Интервю със Sabina Classen от Holy Moses




   Sodom, Destruction, Kreator, дори и Tankard - все класически немски траш банди, които са посещавали родината ни, първите три - и по повече от веднъж. Името на Holy Moses липсваше в тази поредица и най-сетне - през октомври 2008 г. групата ще посети България. Това, както и новият й, излизащ през септември албум "Agony of Death", бе поводът да се свържем с фронтдамата на Holy Moses - Sabina Classen за настоящото интервю.


   Metal Katehizis: Здравей, Сабина! Откъде се обаждаш?
   Sabina Classen: От Хамбург, Германия.

   Там ли живееш?
   Да, от едно известно време насам Хамбург е мой дом.

   Кажи нещо повече за предстоящия нов албум на Holy Moses - "Agony of Death"?
   Смятам, че "Agony of Death" е най-добрият албум на Holy Moses, защото в него вложихме всички типични за групата елементи. Много съм доволна от крайния резултат, тъй като се получи един типичен Holy Moses албум, в който има много енергия и агресия.

   Какви очаквания имахте, когато започнахте записите за албума?
   Когато започваме записи, винаги искаме да направим много добър албум, от който да бъдем доволни и ние, и феновете ни. Искаме да представим новия запис на добри концерти, където можем да се срещнем с почитателите на бандата. Като група, ние винаги се стараем да запишем най-доброто, което можем.

   А откъде идват дет метъл влиянията в твоето пеене?
   Пея така от 27 години. В началото, когато за първи път влязох в репетиционна, не планирах да съм вокал, но когато момчетата от Holy Moses ме чуха, казаха:"Това е! Ти си нашият вокал!".Това стана преди 27 години. Тогава харесвах AC/DC и Black Sabbath и до този момент не бях чувала никой да прави дет метъл вокали. Това пеене идваше от душата ми.

   Какъв смисъл има заглавието "Agony of Death"?
   Когато си в група, винаги трябва да се бориш много. Колкото повече остарявам, толкова по-ясно виждам всички неща, с които ми се е налагало да се преборя. Задълбавам в по-вътрешни неща, във връзката между моите тяло, ум и душа. Това е и смисълът на заглавието.

   А има ли всичко това връзка с инцидента с мотоциклет, който преживя преди години?
   Да, има връзка. Когато остаряваш, преосмисляш живота си, всичко което ти се е случило, гледната си точка за много неща. Имала съм и добри, и лоши моменти с Holy Moses, в личен план или в музикален. Винаги се стремя да взимам повече сила и енергия от хеви метъла, тази музика живее в мен и ми дава силата да се боря срещу житейските трудности.

   Мисля, че новият албум на Holy Moses е албумът с най-дългите песни във вашата кариера. Защо се получи така?
   Текстовете са много специални, а за тях ти трябва и специална музика. Между парчетата в "Agony of Death" има интро и аутро части, по време на които слушателят може да осмисли всяка песен, която е чул. Песните в албума имат обща концепция.

   Кажи повече за тази концепция?
   "Agony of Death" е като книга с 12 отделни части.12 специални истории, които разказват за агонията на смъртта.


   Имаш ли специално любимо парче от новия албум?
   Трудно е да определя конкретно парче като любимо, защото между всички има връзка, но "World in Darkness" е много специална песен, а също така и "Through Shattered Minds"."Bloodbound of the Damned" е посветена на всички фенове на Holy Moses като Криндо от България например, който е председател на нашия български фен клуб. Когато посетих България за първи път, се срещнах с много фенове на Holy Moses и затова нямам търпение да се видим пак през октомври.

   Кажи нещо за обложката на "Agony of Death"?
   Цялата обложка показва борбата на Holy Moses срещу агонията на смъртта. Чрез обложката аз казвам, че ако спреш да се бориш, агонията ще те победи. Всеки трябва да се бори за това, което желае, за своето семейство, за своя успех, за своя свят.

   А защо песента "Agony of Death" е последна и най-кратка в албума?
   Защото е като аутро в албума. По време на него премисляш всичко, което си чул, докато стигнеш края на този албум.

   А каква е идеята с използването на атмосферични пасажи в диска?
   Атмосферик пасажите са като успокоение от силната енергия, с която те зарежда този албум. Време, през което можеш да осмислиш всички 12 истории.

   Какво можем да очакваме от предстоящото ви шоу в България?
   Типичното шоу на Holy Moses с много енергия и агресия, свирене на стари парчета и на нови класики. Накратко - едно голямо парти.

   Първото ти посещение в България беше с Destruction и Accept (в ролята на мениджър). Какво си спомняш от тогава?
   Имам много хубави спомени. Беше на Черно море, срещнах се с много фенове в нещо като замък, който беше на плажа. Имаше страхотна храна и специална ракия. Никога не бях виждала подобно хубаво място.

   А защо се забави толкова първия концерт на Holy Moses в България?
   Не знам, наистина. Имаше предложения за концерти и преди, но така и нищо не излезе.

   Истина ли е, че преди години твоят роден брат е бил вокалист на Holy Moses за известно време?
   Да, имаше период, когато не се чувствах достатъчно уверена за вокал на групата. През 1983-84 година брат ми се опита като вокалист, но другите момчета от Holy Moses искаха мен. Тогава не можехме да се сдобием с договор за издаване и аз си мислех, че е заради мен, тъй като тогава нямаше други момичета в метъл групи, които да реват като мен.


   Кажи няколко думи за твоето напускане на Holy Moses и завръщането си отново в групата?
   Всъщност никога не сме се разделяли официално с Holy Moses. Известно време пеех в Temple Of The Absurd, но никога не съм напускала Holy Moses. През 2000 година отново бяхме активна група, но е факт, че никога официално не сме се разделяли с бандата.

   Възможно ли е пак да възродиш Temple Of The Absurd, както Schmier направи с Headhunter?
   Не, в момента Holy Moses са главен приоритет за мен.

   Как се промени животът ти след инцидента с мотоциклет?
   Започнах да живея по-разумно и да се радвам на всеки един момент.

   Все още ли се чувстваш така, след толкова време?
   Да, защото сега се чувствам по-силна, познавам се по-добре и знам, че правя това, което искам да правя.

   Кажи няколко думи за всеки от музикантите, с които ще дойдеш в България?
   Майкъл е в групата от 7 години, той е китарист и продуцент. Atomic Steif е нашият барабанист, той отново се завърна в бандата, след като беше част от състава и през 90-те. Oliver свири на китара и идва от групата Reckless Tide. Thomas е новият ни басист и идва от берлинската банда Desilence.

   Като говорим за голямата тройка на немския траш - Sodom, Kreator, Destruction... може ли да се каже, че с Holy Moses става голямата четворка?
   Силно се надявам да е така.

   Как виждаш траш сцената в Германия днес?
   Имам много добри приятели от тази сцена. Има нова вълна наистина талантливи млади траш банди.

   А как жена като теб започна да се занимава с траш?
   Не знам. Когато започвахме, не знаехме че свирим траш. Просто свирехме музиката, която харесваме и която по-късно беше наречена траш. Ние просто свирехме тази музика.

   Последни думи за българските ти фенове?
   Благодарности за подкрепата през цялото това време. Не успяхме да свирим по-рано в България, но сега имаме шанс да го направим с новия албум "Agony of Death". Ще се видим през октомври и ще направим страхотно шоу.