно име от по-младите банди, което да ми е направило силно впечатление, но е имало такива случаи.

   А слушаш ли някаква друга музика освен метъл?
   Слушам много различни неща - индъстриъл/ембиънт, малко класическа музика, стария хард рок на Rainbow и Black Sabbath. Харесвам музика, в която има силно чувство. Каквато и да е музиката, за мен е важно да носи послание и да е искрена.

   Нещо ново около страничния ти проект - дет/рок групата Devil's Whorehouse?
   В момента не сме много активни, заради ангажиментите на Marduk. Имам някои идеи и се надявам че през 2008-а ще имаме нов албум. Не знам как ще звучи точно - по-тежък или по-бърз, но когато това турне приключи и се приберем, ще поработя върху музиката по-сериозно.

   Гост вокал в последния ви албум е Alan "Nemtheanga" Averill от Primordial - група с доста различно звучене от вашето. Какво мислиш за техния последен албум - "The Nameless Dead"?
   Имам този албум, взех го когато свирихме заедно на "Arnhem Metal Meeting"(метъл фестивал провеждащ се в градчето Арнхем в Източната част на Холандия) през декември. Все още не съм го прослушал внимателно, но от това, което чух, мога да кажа, че звучи доста добре. Много харесвам предишния им албум "The Gathering Wilderness". Primordial са уникална група, а Alan е много откровен и свестен човек, посветен на своята музика. За това и го поканихме като гост в албума ни.

   Успявате ли да преживявате само от музиката на Marduk или се налага да вършите и странични неща?
   Точно сега няма как да имаме странична работа заради турнетата. Но от време на време се налага да се захващаме с други дейности, които обаче ни позволяват да отделяме пълноценно време на групата.

   Някакви хобита встрани от музиката?
   90 процента от времето ми е свързано с писане на музика и текстове. Спортувам винаги, когато мога, защото желая да се поддържам във форма. Иначе риболовът е един от начините ми за разтоварване от стреса.

   И последни думи към българските фенове?
   Радвам се, че най-после сме в България след всички проблеми, през които минахме, за да стигнем дотук. Надявам се да стане силен концерт довечера и скоро да имаме възможност пак да свирим тук.


Morgan и Satyr, минута след като китаристът е дал специален
автограф за "Metal Katehizis"