Интервю със Siebenburgen




   Автор: Цветан Рачев

   Metal Katehizis: Привет от България! Siebenburgen се завръщат с нов албум, озаглавен "Revelation VI". Би ли казал нещо повече за самия диск - в кое студио го записахте, колко време ви отне и т. н.?
   Siebenburgen: Да наистина се завърнахме и е страхотно, че имам възможност да представя албум като "Revelation VI". Започнахме да пишем песни и да ги репетираме след повторното събиране на групата през 2007 година. Общо взето отне ни 4 месеца да запишем албума, като включвам и времето което ни беше необходимо, за да намерим нови хора за групата. Започнахме записите на барабаните в “Studio 301” в Стокхолм на 1 март с продуцент Joy Deb, който е истински професионалист. След това отпътувахме за едно малко градче на име Варберг, където се намира “Sonic Train Studio” на Andy La Rocque. Там записахме баса и китарите. Andy La Rocque се оказа страхотен човек с много опит и познания. Бяхме при него 10 дни, след което се върнахме обратно в Стокхолм, където в “Studio Nova” записахме вокалите. Седмица по-късно отново влязохме в “Studio 301”, където 9 дни миксирахме записания материал. Цялата работа по албума ни отне около месец, наистина нямахме много време, но всичко мина добре, без някакви сериозни проблеми.

   Каква идея сте вложили в заглавието "Revelation VI"? Има ли то някакво по-особено значение?
   В началото работното заглавие за новия ни албум беше "Anno Diablo", но после го променихме на сегашното "Revelation VI". Преценихме, че заглавие като "Anno Diablo" не отива особено добре на музиката ни, а и вече имахме песен, озаглавена "Revelation VI", която сметнахме, че пасва по-добре за заглавие на албума. Това е нашият шести албум, ново начало и нещо като откровение (Revelation) за Siebenburgen.

   Предишният ви албум "Darker Designs and Images" беше издаден през 2005 година. Какво се случи със Siebenburgen след това? Доколкото знам сте имали проблеми със състава...
   След като записахме "Darker Designs and Images", почувствахме, че сме казали всичко което можем. Годините, пълни с проблеми, свързани с хора от групата или с нелоялни музикални фирми ни накараха да се откажем. Аз и китаристът Richard бяхме изтощени и изгубили интерес към всичко, свързано с музикалния бизнес. С подобно негативно отношение просто не можехме да продължим и имахме нужда от пауза. Бях убеден, че никога повече няма да се занимаваме с музика, въпреки че говорихме с Richard понякога пак да съберем групата. За щастие, оказа се че съм грешал и след 2 години почувствахме че е време да направим нещо. Решението бе взето след като срещнахме правилните хора, с правилното отношение и енергия – хора, които не биха провалили групата заради своята липса на интерес или арогантно поведение. Времето да възкресим Siebenburgen просто беше настъпило.

   В групата има няколко нови имена. Би ли представил накратко всеки от тях?
   Dennis Ekdahl е на барабаните, той първи се присъедини към нас. Johnnie Gunther е на клавирите, а соло китарата е в ръцете на Joakim Ohlsson. Когато планирахме повторното събиране, първоначално мислехме да махнем женските вокали от музиката и да оставим единствено клавирите. Но след това чухме гласа на Lisa Bohwalli и решихме, че тя трябва да е част от Siebenburgen. Това са нашите нови музиканти, които развиха музиката на Siebenburgen до едно по-високо ниво. Гордея се с всеки от тях.

   Преустановихте съвместната си работа с “Napalm Records” преди няколко години и сега сте при “Massacre Records”. Каква е разликата между тези два лейбъла и доволни ли сте от работата си с “Massacre” досега?
   Доволен съм от “Massacre”, защото за разлика от други лейбъли (без да споменавам имена) те не се опитват да ни диктуват какво да правим. Не се опитват да ни учат как да звучим и каква музика да свирим. Подписаха с нас, защото харесаха как звучи Siebenburgen, а не как "би трябвало" според тях.

   Официално "Revelation VI" излезе на 13 юни. Какви са първите мнения за музиката от фенове и музикални критици?
   Имаме доста положителни реакции от фенове, които са чули новите неща. Смятам, че им харесва че ние все още звучим като Siebenburgen, не сме се променили, просто хората са малко по-различни. Ние все още правим музиката на Siebenburgen с няколко нови елемента в нея. Завърнахме се отново и се гордеем с новата музика, която създаваме.

   Има ли вече планирано турне след излизането на албума и ако да - през кои страни ще мине?
   Към момента има планирано турне за Южна Америка през ноември. Започваме с фестивал във Венецуела, след което продължаваме през Аржентина, Чили, Колумбия и още няколко държави. След това, надявам се, ще пообиколим и Европа. Не сме имали турне от 2003 година така че нямам търпение отново да сме на път.

   За какво се отнасят текстовете на "Revelation VI"? Преди засягахте основно теми свързани с окултизма и вампиризма - и сега ли е същото или има нещо ново?
   Текстовете са за полубоговете споменати в "Book of the Fallen Sun" ("Книгата на падналото слънце"). Тази творба е основата за албума ни "Revelation VI". Продължаваме оттам, докъдето стигнахме с предишния диск "Darker Designs and Images". Този път, обаче, става въпрос за последната битка - Армагедон. Любимите ми две парчета от "Revelation VI" са "The Soulless", в което се говори за Апокалипсиса по начина, по който е представен в Библията, но и по начина, по който се говори за него в "Book of the Forthcoming Fire" ("Книгата на идващия огън"), а втората е "Rebirth of the Nameless", която разказва за превъплъщения на сенки, за самоубийство и принасяне в саможертва.

