Интервю с Robert Westerholt от Within Temptation


Автор: Гергана Стойчева - Nousha
През 2011-а Within Temptation отбелязват 15 години от своето създаване. Групата вече не е в първа младост, преминала е през различни периоди и етапи на развитие, но със сигурност за нея може да се каже едно - че е постигнала огромен успех в света на шоубизнеса. Десетки награди, вкл. за най-продавана холандка група, грандиозни турнета с уникална сценография пред препълнени зали, всичко това е вече нормално еждневие за бандата. В основата на Within Temptation са изключителната фронтдама Sharon den Adel и нейният съпруг - китаристът и композитор Robert Westerholt. Именно с него е настоящото интервю, а за времето от провеждането до публикуването му Sharon и Robert се сдобиха със своето трето дете - малкия Logan Arwin Westerholt. Разговорът е повод издаването на новия студиен албум на групата "The Unforgiving", който е обвързан концептуално със серия комикси. "The Unforgiving" е и на българския музикален пазар чрез "Virginia Records" с медийната подкрепа на "Metal Katehizis"
  • Metal Katehizis: Здравей, Robert. Кой комикс четеш в момента?

    Robert Westerholt: В момента чета собствената си книга с комикси, но отделям много време и на комиксите "Тъмната кула" на Стивън Кинг, която е страхотна поредица, както и на "Деърдевил" (Daredevil). И двете са нарисувани наистина фантастично..

  • Разбира се, няма как да не те питаме за решението да направите "албум с комикси". Съобщихте, че всички в групата сте големи почитатели на комиксите, но дали няма и още нещо?

    Не всички, но Ruud (Adrianus Jolie, соло китарист на бандата, б. ред.) също харесва хубавите комикси. В днешно време разполагаш ли с "iPad", той е чудесен начин да четеш комикси. Sharon също е чела много. Така че всички имаме нещо общо в тази насока. Харесват ни и книги, които са правени по комикси - като "X-man", "Sin City", Hellboy" - фенове сме и на такива филми.

  • Героите от комикса имат ли нещо общо с членовете на групата?

    Не, в никакъв случай. Определено не искахме да смесваме двете неща. Ние сме по-скоро разказвачи, а не герои в комикса.

  • Ще има ли продължение?

    За момента нямаме такива планове. Сега сме много потънали в настоящия албум, а остават още четири. Първият не е завършен, така че ще се появят още четири комикса, преди да бъде завършена тази история. Не знам, може би по-нататък... Може би ще направим нещо съвсем различно, а може би - не.

  • Бог прощава всичко, хората могат всичко да простят - кои тогава са "The Unforgiving" (Непрощаващите)?

    Това заглавие може да бъде разглеждано в две посоки. То е името на екип от хора, които преследват лошите, но този екип е безпощаден - те не само преследват, но и убиват лошите, елиминират ги. Причината да са част от екипа, да бъдат върнати към живот, е, че те имат проблеми в живота си, които все още предстои да бъдат разрешени, има неща, които не могат да простят сами на себе си. Това е причината, това е нещо, с което трябва да приключат, за да продължат по-нататък. Така че всичко се върти около темата за опрощаването и непростимото.

  • Може ли да се каже, че звукът на Within Temptation става по-лек с предишния ви албум "The Heart of Everything" и сега - с "The Unforgiving"?

    Не, мисля, че е по-тежък от когато и да било. Много от песните са по-директни, бързи песни, рифовете тук са повече отколкото във всеки друг наш албум. От друга страна има и много парчета, които те грабват от първо слушане, голямо разнообразие, песните са много различни една от друга. Мисля, че това е интересното в този албум, това е част от нашата същност. Ние сме група, чиито корени са в метъла - там сме родени. Но винаги сме харесвали и други елементи от музиката, много различни неща, различни видове музика. Смятам, че в този албум това си проличава много добре. Радваме се, че звучи много свежо за самите нас. Чувствахме се наистина свободни да напишем всичко, което искахме да напишем. Затова и вдъхновението беше толкова голямо.

