Интервю със Sabaton




Автори: Андон "Whiplash" Донев и Адриан "Maldoror" Лазаровски

   В късния следобед на 10 април 2009-а с колегата Адриан се въртим около задния вход на зала "Универсиада" в очакване да се появят събеседниците за обещаните интервюта. Par Sundstrom (бас) и Daniel Mullback (барабани) от Sabaton се показват с усмивки на лица и във видимо добро настроение. След дежурните поздрави се оглеждаме за място, където да си поговорим. От залата се разнася саундчекът на HammerFall (в този момент те са разсвирват с "Blood Bound"), така че решаваме да не се завираме вътре, а да седнем под приветливите пролетни лъчи на слънцето - на открито. Дърпаме си четири столчета точно до тур-буса на хедлайнерите за вечерта (поставена на него табелка ни осведомява да не вдигаме шум, защото шофьорът спи) и с Адриан се разполагаме така, че да имаме възможност да подложим музикантите на кръстосан обстрел от въпроси. Време е разпитът да започне:

   Metal Katehizis: Как върви турнето досега?
   Sabaton: О, прекрасно. Адски много се забавляваме, публиката е чудесна всяка вечер и като цяло това е най-готиното турне, в което сме участвали.

   Чух за една страхотна агитка от България, която е посетила ваш концерт в Солун, Гърция и са ви говорили много за родната ни публика. Какви са очакванията ви за тазвечершното шоу?
   Да, хората от въпросната агитка ни разказаха много за вашата страна и предупредиха, че тук ще видим най-ненормалните фенове в цялото турне. Така че ние не очакваме нищо по-малко и няма да предложим нищо по-малко от това - да дадем най-доброто от себе си, като се надяваме публиката да ни отговори със същото. Убедени сме, че ще бъде фантастична вечер!

   Като за първо шоу в България подготвили ли сте нещо специално, или това ще бъде типичната Sabaton-ска танкова инвазия?
   Няма такова нещо като типично Sabaton шоу, но общото при всички наши концерти е, че ние винаги се раздаваме докрай. Това е максималното, което можем да направим - да изсвирим песните по най-разгромяващия начин. Обичаме да сме на сцената и гледаме винаги да се забавляваме. Знаем, че днес ще има много публика, както и че преди сета ние наистина, наистина, наистина ще изгаряме от нетърпение да ви посвирим.

   Има ли някаква възможност да изкарате повече от осем песни?
   Това не е наше решение. Свирим толкова, колкото време ни е дадено, но гледаме да го запълним по ултимативния начин и, може би, мъъъничко да го разтеглим, ха-ха.

   Понеже пропуснахме възможността да ви интервюираме покрай излизането на "The Art of War", сега ще използваме този разговор, за да ви зададем няколко въпроса, свързани с него. Вашият последен диск звучи много масивно и обемно. Успявате ли да пресъздадете този саунд на живо?
   Амииии... опитваме се, ха-ха. Аз даже си мисля, че песните звучат още по-добре на живо, така че не се притеснявайте. В бандата ни има много добри певци, а голяма част от мощта в музиката на Sabaton се дължи на хоровете и хармониите. Всичко това, което чувате на диска, ние го пресъздаваме на сцената - без overdub-ове или други трикове - просто излизаме и изкарваме всичко, както си е в албума. Когато репетираме, преди да влезем в студиото за записи, специално пробваме дали можем да изсвирим и изпеем парчетата, както сме ги композирали. Искаме да се гордеем с всичко, което е в албумите ни, и да можем да го представим пред публиката на живо.

   Не можахме да се сетим да сме чели някакви отрицателни ревюта за "The Art of War". Вие очаквахте ли, че албумът ще бъде толкова успешен, когато го записвахте?
   Ние също не сме попадали на лошо ревю за албума, така че сме много доволни. Още докато репетирахме песните преди записите, усещахме, че като резултат ще се получи един много силен диск. Всъщност стана дори малко по-добър.

   Работихте и с Peter Tagtgren. Беше ли неговата роля полезна за вас в целия процес?
   Той не беше там през цялата звукозаписна сесия, но идваше от време на време и ни даваше някои идеи. Основно албумът беше направен от нас. Tommy Tagtgren също ни помогна много, а накрая Peter се намеси по-сериозно в миксирането. Той е страхотен професионалист, занимава се с това от страшно дълго време и знае доста повече от нас. Нуждаехме се от неговите съвети и участието му в "The Art of War" със сигурност ни беше от полза.

   Планирате ли да работите и в бъдеще с него?
   Може би. Той е забавен тип, свърши чудесна работа, а и става все по-добър. Освен всичко друго и живее близо до нас.