   А откъде черпиш вдъхновение за подобен род текстове? Само от литература или от природата и/или нещо друго?
   Обичам филми и книги за ужаса и окултното. Взимам по малко от всичко, което ми е интересно и след това го свързвам в едно по мой си начин. Правя нещо като микс тип Siebenburgen.

   Кажи няколко думи за обложката на "Revelation VI", която впечатлява. Кой е авторът и какво точно символизира тя?
   Авторът е талантлив художник на име Tobias Hogstrand. Всъщност, тази обложка е продължение на картините от предишните ни два албума - "Darker Designs and Images" и "Plagued Be Thy Angel". Те показват възкресението на Древните. Според нашата история, след Армагедон, светът е потънал в разруха и очаква ново начало. Луцифер призовава силите, които ще донесат Хаос в цялата вселена.

   Добре, нека да се върнем назад към началото на Siebenburgen. Защо започнахте тази група, какви бяха целите ви тогава?
   Исках да правя музика. Преди Siebenburgen бях свирил в няколко метъл банди, но така и не се чувствах пълноценно в тях. За това започнах своя собствена група, заедно с барабаниста ни по онова време Anders Rosdahl. Нямахме някаква конкретна цел, освен да свирим музиката, която харесваме и да се забавляваме. Когато подписахме първия си договор с “Napalm Records”, бяхме много щастливи, че най-сетне ще имаме "истински" издаден албум. След това продължихме да свирим нашата си музика.

   Вие сте шведска група, но името на бандата е немската дума Siebenburgen (Седем града), което е старото немско име на областта Трансилвания. Защо избрахте точно тази дума за име на групата?
   В началото на Siebenburgen текстовете ни бяха на шведски и свързани с вампиризма в по-малка или по-голяма степен. Сметнахме, че това име ни пасва, защото тематиката на текстовете ни беше такава, а и пеехме на родния си език. Поне в началото беше така.

   Ако погледнеш назад кои са най-добрите и най-лошите моменти в историята на Siebenburgen?
   Най-добрият ни момент беше, когато подписахме първия си договор, това беше сбъдната мечта. Когато държах първия ни албум в ръцете си беше неописуемо усещане, един от най-хубавите моменти в живота ми. А най-лошият? Може би денят, в който решихме да разбием групата, когато осъзнахме че всичко е свършило. Но сега, когато погледна назад, разбирам, че раздялата ни е била за добро, иначе нямаше да сме в състояние да запишем силен албум като "Revelation VI". Трябваше да се отървем от слабите звена в групата, за да продължим напред.

   Siebenburgen са група със седем албума, ако броим дебютния концертен диск и новата ви твроба. Имаш ли любим Siebenburgen албум и ако да защо?
   Всъщност са шест албума, защото лайв записа беше само касета, която издадохме на майтап преди да подпишем. Спомням си, че имаше 6 парчета които записахме, защото това беше най-първия ни концерт и сметнахме, че ще е добре да го запишем. За съжаление, вече не притежавам записа, защото беше изгубен. Но всички парчета от него, без едно, могат да се чуят в дебютния ни албум.

   Как ти се струва блек метъл сцената в днешно време, сравнена с 90-те години? По-силна или по-слаба?
   Не следя блек метъл сцената особено задълбочено, но мисля, че през 90-те години, когато беше още ново явление, беше по-интересна. В момента е трудно да следиш всичко. Освен това, горенето на църкви и Сатанизма, характерни за сцената през 90-те, вече не правят впечатление на никого.

   Нови албуми, които са те впечатлили напоследък? Каква музика предпочиташ да слушаш в свободното си време?
   Последният албум, който ме впечатли, беше "Sound of the Republic" на Raised Fist. Не е много нов, но си струва да се спомене заради особено гневните вокали. Последните 2 албума на Candlemass са фантастични. Нов албум, който ме изкефи много, е "The Butcher Ballroom" на Diablo Swing Orchestra. Слушам всякаква музика - от метъл до електроника. Всичко, което чувствам че е добро и качествено.

   Siebenburgen са създадено през 1994 година, което означава, че имате като група поне 14-годишна история в метъл сцената. За толкова време кой е най-важният урок, който сте научили за музикалния бизнес?
   Не се доверявай много на никого и винаги подписвай писмени документи за всичко, което правиш. Всеки, който печели от теб, не ти е приятел и няма и да стане. Особено когато си млад, е много лесно да бъдеш измамен, когато не си наясно с правилата в този бизнес. Иска ти се само да свириш музика и да не ти пука за друго, но в един момент осъзнаваш, че храната не се появява като по чудо в хладилника, а наемът за мястото където живееш няма да се плати сам.

   ОК, това е всичко. Последни думи за читателите на “Metal Katehizis”?
   Благодарности за това интервю, надявам се, че феновете ни ще харесат "Revelation VI", така както ние го харесваме. Гордеем се с този албум, защото се завърнахме отново пълни със сила и енергия. Дано се видим през 2008 година!