  • Когато започвате да работите по нов албум, подхождате ли вече с готова представа какъв ще е звукът, как ще звучи като цяло, или всичко се случва в процеса на работа?

    Обикновено, както стана с последния ни албум, след като приключим даден албум, много скоро вече знаем кога и какво ще правим със следващия. Месец, два или три по-късно си казваме - това тук може да се подобри, смятам, че трябва да опитаме еди-какво си. Но след последния нещата не се получиха така. Защото за нас това беше просто много добър албум - и като звук, и като цялостно звучене на песните наистина много ни хареса.

    От друга страна имахме желанието да направим нещо ново, защото вече нямаше никакво предизвикателство да продължаваме да правим едно и също. Само че нямахме никаква представа какво да правим с този албум. Така че беше като стъпка в неизвестното. Но мисля, че в крайна сметка се получи много добре, защото до някаква степен загърбихме всичките си задължения. Просто решихме да започнем и да видим какво ще стане, как ще се развие. Създавайки този албум бяхме по-свободни от когато и да било преди. Това много ни помогна да открием нова свежест в нас самите и в музиката ни.

  • Трудно или лесно е да си в група, в която пее собствената ти съпруга?

    Ами не, не е трудно по отношение на живота в групата, но от гледна точка на връзката трябва да се научиш как да се справяш, защото в една връзка не е много здравословно да прекарвате толкова много време заедно. Трябва да се научиш да разделяш работата от личния живот. Ние намерихме своя начин да работим добре и да градим връзката си в течение на годините. Може би защото не правим много неща заедно в работата, много работи за групата вършим отделно. Пишем музиката си отделно, а после сглобяваме нещата. Много често си пишем мейли, дори понякога да се намираме в съседни стаи. Човек трябва да открие начина, който е най-подходящ за него, и да се постарае нещата да се получат възможно най-добре.

  • Очаквате третото си дете тази година, което е страхотно! Коя е любимата музика на Eva Luna и Robin Aiden?

    Луна е на 5 години и разбира музиката по-добре, наистина харесва нашите демо записи - ние често ги слушаме в колата. Но тя всъщност няма с какво кой знае колко да ги сравни, защото другото, което слуша, са детски песнички. А малкото ни момче е на година и половина и щом чуе музика, започва да тропа с крачета, да пляска с ръце - много се радва, когато чуе музика, страшно му харесва. И двамата са големи музикални фенове.

  • Да се върнем към новия албум. Комикс от няколко част, кратък филм, озаглавен "Mother Maiden". Не се ли страхувате, че всички тези истории може да объркат феновете?

    Сигурен съм, че са объркващи. Но ние тръгнахме от това, което ни харесва на нас. Мисля, че за всеки фен на някоя група би било сбъдната мечта да има история, която може да прочете, филм, който може да гледа, и, разбира се, албум. Но ако някой иска само да слуша музиката, това не е проблем, защото албумът е направен така, че може да се разбере и хареса и без да знаеш каква е историята. Това са просто 11 песни - ние така и написахме албума, не сме искали да пишем рок опера или нещо такова, а просто да направим един албум с много хубави песни. А после, допълнително, поискахме да направим и нещо повече.

    Мисля, че това му е най-хубавото - ако искаш да се потопиш още повече, имаш тази възможност. Според мен това е много хубаво. Така още повече елементи се добавят към цялостната картинка, историята става още по-интересна. По-вълнуващо е и за нас, докато работим по нея. Освен това има страхотен мърчандайз, вече са минали два месеца от излизането на албума, а все още продължават да излизат нови глави на комикса - така че албумът започна да живее свой живот, което беше и нашата мечта.

  • Замислили ли сте клипове за всички песни от "The Unforgiving" или поне за повечето от тях?

