Интервю с The Haunted


"Искахме да сложим край на At the Gates по нормален начин, тъй като през 1996 г. се разделихме доста грубо... "

Интервю на Envy с Anders Bjorler (The Haunted, екс-At the Gates)
В края на април световният музикален пазар бе залят от страховитата аудио-видео ретроспекция "Road Kill" на гьотеборгските екстремни метъл главорези The Haunted. Незабавно се свързахме с безспорния лидер на шведския квинтет - китаристът Anders Bjorler, за да се помъчим да научим всевъзможни интересни подробности за изданието. В течение на разговора узнахме и някои любопитни новини за дългоочаквания студиен наследник на албума "Versus" (2008), както и за краткото, но разтърсващо надигане от гроба на легендарната някогашна група на събеседника ни - всемогъщите At the Gates
  • Metal Katehizis: Здравей, Anders! Как си? Как върви животът в Гьотеборг?

    Anders Bjorler: Чудесно, мерси - точно в момента е топло и слънчево, а и всички други от групата заминаха нанякъде, така че разполагам с целия град само за себе си, хе-хе!

  • Поводът за разговора ни е още топлото ви ретроспективно издание "Road Kill". Какви бяха първоначалните реакции от страна на медии и фенове?

    Предимно положителни. Получих доста поздравления и от колеги музиканти - най-малкото, голяма част от случките, показани във включения в "Road Kill" документален филм, са им донякъде близки, тъй като и самите те са преминавали нееднократно през подобни перипетии.

  • Въпросният документален филм е озаглавен "On the Road with The Haunted". Би ли разказал нещо повече за съдържанието му? В крайна сметка, именно ти си точният човек, на когото да зададем този въпрос, тъй като се явяваш не само главен герой, но и режисьор на лентата.

    Най-общо казано, кадрите проследяват живота на групата по време на турне, но не става дума за ретроспекция тип Pantera, показваща само секс, наркотици и рокендрол страната на нещата - не, филмът е доста по-откровен. На места - суров, на други - направо брутален... Исках да дам реална представа на феновете ни как всъщност протича едно турне, тъй като, съдейки по собствените си наблюдения, повечето хора нямат ни най-малка представа какво се случва, когато дадена група потегли на път. Примерно никой не подозира, че голяма част от времето ни преминава в досадно чакане... Освен филма, "Road Kill" съдържа и едночасов концерт, записан в Холандия през 2009 г., както и 6 видеоклипа (към песните "All Against All", "No Compromise", "The Flood", "The Drowning", "Moronic Colossus" и "Trenches" - б.а.).

  • Защо решихте да включите именно записа на концерта ви в клуб "Melkweg" в Амстердам и в DVD, и в CD-частта на "Road Kill"?

    Защото се получи едно наистина добро шоу. Спомням си, че когато за първи път гледах грубо монтираните кадри, заснети от холандския екип, си казах, че материалът изглежда и звучи прилично, но едно качествено смесване не би му се отразило зле. Пратих аудио и видео файловете на Tue Madsen, който продуцира последните ни два албума (и е добре познат покрай работата си с групи като Dark Tranquillity, Sick of It All, Heaven Shall Burn и др. - б.а.), и резултатът бе меко казано добър - останахме като гръмнати! Не разполагаме с кой знае колко професионално заснети наши концерти, затова и не се чудихме особено дълго дали да включим шоуто от Амстердам в "Road Kill". Самият клуб "Melkweg" е мрачен и малък, което, от своя страна, спомогна за постигането на една доста по-интимна атмосфера в сравнение с кадрите от изявата ни на "Wacken", например.

  • В тази връзка, кой е най-паметният концерт, който си изнасял с The Haunted?

    Може би първото ни посещение в Южноафриканската република (март 2003 г. - б.а.). Свирихме в Дърбан, Йоханесбург и Кейптаун и бяхме една от първите десетина чужди групи, свирили в ЮАР до този момент - дори Metallica все още не бяха ходили там.

  • Имал ли си и неприятни изживявания на концерт?

    Да, още си спомням последната дата от турнето ни през 2001 г. - беше в Лайпциг. Бих искал да го забравя, но не мога... Накратко, излязохме на сцената и изсвирихме само три парчета, тъй като след това се изпокарахме и не можахме да продължим... Голяма дивотия беше (скоро след това, през август 2001 г., Anders напуска The Haunted, но за щастие се завръща в групата по-малко от година по-късно - б.а.).

  • Добре, да се върнем към настоящето. Какво можеш да ни кажеш за петте студийни парчета, включени в аудио-частта на "Road Kill"?