   Peter е известен като голям работохолик, но и вие не му отстъпвате - направихте четири албума в рамките на четири години. Мислите ли, че можете да задържите този ритъм?
   Не знам. Зависи много от турнетата, които правим. Досега се ограничавахме с концертни обиколки в Европа. Ако успеем да направим и турнета в Азия или Америка, ще имаме по-малко време за записи, защото ще сме по-дълго на път. Но към настоящия момент смятаме да изкараме една продукция тази година и още една - следващата. През 2009 г. ще излезе първото ни DVD.



   О, чудесно. Какво ще съдържа?
   Тази година бележим 10-годишнина и имаме много видео материали от миналото: концертни изпълнения, backstage кадри, записи от студиото, катастрофи с коли, катастрофи с автобуси... Много забавни и интересни неща и ще се опитаме (ако имаме възможността) да направим едно по-дълго DVD, за да напъхаме вътре колкото се може повече от филмираното. Основното в това издание ще бъде концерт, записан в родния ни град (Falun), а това за нас е сбъдната мечта. Бандите обикновено записват в други държави, затова за някого може и да е неочаквано, но ние искахме да го направим и се получи страхотно шоу - фенове от повече от десет държави дойдоха в един малък шведски град, само за да бъдат част от концерта.

   А можете ли да ни разкриете нещо повече за бъдещия албум? Отново ли ще бъде в насоката, поета с "The Art of War", или ще е по-различен?
   Имаме някои идеи, няколко песни, които са почти оформени... Ще бъде дори по-класически хеви метъл с много хорове...

   А текстовете...?
   ...отново ще са за войната.

   Знам, че тази вечер един ваш голям фен ще ви подари история на България на английски език. Понеже ние имаме много интересно минало и сме участвали в доста битки, мислите ли че бихте могли да напишете песен за някоя българска победа?
   Това е страхотна идея! Всъщност така написахме "The Art of War" - събрахме идеи и информация от фенове от цял свят. Прочетохме всичко, разгледахме фактите и избрахме конкретни силни събития от военната история, на които посветихме песните.

   Интересно е, че всички ваши парчета възпяват събития, случили се през XX век. Какво е обяснението за това?
   Причините са няколко. Но основната от тях е, че ако се върнеш много назад във времето, няма да откриеш достоверна информация - ще прочетеш исторически книги, които са повече или по-малко основани на митове и легенди. Няма да намериш точни дати, коректни факти... Разбира се, би било забавно да пишеш за митове и легенди, но ние гледаме на песните си повече като разказ за историята - такава, каквато реално е била.
   Има и друго важно нещо - това е векът, който е най-близък до нас. Все още има много хора, които помнят събитията, или пък имат предци, които са участвали в битките и са им описвали случилото се, а дори могат да бъдат открити и живи свидетели, които са били там.

   Това наистина помага на слушателя по някакъв начин да усети по-добре песните. А и почти всички хеви метъл банди пеят за средните векове, за рицари и т.н. Вие сте от малкото, които излизат извън стереотипа.
   Но освен песни за войната имате и две парчета - "Metal Machine" и "Metal Crue" - чиито текстове са съставени от имена на песни и от имена на групи. Как се появи идеята за тях?

   Имаше намесена доста бира, ха-ха-ха. "Metal Machine" беше създадена на един купон - Joakim отиде до тоалетната и надраска текста върху тоалетна хартия, ха-ха-ха. По някое време излезе от кенефа с разпасани панталони и ни подпита за още имена на парчета. След като му дадохме някои идеи, се върна вътре, а когато се появи отново, вече беше написал цялата песен!

   По това време споменатият Joakim минава наблизо и веднага е наобиколен от дебнещите фенове, като не отказва снимка и автограф на никого.



   Нека да се върнем на войните. Не мислите ли, че е малко опасно да пеете за немските кампании по време на Втората световна война? Някой би могъл да ви нарече нацисти...
   Не е опасно, докато не заемаме политическа позиция спрямо тези събития - това си е исторически разказ. Някои песни трябва да бъдат написани по определен начин, за да отразяват усещанията на хората, за които пеем - не нашите. Невъзможно е например да напишеш нежни и лежерни стихове за песен като "The Ghost Division" - тя се нуждае от агресивен текст.
   Мисля, че това са част от причините разни хора да ни обвиняват, че сме нацисти. Ако седнат да прочетат всички текстове, току-виж ни обвинили, че сме комунисти или и-аз-не-знам-какво-още... Това е история и тя няма никакво отношение към идеологическите или политически възгледи на бандата.