    Имаме видеоклипове за трите сингъла, които записахме едновременно. Все още не сме планирали нови неща, но човек никога не знае какво може да се случи.

  • Планирате ли да запишете DVD от предстоящото турне през есента или от някое друго турне за "The Unforgiving"?

    В момента работим по това, мислим какво да направим. Вероятно ще има DVD от предстоящото турне, може би ще го издадем на блурей.

  • Сигурна съм, че ще се съгласите с твърдението, че Within Temptation е най-голямата холандска метъл група в наши дни. Какво представлява успехът?

    Да, може би е вярно, но това изобщо не е лесна работа. Нямам представа всъщност защо се получи така - може би нашият вкус е такъв, какъвто харесва на повечето хора. За нас музиката е голямата ни страст и обичаме да работим по нея, да създаваме музика и да го правим все по-добре всеки следващ път. Това, разбира се, помага, но все пак винаги е трудно да се посочи точната причина за успеха. А и не е нещо, което сме си поставили за цел - разбира се, благодарни сме, че сме успяла банда, но не това е целта ни. Целта ни е да създаваме музика на най-високо ниво, с много творчески заряд, да правим концерти и филми - тези преживявания са най-хубавото, за останалото просто смятаме, че сме имали късмет.

  • Чувствате ли се като големи звезди - ти и Sharon?

    За нас винаги нещата са се развивали бавно, стъпка по стъпка. Това е много важно и мисля, че заради това успехът така и не ни промени или поне не стана по вредния начин. Той просто ни осигури повече възможности да правим албумите си по-интересни, да правим концерти, в които използваме повече технология, да имаме повече време да изпипаме нещата. Нямаше да можем да работим с толкова много талантливи хора, ако не бяхме успешна група. Така че - да, в този смисъл успехът ни помага.

  • У дома ли държите всичките си награди?

    Да, и това е причината да искам да направя пристройка към къщата, защото наградите в момента са по кутии и кашони. Толкова са много, а аз бих искал да ги подредя някъде, например в студиото, но няма място. Затова планирам да построя нещо по-голямо. Иска ми се да окача на стените всички златни плочи, които изглеждат наистина впечатляващо и за които сме много благодарни. Жал ми е, че се търкалят по кутиите, защото наистина се радваме, че сме ги получили. Не толкова наградите, които сме получили от някое жури, а по-скоро златните плочи, които означават, че много хора са си купили албумите ни и това ни кара да чувстваме, че музиката ни наистина се оценява, да се гордеем, че сме я създали.

  • Кои са любимите ви холандски групи?

    Доста труден въпрос. Не мисля, че в момента тук имаме кой знае колко забележителна музикална култура. Но ако трябва да посоча някое име, бих казах The Staat, доста нова холандска група, която е много добра.

  • Какви музикални жанрове най-много обичаш да слушаш?

    Всяка група има свой характерен стил и има много страхотни групи, за нас групи като Iron Maiden и Metallica винаги са били много важни, но също така Pink Floyd, а от по-съвременните групи много харесвам например Pendulum, която е много типично английска група. Както и Avenged Sevenfold, метъл група, която е много подходяща, прииска ли ти се малко хендбенгинг. Обичам разнообразието, понякога дори ми харесва Rihanna. Може да се каже, че съм всеяден по отношение на музиката.

  • Планирате ли някакви благотворителни събития за жертвите от земетресението в Япония?

    Аз се смятам за социално ангажиран човек, но не мога да се меря с Боно (смее се). За неща като случилото се в Япония е трудно да направиш нещо друго, освен да събереш и изпратиш пари, но това наистина ме вълнува - мен и групата. Следим новините, били сме там и можем да си представим хората и ситуацията. Аз винаги се интересувам от това, което се случва по света. Надявам се, че можем да допринесем, като правим музика, която хората да харесат.

  • Последни думи за българските фенове?

    Надяваме се скоро да дойдем в България, пожелавам ви страхотно лято и всичко най-хубаво!