    Това са песни, които ни останаха от записите за "Versus". Някои от тях вече са били включвани в специалните издания на албума, други обаче виждат бял свят едва сега (единствената действително никога неиздавана до този момент песен е "Infernalis Mundi"; останалите четири - "Sacrifice", "Meat Wagon", "Walk on Water" и "Seize the Day", са се появявали като CD-бонуси или за даунлоуд в iTunes - б.а.).

  • Може ли да се каже, че тези пет песни са донякъде показателни за бъдещото звучене на The Haunted?

    О, не, в никакъв случай. Това са просто парчета, които не намериха мястото си във "Versus". Приятен бонус материал, нищо повече.

  • Между другото, споменавайки звученето ви, прави впечатление, че медиите така и не успяват да постигнат единодушие по отношение на стила ви и ви определят ту като дет, ту като траш метъл... Каква е истината лично според теб?

    Просто метъл. Със сигурност никога не сме свирили дет метъл, така че... Може би мелодичен модерен траш метъл? Знам ли, хе-хе...

  • А кога да очакваме нов студиен албум на The Haunted?

    Започваме да го записваме през октомври - отново с Tue Madsen в Дания. Мисля, че ще успеем да го издадем около февруари 2011 г. Започнахме да пишем материала още през септември миналата година и в момента работим над аранжиментите на новите парчета. Възнамерявам да продължим с композирането и по време на турнето ни със Slayer, стига, разбира се, да ни осигурят прилични условия в бекстейджа, ха-ха-ха (The Haunted ще придружават Slayer на 20 концерта от тазгодишната им лятна европейска обиколка - уви, не и в София на 22 юни - б.а.)!

  • Като изключим заетостта ти с The Haunted, преди около две години взе участие в триумфалното събиране на At the Gates. Какво бе усещането отново да делиш сцената с Tomas Lindberg и останалите момчета след толкова дълга раздяла?

    Страхотно беше! Именно това бе подходящият и заслужен край на тази група. Отново станахме приятели и дори по-близки, отколкото бяхме навремето. Това донесе чувство на удовлетворение у всички ни.

  • Как всъщност се стигна до този реюниън?

    Инициативата бе моя. Исках да се съберем още през 2003 г., но тогава Adrian Erlandsson (ударни) бе твърде зает с Cradle of Filth, ето защо отложихме нещата. По-късно, през лятото на 2007 г., отново звъннах на момчетата и този път всички проявиха интерес. Основната ни цел бе да сложим край на At the Gates по нормален начин, тъй като през 1996 г., когато групата се разпадна, се разделихме доста грубо...

  • Реюниънът ви бе еднократен, доколкото ми е известно - без планове за нови записи и турнета...

    Да, беше само за едно лято. Най-малкото, всеки от нас си има други ангажименти - аз и брат ми (басистът Jonas Bjorler - б.а.) се занимаваме с The Haunted, Tomas Lindberg пее в Disfear, Adrian вече е част от състава на Paradise Lost... Освен това, по-продължително събиране на групата със сигурност щеше да ни писне рано или късно, ето защо решихме да направим едно наистина експлозивно турне, да издадем DVD-колекция с кадри от него (тройната видео-ретроспекция излезе през февруари 2010 г. под името "The Flames of the End" - б.а.) и след това да сложим точка.

  • Освен с музика се занимаваш и със собствената си филмова компания "At The Gates Production", чието дело са и актуалните DVD-издания на The Haunted и At the Gates, нали?

    Да, фирмата е специализирана във видео продукция и монтаж, но общо взето се занимавам с нея само в свободното си време, което, от своя страна, далеч не е много. The Haunted са на турне твърде често и като цяло е трудно да намеря пролука между концертите и записите.

  • В такъв случай, да очакваме ли нещо от "At The Gates Production" в скоро време?

    Да. Последният проект, над който работих, е клипа към парчето "Witchkrieg" на Witchery. Премиерата му ще е през юни.

  • Има ли група, с която много би искал да работиш като режисьор?

    Хмм... Би ми доставило голямо удоволствие да заснема филм за Piledriver (канадска траш метъл банда, нашумяла в средата на 80-те - б.а.).

  • В тази връзка, каква музика слушаш напоследък?

    Предимно ембиънт записи от 70-те и 80-те години - неща от типа на Brian Eno и Harold Budd. Използвам музиката основно като средство за отпускане и почивка. Разбира се, ако някой ме покани на барбекю, на което ще се слуша здрав метъл и ще се лее бира, със сигурност няма да откажа!

  • Може да се уреди... стига да отскочите до България - ако не си чувал, тук спретваме убийствени метъл-барбекюта.

    Хе-хе, и аз се надявам скоро да дойдем в България за някой и друг концерт...

  • Чакаме ви с отворени обятия... А дотогава?

    Хвърлете едно око на "Road Kill" на The Haunted, а също и на "The Flames of the End" на At the Gates!