   Чели ли сте някоя от книгите на Sven Hassel за Втората световна война - например "Monte Cassino" или "SS General"?
   Не, но сме чели доста неща за Берлин, Сталинград, а понякога и наши фенове ни изпращат книги за конкретни събития. Разбира се, из Интернет също има голямо количество ценна информация, а ние гледаме и много документални филми. Винаги обаче сравняваме фактите от няколко източника, за да избегнем евентуални манипулации.

   А откъде идва вашето преклонение към танковете?
   Това е едно от най-страховитите творения на човечеството. Друго страховито творение е хеви метълът. Така че ние свирим хеви метъл и нещата просто се връзват.

   Кое мислите, че е най-страшното нещо, случвало се в човешката история?
   Бих казал: геноцидът. А също така случаите, когато държавите прехвърлят правомощия си и нарушават правата на своите граждани.

   Кой е въпросът, който мразите най-много?
   Дали сме нацисти, ха-ха-ха.

   През 1987 г. Manowar изпяха "Fighting the world every single day / fighting the world for the right to play". В песента "The Art of War" има стих, който гласи: "I’ll win but never fight / That’s the art of war". В този контекст успяват ли Sabaton да печелят, без да се борят?
   Не. Борим се адски много на сцената, но след това се сприятеляваме с всички.

   Това значи ли, че и тази вечер феновете ще могат да се срещнат с вас след концерта, както се случва винаги след шоу на Sabaton?
   Това е традиция за нас и се стараем винаги, когато имаме време и възможност, да се виждаме с феновете.

   Joacim Cans от HammerFall каза наскоро в интервю, че Sabaton и HammerFall са бъдещето на метъла. Как бихте коментирали тези негови думи?
   Надяваме се да е така. Не можем да го твърдим със сигурност, но можем да се опитаме да направим всичко възможно, за да станем част от бъдещето на метъла.

   Планирате ли преминаване към по-голям лейбъл?
   Да - нуждаем се от по-стабилна подкрепа. Нашият лейбъл е малък, базиран е в Стокхолм и неговите възможности се простират само в границите на родината ни и отделни европейски държави. Известността в останалата част на света дължим на самите себе си. Репутацията ни там е изградена благодарение на Интернет, концертите, турнетата и с помощта на изключително преданите наши фенове. Така че ако имаме възможност да работим с по-голям лейбъл, със сигурност ще се възползваме.

   Споменахте, че правите концерти само в Европа. Получавате ли e-mail-и и от хора от други континенти?
   От време на време. В момента сме напълно неизвестни в някои части от света, а в други ни познават, но не ходим да концертираме там, защото няма промоутъри, които биха рискували да поканят Sabaton на такива места. Според нас подобен ход не е рискован. Знаем, че има много хора отвъд Атлантика, които ни чакат и когато имаме възможност да свирим там, ще атакуваме с всички сили.

   Вие донякъде сте банда-феномен, защото имате фенове не само сред почитателите на хеви и пауър метъла, а и от целия спектър на метъл стиловете. Имаш ли някакво обяснение за това?
   Според мен причината е, че ние запазваме мощта в музиката си. Не се увличаме да правим песни с високи вокални линии, защото когато записваш подобни неща, веднага ти лепват етикета "пауър метъл". Ние имаме и тежки парчета, и бавни, и бързи... Смятам, че това разнообразие допада на повече фенове. Всичко, което записваме, носи характерното Sabaton-ско звучене.

   Понеже сме към края на това интервю нека ви зададем и един забавен въпрос: миcлите ли, че хеви метъл бандите са виновни за изчезването на драконите?

   Четиримата се разсмиваме неудържимо, а след няколко секунди Par става престорено сериозен:

   Дам - това е интересен въпрос... Не мисля, че феновете и музикантите някога са имали намерението да избиват драконите.

   Да, но групите често пеят за убийци на дракони, а HammerFall имат песен "The Dragon Lies Bleeding"...
   Ами ние не сме виждали дракон, нито жив, нито пък лежащ в кърви, така че е изключително трудно вземем отношение по този въпрос. В крайна сметка ние не пишем за дракони.

   И за финал: от къде идва името "Sabaton"?
   Това е частта от бронята на средновековните рицари, която покрива краката им. Когато срещнахме думата за пръв път, ни хареса много, защото звучи интересно и уникално, макар че в началото някои хора си мислеха, че сме tribute банда на Black Sabbath, ха-ха-ха. Освен това името има и скрито значение - да, става въпрос за обувка, но направена от метал, и това, което искаме да постигнем, когато сме на сцената, е да сритаме с музиката си задниците на всички.

   Няколко часа по-късно всички присъстващи се убедиха, че се случи точно това.